Aktualności

Przedstaw się i napisz coś o sobie

Janusz · 194831

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
dnia: Maja 29, 2014, 21:43:32
Miejsce w którym możemy się lepiej poznać i napisać parę słów o sobie.

Mam na imię Janusz, ale od małego znajomi mówią na mnie Bodzio, więc niech tak zostanie. Starymi grami i konsolami interesuje się odkąd pamiętam. Moją pierwszą konsolą był klon Atari 2600 o nazwie Rambo, przywieziony z Niemiec przez mojego przyszłego szwagra (jakoś się musiał wkupić). Klon dość szybko padł, a właściwie jego joye więc trzeba się było przerzucić na coś trwalszego i tańszego w utrzymaniu. Oczywiście wybór padł na Pegasusa, a właściwie jego klon Terminator T8. Potem nastąpiły długie lata zbierania na prawdziwą konsolę i wybór padł na PSXa do którego mam największy sentyment. Konsola towarzyszyła mi przez wiele lat aż przyszedł czas rozstania i przesiadki na PCta. Potem przez lata nie miałem styczności z konsolami, za to poważnie wkręciłem się w emulację. Wiem, to nie to samo, ale dzięki niej udało mi się jakoś nie rozstawać ze starymi grami i podtrzymać do nich sentyment. Przez kilka lat współtworzyłem lub działałem na wielu stronach poświęconych emulacji, aż wreszcie na jakiś okres (studia) zainteresowanie starymi grami osłabło. Dopiero kilka lat temu odżyło na nowo i to ze zdwojoną siłą. Postanowiłem nadrobić braki z dzieciństwa i zająć się kolekcjonowaniem starych gier i konsol. W swojej kolekcji mam ich kilkanaście, jednak to PSX pochłonął mnie najwięcej i dlatego też postanowiłem stworzyć stronę w której być może uda mi się zebrać innych fanów tej konsoli. Tak wygląda moja historia, trochę przydługawa.  Teraz kolej na innych.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2014, 22:04:53 wysłana przez Bodzio »

Offline Krzemol

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 29, 2014, 13:22:45
Witam wszystkich. Na imię mi Kamil i jestem z Rudy Śląskiej, a na karku 20wiosen. Byłem PC'towym graczem odkąd pamiętam (i w sumie nadal jestem głównie), ale jest jeden główny powód, dzięki któremu jestem związany z konsolami Sony... Mianowicie seria Gran Turismo, już od pierwszej części. Posiadałem bodajże trzy PSX'y i trzy PS2, które kupowałem a jakiś czas później sprzedawałem aby mieć na inne wydatki  ??? . Teraz już twardo się zapiąłem i sprzedawania nie będzie. Na chwilę obecną posiadam PSOne i PS3 SuperSlim. Pozdrawiam  :)

http://swiftclub.pl/
PC|PSOne|PS2|PS3|PS4|X360

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 29, 2014, 13:49:04
Dobrze zacząć od krótkiego przedstawienia się ;)
Jestem Piotr. Pochodzę z okolic Poznania, część z Was pewnie kojarzy mnie z forum GBF, na którym od czasu do czasu się udzielam (ostatnio niestety mniej ze względu na studia i brak środków na rozwój hobby). Rocznikowo 24 lata, duchem nieustannie 19. Moją przygodę z Playstaton rozpocząłem w okolicach 2000 roku, gdy dostałem swoje pierwsze PSOne (które mam do dzisiaj, choć niestety padła w nim grafika i wyświetla artefakty). Wcześniej przelotnie miałem okazję na tym sprzęcie pograć u kolegi. Jakiś czas temu odkurzyłem swoją pasję do retro konsol kupując GBColor i drugą PSOne (tym razem w pełni sprawną). Graczem jestem raczej casualowym, gdyż na PS ograłem tylko kilka tytułów takich jak Tekken 2 i 3, Crash Bandicoot 2 i Gran Turismo 2.
Obecnie kończę czwarty rok studiów biotechnologicznych, mam nadzieję, że po studiach znów będę miał więcej czasu (i środków) by poświęcić się moim pasjom.

