NEOGEO AES+ powraca! Replika konsoli.

Zaczęty przez Janusz, Kwiecień 16, 2026, 19:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Tego się w sumie nie spodziewałem, ale z NEOGEO od lat próbuje się wycisnąć każdą kasę, więc w sumie mnie to nie dziwi.
Zapowiedziano właśnie replikę NeoGeo AES.

Pamiętam chciałem mieć to ustrojstwo jak zaczynałem kolekcjonowanie konsol i zamarzyło mi się mieć ich więcej, ale potem ceny tego wybiło i zamysł też się zmienił.

Sprzętowo czy pod względem gier szału nie ma, ale to chyba pierwsza taka prawie że pełnoprawna replika takiej konsoli, a nie jakaś wersja Mini. Pewnie ceny oryginału trochę spadną.

Tutaj w skrócie:

Plaion Replai ogłasza powrót konsoli NEOGEO AES+ we współpracy z SNK, z premierą zaplanowaną na 12 listopada 2026 roku i startem przedsprzedaży wkrótce.

Konsola NEOGEO AES+ oferuje pełną kompatybilność z oryginalnymi kartridżami NEOGEO AES, wyjście HDMI o niskim opóźnieniu i szereg nowych oraz replika akcesoriów, takich jak Arcade Stick, karta pamięci i gamepad.

Wraz z premierą konsoli dostępna będzie kolekcja dziesięciu klasycznych gier NEOGEO, a gracze będą mogli kupić również limitowaną edycję 35th Anniversary Edition.

Źródło: interia

Co by nie mówić ze stroną i z renderami się postarali :)

https://plaionreplai.com/products/neogeo-aes

SALADYN

No i to jest powrót zza grobu, uwspółcześniona wersja uruchamiająca oryginalne nośniki a nie te mini mutanty popromienne.

killy9999

Tak jak mam w poważaniu te wszystkie repliki, to teraz autentycznie jestem zainteresowany. Chcę tylko wiedzieć więcej o wyjściu analogowym. Czy "Original AV output for CRT enthusiasts" oznacza RGB?

EDIT:

CytatSince I'm a sucker for using old CRT TVs, I reached out to PLAION to check whether the new system still supports both RGB and composite, and it turns out it'll do both while also offering stereo sound, unlike the OG

No to bajer.

Wawrzino

Cytatthe console is powered by its legacy ASIC chips, re-engineered by modern standards to accurately replicate the original machine's hardware and software. The system natively plays game software from both new and old game cartridges for the most authentic retro gaming experience. Not emulation, not FPGA approximation, but true console reincarnation etched back into silicon.

No tutaj to mi zaimponowali, więc pod tym względem cena 200 euro w pełni uzasadniona

Edit: pojawia się słowo-trigger FPGA approximation, ale proszę nie piszcie tutaj o tym, ok? ;)

Mcin

czyli co, znaleźli zapas motorolek i kazali wyprodukować na nowo układy pod audio i video?
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Morden

Cytat: Wawrzino w Kwiecień 16, 2026, 21:29pojawia się słowo-trigger FPGA approximation

No właśnie. Oficjalnie mówią że FPGA to tylko coś zbliżonego! Żartuję. Namingway, nie musisz interweniować. Hehe.

Co do samej konsoli, bajer. Jestem bardzo oraz mile zaskoczony. Mało tego, do produkcji wejdą również akcesoria kompatybilne z oryginalnym sprzętem, oraz, co może nawet ważniejsze niż cała reszta, GRY! Owszem, dla hardkorowego kolekcjonera takie wersje tytułów na MVS będą warte tyle co np. Shantae na Game Boy Color w wersji Limited Run, ale to nadal oficjalnie wydane gry które działają nie tylko z nowym sprzętem, ale są też w pełni kompatybilne ze starym AES'em. Tytuły na stronie konsoli w pełnych wersjach AES czy nawet MVS warte są majątek. Może €80 to nadal wysoka cena za tytuły który można emulować za darmo od dekad, albo za grosze kupić w Arcade Archives, ale to nadal "jak za darmo" biorąc pod uwagę ceny oryginalnych wydań AES sprzed lat.

Konsoli życzę jak najlepiej. Mam nadzieję że gry będą sprzedawać się na tyle dobrze, że wydadzą więcej. Może sobie kupię Sluga i postawię w tle za mną. Hehe.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

alf

Cytat: Mcin w Kwiecień 16, 2026, 22:17czyli co, znaleźli zapas motorolek i kazali wyprodukować na nowo układy pod audio i video?

