Aktualności

Przedstaw się i napisz coś o sobie

Janusz · 194826

Offline Megadeth

Odpowiedź #1020 dnia: Lutego 26, 2025, 23:31:54
Witamy serdecznie  :) Fajna historia o tym PS2. Przeczytałem. Sam mam swojego pierwszego PSXa dalej u siebie (czeka na wskrzeszenie)  Forum i ludzie tutaj są fajni, więc czeka Cię dużo fajnego  8)

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 33
  • بيسي غعَمينْق مَصْتترْ رإِس
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #1021 dnia: Lutego 26, 2025, 23:39:07
Dobra historia, mucha nie siada.

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #1022 dnia: Lutego 27, 2025, 09:04:45
Hej @Grassman

Uwielbiam czytać takie świadectwa, sam logując się w końcu na Forum po raz pierwszy - też taki dłuższy wpis popełniłem ;) Super się czytało, dobrze mieć na Strefie pisarzy - pamiętaj, że to odróżnia nasze grono od Fejsbukowych 'grupek retro'. I miło czytać tekst jak Twój - uporządkowany i estetyczny.
Czytaj stare tematy, odkupuj ile wlezie, jeśli grałeś we wspominane gry - aktualizuj opisy doznań. Jak tylko będziesz miał czas to pochwal się zbiorem w temacie: https://strefapsx.pl/forum/nasze-kolekcje/ (to często działa też jako pamiętnik zakupowy).
Aż nadszedł ten rok 2008, w którym to dostałem swoją pierwszą konsolę PS2 Slim (SCPH-77004). W tym okresie był to prezent dość na wyrost i jak pokazał czas trochę nietrafiony ekonomicznie, gdyż fundusze na zakup sprzętu były, ale na gry nie bardzo - zostałem sam na sam z dołączonym do pudełka NFS ProStreet, którego w tamtym czasie nie lubiłem (głupek jeden). Co gorsza, bardzo odrzucała mnie jakość grafiki, która na komputerze była w tym czasie nieporównywalnie lepsza.
Ja też kupiłem ten bundle z ProStreet - z Media Expert. Ale z PC u mnie było odwrotnie, raz reanimowany Pentium4 już był tylko odtwarzaczam mp3 i konsolą to Gadu-Gadu ;) więc grafika z PS2 nawet wtedy była OK. Wiem, że to były czasy juz Far Cry, FEAR, Doom3 - ale ja po prostu wysiadłem wtedy z wagonika PC. Rypałem w tego ProStreet (notabene kupiłem tą grę z powrotem przedwczoraj xD) klatkaż kulał - no ale - miałem PS2 a gry były za 3-4 dyszki, a sredniaki już na siatki.

A tutaj można poczuć taką nostalgię w nostalgii, bo raptem około 10-20 lat temu wchodzenie na takie fora było codziennością.
I o to chodzi <3
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2025, 09:15:28 wysłana przez hankie »

Offline 12step

Odpowiedź #1023 dnia: Lutego 27, 2025, 15:46:38

Jasny gwint, klawą masz facet gadkę, w dechę!

ore ore szabadabada amore

Online Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #1024 dnia: Lutego 27, 2025, 20:07:14
Nie ukrywając możecie tutaj wnioskować sami, że jestem trochę je*nięty
Jak my wszyscy tutaj ;)
Mam nadzieję, że szybko poczujesz się tu jak u siebie!

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #1025 dnia: Lutego 27, 2025, 20:35:18

Jasny gwint, klawą masz facet gadkę, w dechę!

Wynajmijcie sobie pokój na bliższe zapoznanie , albo parę rundek w Contre, oczywiście na 2 graczy.

