Aktualności

Nintendo Wii - wyjście cyfrowe czy analogowe?

Megadeth · 1602

Online TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 77
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 08, 2025, 13:41:50
Na opisy aukcji nie patrzcie... Kable kompozyt opisują jako component. Nie wiedzą co sprzedają, brzmi podobnie. Najgorzej, że nieznający się - a nie trzeba być ekspertem - kupują i się wkurzają.

Samo wyjście Wii jest analogowe;) Wii2hdmi jest np konwerterem, który anaolog liczy na HDMI. Bo sygnał to analog. Kit do syngalu cyfra wyciągającego sygnał z chipa jest spoko.

Mam to Mój Syn sobie kupił,do swojego pokoju,obraz jest taki sam jak na component

Natywne HDMI w Wii jest bez sensu ,tylko jako takie ułatwienie ,dla tych ,którzy nie maja już wejść component ,w modern TV, bo te już nie występują.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2025, 13:44:00 wysłana przez TheUrien84 »

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline 12step

Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 08, 2025, 14:04:44
i to już koniec?  :(

ore ore szabadabada amore

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 08, 2025, 14:20:41
Widzę, ze Urien zna się na kablach równie dobrze, co na epidemiologii i wirusologii ;)

Offline 12step

Odpowiedź #63 dnia: Czerwca 08, 2025, 14:25:59
To były 4 godziny pełne emocji i licznych zwrotów akcji.

Online TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #64 dnia: Czerwca 08, 2025, 14:27:08
Widzę, ze Urien zna się na kablach równie dobrze, co na epidemiologii i wirusologii ;)

Wiadomo,żyje i mam się dobrze  ;)

Tylko niestety już bez niektórych kolegów...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2025, 14:34:53 wysłana przez TheUrien84 »

TheUrien84
Instagram
Twitter
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline Rocho

Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 08, 2025, 14:35:25
No dużo się tu działo. Zdobyłem wiedzę która w życiu mi się nie przyda. Profit.

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Offline 12step

Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 08, 2025, 14:38:59
Będzie o czym opowiadać kiedyś wnukom

Offline Namingway

• Kapitan
  • *
    • Reputacja: 27
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • Instagram
  • PSN ID: Namingway_PL
Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 13, 2025, 23:20:46
Cholerka... Ominęła mnie dyskusja!

Dodam tylko taką ciekawostkę na temat Component i RGB, że przez Scart bez problemu można przesyłać analogowy sygnał RGB w rozdzielczościach takich jak 480p, 720p a nawet 1080i Np PS2 czy PS3 to potrafią bez problemu ale potrzebny jest do tego odpowiedni monitor, bo ekrany konsumenckie takich rzeczy nie potrafią.

A dlaczego ma kablach component jest napisane "Digital"? Bo to tylko gówniany marketing i napis "Digital" i "HD" fajnie wygląda na pudełku a nie jest to regulowane i sobie można pisać co się chce. Ot cała tajemnica.

Aaaa... Jeszcze jedno 480p to nie jest sygnał HD tylko EDTV / Progressive Scan.

Offline Action

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 14, 2025, 07:24:18
Piękna dyskusja, pare stron kompletnie o niczym  ;D Nie chce specjalnie wybielać gościa od którego dostałem bęcki w 3rd Strike na Fightcade :P ale przypomniał mi się szok jak pierwszy raz podłączyłem Dreamcasta po VGA. PS2 wtedy już dla mnie nie istniało a był to z 2005 rok :D można się pomylić i uznać tę jakość za "digital" mimo, że z zerami i jedynkami ma mało wspólnego.

W każdym razie opisałem swoje doświadczenia z wyprowadzaniem sygnału Wii, spróbowałem już chyba wszystkiego, wklejam cytat poniżej

3. Opcje wyprowadzenia obrazu:
Wyjście wideo to jakiś żart, bez wlutowania płytki z wyjściem HDMI prosto do procka graficznego (WiiDual/Voultar), dostępne opcje podłączenia jej do nowego TV wyglądają następująco.

- Dobrej jakości przewód component (Np od HD Retrovision), trudno dostępny, swój zamówiłem z GB z 8bitMods + bezlagowa przejściówka na HDMI - efekt: nie wypala oczu, z paru metrów wygląda bardzo OK

- Najtańszy adapter Wii2HDMI za 20zł z allegro - efekt: niewiele gorzej od Componenta, dosłownie niewiele większe smużenie i to wszystko ;D ;D

- Najlepszy RGB-Scart, polecany w wątkach na reddicie oraz przez szamanów retro-voodoo (Bob RetroRGB czy Tryce z MLiG), wykonany przez ekipę z RGC PACKAPUNCH PRO RGB PAL SCART. efekt: wypala oczy, nie da się na to patrzeć. Dlaczego? Otóż SCART z technicznego punktu widzenia może wyprowadzić maksymalnie obraz w rozdzielczości 480i. O ile jest to w pełni satysfakcjonujące (i preferowane) w przypadku odbiorników CRT tak we współczesnych LCDkach czy OLEDACH, powtórzę, nie da się na to patrzeć. :) Jeżeli ktoś potrzebuje tego kabla do CRT właśnie - mogę go sprzedać za 100zł ;)