Offline ufix

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 1
Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 29, 2014, 15:03:50
Witam :)
Mam na imię Radek i oczywiście interesuje się starymi grami :) Kolekcjonować stare gry i konsole zacząłem jakieś trzy lata temu, ale oczywiście pierwszy kontakt z PSXem czy pegasusem nastąpił sporo wcześniej. Tak jak u większości z Was PSX był moją pierwszą "prawdziwą" konsolą i pierwszą retrokonsolą, którą kupiłem w ramach powrotu do korzeni ;) Obecnie trochę zaniedbałem granie na szaraku i skupiłem się na starszych, 8 i 16-bitowych tytułach, ale jestem pewny, że to tylko chwilowa przypadłość :D

Offline Trzyzet

Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 29, 2014, 18:55:03
Heja! Moje imię to Michał, w tym roku kończę 22 lata, mimo młodego wieku jako absolwent technikum elektronicznego pracuję w zawodzie - na co dzień zajmuję się laptopami.

Moją pierwszą konsolą był PSOne, może dlatego mam do niej taki sentyment i chyba ją tak przez to lubię. Jako, że interesuję się elektroniką naprawiłem już niejedną konsolkę. Oczywiście zajmuję się też przerabianiem, nie tylko modchipowaniem - niedawno udało mi się nawet podkręcić CPU w szaraku!

Jeśli chodzi o gry to na PSX'a grałem dużo i gęsto. Od Crasha, tekkena, obydwu części medievila po Final Fantasy (zwłaszcza VIII i IX) na Syphon Filter, Carmageddon, Contra 4 kończąc. Gier, w które grałem jest za dużo krótko mówiąc :) Na razie to tyle, mam nadzieję że będę mógł służyć pomocą dla forum i nie tylko.

Pozdrawiam.

Offline jakubb

• Starszy szeregowy
  • *
Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 29, 2014, 21:52:39
Hej, mam na imię Kuba, skończyłem 26 lat.

Moje początki znajomości konsoli PlayStation sięgają 1998 roku, kiedy to właśnie dostałem od rodziców swojego pierwszego szaraka. Moje zainteresowanie konsolą w tamtych czasach było tak duże, że musieli oni podjąć decyzję o przerobieniu plejka  ;) Pasja ta trwała kilka lat do momentu kiedy dostałem swój pierwszy komputer. Równocześnie laser w konsoli zaczął szwankować co doprowadziło do całkowitego zakończenia mojej przygody PSXowej. Gry porozdawałem kolegom, sprzęt też gdzieś zaginął. W międzyczasie moje zainteresowania poszły w stronę fotografii, filmu i tak oto zostałem w życiu operatorem kamery. Przez wiele lat nie nie dotykałem się do żadnych gier, nie śledziłem trendów, nowości. Dopiero całkiem niedawno, czyli mniej więcej w październiku-listopadzie ubiegłego roku naszła mnie niespodziewana ochota zagrania w Crasha Bandicoota. Kupiłem PsOne na znanym portalu aukcyjnym i... zaczęło się. Miał to być chwilowy romans (tak obiecywałem narzeczonej), niestety zakochałem się po uszy  ;D
Zacząłem kupować gry, w które grałem jako dzieciak, lub te o których marzyłem. Potem kolejne i kolejne... Dziś moja kolekcja gier wynosi 38 sztuk. W obecnej dobie wszechdostępnego internetu można znaleźć łatwiej informacje na temat PlayStation i tak właśnie trafiłem tutaj.

Bardzo mnie cieszy fakt, że istnieje strona  światpsx i nowo powstałe forum. Cieszy mnie również to, że są jeszcze osoby, które jeszcze intersują się PSXem i będę miał możliwość porozmawiać z nimi na wspólne tematy  :)

Pozdrawiam serdecznie

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 29, 2014, 22:21:00
Witam wszystkich, zarówno tych których znam z innych stron, jak i zupełnie nowych użytkowników, których nicki widzę po raz pierwszy. Patrząc na posty to średnia wieku 20+ więc sporo wspomnień nas zapewne łączy.