Witam gramssmana , obyś nie był jednym z setek jedno-dwu postowców, którzy znikają po fajnym intro i dwóch losowych wpisach o wymianie bezpiecznika w kablu z AliExpressu.
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2025, 06:50:20 wysłana przez makumator »

Offline SALADYN

Odpowiedź #1026 dnia: Lutego 27, 2025, 20:41:15
O wiele ciężej byłoby znaleźć dobrą grę w klimatach voodoo.
Shadow Man nie miał takiej tematyki przypadkiem ?

Offline JBSuper

• Wsparcie
  • Sierżant
  • *
    • Reputacja: 25
  • Odznaczenia Odznaka za drugie miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku.
  • PSN ID: JBSuper892
  • Steam ID: jbsuper892
  • GamerTag: JBSuper892
Odpowiedź #1027 dnia: Lutego 28, 2025, 11:34:22
Witamy na pokładzie @Grassman. Cieszymy się, że się przemogłeś i dołączyłeś do wspomnianego przez Ciebie magicznego miejsca jakim jest to forum. Liczę na to, że znajdziesz tu interesujące Cię tematy, a w razie potrzeby Ci pomożemy :)

Lubię czytać takie rodzinne historie, jakkolwiek długie by nie były. Może dlatego, że sam takowe tutaj prezentuję :))

Twoja historia z PS2 Slim bardzo przypomina mi moją historię z PS1, którą otrzymałem od kuzyna dobre 16 lat temu. Wielokrotnie reanimowana, a w rezultacie zwrócona przy najbliższej okazji. Miło się czyta takie rzeczy :)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #1028 dnia: Marca 02, 2025, 14:08:57
Witamy na Strefie i fajnie, że zacząłeś od przywitania i opisania swojej historii.

Ciekawe, że przez tyle lat udało Ci się zachować ten sentyment do konsol, na tyle by w dorosłym życiu wrócić do tematu. Jak widać nie tylko mi, tak często krytykowana w różnych miejscach, emulacja pozwoliła trochę podtrzymać ten zapał i go rozbudzić w późniejszym okresie. Myślę, że gdyby nie to, to na pewno nie wróciłbym do konsol, ani nie założył Strefy.

Nie pozostaje mi nic innego jak zacytować kolegę :)

Czytaj stare tematy, odkupuj ile wlezie, jeśli grałeś we wspominane gry - aktualizuj opisy doznań. Jak tylko będziesz miał czas to pochwal się zbiorem w temacie: https://strefapsx.pl/forum/nasze-kolekcje/ (to często działa też jako pamiętnik zakupowy).

Offline Gomlin

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 7
  • www.cross-play.pl
    • Cross-Play
  • GamerTag: Gomlin
Odpowiedź #1029 dnia: Marca 11, 2025, 23:03:36
Hejka! C:-)
W sumie, powinienem zacząć od przedstawienia się ale tak wyszło, że najpierw wskoczyłem do tematu konkursowego o ukończonych szpilach 2025r.    ^-^

Ogólnie forum jako takie, nie jest mi obce. Konto mam już tu od paru lat, głównie ze względu na dział handlowy - nawet udało mi się kilka transakcji (kupno) tu przeprowadzić swego czasu, jednak się nie udzielałem.

Na imię mam Adrian, rocznik 88', a samymi grami fascynuję się od dzieciaka. Choć już nie pamiętam dokładnie dat, to pierwsze co, to gościła u mnie Atarynka 2600, na której wraz kumplami, ale również, ojcem, zagrywaliśmy się po nocach. Nie raz i nie dwa, ojciec dostał zjebkę, że pozwala mi grać (i sam gra) do 1-2 w nocy.
Potem, gdy na świecie pojawił się kultowy szarak, ja w pamiętne święta, dostałem kochanego pegasusa - a raczej jego bliżej nieznany klon. To był prawdziwy szał, mało kto słyszał o psxie, a nawet jeśli słyszał, to nawet nie chciał  znać jego ceny. Dzieciaki na podwórku masowo wymieniały się "dyskietkami", a ja nie zliczę ile hajsu poszło na ich wymianę spod lady u Pana Jacka ::)
Nie jestem nawet w stanie zliczyć ile tytułów przeszedłem i ile razy, ale śmiało mogę powiedzieć, że znam sporą bibliotekę tego popularnego w tamtych czasach ustrojstwa.

