XBOX 360 czy PS3 - co kupić jako nówkę?

Zaczęty przez gumislav, Lipiec 29, 2016, 20:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

gumislav

Dzięki za szybki odzew. No to mnie uspokoiłeś  :) Po sieci nie zamierzam grać. Nowy sprzęt chcę ze względu na to, że boję się trwałości używanych konsol. Podobno są dużo bardziej awaryjne niż sprzęty V-VI generacji, potrafią się łatwo przegrzewać, to powoduje problemy z elektroniką itd. Chciałbym mieć nowego, którego odtworzę za 2-3 lata, jak już ogram wszystkie planowane gry na PS2 i będę o niego dbał po swojemu, aby posłużył mi lata. Poza tym, fajnie otwierać coś jako pierwszy  ;)
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

mattek

Posłuży lata, posłuży ;)
Po prostu w tej generacji układy wydzielały już więcej ciepła, więc to jest główny powód ich gorszej "trwałości". Niemniej, najnowsze rewizje były robione już w niższym procesie technologicznym, co przekłada się na znacznie wyższą trwałość.

SALADYN

Mimo wszystko decydowałbym się na wersje z dyskiem. Są gry które wymagają instalacji a zajmują nieraz sporo więcej niż 4GB. Co do awaryjności to jak stwierdził mattek nic nie powinno się popsuć w zadbanej używce o ile konsola będzie używana w odpowiednich warunkach. Jednak nawet najnowsze modele nadal posiadają wadę napędu która mieli płyty gdy się je poruszy podczas pracy. Niby żadnej konsoli nie powinno się ruszać gdy w środku jest wirująca płyta ale wierz mi jak dotąd nie widziałem żadnej gry na PS3 czy z innej starszej/nowszej konsoli która została w ten sposób zniszczona co na X360.