Chińskie (i nie tylko) konsolki do grania i emulacji - wątek sprzętowy

Zaczęty przez Megadeth, Listopad 13, 2022, 17:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

Megadeth

Anberniki wyższe to loteria. Olałbym temat. Retroid lub steam deck, ew mocny telefon i uchwyt jak @Stall pisze. Aczkolwiek emu ps2 na androida też nie jest wybitne. Nie wiem z czego korzysta taki steam deck przy emulacji ps2? Pytanie czy to gra warta świeczki.

Janusz

Ano widzicie, kwestia emulatora.
Wiadomo jest ten Androidowy, a właśnie na jakimś PC co teraz najlepsze, jakbym się jednak skusił na używanego Steam Deck, choć to raczej mało prawdopodobne bo jego gabaryty mnie trochę przerażają.
Musi być coś im mniejszego tym lepiej, działającego jak Anbernic czyli z jakąś sensowną nakładką i raczej jeden ekran.

Stall

Cytat: Megadeth w Luty 03, 2026, 11:06Aczkolwiek emu ps2 na androida też nie jest wybitne. Nie wiem z czego korzysta taki steam deck przy emulacji ps2? Pytanie czy to gra warta świeczki.

No na pewno gorszy niż ten z Windowsa czy Linuxa. Na SteamDecka standardowo instaluje się PCSX2 pod Linuxa właśnie. Tutki są na YT. Wydajność i kompatybilność powinna być wyraźnie lepsza niz na Andku.

12step

No to bież tego retroida i przygotuj się na kompatybilność jakieś 55% ;) To czy gra chodzi, czy chodzi z błędami czy chodzi dobrze nie zależy od jej wykorzystania mocy konsoli tylko kapryśności emulatora. Np. chciałem sobie pograć  w Siren i okazało się że mgłę renderuje jako ścianę i nie dało się grać ;)
ore ore szabadabada amore

makumator

RoG z Z1 Extreme mam PS2 w łóżeczku w max rozdziałce 120hz, każda gra możesz dołożyć polepszacze grafiki lub grać w ori parametrach, zero zwolnień, 1000% funu. Na olx cena 1,1-1,3k , do tego możesz se grać w gamepass, wszystko do ps3 włącznie. Wszystko inne ma już coś gorszego (SD - gorsza rozdzielczość, MSI gorsza cena itp itd)

12step

Być może jak zależy ci na dużej kompatybilności gier, to powinieneś rzeczywiście celować w emulator nie androidowy.

No ale oczywiście nie ma tragedii i w wiele cenionych gier z PS2 da się na tym Retroidzie ograć.

Stall

@Bodzio Jest jeszcze opcja streamować gry z komputera na Anbernica 40xx H (co go juz masz). Jesli przerobileś go softem Knulli, to masz program Moonlight, ktory ściągasz z portmastera. Jest tutorial bodaj na githubie i chyba YT też. Chyba całkiem spoko to działa - jak PS Portal dla ubogich, tylko odpala wszystkie gry.

Oczywiście streaming jest tez dostepny na wszelkich urządzeniach z Androidem - do grania w łóżku dla większości ludzi wystarcza.

Janusz

Cytat: makumator w Luty 03, 2026, 11:35RoG z Z1 Extreme mam PS2 w łóżeczku w max rozdziałce 120hz, każda gra możesz dołożyć polepszacze grafiki lub grać w ori parametrach, zero zwolnień, 1000% funu.

Dzięki, poczytam o nim zatem.

Cytat: Stall w Luty 03, 2026, 13:14@Bodzio Jest jeszcze opcja streamować gry z komputera na Anbernica 40xx H (co go juz masz). Jesli przerobileś go softem Knulli, to masz program Moonlight, ktory ściągasz z portmastera. Jest tutorial bodaj na githubie i chyba YT też. Chyba całkiem spoko to działa - jak PS Portal dla ubogich, tylko odpala wszystkie gry.

Chyba wolałbym jeden sprzęt, ale też dzięki za wskazówkę. Jest jakaś opcja.

Megadeth

Ten ROG sensowny, lub Steam Deck. Streming na małego anbernicka? Nie polecam.

Stall

No generalnie większość handheldow ala PC sie nada. Lenovo Go, MSI Claw, GPD Win też. Kwestia preferencji i budżetu.

Cytat: Megadeth w Luty 03, 2026, 13:34Streming na małego anbernicka? Nie polecam.
Testowaleś może? Ziomeczkom z jutuba plynnie chodzi, a ten 40xx do ps2 gabarytowo ok ekran

Megadeth

Próbowałem, niby działa, ale za każdym razem troche zabawy z tym jest + mam 4 cale i ogólnie mnie na dłuższą metę męczy ten ekranik.
Wolę coś co weźmiesz do łapy i działa od razu.

Janusz

Widzę teraz nawet chińskie konsolki idą w kierunku wersji zwykłych i Pro ;)

A mowa o nowym Anbernicu ala PS Vita.

Nie wiem czy to oficjalne dane, ale znalazłem coś takiego:

Legendarny design PS Vita powraca z Androidem. Dostępny w dwóch wersjach: standardowej i Pro.

[RG VITA (model standardowy)]
• LCD: 5,46 cala IPS / 1280x720 (16:9)
• SoC: Unisoc T618 (sprawdzony układ średniej klasy)
• Pamięć: 3 GB RAM
• Pojemność: 64 GB + microSD
• Bateria: 5000mAh (ładowanie 10W)
• System operacyjny: Android 12
• Cechy: Drążek z efektem Halla / W pełni płaskie szkło przednie

Dane techniczne opierają się na egzemplarzu testowym, istnieje więc prawdopodobieństwo, że w produkcie końcowym zostaną wprowadzone drobne zmiany.

[RG VITA Pro (model z wyższej półki)]
• Szczegóły nie zostały jeszcze ustalone, ale prawdopodobne jest, że urządzenie zostanie wyposażone w wydajny układ SoC (taki jak Dimensity 8300).
• Konfiguracja zaprojektowana do obsługi emulacji PS2, 3DS itp. przy dużym obciążeniu.

【punkt】
• Przyciski ułożone są w systemie ABXY, w przeciwieństwie do oryginału.
• Cicha, smukła konstrukcja bez tylnego wentylatora • Zgodność z PS2 potwierdzona na filmie • Szczegóły mają zostać ogłoszone po Chińskim Nowym Roku (koniec lutego)

https://anbernic.com/blogs/news/rg-vita-first-look

mariusz391

Szkoda że takiej wersji ,,Pro'' nie zrobili z tym Anbernikiem DS, to może ludzie nie byliby tak wściekli po tym jakie bebechy zobaczyli. Choć ogólnie tam powinny być po prostu lepsze bebechy za te już 99$

12step

Widziałem że ludzie używali tego DS, to może coś tam poprawili.

Ja się zatrzymałem w czasach kamienia łupanego i najczęściej używam tego najtańszego żeby odpalać na trochę gry z NESa a najlepiej mi się gra/leży w rękach Miyoo Mini, którego chyba już zakończyli produkcję niestety.

Te hanheldy w różnych progach cenowych w różnych wersjach to już od jakiegoś czasu stosują, tylko Anbernic w to wszedł, ale oni chyba we wszystko wchodzą. Będzie jeszcze ta Vita w 10 różnych obudowach pewnie.

Wawrzino

Zasadnicze pytanie:
czy ruszy gry z prawdziwej Vity? Bo jak nie to takie xD z tego będzie