Aktualności

Nintendo Switch 2 - wątek ogólny

killy9999 · 23642

Offline Rocho

Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 16, 2025, 20:54:44
I tej funkcji myszki to słyszałem. Cóż może w FPSy człowiek na konsoli pogra jak istota cywilizowana a nie jak jakieś zwierzę na padzie.

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 16, 2025, 20:57:13
Na końcu trailera była plansza która jasno sugerowała że na switchu 1 nie zagrasz w gry switcha 2, to by nie miało sensu żeby nowe gry, na nowym systemie działały też na starym. Te carty pewnie tylko wyglądają tam samo ale w sdoku to pewnie całkiem inne nośniki.

Myślę też że raczej nie będą wydawać znowu swoich gier o ile nie będą to pełne rimejki, w sumie nintendo nigdy tak nie zrobiło że wydało remaster starocia w stylu sony który bez problemu działa i ładnie wygląda na nowej konsoli.

Mówisz o tym "Plays Nintendo Switch 2 exclusive games"? Może masz rację, ale kto ich tam jeszcze wie. Zobaczymy w sumie jaką politykę grową zaoferują.

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:07:43
Jedyny zawód to nazwa: Switch 2, mogli polecieć klasykiem i stworzyć coś pokroju:
New Super Switch 64 XL

Offline Megadeth

Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:08:41
switchUi

Fajna by byla sprzedaż. Nie za dobra.

Offline renifer Lopez

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 15
Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:21:21
Rozumiem, że niektórzy są zawiedzeni brakiem finezyjnych nowości które Switch 2 mógłby oferować, ja natomiast zwracam uwagę na gry. Choć po cichu tęsknię do czasów, gdy Nintendo potrafiło wydawać unikalne sprzęty, taki 3DS do dziś robi na mnie wrażenie swoim growym klimatem i ekranem 3D. Na premierę Switcha 2 nie kupię, raczej poczekam na wersję z ekranem OLED, może w końcu do tego czasu ukaże się jakaś Zelda (jedyna seria od Nintendo którą uwielbiam). Ewentualnie jakieś jRPG, które w końcu może będą działały w 60 fps (np. gry od Falcom).

Cena 399 euro nie wydaje się przesadzona.

Policzcie se ile wyszło exow na switcha, a ile na konsolety alfa

Akurat Alfa interesują gry, których na Switchu nie ma, więc porównanie mocno na wyrost (tym bardziej nietrafione, że Switch jest na rynku o wiele dłużej niż PS5). Obie konsole świetnie się uzupełniają bo na Switchu nie pograsz w wiele gier, które są na PS5 i vice versa. Switch 2 też nie uciągnie niektórych gier wydanych na PS5, nie ma co się czarować. Dlatego warto mieć obydwie, jeśli ktoś lubi różne gatunki gier i nie chce grać na PC.

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:24:53
Cena 399 euro nie wydaje się przesadzona.

Switcha kupiłem w 2017 roku, zaraz pyknie 8 lat, nie pamiętam ile płaciłem.
399 euro za zabawkę, która pochodzi minimum 8 lat to jest 50 euro na rok, 4 euro z centami na miesiąc. A i tak będzie narzekanie, że czekaj nie kupuj, za 5 lat będzie po 349 euro.

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 30
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:25:27
W sumie idąc tym tokiem, że cartridge wyglądają tak samo i będzie działała wsteczna kompatybilność to dalej mnie ciekawi sama architektura cartridge'ów. Jak dobrze wiadomo, już za tej generacji wielu twórców obcinało zawartość dodając ją w formie update tłumacząc się, że ceny produkcji kartridżów są drogie. W związku z tym, albo będą jakieś nowe bardziej współczesne bebechy albo ceny gier znacząco pójdą w górę, bo przecież dużo mocniejsza technologia to i rozmiary gier się zwiększą, analogicznie będzie z pamięcią wbudowaną konsoli, wszak 64GB na Oledzie to i tak było mało.

Kolejnymi plotkami są ilości teraflopów, Switch 2 rzekomo ma mieć ponad 3TF w doku i połowę z tego w handheldzie, dla porównania Switch 1 miał dużo poniżej 1TF, jak to finalnie przełoży się na wydajność ? Na pewno będzie lepiej, ale jak wiadomo Nintendo nigdy nie żyło cyframi wydajności tylko grami.

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:31:43
Ale przecież w tych cartridge'ach siedzi tylko pamięć flash + pewnie jakiś chip z unikalnym plikiem licencji, co za problem zrobić pojemniejsze po 128-256GB? Obecnie taka pamięć flash kosztuje grosze. To już nie czas cartów jak za SNESa, gdzie dodatkowe akceleratory graficzne siedziały w środku niektórych gier.

