Nintendo Switch 2 - wątek ogólny

Zaczęty przez killy9999, Styczeń 16, 2025, 14:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

Morden

Nie chce mi się z komórki klepać o pierwszych wrażeniach, ale Switch 2 to Switch Pro którego nigdy nie dostaliśmy. Kompletnym idiotyzmem jest konieczność przerzucania wszystkiego z konsoli na konsolę jeśli używamy pierwszego Switcha.

Najlepssym tego przykładem jest aplikacja YouTube. Darmowa, a nie mogę jej po prostu mieć na obkonsolach. Muszę "pożyczyć" z pierwszego Switcha na dwójkę. Kretynizm do potęgi.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

12step

Ale za to szybciej się gry włączają!
ore ore szabadabada amore

Wawrzino

Cytat: Morden w Czerwiec 23, 2025, 21:45Najlepssym tego przykładem jest aplikacja YouTube. Darmowa, a nie mogę jej po prostu mieć na obkonsolach. Muszę "pożyczyć" z pierwszego Switcha na dwójkę. Kretynizm do potęgi.

Nie wiem jak to wygląda między Switchem a Switchem 2, ale przypuszczam, że problemem są te zasrane virtual game cardy. Na starym Switchu na szczęście da się do wyłączyć w ustawieniach profilu, dzięki temu mam YouTube'a zaówno na dużym Switchu, jak i Lite i nie muszę bawić się w to wirtualne przekładanie kart.

Wagabunga

Podobno gry na game cardach sprzedają się słabo. Oby ten trend jak najszybciej szlag trafił i wydawcy byli finansowo zmuszeni do wydawania pełnowartościowych gier pudełkowych. Nawet gdyby to oznaczało ich wyższe ceny, wolę zapłacić więcej za prawdziwą wersję fizyczną, zamiast kupować półprodukt. Nie to żebym planował kupno konsoli, bo póki co nie widzę takiego sensu, lecz kiedyś, gdy już będzie więcej jRPG, indorów czy VN chciałbym Pstryka 2 dwa mieć.

Przeglądam różne źródła i wielu graczy bojkotuje ten format zarzekając się, że na Switcha 2 będą kupować tylko standardowe wydanie fizyczne. Jak będzie, zobaczymy, lecz początek jest obiecujący >:D
"Ale to już było MASE razy poruszane że ŻADEN z was nie gra w te japońskie gry przy premierze w Japonii tylko gdy wyjdzie na zachodzie". - mariusz391 XDDDDDDDD

hankie

Materiał taki jak lubię - stonowany, mimo akceptacji 'zarzutów' powszechnie znany do Ninny Retropierdolnik zrobił spoko reckę:
https://www.youtube.com/watch?v=fBDffspE7Y8&ab_channel=Retropierdolnik
Ale osobiście i tak uważam, że niegrający każual będzie trudny do przekonania by kupił Switcha. Ale same wideo rozsądne.

mariusz391

Cytat: hankie w Czerwiec 30, 2025, 14:30stonowany, mimo akceptacji 'zarzutów' powszechnie znany do Ninny Retropierdolnik zrobił spoko reckę:
Akurat dla mnie to znowu 90% fanboystwo bo ,,ludzie nie rozumieją że zawsze tak było''
Jak ktoś chce posłuchać FAKTYCZNIE jechania fanboyów i mówienie wprost co jest do dupy w systemie to polecam bardziej to

hankie

OK, to może nie mój faworyt z YT grających - ale Ziemniak,  Pecetowiec i osoba na pewno nie shajpowana na Ninny, po kupnie:
https://www.youtube.com/watch?v=Tko5hkXO9M0&list=TLPQMDgwNzIwMjVXuLWWcNum3g&index=3&ab_channel=Ziemniak

Morden

Cytat: hankie w Lipiec 09, 2025, 02:38
OK, to może nie mój faworyt z YT grających - ale Ziemniak,  Pecetowiec i osoba na pewno nie shajpowana na Ninny, po kupnie:
https://www.youtube.com/watch?v=Tko5hkXO9M0&list=TLPQMDgwNzIwMjVXuLWWcNum3g&index=3&ab_channel=Ziemniak

Typowa zarobkowa sieczka. Miny i rozdziawione japy w thumbnailach, clickbait i sponsoring wszędzie, a w klipie o Switch 2 koleś w pierwszych sekundach mówi że zakup pierwszego Switcha był dla niego stratą pieniędzy, więc po co to oglądać? Gość nakręcił klip bo konsola to gorący temat i szuka kliknięć.

