Nintendo Switch 2 - wątek ogólny

killy9999 · 7830

Online Megadeth

Odpowiedź #315 dnia: Maja 12, 2025, 11:55:50
I bardzo dobrze, za piractwo niech banują i brickują.

A co do pozwów w stanach to wiadomo jak tam jest. Za wszystko można każdego pozwać na milionowe kwoty, więc pewnie zabezpieczają się przed wyższymi cenami z powodu ceł, które pewnie rozwścieczą amerykańskiego gracza chcącego pozwać Nintendo, że nie wybudowało patriotycznie w USA fabryki

Offline killy9999

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 8
Odpowiedź #316 dnia: Maja 12, 2025, 12:00:33
A co do pozwów w stanach to wiadomo jak tam jest. Za wszystko można każdego pozwać na milionowe kwoty, więc pewnie zabezpieczają się przed wyższymi cenami z powodu ceł, które pewnie rozwścieczą amerykańskiego gracza chcącego pozwać Nintendo, że nie wybudowało patriotycznie w USA fabryki
To chodzi o to, że ludzie ich pozywali zbiorowo za drift w joyconach, tzn. za to że Nintendo ani uznawało reklamacji. No to teraz już nie będzie ich można pozwać za wadliwy sprzęt.

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 13
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #317 dnia: Maja 12, 2025, 13:00:13
Wydaje mi się, że żadna z tych zmian nie dotarła to póki co do Europy.
Wydaje mi się, że takie zapiski w Europie i tak nie mają żadnej mocy, bo są niezgodne z prawami europejskimi dot. ochrony konsumentów.

Online zenq

Odpowiedź #318 dnia: Maja 17, 2025, 09:19:03
No i prosze - nie tylko carty na switchu beda gola licencja, nowy doom na ps5 i klocka zawiera cale 85mb danych na nosniku :)
A wydaje mi sie, ze na bluerayu to mogli miec pare wolnych megabajtow jeszcze...
Niedlugo chuj strzeli wszystkie fizyczne wydania, tzz bedziemy mieli jak na PC, pudlo z kodami...

Offline SALADYN

Odpowiedź #319 dnia: Maja 24, 2025, 10:56:26
Zauważyliście po ostatniej aktualizacji zmiany w menu pierwszego switcha ? Weszła tam między innymi ta opcja game key cards. Początkowo olałem ale chciałem z e-shopa pobrać pakiet językowy do wieśka to mnie zakładka w sklepie odesłała że ma sobie to tam pobrać. Bardzo nie lubię takich zmian które na siłę zmieniają coś co działało dotąd w porządku.

Offline renifer Lopez

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 15
Odpowiedź #320 dnia: Maja 24, 2025, 11:06:01
No i prosze - nie tylko carty na switchu beda gola licencja, nowy doom na ps5 i klocka zawiera cale 85mb danych na nosniku :)
A wydaje mi sie, ze na bluerayu to mogli miec pare wolnych megabajtow jeszcze...

Przecież to polityka Microsoftu, zaorać wszelakie wydania fizyczne. Przyzwyczajają do tego już od zapowiedzi Xbox One. I skutecznie , bo sporo gier pudełkowych ominęło ich konsole (znacznie więcej niż PS4 i PS5). Z Indiana Jones było tak samo, dlatego nie kupiłem i olałem (jak będzie kiedyś w cyfrowej wersji do 50 zł to kupię, więcej za licencję nie dam). Z Hellblade 2 i Gearsami będzie zapewnie podobnie. W takim przypadku kupowanie pudełka nie na kompletnie sensu.

Zauważyliście po ostatniej aktualizacji zmiany w menu pierwszego switcha ? Weszła tam między innymi ta opcja game key cards. Początkowo olałem ale chciałem z e-shopa pobrać pakiet językowy do wieśka to mnie zakładka w sklepie odesłała że ma sobie to tam pobrać. Bardzo nie lubię takich zmian które na siłę zmieniają coś co działało dotąd w porządku.

Tak, też na to zwróciłem uwagę. Nie wiem po jaką cholerę to zrobili, zupełnie niepotrzebnie.

Online zenq

Odpowiedź #321 dnia: Maja 24, 2025, 13:36:03
Przecież to polityka Microsoftu, zaorać wszelakie wydania fizyczne. Przyzwyczajają do tego już od zapowiedzi Xbox One. I skutecznie , bo sporo gier pudełkowych ominęło ich konsole (znacznie więcej niż PS4 i PS5).
owszem, choc MS po prostu pcha nas w "pełną" cyfre, a nintendo w 'fizyczny klucz' do cyfrówki, co jest jeszcze bardziej bez sensu - gra i tak cala do pobrania z neta, miejsce w konsoli zajete, a do tego trzeba zonglowac nosnikiem. Tyle, ze mozna to teoretycznie odsprzedac, przynajmniej, do puki jest na serwerach.
Niestety, podlapali to inni i na plycie, ktora jest pojemna i tania w przeciwienstwie do kartów od nintendo - daja sama licencje, bez plikow gry, co juz jest calkiem posrane.

