Aktualności

Nintendo Switch 2 - wątek ogólny

killy9999 · 20896

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 8
Odpowiedź #660 dnia: Sierpnia 26, 2025, 09:19:01
Najgorsze w tej sytuacji jest to, że ostatecznie to tracą na tym gracze.
To zależy jak na to spojrzeć. Jeśli gra ma być robiona na devkicie Switcha 1 i potem też zostanie na tą konsolę wypuszczona, to powiedziałbym, że gracze zyskują, bo gra wyjdzie na obie generacje konsoli, a nie tylko na nowszą.

kto wie ile procedur trzeba przejść by takiego devkita otrzymać
To raczej nie jest nowa sytuacja. Pamiętam sprzed wielu lat, gdzieś z okolic 2018-19, jak jeden z indie developerów skarżył się na trudność w otrzymaniu devkita do Switcha 1. Według jego słów, Nintendo wymagało zamykania devkita na noc w sejfie, co dla wielu małych twórców było abstrakcyjnym wymaganiem nie do spełnienia. Zgaduję, że zasady z czasem poluzowano.

Offline Megadeth

Odpowiedź #661 dnia: Sierpnia 26, 2025, 09:45:33
powiedziałbym, że gracze zyskują

Się uśmiałem.

Małe gry indie i tak pewnie dostaną port i tu i tu, bo zwykły switch spokojnie uciągnie małe gry.

po "dochodzeniu" Digital Foundry wychodzi na to, że Nintendo robi wykluczenia i nawet duże studia AAA nie dostały devkitów, inni dostali odmowe od Nintendo, bo nie są dla nich priorytetem. Ktoś inny zaś twierdził, że Devkity nie będą wysyłane do Q1 2026.

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
Odpowiedź #662 dnia: Sierpnia 26, 2025, 12:55:01
po "dochodzeniu" Digital Foundry wychodzi na to, że Nintendo robi wykluczenia i nawet duże studia AAA nie dostały devkitów
A to przepraszam, myślałem że sprawa dotyczy indyków. Swego czasu przy okazji PS5 było słychać narzekania małych twórców jak mocno Sony ma ich w d**** i ile kłód rzuca się im pod nogi - co jest dużym kontrastem w porównaniu do tego jak Sony traktowało mniejszych wydawców przy wcześniejszych generacjach. Konsole to jednak bardzo kiepski ekosystem - i dla graczy i dla twórców gier - bez względu na to czy mówimy o Nintendo, Sony, czy MS.

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #663 dnia: Sierpnia 26, 2025, 16:26:40
Mam nadzieję, że Nintendo mocno przejedzie się na tej strategii, ale pewnie tak nie będzie, za dużo fanbojów ma N.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #664 dnia: Sierpnia 31, 2025, 05:36:05
Ekran ze Switcha 2 to crap pod względem ghostingu odcinek 1242

Online Rocho

Odpowiedź #665 dnia: Sierpnia 31, 2025, 11:34:02
No ale wszyscy to wiedzą od dawna i zasadniczo to #nikogo poza tymi co Switcha 2 nie kupili.

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #666 dnia: Sierpnia 31, 2025, 12:07:42
A to jak ktoś już kupił i go boli to nie musi klikać. Nikt tego nie sprawdza

Offline Megadeth

Odpowiedź #667 dnia: Sierpnia 31, 2025, 12:22:01
#nikogo
Mnie nie boli. Uwielbiam grac na S2, tryb handheld z dużym ekranem wymiata. Decyt

Online Gomlin

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 7
  • www.cross-play.pl
    • Cross-Play
  • GamerTag: Gomlin
Odpowiedź #668 dnia: Sierpnia 31, 2025, 13:30:25
Ogólnie ostatnio myślałem nad pewną kwestią i o ile wydaje się to logiczne, tak w praktyce jest upierdliwe.