No właśnie też się zastanawiam skąd wzieli budżet na produkcję ASICa. To nie są tanie rzeczy, żeby się spinało finansowo to sprzedaż musi być prognozowana na miliony sztuk, dlatego wszystkie reedycje i minikonsolki to tylko małe emulatory bazowane na istniejących rozwiązaniach pokroju raspberrypi. Tutaj zapowiada się jakby zaprojektowany specjalnie pod ten system hardware, łącznie z procesorami. Aż nie do wiary.

Co teraz zrobi yuki z sosnowca który żył faktem, że neo geo jest egzotyczne i warte miliony monet. A teraz wypuszczają nowe giereczki i hardware, każdy kowalski będzie sobie mógł kupić. Tak sobie żartuje, ale myślę, że jednak te oryginalne wypusty z lat 90-tych wiele nie stanieją. Po prostu może stać się coś niesamowitego - neo geo w fajnej formie będzie dostępne na wyciągnięcie ręki dla każdego z nas.

Morden

Cytat: alf w Kwiecień 16, 2026, 22:50
Cytat: Mcin w Kwiecień 16, 2026, 22:17czyli co, znaleźli zapas motorolek i kazali wyprodukować na nowo układy pod audio i video?

No właśnie też się zastanawiam skąd wzieli budżet na produkcję ASICa. To nie są tanie rzeczy, żeby się spinało finansowo to sprzedaż musi być prognozowana na miliony sztuk

Aż tak źle nie jest, bo mimo iż koszt startowy jest spory, to odpada duża część r&d z uwagi na decapy wszystkiego, co może być potrzebne do stworzenia SoC'a. Nadal ponosimy koszt projektu układu, testowania i ostatecznie stworzenia wzorów litograficznych, ale potem to już przysłowiowe grosze od sztuki podczas gdy koszt FPGA lub overkilla jakim jest jakieś Raspberry jest w porównaniu dziesiątki razy wyższy. Nie wspominając o wydajności układu, który zaprojektowany został by robić jedną tylko rzecz.

Gdyby nie miało szans na zwrócenie się, to by tego nie robili. Poza tym, może to inwestycja w przyszłość i baza technologiczna dla kolejnych produktów? Może pojawią się kolejne mini-automaty? Zobaczymy. Jestem pozytywnej myśli, ale jak wspomniałem, najbardziej kręcą mnie chyba te gry.

alf

Cytat: Morden w Kwiecień 17, 2026, 00:16ale potem to już przysłowiowe grosze od sztuki podczas gdy koszt FPGA lub overkilla jakim jest jakieś Raspberry jest w porównaniu dziesiątki razy wyższy

Zwracam uwagę na słowo 'potem' - żeby się zwróciło muszą założyć jakąś pokaźną sprzedaż.

Raspberry owszem jest cenowym overkillem i nie opłaca się pakować tego do produktu w całości, ale minikonsolki pokroju ps classic czy CHA nie wbudowywały całego raspberry tylko po taniości zbudowały się w oparciu o najtańsze możliwe podzespoły, minimalną wymaganą ilość RAMu i pamięci wbudowanej oraz procesor All Winner H3 lub A33 który żółci oferują za grosze. Magia polega na użyciu gotowych rozwiązań czyli ogólno dostępnych emulatorów i/lub systemów operacyjnych jak wbudowany linux, co wiesz że społeczność już przetarła więc działanie jest przewidywalne.

Zrobienie takich ASICów wiąże się z ryzykiem - załóżmy, że w pierwszej rewizji znajdą jakiś poważny błąd i co wtedy, wdrożenie do produkcji kolejnej litografii to znowu koszty.

Czarny Wilk

W końcu będzie można na czymś uruchomić Metal Sluga bez input laga ;) Jestem mocno zainteresowany, tym bardziej że cena sprzętu wydaje się sensowna. Mam nadzieję że z czasem wydadzą też reedycje innych gier na to cudo.

Morden

Cytat: alf w Kwiecień 17, 2026, 06:47Zwracam uwagę na słowo 'potem' - żeby się zwróciło muszą założyć jakąś pokaźną sprzedaż. (...) Zrobienie takich ASICów wiąże się z ryzykiem - załóżmy, że w pierwszej rewizji znajdą jakiś poważny błąd i co wtedy, wdrożenie do produkcji kolejnej litografii to znowu koszty.