Offline Qdi

• Zasłużony
  • Sierżant
  • *
    • Reputacja: 3
  • Nie trzaskaj obrotowymi drzwiami!
  • Odznaczenia Odznaka za trzecie miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za drugie miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2020 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 37 gier w 2019 roku.
    • Historia Gier PlayStation
  • PSN ID: Coody_PL_
Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 30, 2014, 10:08:26
Cześć Wszystkim!
Na imię mi Paweł i pochodzę z Pomorza, a dokładnie z małej mieściny koło Gdańska, Borkowie. Na zegarze życiowym zadzwoniło mi już 28 wiosen, a co najważniejsze styczność z cyfrową rozrywką zacząłem mając 6 lat, posiadając Atari 2600, niestety posiadałem kartridż z 4 grami, w tym nieśmiertelny Boks. O mojej historii z konsolami Sony się nie będę rozpisywał tutaj, pewnie opisze to winnym temacie :)

Skoro moją styczność z Sony przeniosę do innego tematu, domyśleliście się pewnie, że z grami od małego miałem styczność i grywałem w dużą ilość i w różne tytuły. W skrócie to najbardziej lubię wyścigi, przygodówki i shootery. Poza grami, uwielbiam słuchać muzyki, a gustuję w Metalu, Rocku i większość im pochodnych, lubię również pop i klasykę, toleruję regge, ale mam problem z akceptacją hip-hop'u i rapu ;) W wolnych chwilach lubię otworzyć biblioteczkę i zatopić się w jedną z książek z gatunku horroru (Lovecraft, Lumley) oraz Fantasy (np. Gra o Tron, WarCraft, Diablo). Poza tym, to nie odmówię zimnego browarka w plenerze, lub na Gaming Night ze znajomymi. Tak, jestem zwolennikiem kanapowego grania ;)

Dlaczego zarejestrowałem się na tym forum? Ponieważ wcześniej znałem stronę strefaPSX i jestem jej wiernym czytelnikiem :) Sam prowadzę kanał na YT w którym oddaję cześć jednej z najlepszych konsol wszech czasów czyli PlayStation 1. Gospodarz mnie zna, wy może nie :) Przedstawiam u siebie każdą grę jaka się pojawiła na poczciwego szaraczka.

Mam nadzieję że za bardzo Was nie zanudziłem :) Ostrzegam Was na przyszłość, że nie potrafię pisać krótko :D

Pozdrawiam!

Offline fixxxer1

Odpowiedź #8 dnia: Lipca 01, 2014, 12:37:12
Cześć wszystkim!
Mam na imię Marek, w Mińsku Mazowieckim, nieopodal Warszawy. Mam 31 lat, żonę i dwójkę dzieci które zaczynają podzielać moje hobby jakim są gry video.
Moją pierwszą "konsolą" była radziecka elektronika z wilkiem łapiącym jajeczka. Później było Rambo u brata ciotecznego, następnie Pegasus MT-777dx u wujka i w końcu mój własny, komunijny Pegasus model Fenix.
Obecnie zasób gier i konsol znacznie się rozrósł, jedynie zmalała ilość czasu który można im poświęcić. Zaczynam łapać się na tym, że większą frajdę sprawia mi kupowanie sprzętu niż granie na nim ;)
Moja historia związana z PSX była krótka, miałem go jedynie kilka dni, bo kolega z którym się na niego wymieniłem za jakiś czas chciał się "odmienić". Takie to już dziecięce czasy były, mimo powiedzenia "kto się zamienia ten się nie odmienia" ;)

Na forum będę starał się zaglądać, więcej czytać niż pisać, bo wiedzy o PSX mam niewiele.

Pozdrawiam!

