@Action No właśnie, człowiek za rzadko wpada omijają go takie rzeczy i później nie dziwić się, że cierpię na FOMO

Co do twojego cytatu, to wszystko się zgadza ale wkradła się pewna nieścisłość nt przewodu Scart.
Otóż, błędnie się uważa, że kabel Scart technicznie jest ograniczony do 480i co nie jest prawdą. Kabel Scart i kabel Component z technicznego punktu widzenia mają dokładnie takie same możliwości. Jak wspomniałem w poście wyżej, przez Scart RGB można bez problemu przesyłać nawet sygnał 1080i i jak wspomniałem, PS2 i PS3 to potrafią bez żadnego wydziwiania.
Jedynym ograniczeniem dla Scart są po prostu telewizory, ponieważ ekrany konsumenckie z jakiegoś powodu nie wspierają wyższych rozdzielczości przez to połączenie. I żeby móc się cieszyć np sygnałem RGB w 480p, 720p czy 1080i, potrzebny jest do tego odpowiedni monitor który będzie taki sygnał wspierać, jak np słynne multiformatowe Sony BVM.
Nie ma też żadnego problemu z tym, żeby sygnał YpbPr przesyłać kablem Scart, a sygnał RGB przesyłać kablem Component. Mało tego, do przesyłu obu tych sygnałów można użyć kabla VGA (ja mam tak zorganizowany setup na przykład)

VGA, Scart, YpbPr to ogólnie kable do przesyłania sygnału "komponentowego". Określenie "Component" służy do opisania sygnału video który składa się kilku komponentów i takim sygnałem jest np sygnał RGB. Potocznie się tylko przyjęło, że Component używa się do określenia sygnału YpbPr. Ale jak pisałem jest ro tylko potoczna nazwa.
Ogólnie w analogowym świecie video nazewnictwo potrafi być bardzo mylące, do tego producenci kabli na pudełkach mogą pisać sobie co tylko chcą, stąd często na opakowaniach kabli analogowychi pokswiają się określenia "Digital" itp i stąd całe zamieszanie.
Można się w tym trochę pogubić niestety