Prawdziwą miłość - jRPGi, poznałem jednak na szaraku. I choć dostałem go mniej więcej po połowie cyklu życia na rynku - to dopiero tam odkryłem, co to znaczy filmowość i epickość gier. Do dziś pałam wielką miłością do Final Fantasy IX (na którego remake z prawdziwego zdarzenia, wciąż czekam). Oczywiście zjadłem wszystko co wleciało mi w ręce, zatem Spyro, Crash, MGS, RE, SH i masę innych kultowych (ale i mniej znanych) gier, gościło w laserze mojego szaraczka.

PSX, to też pierwsza konsola, która nauczyła mnie szanować gry, czas i pieniądze. Bardzo długo wzbraniałem się przed piractwem, jednak za namową ojca (w sumie nie miałem wyjścia) odpuściłem. W pierwszych chwilach otworzył się dla mnie raj. Dawna kolekcja 5 gier na krzyż, z wymianą w salonach, zamieniła się w niepohamowaną rządzę kupowania świeżych tytułów na Verbatimach. I w tym momencie zdałem sobie sprawę z bardzo ważnej (dla gracza) kwestii - która dzisiaj jest jeszcze bardziej dotkliwa.
Nieograniczony dostęp do nowych tytułów - zabija radość z grania i to dosłownie. Przez piractwo, wyrobił mi się bardzo zły nawyk niekończenia gry na rzecz kolejnej. Bywało tak, że nawet tytuł ograny w 10%, który mi się podobał, poszedł w odstawkę bo już były do przetasowania dwa nowe.
Na szczęście, konsolę miałem złamaną pod koniec żywota 5 generacji.

Następnie pojawił się komputer do nauki, który jak wiadomo, zdolny był do odpalenia tego i owego. Co prawda od berbecia jestem graczem konsolowym, a dziś nawet zatwardziałym - nie uważam grania na PC (w moim przypadku oczywiście). Ale wtedy, gdy szarak już ledwo dychał, a na czarnulke nie było mnie jeszcze stać - grało się w to co się miało. Gry to gry - na każdym sprzęcie, choć wybitnie nie lubie grania na myszce, klawiaturze, a co wiecej masy ustawień graficznych, sterowników i wiecznego pytania czy "pójdzie".
Wygodę cenię sobie ponad graficzne wodotryski. Dlatego choć dzisiejsze konsole to już praktycznie zamknięte komputery, to jednak wciąż mogę włożyć płytę/carta i po prostu odpalić i grać (no i ewentualne aktualizacje).

Co dalej? Dalej już było różnie. Z czasem rodzice dołożyli się do Czarnulki na ktorej wróciłem na dobre do legalnego giercowania. Sporo tytułów zaliczałem jeszcze za pomocą wstecznej z szaraka i na nowo doceniłem wartość grania na oryginałach. Dziś po latach stwierdzam, że zdecydowanie są sytuacje, w których, od przybytku głowa jednak boli. A im więcej promek, tym gorzej - tylko rośnie kupka wstydu.

Xboxa 360 kupiłem za pierwsze zarobione wakacyjne pieniądze i to tu odkryłem jednego z najlepszych padów ever (dla mnie rzecz jasna). Wiele gier, wiele ip, które przyciągały na dziesiątki godzin i do tego pierwsze rozgrywki online. Potem wpadła PS3, którą z czasem sprzedalem i znów nabyłem.

Dziś można powiedzieć, że jestem Zielonym graczem bo w kolekcji mam klasycznego Xboxa, 360tkę, był Xbox One, którego zastąpił One X, a następnie XSX. Na początku to była kwestia gier - GoW, Forza, Fable, a dziś po prostu lubię ten system i pad jest dla mnie wygodniejszy, choć droga jaką podążył MS mi sie nie podoba.