A od siebie mogę dodać jeszcze jedną rzecz, która mnie w Switch 2 lekko wkurza. W starym sklepie, przeglądając stronę gry ze screenami I klipami, mogliśmy kliknąć na wydawcę i zobaczyć inne gry. Teraz wydawca jest w tym samym miejscu, ale kliknąć się nie da. Hmm...

alf

Mam dokładnie to samo odczucie co Morden. Kliknąłem w ten filmik tego 'Ziemniaka' i niestety ale jakość słaba. Typowo materiał pod kliknięcia od osoby która chce sobie pogadać. @hankie algorytm Cię zjada i podpowiada słabe materiały dla mas. Nie daj się!

Cytat: Morden w Lipiec 09, 2025, 09:56
a w klipie o Switch 2 koleś w pierwszych sekundach mówi że zakup pierwszego Switcha był dla niego stratą pieniędzy, więc po co to oglądać?

Idealne podsumowanie całości.

Megadeth

Ziemniak wiadomo, że tam są bajty często. Nie oglądam. A narzekanie na Switcha 2 + to co @Morden pisze - rozdziawniona japa itp w opisach i na miniaturkach - typowa jazda pod views, bo to na chodzie. + porzywka dla komentujących co zwiększa zasięgi, bo każdy kto nie kupił (ale pewnie by chciał, ale nie ma kasy) napisze, że chujowe nintendo.

Od siebie dodam po czasie, że nic się nie zmieniło. Sprzęt świetny, ale ekran i bateria kiepścizna.

killy9999

Mam pytanie do posiadaczy Switcha 2 związane ze wsteczną kompatybilnością. Podobno jeśli jakaś gra posiada upgrejd do wersji na Switcha 2, to konsola nie pozwoli na granie w wersji ze Switcha 1, tylko będzie wymagała instalacji patcha. A ponieważ część upgrejdów jest płatna (np. Zeldy), to jest się zmuszonym do zakupu aktualizacji bo inaczej się nie zagra. Tak twierdzi My Life in Gaming. Ktoś potwierdza?

Morden

Cytat: killy9999 w Lipiec 09, 2025, 11:58Podobno jeśli jakaś gra posiada upgrejd do wersji na Switcha 2, to konsola nie pozwoli na granie w wersji ze Switcha 1, tylko będzie wymagała instalacji patcha. A ponieważ część upgrejdów jest płatna (np. Zeldy), to jest się zmuszonym do zakupu aktualizacji bo inaczej się nie zagra.

Może w nieco niezręczny sposób się wyrazili, bo na przykładzie Tears of the Kingdom mogę potwierdzić, że grę odpalisz bez płatnego patcha. Jest to podstawowa wersja Switch z lekko podbitą rozdzielczością. Możliwe, że chodziło o łatki, które pobierają się dla gier 1st party. Wiele gier Nintendo z pierwszego Switcha pobrało sobie automatycznie jakieś patche. Może jeśli konsoli nie masz podłączonej do sieci i tych łatek nie pobierzesz, gry nie chcą się odpalić? Tego już nie potwierdzę, bo konsolę mam podłączoną do sieci od chwili zakupu.

Dziwne akcje z aktualizacjami są również na pierwszym Switchu. Jeśli zaktualizowałeś którąś z gier 1st party a potem skasowałeś aktualizację, a jesteś na najnowszym firmware, konsola nie będzie chciała odpalić gry bez ponownej instalacji patcha bo wie, że już miałeś go zainstalowanego. Dzieje się tak nawet gdy skasowane są pliki save, więc nie jest to kwestia odpalenia nowej wersji stanu gry na starej wersji gry. No ale to już bardzo specyficzny scenariusz. W każdym razie, jeśli masz dostęp do sieci, wszystko musi działać i nie będziesz nigdy zmuszony do kupna płatnego upgrade'a.

Morden

Cytat: Megadeth w Lipiec 09, 2025, 11:50rozdziawniona japa itp w opisach i na miniaturkach

Na coś takiego mam alergię. ale tak robią wszystkie duże kanały. Robienie małpiego ryja idzie w parze z milionami subów, czego ten koleżka jest kolejnym dowodem. Szkoda, że YT nie ma funkcji blokowania, bo bym każdego z takimi thumbami blokował z automatu. Widzę takie miny i już wiem, że kanał nie jest dla mnie.

bms

Jak klikniesz "trzy kropki" obok filmiku, to są funkcje 'nie polecaj kanału' oraz 'nie interesuje nie to'.

Rocho

Ponarzekałbym na ekran Switcha dwa ale po uruchomieniu i przeklinaniu pierwszych startowych ekranów konsola wylądowała w docku i raczej go szybko nie opuści
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/