jRPG na konsole Nintendo

Zaczęty przez Manifesto, Czerwiec 08, 2017, 13:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Lothar

Świetna wiadomośc, oby nie było żadnej obsuwy z tym terminem.

Manifesto

Co prawda to SRPG, lecz i tak napiszę o tym w tym temacie, bo to podgatunek bliski typowym jRPG. :) 04 marca 2022 premiera Triangle Strategy na Switch.

Uwielbiam ten gatunek, więc na 100 % wezmę na premierę. Nie liczę na to, że gra dorówna Final Fantasy Tactics czy też Tactics Ogre, lecz tamte gry to monolity fabularno - systemowe i dziś już takich tytułów się nie robi. Jednak mam nadzieję, że systemowo gra da rade, bo bez ciekawego, skomplikowanego systemu nawet dobra fabuła nie zachęci mnie do grania w ten tytuł (chyba, że byłaby wibitna, w co nie wierzę, bo Square w swoich grach już dawno nie uraczyło nas historią na takim poziomie, może z wyjątkiem Nier Automata). Marzy mi się, aby to była gra dla prawdziwych maniaków gatunku, a nie niedzielnych graczy.

Druga sprawa to kolekcjonerka - brawo, box wygląda prześwietnie, lecz duży minus za brak artbooka. Mimo wszystko pewnie wezmę, bo reszta zawartości wygląda porądnie i nie będzie kosztować 1000 zł, jak Tales of Arise z marnej jakości figurką.

Wagabunga

Ja jednak podchodzę do tej gry z dystansem. Stylowo to kopia Octopath Traveler, a od tego tytułu się odbiłem jak od ściany. Wiem, to nie to samo, lecz twórcy to ta sama ekipa. Może tym razem zatrudnili jakiegoś porzadnego scenarzystę? Bedę obserwował, lecz nie nastawiałbym się na gry pokroju FFT czy Tactics Ogre, raczej na średnią/dobrą fabułę i w miarę dobry system.

Szkoda mi Yasumi Matsuno, trafił na nieciekawe czasy, gdzie kontrowersyjne historie nie są chyba pożądane przez dużych wydawców i wolą oni stawiać na bezpieczne tematy. Bo dzisiaj prózno szukać takich historii w grach SE jak w latach 90, kiedy to mistrz stworzył niezapomniane dzieła jak Final Fantasy Tactics czy Vagrant Story.
"Ale to już było MASE razy poruszane że ŻADEN z was nie gra w te japońskie gry przy premierze w Japonii tylko gdy wyjdzie na zachodzie". - mariusz391 XDDDDDDDD

Manifesto

Nie wiem jak Wam, ale mnie aż serducho szybciej bije gdy patrzę na ten trailer. Aż się łezka w oku kręci gdy przypomnę sobie chwile spędzone przy najlepszym Final Fantasy jaki kiedykolwiek powstał, czyli Tactics. No i Tactics Ogre, gra która wcale nie jest znacznie gorsza, a pod niektórymi względami nawet lepsza. Oby fabularnie dało radę, choć najważniejszy tutaj będzie system. Zwłaszcza na ekranie OLED ta grafika będzie wyglądać przepięknie.

alf

Nie podoba mi się "HD - 2D", czyli na siłe (moim zdaniem) wciskanie nam 16-bitowego pixel artu. Tła, otoczenie - wyglądają pięknie. Czemu nie mogli w równie ładny sposób zaprojektowac modeli postaci ?

@Mani: Bravely Default 2 ograne ? Gra spełniła oczekiwania ?

Manifesto

Mnie akurat ten styl graficzny odpowiada, ma swój urok, a twórcy nie poszli na łatwiznę, bo zrobienie pixel-artów jest dzisiaj droższe niż modeli 3d (wbrew pozorom).

Tak, ukończyłem BD 2, dobra gra, momentami bardzo dobra. Jednak swoje zdanie podtrzymuję - fabularnie jest średnio, gadki postaci nudne jak flaki z olejem, podobnie sidequesty - chyba jedne z najgorszych z jakimi spotkałem się w jRPG przez ostatnie lata (przynieś, zabij, pozamiataj, zero kreatywności). Zbyt łatwe starcia ze standardowymi przeciwnikami. System jest OK, lecz jego wadą jest to iż zbyt późnio dostajemy dostep do niektórych profesji.

Zalety? Niektóre postacie, świetne, trudne (czasem cholernie) i pamiętliwe walki z bossami to główna zaleta tej gry i ona tak naprawdę ratuje ten tytuł. Bardzo dobra muzyka i dubbing. Niektóre momenty gry wybijały się ponad przeciętność (nie bedę się w dawał w szczegóły bo musiałbym spoilerować), natomiast większość historii nie wyróznia się niczym od przeciętnej jakości jRPG. Sądzę, że gdyby gra nie była od Square i nie nazywała się Bravely Default to otrzymywałaby niższe noty niż dostaje (a te są przyzwoite). Moja ocena 7,5/10 i więcej niestety bym nie dał. Do takiego Trails of Cold Steel III-IV, Dragon Quest XI czy Persony 5 tej grze daleko.