Nikt nie wysyła plików do produkcji bez stuprocentowej pewności że wszystko będzie śmigało. Fabryki półprzewodników dają gwarancję na swoje produkty, ale obejmuje ona tylko defekty fabryczne, a nie te wynikłe z błędów w logice czy projekcie. Co do kosztów, jak pisałem, nikt by się w to nie pakował gdyby nie było żadnych szans na zwrot inwestycji, i chociaż nie trzeba sprzedać milionów by koszt się zwrócił, szczególnie że całe przedsięwzięcie zasilane jest też akcesoriami i grami, to na pewno nadal trzeba sprzedać sporo.

Pożyjemy zobaczymy. Byle nie była to softowa emulacja na jakimś ARMie.

Edit: Timm z NG:Dev potwierdził na Twitterze, że projektem zajmują się osoby znające się na rzeczy, więc powinno być dobrze. Najbardziej bym się cieszył, gdyby to doprowadziło do jakiejś współpracy i sprawiło że pojawią się edycje gier NG:Dev w cenie €80 a nie €800.

killy9999

Dobra, a teraz pytanie do specjalistów od tej konsoli: czy AES miał wiele rewizji sprzętowych? Pamiętam, jak Bitmap Bureau opisywało proces debugowania Xeno Crisis, żeby gra działała na każdej istniejącej rewizji płyty MVS. Do tego było zdjęcie z ich biura, gdzie stał cały regał z przeróżnymi płytami MVS. Zastanawiam się, czy przy AES jest tu jakieś ryzyko, że jakieś niedoróbki powstrzymają niektóre gry przed działaniem. Ja wiem, pytanie teoretyczne i nie dowiemy się dopóki nie dostaniemy sprzętu do rąk. Ale mimo wszystko jestem ciekaw.

Morden

Cytat: killy9999 w Kwiecień 17, 2026, 14:56Dobra, a teraz pytanie do specjalistów od tej konsoli: czy AES miał wiele rewizji sprzętowych? Pamiętam, jak Bitmap Bureau opisywało proces debugowania Xeno Crisis, żeby gra działała na każdej istniejącej rewizji płyty MVS. Zastanawiam się, czy przy AES jest tu jakieś ryzyko, że jakieś niedoróbki powstrzymają niektóre gry przed działaniem.

Tak, rewizji AES było kilka, ale tutaj nie musimy martwić się kompatybilnością. Co najwyżej rodzajem zasilacza i jakością obrazu. Problem kompatybilności pojawia się w przypadku multislotów MVS. Tutaj problemów może być kilka ale sprowadzają się one do konfliktów adresowych lub poboru mocy. Problemy z poborem mocy może częściowo wyeliminować wymiana kondensatorów i przede wszystkim dobry zasilacz.

Niektóre gry po prostu nie lubią siedzieć w sąsiadujących slotach. Zasilanie w multislotach nie zostało zaprojektowane by sprostać wymaganiom nowszych, bardziej zaawansowanych i pojemnych cartów z szyfrowaniem danych.

Nie oznacza to, że dana gra będzie niekompatybilna z multislotem. Oznacza to, że albo nie można mieć w tym samym czasie innych gier w pozostałych slotach, albo nie można do sąsiadujących slotów wkładać gier z którymi dany cart się nie lubi. Posiadacze multislotów MVS są zazwyczaj świadomi tego zjawiska.

JT

W empiku pojawiły się preordery na sprzęt, po za wersją ultimate. Ceny wyglądaja spoko i przesyłka darmowa. https://www.empik.com/szukaj/produkt?q=neo%20geo%20aes+&qtype=basicForm
PS2MR

Janusz

Szczerze? Wygląda to aż za dobrze by było prawdziwe i ciekawe czy i na czym się wysypią, choć kibicuję mocno :)

Nawet nie chodzi mi o sukces tego konkretnego sprzętu, ale bardziej o to, że może inni podchwycą temat i jak był boom na mini konsolki to doczekamy też kiedyś więcej pełnoprawnych replik konsol. Zakładałem nawet o tym wątek dawno temu.

Wiadomo, w przypadku takiego hermetycznego systemu jak Neo Geo jest dużo łatwiej czy z samą konsolą, czy z grami. Mimo wszystko, skoro ludzie teraz płacą nawet po kilka tysięcy za jakąś konsolę w stanie mint, to dlaczego by nie mieli zapłacić za jakąś sensowną replikę, która byłaby pewnie tańsza. Sam bym dał za nowego PSXa sporo, choć na pewno nie tyle ile teraz się płaci za nie w bdb/idealnym stanie ;)

Wracając do Neo Geo to fajnie, że zabrał się za to Plaion. Oni dość prężnie działają mam wrażenie, także i w Polsce, więc to Neo Geo powinno trafić do jakiś sieci marketów, a tam i o promocje łatwiej.