Nintendo Switch 2 - wątek ogólny

Zaczęty przez killy9999, Styczeń 16, 2025, 14:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

Morden

Cytat: bms w Lipiec 09, 2025, 15:01Jak klikniesz "trzy kropki" obok filmiku, to są funkcje 'nie polecaj kanału' oraz 'nie interesuje nie to'.

Wiem, ale to nie działa. Jeśli kanał płaci za promocję a ja szukam klipu o temacie, który tam omawiano, i tak pojawia się w wynikach. Kiedyś korzystałem z tych opcji, ale dałem sobie spokój, bo i tak widzę wszędzie te same małpie pyski.

Co do grania w docku o którym wspomina Rocho, ja na pierwszym Switchu bardzo rzadko grałem w trybie przenośnym. Praktycznie tylko na wakacjach, bo jednak taką konsolę najłatwiej ze sobą zabrać jeśli ma się dziecko. Ale sam gram z docka. Niektórzy grają w łóżku przed snem, ale jak tylko przed TV, więc i moja dwójka docka szybko nie opuści. Można powiedzieć, że ekranem OLED w pierwszym Switchu praktycznie się nie cieszyłem. Może dlatego tak łatwo strawiłem ekran w dwójce.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

killy9999

Cytat: Morden w Lipiec 09, 2025, 13:50Może w nieco niezręczny sposób się wyrazili
Wydaje mi się, że wyrazili się dosyć jasno - timestamp 6:36 w zalinkowanym przeze mnie filmiku - tyle, że nie słyszałem wzmianki o czymś takim w innych recenzjach. Stąd zaskoczenie.

Wawrzino

Kiedyś śledziłem kanał Ziemniaka, ale mocno poszedł w komerchę. Jak to mówią "sprzedał się" sponsorom.

Morden

Cytat: killy9999 w Lipiec 09, 2025, 16:45Wydaje mi się, że wyrazili się dosyć jasno - timestamp 6:36 w zalinkowanym przeze mnie filmiku - tyle, że nie słyszałem wzmianki o czymś takim w innych recenzjach. Stąd zaskoczenie.

Zanim odpowiedziałem, przejrzałem klip i słyszałem tę wypowiedź. A że nie jest prawdą że gry się nie odpalą bez płatnych łatek, założyłem, że było to jakieś niefortunne wtrącenie wzmianki o płatnych upgrade'ach i czarnej liście. W końcu kanał słynie z hardkorowych wręcz analiz. W każdym razie ze swojej strony mogę potwierdzić że tak nie jest. Nie odpalałem jeszcze kilku gier 1st party na Switchu 2, więc mogę odłączyć konsolę od sieci, włożyć cart z Forgotten Land czy Peach Showtime i zobaczyć co mi wyskoczy.

Cytat: Wawrzino w Lipiec 09, 2025, 17:27Kiedyś śledziłem kanał Ziemniaka, ale mocno poszedł w komerchę. Jak to mówią "sprzedał się" sponsorom.

Gdyby małpie miny stały pomiędzy mną a sukcesem, sponsoringiem i porządnym zarobkiem, też bym się sprzedał. Jak każdy.

Morden

Tak sobie gram codziennie, przesiadając się pomiędzy Mario Kart World, Fast Fusion i Ridge Racerem, czekając na Babanzę i myślę sobie że przydał by się mimo wszystko większy lineup na start. Nie sposób nie zauważyć że gram w same wyścigi. No, odświeżam też na boku Metroid Prime, ale to gra którą kilkukrotnie kończyłem na GC.

Cały czas zastanawiam się czy warto wziąć Cyberpunk. Z jednej strony wersja Switch wypada zaskakująco dobrze w porównaniu z dużymi konsolami, a Steam Deck nawet kasuje wg. analizy Digital Foundry, ale chęć zagrania w to jest jednym, a ilość godzin potrzebna na ukończenie takiej gry drugim. Zobowiązujące gry kończę bardzo rzadko.

Aha ... Wyczułem, że można w zakładce gry kliknąć na wydawcę, tylko nie robi się tego poprzez klikanie pod tytułem na górze zakładki, a gdzieś na dole, po przescrollowaniu kilku stron w dół. Lepiej tak niż wcale.

A jak się innym posiadaczon Switcha 2 gra w nowe pozycje?

P.S. - Do tej pory grałem joyconami, ale przesiadłem się na 8bitdo Ultimate 2C. Jedyny problem to brak możliwości budzenia konsoli, czego nie jest w stanie zrobić nawet oficjalny Pro Controller od pierwszego Switcha. Skandal.

P.P.S. - Odpowiadając ostatecznie na pytanie zadane przez @killy9999, u mnie gry posiadające patche odpalały się nawet bez połączenia z internetem. Np. Mario Odyssey, mimo braku sieci, wiedziało że dostępny jest patch i pytało czy chcę go zainstalować. Pasek postępu stał w miejscu, bo netu konsola nie miała. Mogłem bez problemu wybrać opcję że chcę odpalić mimo to. Sprawdziłem kilka gier z czego dwie miały powiadomienia o łatkach. Obydwie odpaliły się bez patcha. Może MLiG mieli jakiś wcześniejszy firmware i był to bug, który usunięto? W każdym razie możesz być spokojny. Wszystko śmiga.

alf

Cytat: Morden w Lipiec 14, 2025, 00:51
P.S. - Do tej pory grałem joyconami, ale przesiadłem się na 8bitdo Ultimate 2C. Jedyny problem to brak możliwości budzenia konsoli, czego nie jest w stanie zrobić nawet oficjalny Pro Controller od pierwszego Switcha. Skandal.