Zawsze byłem zwolennikiem pudełek, ale dzis stwierdzam, że  Xbox to głównie GP, aby móc sprawdzać część nowych tytułów na premierę, choć ich jakość często jest...no jaka jest...
Sony to oczywiście ps2 fat, ps3 slim, ps4 slim, ale przyznam mało kiedy odpalam.
Najwięcej radości za to, daje mi Nintendo Switch. To na nim obecnie ogrywam najwięcej gier. Nawet multiplatformy, które wyglądają i chodzą gorzej, wole ogrywać przenośnie ;)
No i to jedyna konsola na ktora warto kolekcjonować pudełka, ktorych cena nie spada po miesiącu o 30-40% (mowa głównie o grach od BigN)

Nie ma nawet co wspominać o dziesiątkach godzin spędzonych w cuchnących petami spelunach z pinballami i wszelkiej maści automatami arcade. A wspólne wypady co weekend z kumplem do salonów gier, gdzie katowało się psxa, n64 czy dreamcasta, to była religia ;)

A co do mnie? Swego czasu byłem aktywnym userem jednego, z obecnie największych portali o grach, którego jakość wpisów sięgnęła dna. Pewnego razu  (2019 rok) z grupą ludzi postanowiliśmy założyć własny grajdołek, gdzie z pasją będziemy pisać o gierkach.

Na przestrzeni lat, redakcja zmieniała swój skład, ale od początku jako główny założyciel, jestem tam naczelnym. Dziś mogę powiedzieć, że mam dobry skład redakcyjny, zgrani ludzie z pasją, którzy w wolnych chwilach wciąż mają ochotę pisać o grach.
Każdego chętnego na poczytanie dobrych, rzetelnych recenzji, ciekawej publicystyki i wielu innych - serdecznie zapraszam. Link u dołu w profilu.

Ode mnie to tyle, tak w skrócie. Miło mi poznać i mam nadzieję do przeczytania, zarówno na łamach tego forum jak i u mnie na Crossie ;)

« Ostatnia zmiana: Marca 11, 2025, 23:36:53 wysłana przez Gomlin »

Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Gramy Między generacyjnie!🔥

Offline xzer0

Odpowiedź #1030 dnia: Marca 12, 2025, 01:22:02
Witamy nowego kolege, mam nadzieje ze zostaniesz na dluzej. Co to za stronka ktora prowadzisz?

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #1031 dnia: Marca 12, 2025, 08:07:31
Witamy na Strefie :)
Fajnie, że napisałeś coś o sobie i mam nadzieję dołączysz do dyskusji w różnych wątkach bo widać masz spore doświadczenie.

Offline Gomlin

• Kapral
  • *
  • www.cross-play.pl
    • Cross-Play
Odpowiedź #1032 dnia: Marca 12, 2025, 08:17:50
@xzer0
Zrobiłem mały wątek z autoreklamą w dziale o twórczości (żeby tu nie bić chamsko po oczach 👍)

@Janusz przejrzałem parę wątków i przyznam, że jest spoko klimat. Piszecie tu po prostu na luzie o grach, w miłej atmosferze. Chętnie się wypowiem w paru tematach ;)

Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Offline marek3

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #1033 dnia: Marca 17, 2025, 13:08:39
Witam wszystkich!
Nazywam się Marek i pochodzę z Warszawy.

Offline Gomlin

• Kapral
  • *
  • www.cross-play.pl
    • Cross-Play
Odpowiedź #1034 dnia: Marca 17, 2025, 14:58:07
Witam wszystkich!
Nazywam się Marek i pochodzę z Warszawy.

Witaj Marku!
Do niczego nie zmuszam, ale napisz trochę więcej o sobie🔥

Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

SMF spam blocked by CleanTalk