Chińskie (i nie tylko) konsolki do grania i emulacji - wątek sprzętowy

Zaczęty przez Megadeth, Listopad 13, 2022, 17:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

12step

Zrobiłem sobie prezent pod choinkę i zamówiłem tego Retroid Pocket 3+. Długo się biłem z myślami, ale w końcu przeważyły dwie rzeczy. Pierwsza, że sytuacja z Miyoo Mini i innymi pokazała, ze potem jest tylko ciężko dostać i dużo drożej i to, że niby można to podłączyć do TV (mini HDMi 720) i sparować z padem na BT. Myślałem długo o jakimś boxie do emulacji co by wykombinować do szybkiego podłączenia do TV/monitora, zastanawiałem się nad Raspberry PI, na MiSTera mnie nie stać, myślałem nad nawet nad tymi chińskimi Android TVboxami czy miniPC. No to będzie przenośniak z możliwością podpięcia TV.

Następna przesiadka to pewnie coś w rodzaju Odina, ale to nieprędko (poczekam albo jak ceny spadną albo jak ja się wzbogacę;).

Zobaczymy jak to będzie z tym cłem itd. Pewnie i tak sporo poczekam, bo wysyłają teraz ludziom, którzy zamówili na początku listopada, a wziąłem tańszą przesyłkę, więc pewnie z miesiąc będzie szło.
ore ore szabadabada amore

Megadeth

Daj znać jak dojdzie. Dobry wybór, obecnie retroid 3 plus to najlepsza maszynka. Ja poczekam do przyszłego roku, co chwila się pojawia coś nowego, pewnie drugi kwartał nowego roku to już będzie retroid 4.

Ale fakt, jeśli się czegoś nie kupi to później trudno dostać. Szukam pocket 2+ używki, ale nie ma szans nigdzie dostać.

12step

Patrząc po dotychczasowej strategii raczej będą tłukli przez parę miesięcy/lat lekko różniące się handheldy na tym chipsecie, zanim będzie kolejny przeskok.

Tak się tylko zastanawiam, kiedy Nintendo dobierze się do tyłka tym wszystkim producentom.

Megadeth

Nie dobierze się, bo niby dlaczego? Najwyżej będą to sprzedawać bez ROMów.

12step

12step

Na grupie redditowej o Miyoo ludzie piszą, że oficjalny sklep na aliexpress ma codziennie zatowarowanie tylko trzeba trafić zanim wykupią (rano).

Megadeth

Idą jak burza:

kolejna nowość, wersja mini ala gameboy w wyjątkowo dobrej cenie:

https://anbernic.com/products/rg35xx?variant=43649446805761

do jutra za 49 USD

Filmiki promo mają spektakularne:

@12step czy przy zamówieniu np z chin z ich sklepu później jeszcze dochodzi cło?

12step

Pewnie będzie schodził  jak ciepłe bułeczki. Trudno mi powiedzieć cokolwiek o tym, chyba nikt nie wie co tam jest w środku. Jest spory, może wygodniejszy. Ja zamówiłem jakiś czas temu tego FC3000 za 170 z przesyłką do kolekcji;)

Dotąd nie miałem cła w zamówieniach z Chin, ale nie miałem ich jakoś dużo, więc może wszystko przede mną.

Megadeth

czyli jak, paczuszka po prostu przychodzi pocztą? Zastanawiam się nad tym rg35xx, cena kusi, wychodzi około 330zł
Jak odpala do PS1 to mi pasuje nawet

12step

Do granicy Polski chyba jakaś tam dziwną firmą kurierską Chińską, która ma śledzenie przesyłki w chinglishu, a potem chyba Inpost to przejmuje.

12step

@Megadeth Dla mnie trochę dziwne jest, że nie wysłali egz. testowych youtuberom, a wcześniej tak robili, co nakręca przecież sprzedaż. Też 351 odpala część gier z PSP czy Dreamcasta, a tutaj w tym filmiku reklamowym tak trochę mało pokazują tego PSXa. Więc możliwości tego to trochę jedna wielka niewiadoma.

edit:

Jest MGS i T3;)

Megadeth

No właśnie obczajam całego yt i dość biednie z info 😊
W tech spec jest max ps1, w innych ich konsolkach nawet podają PSP czy N64 nawet jak słabo ciągną, a tutaj max do ps1 jest.

Podejrzewam, że to z uwagi na ten procek, stąd pewnie też taka niska cena. Generalnie do ps1 było by ok.

Wygląd też niezły, szczególnie ten kolor szary. Brak analoga, ale nie wiem czy to wada w tym przypadku. W swoim ambrenicu grasz analogami? I powiedz czy te konsolki mają funkcje sleep Mode jak switch?

12step

Na Anbernicu grałem analogiami, głównie tym lewym;), niektóre gry na PSXa wymagają analogów. Sleep mode? W sensie że jak się zostawi uruchomioną grę i nic nie robi parę minut to się usypia? Nigdy tego nie sprawdzałem. Miyoo mini z tym Onion OS jak się go "zgasi" to po paru minutach się wyłącza, ale jak się włączy grę od nowa, to startuje w miejscu w którym się wyłączyło.

Megadeth

teraz widzę, że MGS, Tekken, Gran Turismo nieźle emuluje ten XX. Sam nie wiem co to za wynalazek będzie.

A co do sleep mode to, że na guzik usypiasz konsolkę, np podczas gry. A później możesz ją obudzić i wznowić grę w tym samym momencie

12step

Sprawdziłem, Anbernic - tak, tylko, tu jest jeden problem, ten guzik nie zawsze łapie, trzeba wyczuć i za bardzo nie wiadomo czy trzeba go dłużej przycisnąć czy krócej, bo czasem jak się dłużej, to zasypia i zaraz się włącza. Miyoo mini - tak, tylko on po iluś tam minutach uśpienia się wyłącza.

Jak patrzyłem po grupach, to ludzie się rzucili do zamawiania, kupując trochę kota w worku.

Ukradłem zdjęcia z porównaniem rozmiarów, może być pomocne.

http://

@Megadeth jak chcesz na szybko coś taniego, to ten Powkiddy nie wydaje się być tragiczny i jest na Allegro (ale chyba tylko z wysyłką z Chin)