Czy to naprawde aż taki skandal?

Raczej prosty zabieg biznesowy który w pewien sposób zmusza Cię byś kupił nowy Pro Controller dedykowany do Switch2.
Chcesz wybudzać konsole padem? Idź do sklepu i kup najnowszy model pada. Proste. Daj biednej korporacji zarobić.

PS3 też niby jest kompatybilne z Dualshockiem 4 od PS4, ale diabeł tkwi w szczegółach. Okazuje się, że przycisk PS nie działa, wibry nie ma, niektóre gry ps3 w ogóle tego pada nie wykrywają. Wiem, że to troche inne, może nie trafne porównanie (bo tutaj próbuje używać nowszego pada na starszym sprzęcie, a Ty starszego pada na nowszym) ale chodzi o konsensus - bidne firmy chcą zarobić, wiec nie beda wspierały w pełni wszystkiego na wszystkim.

Megadeth

Ja na Switchu 1 cały jej żywot grałem też na 8bit do i też wybudzania nie miałem.
Procontroller jest świetny, ale cena o te 100zł za wysoka....

@Morden czy łączysz go normalnie po bluetooth czy musisz mieć dongla w docku?

Morden

Cytat: Megadeth w Lipiec 14, 2025, 09:38
@Morden czy łączysz go normalnie po bluetooth czy musisz mieć dongla w docku?

Bezprzewodowo. So Switcha 1 go nie używałem, bo kupiłem go jako kontroler Bluetooth do androidowego TV sticka w sumie. Myślałem że pierwszego Switcha da się budzić nim. No ale do pierwszego oryginalny Pro mam.

Morden

Cytat: alf w Lipiec 14, 2025, 09:22Czy to naprawde aż taki skandal? Raczej prosty zabieg biznesowy który w pewien sposób zmusza Cię byś kupił nowy Pro Controller dedykowany do Switch2.

Oczywiście, ale Polak ponarzekać musi. Wiadomo że chciało by się mieć wszystko. Teoretycznie 8bitdo moło by zbadać komunikację Pro 2 ze Switchem 2 i dodać budzenie do padów z aktualnej oferty, ale im również nie jest to na rękę. Po co dodawać nowe funkcje do Ultimate 2C, skoro można zrobić pada Ultimate 2D.

Ultimate 2C ma też dwa dodatkowe przyciski, L4 i R4. Pod jeden z nich spokojnie można podpiąć przycisk Game Chat, ale tego też pewnie nie zrobią.

Mimo powyższych narzekań, z produktów 8bitdo jestem zadowolony. Pamiętam jak jedenaście lat temu zamawiałem ich pierwszy produkt, pada FC30. Od tamtego czasu mocno rozwinęli się jako firma, a jakość wciąż idzie w górę.

Leniwy

Ja kupilem pro 2 i gra sie zadziwiajaco dobrze. Pad mi bardziej pasuje niz ten od xsx

alf

Cytat: Morden w Lipiec 14, 2025, 13:46
Oczywiście, ale Polak ponarzekać musi.

Co racja to racja.

Cytat: Leniwy w Lipiec 14, 2025, 15:22
Ja kupilem pro 2

I tak trzeba żyć. Klient zadowolony i korporacja nasycona.

Czemu ten Pro Controller 2 kosztuje aż 439 PLN?
Pierwsze co podpowiada algorytm na allegro: https://allegro.pl/oferta/kontroler-nintendo-switch-2-pro-controller-nowy-17606837240

Jest ze złota lub ma jakieś pro funkcje które tak podbijają jego cene?
Wydawalo mi sie ze typowy pad tego typu to koszt miedzy 200 a 300 PLN.

Rocho

Myślałem o pro ale ostatecznie postawiłem na 8BitDo Ultimate 2C. Owszem nie będzie NFC i wybudzania przyciskiem ale za 300 zł mniej niż od Nintendo jestem w stanie to przeżyć 😉
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Leniwy

Ja placilem 390 za pro w media. Niestety nie bylo odbioru wlasnego w zadnym sklepie w okolicy takze tylko opcja wyslki byla. Dostepnosc bardzo slaba tych padow jest a to co mi w padzie nie pasuje to wlasnie chora cena

Morden

Cytat: Leniwy w Lipiec 14, 2025, 22:20Ja placilem 390 za pro w media. Niestety nie bylo odbioru wlasnego w zadnym sklepie w okolicy takze tylko opcja wyslki byla. Dostepnosc bardzo slaba tych padow jest a to co mi w padzie nie pasuje to wlasnie chora cena

Ja będąc w Polsce w żadnym ze sklepów w Bydgoszczy nie widziałem ani Pro Controllerów do dwójki ani oficjalnych futerałów. Futerał kupiłem 3rd party, bo potrzebowałem czegoś na podróż. Poza tym jest zupełnie OK. Pada jednak nie dostałem. I w sumie dobrze, bo w Szwecji bez łaski mogę kupić za 375 PLN w przeliczeniu. Gry również wychodziły w Polsce drożej.

Bankowo kupię Pro dla Switcha 2, bo przynajmniej jeden oficjalny mieć muszę. Słyszałem że to bardzo dobry pad, co potwierdził również Leniwy.

Rocho

Pewnie ostatecznie też kiedyś kupię pro no ale nie teraz.

Gdyby był tą stówkę taniej to pewnie bym się nie zastanawiał.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/