Chodzi o sytuacje, gdy ktoś posiada 2 konsolki Nintendo. Załóżmy ktoś ma Oleda i kupił nowe S2.
Gry wychodzą różnie - są takie co wychodzą tylko na S1 (bo brak devkitów) i na S2 to kwestia kompatybilności.
Są gry, które są jakos S2 Edyszyn (np. te z game key cartów) i te odpalimy tylko na S2 (zarówno fizyk - ta fizyk - jak i cyfre)

No ale dochodzimy do najdziwniejszej sytuacji - Gry które wychodzą jednocześnie, choć w osobnych wersjach na S1 i S2.
O ile niektóre gry (nie wszystkie, co jest głupie - np THPS 3+4) nie mają patcha ulepszeń do S2. Jeszcze śmieszniej jest z grami np. przyszłe FF Tactics - mamy 2 wersje. Wersja na S1 będzie miała darmowy upgrade do S2, więc można kupić S1 (bo ta bedzie full na karcie w przeciwieństwie do key carta S2).
Ale jak kupimy wersje S2 to chcąc sobie zagrać na naszym oledzie - to już dupa. A jeszcze zabawniej jest jak kupimy cyfre - i ta będzie działać i tu i tu.
Także kuriozum jest takie, że aby móc sobie przerzucać gry trzeba kupowac wersje S1 (które czasem nie posiadają upgradów do S2)..
Sorka za młyn :D

Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Gramy Między generacyjnie!🔥

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
Odpowiedź #669 dnia: Sierpnia 31, 2025, 14:09:56
No niestety, tak to już jest, że jak korporacja ma dużo kasy, to zaczyna mieć klientów w d. I taki stan rzeczy się utrzyma, dopóki firma nie będzie zmuszona walczyć o klientów, którzy odeszli do konkurencji.

Offline Morden

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 51
  • ▄▀▄▀██ MRD ██▀▄▀▄
    • Twixer
Odpowiedź #670 dnia: Sierpnia 31, 2025, 17:40:57
#nikogo Mnie nie boli. Uwielbiam grac na S2, tryb handheld z dużym ekranem wymiata. Decyt

U mnie to samo, minus tryb handheld odkąd wróciłem z urlopu. Inni narzekają że devkitów nie ma, a ja gram jak leci we wszystko, co na S2 da się odpalić. Skończyłem właśnie Bananzę, w którą grało się świetnie, i dokupiłem DLC do Forgotten Land. Większość gier Switch działa na dwójce lepiej, a ja nadal mam do ogrania całą masę tytułów z jedynki, więc nawet jeśli przez najbliższy rok nie wyjdzie ani jedna nowa gra napisana stricte na Switch 2, nie będę płakał.

Pierwszego Switcha odpalam już tylko do transferu save'ów na dwójkę. Poza tym nic nowego. Zawsze najwięcej narzekają ci, którzy ani Switcha 2 nie mają, ani też nie mają zamiaru go kupić. To taka tradycja.

Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #671 dnia: Sierpnia 31, 2025, 18:16:28
Zawsze fakapy bagatelizują fanboje i ci co kupili. Taka tradycja. Ale zgodzę się, że taki ekran to #nikogo wyczulonego na smużenie. Ci poczekają na OLEDa. Reszta i tak by kupiła cokolwiek by żółtki nie wydali. Akurat może już Nintendogs udostępni do tego czasu jakieś devkity to zainteresowani będą mieli w co pograć poza grami ze S1, jak wyjdzie właściwa wersja konsoli ze współczesnym ekranem.

Wyszły już jakieś?
+1

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
Odpowiedź #672 dnia: Sierpnia 31, 2025, 19:40:49
Dlatego wszystkich posiadaczy Switch 2 zapraszam do zakupu PS5.
Z deszczu pod rynnę.

zainteresowani będą mieli w co pograć poza grami ze S1
Zabawne, że ty to piszesz. Kupowanie nowego sprzętu, żeby istniejące już gry lepiej działały to przecież esencja grania na PC.

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #673 dnia: Września 12, 2025, 20:10:01
Ze wszystkich zapowiedzi z dzisiejszego Direct najlepsze The Super Mario Galaxy Movie

Online makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #674 dnia: Września 12, 2025, 20:13:59
ehhhhhhhhh

Koleżko zazwyczaj mnie nie irytują nic nie wnoszące jednozdaniówki, ale proszę Cię nie przesadzaj z takim gówno wartym spamem. Na temat:
Galaxy 2 , Nowy Yoshi, Metroid , dziękuję już wiem że będzie zajebiście. Na deser film, nic więcej nie trzeba.

SMF spam blocked by CleanTalk