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #9 dnia: Lipca 01, 2014, 14:12:52
A Pana to ja chyba skądś znam ;) Przy okazji kiedyś będę miał romans do Ciebie o parę fotek pewnych pięknych przedmiotów z Twojej kolekcji, które zwinąłeś mi sprzed nosa <zazdrosny>

Offline fixxxer1

Odpowiedź #10 dnia: Lipca 01, 2014, 14:45:22
A Pana to ja chyba skądś znam ;) Przy okazji kiedyś będę miał romans do Ciebie o parę fotek pewnych pięknych przedmiotów z Twojej kolekcji, które zwinąłeś mi sprzed nosa <zazdrosny>
Tak spamujesz na innych forach, że musiałem sprawdzić co swojego otworzyłeś :P
Z fotkami będzie problem, bo trzeba umieć je robić i mieć na to czas, prędzej Ci po prostu te skarby wyślę to sobie sam obejrzysz ;)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #11 dnia: Lipca 01, 2014, 14:51:20
Spokojna głowa, ja nie mam dzieci, ale mam doświadczenie w pracy z nimi więc mogę się zająć Twoją dwójką, (spokojnie, żonę Ci zostawię) a Ty mi obfocisz wszystko, choć racja trzeba to umieć zrobić. Ja mam z tym duży problem. Co do wysyłki to fajnie by było, ale pokusa zostawienia tego sobie w domu mogłaby okazać się nie do przezwyciężenia przeze mnie :D

Offline Nikczemny

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #12 dnia: Lipca 06, 2014, 15:31:56
Wypadałoby się przedstawić... Na imię mam Darek - 30 lat i podobnie jak fixx 2 dzieci + żona, która lubi grać, tylko podobnie do mnie nie chce już tyle czasu poświęcać temu hobby. Ja się przerzuciłem na zbieractwo ;) a żona dzielnie opiekuje się dwójką łobuzów :)
Od jakiegoś czasu siedzę na jednym z forum o tematyce starszych gier i stąd tutaj trafiem. Staram się być aktywnym forumowiczem, tylko jakoś tak z klawiaturą dogadać się nie potrafię ;)
Moja przygoda z konsolami zaczęła się właśnie z pierwszym PSXem, nawet z jego pierwszym modelem :) Na początku katowało się DEMO1 przez tygodnie, a później co raz więcej znajomych miało konsolkę i dostęp do gier się powiększył :) nadal szału nie było i grało się w mniejsze, lub większe gnioty ;) no ale takie czasy, nie można było wybrzydzać ;)
Przygoda z grami sięga ZX Spectrum... no ale z konsol to tak, jak pisałem wyżej :)

Offline Zodiac

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #13 dnia: Lipca 08, 2014, 18:33:23
Witam. Na imię mi Marcel, mam lat 17 (wychodzi na to, że jestem najmłodszy) i mieszkam nieopodal Krakowa.

Moją pierwszą konsolą była podróbka Famicoma/NESa, czyli Pegasus. Przez pewien okres grałem w Mario,Contrę bądź Duck Hunta, jednakże najlepszą z tych wszystkich gier był Batman, którego do dzisiaj nie mogę przejść.

Później do domu zawitał PSOne (oczywiście przerobiony, bo w Polsce wszelakie modele jakie widziałem, były przerobione) wraz z wieloma grami. Z tego okresu, ciepło wspominam Colina McRae Rally 2, oczywiście spolszczonego przez sąsiadów zza Buga, Crasha Bandicoota 2, czy też Spyro 3: The Year of the Dragon. Do dziś w głowie są wspomnienia, kiedy mój kuzyn mieszkający niedaleko mnie, przychodził i grał ze mną w Colina 2. Miał tylko Pegasusa i komputer z Windowsem 98, więc w kwestii grania przychodził do mnie ;)

Potem przyszedł PlayStation 2, na którym gram do dziś, podobnie jak na PSOne i jeszcze później Xbox 360 oraz PSP.

Dlaczego się tu pojawiłem? Ano dlatego, że interesuje mnie scena pierwszej konsoli Sony i to jest dla mnie swoistym cofnięciem się do tamtego okresu gier, który z perspektywy czasu wydaje się być lepszym niż jest obecnie.

Moje zainteresowania to głównie retrogry, samochody, języki obce i komputery.

Pozdrawiam :D

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #14 dnia: Lipca 08, 2014, 19:46:42
Witam, powiew młodości się przyda na stronie i forum ;)
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2014, 18:53:54 wysłana przez Bodzio »

SMF spam blocked by CleanTalk