Sposoby na czyszczenie płyt/pudełek z naklejek itp.?

Zaczęty przez Janusz, Maj 29, 2014, 21:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

mattek

Chyba najlepiej będzie, jak wyżej mówią, suszarką. Ściągnąłem kiedyś plombę z PSP właśnie ciepłym powietrzem i odeszła bez zostawiania czegokolwiek. Tylko musisz w miarę mocno oraz długo grzać ;)

drozd

Też używam w takich momentach suszarki, ale trzeba uważać i robić to bardzo ostrożnie.
http://mrfashion.pl - to, co interesuje facetów.

hankie

U mnie  - tylko IZOPROPANOL! Zamiennie płyn do szyb - te środki nic nie zniszczą czy rozpuszczą.

Dla poparcia słuszności izopropanolu:

Moczymy naklejki patyczkiem - wcieramy delikatnie izopropanol - bez obaw, i czekamy:

Obrabiamy szponami:

Pozostałem ślady kleju usuwamy czyściwem bawełnianym/gaciami z bawełny zwilżonymi izo:

Voila! Okładka aż weselsza:

Nie polecam ruszać naklejek - ultra ryzykowne:

VectroV

Hmm muszę się w końcu zaopatrzyć w IPA. Sposób na tłusty krem powoli zaczyna mnie irytować :D
Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

hankie

Majonez też działa (jego zabarwienie octowe), ale izo jest z pewnością najmniej z rozpuszczalników upierdliwe. I bezpieczny!! Nie używaj acetonu i benzyn - zbyt mocne. Izo mimo, iż acetonem pachnie - jest dużo mniej 'gryzący'.

VectroV

Jasna sprawa. Co do zapachu to zawsze można użyć mokrych ściereczek do mebli z biedronki, gdyż całkiem fajnie pachną...no i czyszczą :P
Jak się zaopatrzę w IPA to z chęcią wstawię swoje zdjęcia tutaj  ;)

hankie

Cytatmokrych ściereczek do mebli z biedronki
używam je do nabłyszczania po odtłuszczaniu - dzięki nim pudełka mają fajny połyski i poślizg. Można je zamienić dowolnym sprayem do mebli czy nawet Plakiem, pudełka się robią miłe w dotyku.

VectroV

Po użyciu tych ściereczek czekasz jak wyschną czy wycierasz papierem?

hankie

Zależy czy nie ma smug. Jak nie ma po wyschnięciu to nie, kwestia obserwacji :)

VectroV

Okej, dzięki za wyjaśnienie. Po nowym roku postaram się cos ogarnąć w tym kierunku :D

Janusz

Nie ma nic lepszego i tańszego chyba. Nie wiem czy wspominałem tutaj, ale ktoś mi podesłał kiedyś za free jakiś specjalny preparat w sztyfcie do czyszczenia naklejek i dzięki niemu zepsułem pudełko, bo od razu zmatowiało. Tak, więc wolę zostać przy sprawdzonym sposobie.

CyborgDE

W robocie upierdliwe naklejki z nowych części od ciężarówek usuwałem środkiem do odtłuszczania hamulców. Jak to się dokładnie po naszemu nazywa, to nie mam pojęcia, ale było to dokładnie to:
https://shop.berner.eu/de-de/p/26700-bremsenreiniger.html?article_id=60339
Nie wiem jak zareaguje to z plastikiem jaki jest na pudełkach, ale jak zdobędę puszkę na własny użytek, to dam znać, bo tym można było doczyścić wszystko.

Jestem ciekaw, czy dało by się te naklejki załatwić też alternatywą dla WD40. Musiałbym zrobić dokładniejszy research, ale dużo ludzi używając WD40 jako środka do czyszczenia(bo w sumie tylko do tego sie nadaje, a nie jak niektórzy błędnie myślą, że WD40 smaruje  :P ) stosuje jego tańszą alternatywę w postaci oleju parafinowego/nafty do kominków. Oczywiście o ile pamięć nie płata mi figli i nie było to coś innego. Jak sie upewnię, to dam znać jeszcze.

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

Janusz

No proszę, nie wpadłbym na to, że i do tego się nada ;) Z izopropanolu nie zrezygnuję, ale dobrze wiedzieć, że można i czymś innym się tego syfu pozbyć.

Quake96

Cytat: kjzlo w Sierpień 11, 2017, 21:47
Oprócz tego że WD40 usuwa ślady po naklejkach usuwa tez inne zabrudzenia (i chyba drobne rysy - nie wiem jak ale rys jest ewidentnie mniej) i po wyczyszczeniu pudełko wygląda naprawdę dobrze.

WD40 o ile dobrze kojarzę, dobrze wypełnia te płytkie ryski, temu znikają. WD40 zostawia po sobie delikatną, bodaj silikonową powłokę.

hankie

Cytat: CyborgDE w Sierpień 11, 2017, 22:19
Nie wiem jak zareaguje to z plastikiem jaki jest na pudełkach

Nie robiłem, ale bałbym się - jeśli to odtłuszczać ma podobną moc jak zmywacz silikonowy to nie raczyłbym. Benzyna ekstrakcyjna oraz aceton (nawet jako zmywacz to paznokci) matowi plastik, osobiście dalej będę stosował IZO - jest bezpieczne, nawet czasem wymaga obróbki delikatnie mechanicznej. Kombo izo+stare gacie (na pokaz czyściwo bawełniane) jest u mnie obecne od lat.

WD40 'zmniejsza' rysy w plastiku, podobnie jak czasem uda się nim wypolerować elementy lakierowane w aucie (lekko da radę, ale trzeba serio być wytrwałym - próbowałem, ale nie idzie jak na YT). WD delikatnie reaguje (nie wiem czy oprócz oleju nie ma lekko kwaśnego odczynu) z powierzchnią i ją zmiękcza, wtedy po polerce rysy mogą być lżejsze. Raczej nie o to chodzi, że ma w sobie wypełniacze.