- Oryginalny przewód kompozytowy z zestawu (żółty chinch + dwa audio) - efekt: grozi ślepotą, poważnie, nie zawracać sobie czymś takim gitary chyba, że lubimy efekt typu nałożenie okularów o kilkustopniowo źle dobranej dioptrii :)

Także pod tym względem trochę cyrk, PS2 już w 480p wygląda lepiej na analogach. Ale różnica w stosunku do innych retro konsol - zwykły adapter HDMI robi tutaj NIESAMOWITĄ robotę (bo jak nazwać efekt porównywalny do componenta i to za 20zł?). :)

Online TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
  • Item Collector
Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 14, 2025, 09:53:55
O widze kolejny gracz SF3  ;) No kojarzę ten nick,niezmiernie Mi miło .

Kabel jest mylnie nazywany digital,to,że ma cechy czincza już jest wiadome od ery PS2 gdzie musi być takie ustawienie w setings bo obraz w RGB dostaje zieleń. Tak dostałem 20 lat temu ten kabel za darmo,bo koleś go zamówił i myślał ,że nie działa 😂

Jednak myślałem ,że wzorem kabla od GC ma jakiś cyfrowy factor , po prostu błędnie myślałem . To,że d-sub jest analogowy wiedziałem od zawsze , i tak kabel Xboxowy Component jest analogowy ,ale nie DVI

TheUrien84
Instagram
Twitter

Offline Namingway

• Kapitan
  • *
    • Reputacja: 27
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • Instagram
  • PSN ID: Namingway_PL
Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 14, 2025, 10:18:43
@Action No właśnie, człowiek za rzadko wpada omijają go takie rzeczy i później nie dziwić się, że cierpię na FOMO

Co do twojego cytatu, to wszystko się zgadza ale wkradła się pewna nieścisłość nt przewodu Scart.

Otóż, błędnie się uważa, że kabel Scart technicznie jest ograniczony do 480i co nie jest prawdą. Kabel Scart i kabel Component z technicznego punktu widzenia mają dokładnie takie same możliwości. Jak wspomniałem w poście wyżej, przez Scart RGB można bez problemu przesyłać nawet sygnał 1080i i jak wspomniałem, PS2 i PS3 to potrafią bez żadnego wydziwiania.

Jedynym ograniczeniem dla Scart są po prostu telewizory, ponieważ ekrany konsumenckie z jakiegoś powodu nie wspierają wyższych rozdzielczości przez to połączenie. I żeby móc się cieszyć np sygnałem RGB w 480p, 720p czy 1080i, potrzebny jest do tego odpowiedni monitor który będzie taki sygnał wspierać, jak np słynne multiformatowe Sony BVM.

Nie ma też żadnego problemu z tym, żeby sygnał YpbPr przesyłać kablem Scart, a sygnał RGB przesyłać kablem Component. Mało tego, do przesyłu obu tych sygnałów można użyć kabla VGA (ja mam tak zorganizowany setup na przykład)

VGA, Scart, YpbPr to ogólnie kable do przesyłania sygnału "komponentowego". Określenie "Component" służy do opisania sygnału video który składa się kilku komponentów i takim sygnałem jest np sygnał RGB. Potocznie się tylko przyjęło, że Component używa się do określenia sygnału YpbPr. Ale jak pisałem jest ro tylko potoczna nazwa.

Ogólnie w analogowym świecie video nazewnictwo potrafi być bardzo mylące, do tego producenci kabli na pudełkach mogą pisać sobie co tylko chcą, stąd często na opakowaniach kabli analogowychi pokswiają się określenia "Digital" itp i stąd całe zamieszanie.

Można się w tym trochę pogubić niestety
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2025, 10:35:24 wysłana przez Namingway »

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 9
Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 16, 2025, 17:41:17
żeby móc się cieszyć np sygnałem RGB w 480p, 720p czy 1080i, potrzebny jest do tego odpowiedni monitor który będzie taki sygnał wspierać
Kolega widzę się zna, to zapytam: taki sygnał 480p, czy 720p idący po SCART to nadal jest sygnał 15KHz? Czy 31KHz jak VGA?

Online bms

Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 16, 2025, 19:57:20
Wrzucam przykładową tabele z częstotliwościami dla poszczególnych rozdzielczości.
Nie ma znaczenia jakim standardem przesyłasz sygnał analogowy. Jest on taki sam. Na końcu zawsze jest drucik, którym płynie ten sam przekaz.
Też mam wszystko w standardzie VGA i można nim przesłać RGBHV, RGBs, YpBpR, s-video, composit itd. Od 240p do 2k. Przy pomocy prostego konwertera bezstratnie można przesłać tez sygnał z przewodu HDMI. W drugą stronę już gorzej, bo musi być porządny konwerter.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 9
Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 16, 2025, 20:08:03
Obrazek zapisany, dzięki.

SMF spam blocked by CleanTalk