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:39:22
Moje rozczarowanie wynika właśnie z przyzwyczajenia, że zawsze był jakiś nowy, ciekawy gimmick. Joycon->myszka? Bicz pliz, widać nikt nie zalookał za moją sugestią co w tej materii robi LegionGo, nadal polecam się zapoznać z filmikami, zanim zaczniemy mówić o jakiejkolwiek innowacji. Switch i gry FPS? Śmiechłem pomarszczonym wąsem, na start będzie gnieciony przez kolegów typu Steamdeck RoG Legion Claw, nie ma na tym polu żadnych szans.

Wiadomix że kupię, Ale tym razem chwilę poczekam. Wystarczyło, żeby dzisiejszy DKC HD wyszedł jako tytuł startowy na Switch2 i sterowaniem protonami mózgowymi odbijanymi ruchami gałek ocznych, to do tych 399 euro dorzuciłbym jeszcze sprzedawcy 1euro napiwku dla równego rachunku w dniu premiery. No nic, pozostaje czekać na Nintendo Direct. Moją wish lista na 2 to: nowa gra z DKC, Nowy Kirby (nie port), nowy Mario i ewentualnie Metroid, Bayonetta 4. Cokolwiek z tego wyjdzie, lub będzie zaprezentowane, będę miał wywalone że to tak jak @Janusz wspomnial, tylko Switch PRO, i kupię.

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:46:50
Ale przecież w tych cartridge'ach siedzi tylko pamięć flash + pewnie jakiś chip z unikalnym plikiem licencji, co za problem zrobić pojemniejsze po 128-256GB? Obecnie taka pamięć flash kosztuje grosze. To już nie czas cartów jak za SNESa, gdzie dodatkowe akceleratory graficzne siedziały w środku niektórych gier.

Głodne na siano LIMITED run games będzie płakać nawet jeśli koszt wyprodukowania carta wyniesie 1 dolla. Na czymś można zarobić, to się zarabia. Jak by było drogie i nieopłacalne to nie mógłbyś kupić w fizyku gry gdzie głaszczesz koniki, tylko w pudle byłby kod na pobranie gry.

Nie dajcie się mamić.
400 eur za zabawkę która podziała rok to niewiele.
Za konsole która posmiga dekadę to grosze.
Ale nie dajcie się oszukać biednym uciśnionym wydawcom, że produkcja plastiku jest droga. Choć według mnie powinna się skończyć - mamy na tyle dobre warunki na świecie, że nikt nie powinien mieć problemów z pobraniem gry. Biadolą ze nośniki są ważne, bo niektóre regiony mają kiepski net. No tak, ale tam też nikt nie ma floty na jakieś tam plastikowe giereczki które i tak mają gigabajtowe patche do pobrania.

Tylko cyfra.

Offline 12step

Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:51:41
Wyjdzie nowa Zelda, Marian i i tak kupicie  8)

ore ore szabadabada amore

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:52:44
No i jeszcze jedno. Większość klepie karty max 8gb. Większość gier które macie w pudłach to 500-3000mb danych. Nawet na takim Spyro czy crash wydawca oszczędza i potem musicie dociągnąć kilka gigsow ale jest płakanie że cart kosztuje dużą flotę. W hurcie wyjdzie może złotówa za 8gb chip. Tyle co płyta BD.

Wyjdzie nowa Zelda, Marian i i tak kupicie  8)

Część tu obecnych dopiero jak będzie można wgrać pirata. Cześć jak po 5 latach stanieje 50 euro. 

« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2025, 21:54:53 wysłana przez JAPONIEC »

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 30
Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:56:43
No i jeszcze jedno. Większość klepie karty max 8gb. Większość gier które macie w pudłach to 500-3000mb danych. Nawet na takim Spyro czy crash wydawca oszczędza i potem musicie dociągnąć kilka gigsow ale jest płakanie że cart kosztuje dużą flotę. W hurcie wyjdzie może złotówa za 8gb chip. Tyle co płyta BD.

Wiem, że tak jest ale nie zmienia to właśnie faktu, że wydawca oszczędza. Takiego W3 szło wydać na większej karcie i nie było biadolenia, ale już Konamy czy Rockstar skąpi na chipach.

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 16, 2025, 21:58:15
Głosować portfelem. Ale tylko dla swojego samopoczucia bo większość ludzi ma to w pompie - gra to gra. Przejść lub do kosza ewentualnie wymienić. Nie jest to już klimat dla zbieraczy plastiku.

Offline 12step

Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 16, 2025, 22:10:41
Nie wiem, tak całkiem poważnie Switch 2 wydaje się jedyną konsolą tej generacji, która daje jakieś nadzieje, ALE ja zacznę się zastanawiać jak wyjdą gry, w sensie te exclusive, których nie będzie na PC  8)

ore ore szabadabada amore

SMF spam blocked by CleanTalk