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #322 dnia: Maja 24, 2025, 16:00:41
@SALADYN  Na szczęście da się wyłączyć te cyfrowe game cardy:
1. Wybierz swoją ikonę na głównym ekranie Switcha (tam na górze po lewej).
2. Przewiń do “User Settings”
3. Wybierz “Online License Settings”
4. Zmień “Use Online License” na On

Dosyć upierdliwie zakopane w menusach. I debilnie działa to tak samo dla cyfrowych aplikacji jak YouTube czy Pokemon Home, idiotyzm, żeby takimi apkami trzeba było wachlować jak ma się więcej niż jednego Switcha.

Offline SALADYN

Odpowiedź #323 dnia: Maja 24, 2025, 16:24:09
Chodzi o samą funkcje game key cards, to że istnieje i zastępuje coś co działało wcześniej jak powinno a teraz komplikują to "nowością" o którą nikt nie prosił. Jak wejdziesz w e-shop i do zakładki redownload to wyskakuje ci tylko przycisk przejścia do tej funkcji menu w konsoli, po co opcja redownload tam nadal wisi skoro jest teraz bezużyteczna ?

Offline renifer Lopez

• Podporucznik
  • *
Odpowiedź #324 dnia: Maja 27, 2025, 12:03:42
Zapowiedziano Dragon quest 1-2 remake w wersji na Switch 2. Mimo, że na pierwszego Switcha gra wychodzi normalnie w wersji pudełkowej, na Switchu 2 będzie jedynie game card. ::)

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że nie kupię tej konsoli, przynajmniej za pełną cenę. I trzymam kciuki aby "mniejsze" gry na pierwszego Switcha ukazywały się jeszcze co najmniej kilka lat w wersji pudełkowej. Na szczęście olbrzymia popularność sprzętu będzie sprzyjała takiemu scenariuszowi. Tylko nowej Zeldy by mi było szkoda, ale pełnoprawna odsłona i tak nie okaże się szybciej niż za dwa, trzy lata.
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2025, 12:14:14 wysłana przez renifer Lopez »

Online Megadeth

Odpowiedź #325 dnia: Maja 27, 2025, 12:32:23
Street Fighter 6 też będzie Game Card only + DLC w pudełku w formie jednorazowego kodu. No słabo.

Czekam na sprzęt, ale gry jeśli będę wybierać to tylko te co mają "pełnego" carta.

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #326 dnia: Maja 27, 2025, 12:53:38
Street Fighter 6 też będzie Game Card only + DLC w pudełku w formie jednorazowego kodu.
Ale przecież to bez sensu xD (tak wiem, dla wydawcy ma sens bo potem każdy kolejny kto kupi używkę będzie musiał jeszcze raz wybulić na DLC w eShopie)

Ciekawe czy z czasem Nintendo się ugnie i zrobi mniejsze carty, a nie tylko te 64GB, ale niestety jest to raczej marzenie ściętej głowy, żeby Nintendo miało się kiedykolwiek ugiąć.

Offline renifer Lopez

• Podporucznik
  • *
Odpowiedź #327 dnia: Maja 27, 2025, 13:14:11
Street Fighter 6 też będzie Game Card only + DLC w pudełku w formie jednorazowego kodu. No słabo.

Czekam na sprzęt, ale gry jeśli będę wybierać to tylko te co mają "pełnego" carta.

W moim przypadku tych gier od Nintendo jest zbyt mało abym kupił konsolę. Bo prócz Zeldy i paru pojedynczych tytułów niewiele mnie z tego interesuje. Switch to dla mnie jrpg, vn, indie oraz Zelda i może jeszcze niektóre pojedyncze przygodówki. Dlatego liczę na to że protoplasta będzie dostawał gry na nośnikach jeszcze przez ładnych kilka lat, przynajmniej jeśli chodzi o VN, bo w przypadku jRPG na pewno nie będzie  już tak różowo. Ale te mogę ogrywać na PS5.
Prawdopodobnie poczekam kilka lat, i kupię konsolę z drugiej ręki, aby ograć to co mnie interesuje.

Podobno VGP podpisało umowę z jakąś firmą i będą wydawać niektóre gry na nośnikach. Pytanie tylko jaka będzie oferta oraz ile to będzie kosztować, bo 100 dolarów kanadyjskich plus podatek może być dla mnie kwotą nie do przeskoczenia. A spekuluję, że będzie to minimum taka kwota.

Offline killy9999

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 8
Odpowiedź #328 dnia: Maja 27, 2025, 22:19:18
Cytat: Megadeth w Dzisiaj o 12:32:23

Street Fighter 6 też będzie Game Card only + DLC w pudełku w formie jednorazowego kodu.

Ale przecież to bez sensu xD (tak wiem, dla wydawcy ma sens bo potem każdy kolejny kto kupi używkę będzie musiał jeszcze raz wybulić na DLC w eShopie)
Czy przypadkiem jednorazowe DLC dodawane do gry nie pojawiły się już w czasach PS4? To co planuje zrobić Nintendo to w tym kontekście chyba żadna nowość?

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #329 dnia: Maja 27, 2025, 22:21:28
Czy przypadkiem jednorazowe DLC dodawane do gry nie pojawiły się już w czasach PS4?
Ja bym powiedział, że nawet w czasach PS3, więc tak, żadna nowość. Po prostu rozbawiło mnie to, że dostajemy jednocześnie fizyczny nośnik z cyfrową grą i dlc na kartce. Takie: all digital with extra steps

SMF spam blocked by CleanTalk