Kalkulator programowalny

Zaczęty przez 12step, Styczeń 08, 2026, 12:40

Poprzedni wątek - Następny wątek

12step

Coś przeczytałem dziś na temat tych legendarnych kalkulatorów Texas Instruments z Basiciem, na które powstawały różne proste gry i przypomniało mi się, że zawsze chciałem to mieć  O0  Tylko totalnie nie wiem czy ma to dziś jakikolwiek sens. Ktoś może miał bliżej doczynienia z tymi  "platformami"? Widzę tylko jakieś sprzęty z pythonem i kolorowym ekranem za tysiaka, które wyglądają jak telefony komórkowe z lat 2000, a te o których mówię to chyba już vintage dla konsera kolekcjonera?
ore ore szabadabada amore

Morden

Przez bardzo długi czas korzystałem z TI-89 Titanium, który kupiłem w 2009 za $139, co było wtedy sporą okazją. Bardzo porządny kawałek sprzętu z CAS, a więc radził sobie z algebrą i wykresami zarówno w 2D jak i w 3D. Programować można go było korzystając z TI basic, albo (jeśli mieliśmy na to nerwy) w asm. Nie bawiłem się zbyt dożo grami i innymi tego typu projektami, ale pamiętam że jakiś tam "niby-Doom" chodził całkiem ok. Posiadał też aplikacje ułatwiające obliczenia w elektronice i fizyce. Faza fali, średni kwadratowa, obliczenia z zakresu dynamiki, naprężenia itd.

Dziś jego wyświetlacz jest już trochę za ciemny na moje oczy, ale leży sobie w szufladzie i żyje. Ekran 160 x 100 px, procesor Motorola MC68000 @ 10MHz, nicałe 200KB RAM. Szału nie było, ale do obliczeń starczał.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

12step

Biorąc pod uwag, że pewnie te wszystkie obliczenia mi zrobi chat gpt, a już na pewno (nie sprawdzałem) jest milion apek na telefon, to jedyną ciekawą funkcją zostaje to, że można na nim programować

https://youtu.be/Jkxr8bfvypo?si=UP9oWxi-G9AoFp9B&t=612

Dałem ze znacznikiem czasowym wideo z yt, ale forum tego nie widzi :/

Morden

Cytat: 12step w Styczeń 08, 2026, 14:14Biorąc pod uwag, że pewnie te wszystkie obliczenia mi zrobi chat gpt, a już na pewno (nie sprawdzałem) jest milion apek na telefon, to jedyną ciekawą funkcją zostaje to, że można na nim programować (...) Dałem ze znacznikiem czasowym wideo z yt, ale forum tego nie widzi :/

Jeśli dotychczas nie używałeś takiego kalkulatora w nauce czy pracy, to już raczej ciekawostka. To nadal doskonałe narzędzie z całą gamą zalet. Offline, czyste obliczenia wg. tego samego, sprawdzonego algorytmu, możesz zabrać taki kalkulator na egzamin, a telefonu już nie. I tak dalej.

ChatGPT do poważnych zadań i tak się nie nadaje, bo wiadomo. Daje odpowiedź, bierzesz ją za pewnik, a potem weryfikujesz, okazuje się błędna, konfrontujesz AI a ono jak zwykle "Masz rację, nie wziąłem pod uwagę XXX. Poprawną odpowiedzią powinno być ABC", Haha.

Takiego kalkulatora nie kupuje przecież nikt, kto czasem sobie coś obliczy na komputerze albo zapyta AI. Ale mieć arkusze kalkulacyjne w keszeni, i to takie które faktycznie działają, to super sprawa. W 2009. Teraz dla "casuala" to wiadomo. Ani do liczenia, ani do gier. A jak chcesz coś programować i chcesz mieć czarno-biały ekran, to lepiej kup sobie PlayDate, bo ghosting na ekranie TI-89 Titanium jest brutalny. A był to wtedy bardzo drogi kalkulator z górnej półki.

12step

Morden

CytatPrzecież już mam :/

To była taka ogolna odpowiedź, nie tylko do Ciebie. Hehe. Na PlayDate tyle fajnych rzeczy widziałem że aż bym chciał, ale kolejny klamot... Ech.

12step

Trzeba się mocniej w to wkręcić i poświęcić czas. Zresztą też można niby programować swoje rzeczy.