Przez błąd tłoczni WB płyty DVD wytłoczne pomiędzy 2006 i 2008 sobie gniją

Zaczęty przez 12step, Marzec 19, 2025, 20:22

Poprzedni wątek - Następny wątek

12step

Kurcze, z jednej strony trochę ciekawostka, z drugiej jak najbardziej temat dotyczący kolekcjonowania. Nie wiem gdzie to podpiąć/wrzucić. Ogólnie dyski DVD, które miały przetrwać lata, dostają disc rot, przez błąd produkcji na tłoczni. Szerzej tutaj:
https://www.avclub.com/warner-bros-replacing-disc-rot-dvd
ore ore szabadabada amore

zenq

Czytalem z tydzien temu. I jeszcze legalnie nie mozna sobie zrobic kopii ;-)

hankie

Też czytałem,  ale staram się o tym nie myśleć... Mam DVD z innych dystrybucji, ale kurde burdel w głowie. Producent dał ciała - disc-rot. A co z bit-rotem? Co z bit-rotem??? NIe no, nie można wszystkim się chyba przejmować :P

Morden

Mieszkając przez większą część życia w mieszkaniach nigdy nie przejmowałem się takimi rzeczami, ale odkąd mieszkam w domu i cały growy bałagan mam w piwnicy, zastanawiam się jak to będzie. Piwnica jest mieszkalna a poziom wilgotności w normie, ale na pewno nie jest tak samo jak w mieszkaniu. Nie raz widziałem zdjęcia steelbox'ów które ludziom rdzewieją, płyty z plamami itd.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

JAPONIEC

Ile tutaj osób zbiera amerykańskie wydania DVD-ków? :)

Wszystko umiera. Ludzie zbierają gry na taśmach/dyskietkach dla samego posiadania rzeczy z epoki, z góry zakładając, że i tak to nie śmiga.
Mnie ostatnio trochę zakręciło na punkcie bluryjów i bluryjów 4k, ale te to chyba mnie przeżyją więc git.

Gry Switch też zdychają, a dzisiaj kupiłem kilka sztuk, bo czemu by nie.

hankie

Cytat: Morden w Marzec 21, 2025, 08:55płyty z plamami
Norma niestety, jak wilgotność zmienna. Właśnie między warstwy wchodzi. Często jak płytka pachnie na peirwszy rzut oka piwnicą to już plamy included.

Morden

Cytat: JAPONIEC w Marzec 21, 2025, 08:59Wszystko umiera. Ludzie zbierają gry na taśmach/dyskietkach dla samego posiadania rzeczy z epoki, z góry zakładając, że i tak to nie śmiga.

Odpukać w niemalowane, ale moje gry z Fami Disk System działały jeszcze w ubiegłym roku, bo wtedy ostatni raz sprawdzałem kilka z nich. Mam też stare dyskietki 1.44 które zdają się działać. Płyta ani jedna mi nie zgniła, ale jak pisałem, całe życie w mieszkaniach. Mówię piwnica, ale są to pomieszczenia umeblowane i ogrzewane, więc nie jest źle. Zobaczymy za 10 latek.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

alf

Przy magazynowaniu swoich rzeczy staram się omijać piwnicę. Ale jeżeli coś muszę odłożyć na dłużej gdzie jest ciemno i chłodno, to każdą rzecz owijam w grubą warstwę folii bąbelkowej i szczelnie zaklejam taśmą. Po czym umieszczam wszystko w kartonie, który dodatkowo w środku też wykładam izolatorami (folie, mniejsze kartoniki i grubsze warstwy papieru). Nie wiem na ile to pomoże, ale lepsze coś niż nic.

Większość ludzi wrzuca swoje graty do piwnicy niemalże luzem. Widzimy tego efekty w formie odnalezionych pordzewiałych SNESów i tego typu rzeczy, ale wiekszosc tego pancernego sprzętu z epoki daje się odratować, więc jestem dobrej myśli że nawet jak złe warunki atmosferyczne pokonają moje upakowane graty, to zniszczenia nie będą na tyle dotkliwe bym w razie czego tego nie odratował.

Mcin

Obsyp ryżem, wilgoć wchłonie.
Cytat: Morden w Marzec 21, 2025, 09:16Mówię piwnica, ale są to pomieszczenia umeblowane i ogrzewane, więc nie jest źle.
I cyyk, donosik do urzędu, niezarejestrowana powierzchnia mieszkalna!

Ja tam staram się trzymać rzeczy w nienajgorszych pomieszczeniach. Szkoda że strych niezaizolowany, tam kupa miejsca, ale latem upał, zimą mrozy, przy deszczu wilgoć, nic komputerowego by tam się dobrze nie zachowało.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

12step

Cytat: Mcin w Marzec 21, 2025, 19:17I cyyk, donosik do urzędu, niezarejestrowana powierzchnia mieszkalna!

Uwaga na Alfa....  >:(
ore ore szabadabada amore