Kabel S-video Wii

Zaczęty przez Spinal, Kwiecień 26, 2025, 21:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

Spinal

Hejka, Wracam po czasie, w związku z zakupem starej konsoli Wii podłączyłem ją kablem scart do starego telewizora crt i wszystko chodzi jak należy. Jednak zakupiłem również kabel s- video pod Wii i spróbowałem podłączyć pod barco-advm. Załączam screen. Obraz czarnobiały i lekko zamazany. Czy wii obsługuje sygnał s-video?

psmaniac

Obsługuje. Jest nawet oficjalny kabel. Moze być wina przewodu którego użyłeś jak i monitora.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Spinal

Testowałem inny kabel s-video , który używam pod snesa i n64,wszystko działa na monitorze barco.

Spinal

Dziwne bo kabel wygląda na nowy dopiero co kupiony.

Janusz

Z tego co wiem Wii nie obsługuje S-Video oczywiście jeżeli masz konsolę PAL. Ten standard jest obsługiwany jedynie przez konsole NTSC.

psmaniac

Cytat: Janusz w Kwiecień 27, 2025, 08:13Z tego co wiem Wii nie obsługuje S-Video oczywiście jeżeli masz konsolę PAL. Ten standard jest obsługiwany jedynie przez konsole NTSC.

Tak tak, dokładnie. Ja używałem jakiegoś pluginu, coś tam video changer, ale to było już wieki temu.

W rzeczywistości sygnał RGB Scart jest lepszy niż S-video. Bardziej wygładzony jak pamiętam.

EDIT: Ja grzebałem w plikach setting.txt w konsoli, ale musi być przerobiona. Jeżeli masz softomoda znalazłem na hdd program do zmiany regionu. Odświeżyłbym sobie temat, ale nie mam kabla s-video.

Spinal

Tak RGB daje najlepszy sygnał, jednak ten monitor nie obsługuje tego standardu, ani nie ma zlacz scart. W jaki sposób najłatwiej podłączyć Wii pod monitor barco? Pozostaje mi kabel composite? Czy jest jakaś inna możliwość nadania lepszego sygnału? Moja wersja konsoli to PAL bez przeróbki.

psmaniac

Janusz

Trochę grzebania jest, ale może i by szło wyciągnąć z niego RGB.

https://immerhax.com/?p=871

Spinal

Spinal

Czy jest osoba na forum, która mogłaby się podjąć instalacji rgb na takim telewizorze? Oczywiście odpłatnie.