Nintendo Switch 2 - wątek ogólny

Zaczęty przez killy9999, Styczeń 16, 2025, 14:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rocho

Czyli raczej sukces gwarantowany bo o gry to nie ma się co martwić.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Kirby

Mówiąc trywialnie póki co Switch2 zapowiada się bez szału. N choć w ostatnim czasie było na bakier z topowymi podzespołami potrafiło zachwycić gracza innowacyjną technologią. Dla przypomnienia min. podwójny ekran w konsoli, w tym jeden dotykowy, możliwość odbierania obrazu 3D bez okularów, kontroler ruchowy.

W mojej ocenie Nintendo niczym teraz nie zaskoczyło. Odnoszę wrażenie, że japoński gigant obrał najprostszą ścieżkę oferując to co otrzymaliśmy wcześniej tyle, że mocniejsze. Nie rozumiem powiększania i tak nie małego urządzenia. Kłóci się to bowiem z ideą handhelda, a także z wytrzymałością baterii.

Zastanawia brak jakichkolwiek zapowiedzi gier. MK nie liczę bo to co widzieliśmy trudno uznać za gameplay.

Megadeth

Ale co wy chcecie, pady na dole, efekt 5D, Google VR z tekturki w zestawie?

Nie ma co płakać. Na switcha 2 aby będą gry i to soczyste exy, a nie jak na ...  O0

mariusz391

Cytat: Megadeth w Styczeń 16, 2025, 19:05Ale co wy chcecie, pady na dole, efekt 5D, Google VR z tekturki w zestawie?
Ja to bym chciał żeby nowy Switch Lite wyglądał jak kolejna generacja 3DSa, mały, zgrabny, i składany tylko z dużo większym ekranem OLEDowym na całą szerokość jego konstrukcji. Ale wiem niestety że raczej nigdy się to nie spełni bo za duże koszty by robić tak osobny projekt :P

Są i pierwsze opinie ,,ekspertów''

Kirby

Cytat: Megadeth w Styczeń 16, 2025, 19:05
Ale co wy chcecie, pady na dole, efekt 5D, Google VR z tekturki w zestawie?

Nie ma co płakać. Na switcha 2 aby będą gry i to soczyste exy, a nie jak na ...  O0

Nie napalałbym się. Na razie brak info. Metroid Prime 4? Na pewno mechanika jak w 1 i 2. Łazisz w kółko, liżesz ściany aż trafisz na coś by ruszyć dalej. Gdy to się uda, czynność powtarzasz do końca gry, powracając w nieskończoność do tych samych etapów i stale odnawiających się wrogów.

Pikmin 5? No dziękuję.

Kapitan Toad? Niezły, ale to żaden mega hit.

Nowy Mario Kart, czy bijatyka w świecie Nintendo? Jedno i drugie specyficzne. Pogra się kilka minut i gra idzie na półkę.

Mario 3D i Kirby mogą przyciągnąć, ale co dalej? Zelda?

Megadeth

Policzcie se ile wyszło exow na switcha, a ile na konsolety alfa

Dziękuję dobranoc

Kirby

S2 kompatybilne z fizycznymi kopiami z S1 poza paroma wyjątkami. To dobrze bo w razie zakupu będzie można odsprzedać S1 by dołożyć i nabyć S2. Ale muszą być hity, bez nich nowy sprzęt nie ma sensu. No i pytanie jak silny jest S2.

makumator

mariusz podnosi bardzo dobre argumenty, dołożę jeszcze jeden swój. Taka maszynka LegionGo, obejrzyjcie sobie co można wyczyniać z jego "joyconami" bez żadnych tekturowych dodatków (touchpad, buttony, sensory) . Za to tutaj w Switchu DWA, no będę se mógł je inaczej wczepiać w ekran - ok - już biere na premiere bo napewno będą kiedyś dobre gry z Mario!!11

mariusz391

Wiecie, gry na pewno będą, i to wiele z nich bardzo dobrych których nigdzie indziej się nie ogra. Niemniej Switch 2 na starcie już będzie miał trudniej niż Switch 1, bo tam masę tych gier ,,9/10'' to były po prostu porty gier z WiiU które 90% graczy ograła pierwszy raz na Switchu bo nie miała WiiU. Plus też masa ,,remasterów HD'' z jeszcze starszych konsol Nintendo. Teraz już tak łatwo nie będzie i trzeba będzie spiąć poślady i tworzyć nowe produkty, a to zawsze jest i trudniejsze i kosztowniejsze. Sami pamiętacie ile łatwiej miało takie PS3 tworząc ,,trylogie HD'' swoich gier z PS2, a PS4 remastery gier z PS3 bo PS4 nie miała wstecznej. I tak samo Sony wycyckało się z łatwej kasy na PS5 i remastery remasterów jak The Last of Us raczej się z ciepłym przyjęciem nie spotkały, tylko z wyciąganiem kasy najniższego sortu

Wawrzino

Ja tam się cieszę, że NIntendo nie próbowało wymyślać koła na nowo, tylko zrobili to samo, ale lepsze. Cieszy kompatybilność wsteczna dla fizycznych wydań, ale to też nie zaskakuje. Ja dla odmiany nie wezmę na premierę, poczekam na OLEDa. I tak mam cały backlog gier na pierwszego Switcha to ogrania

Megadeth

Zgadzam się. Zero ekscytacji. 

No może być ciężko, bo nie ma efektu wow na takiego handhelda, bo rynek jest sasypany. Mamy chińskie, mamy windowsowe, mamy z androidem, steamdeck itp

I każde są niezłe.

Tutaj jedynie softowo musi być wow. Soft i gry na wyłączność. Inaczej będzie ciężko.

SALADYN

Cytat: Kirby w Styczeń 16, 2025, 19:13Metroid Prime 4? Na pewno mechanika jak w 1 i 2. Łazisz w kółko, liżesz ściany aż trafisz na coś by ruszyć dalej. Gdy to się uda, czynność powtarzasz do końca gry, powracając w nieskończoność do tych samych etapów i stale odnawiających się wrogów.
Synek, synek ale metroida to ty mi nie szkaluj tutaj.

Dizjan konsoli zdradziły przecieki z atrapami od producentów etui a że pójdą w ewolucje zamiast rewolucje to też było można się spodziewać. Tak więc mnie również zero entuzjazmu ale w sumie niczego nie pokazali i nic nie powiedzieli, zrobią to dopiero w kwietniu, wtedy pogadamy.

W sieci coś mówią że joy con (jeden albo oba) po odpięciu od konsoli i założeniu tego "ochraniacza" ma działać jak myszka. To jest w sumie ciekawe.

Janusz

Temat gier jest dość ciekawy i chyba kluczowy w tym pierwszym etapie. W zasadzie jedyne o czym można szerzej podyskutować teraz, w sensie to mnie ciekawi.

Te przecieki o specyfikacji Switcha 2 z ubiegłych miesięcy raczej skłaniają do tego, że to nie będzie jakiś mocarny sprzęt, a zatem jak myślicie gry wydawane na Switch 2 będą działały z "jedynką" skoro zostajemy przy tym samym nośniku, tylko będą wyglądały na nim gorzej? Czy doczekamy osobnych wydań gier na obie konsole? Czy może nie będą one w ogóle działać ze zwykłym Switchem? To w sumie pokaże czy to tylko Switch Pro czy faktycznie nowy początek.

Z jednej strony obstawiałbym to pierwsze, szczególnie na początku. Z drugiej znając politykę i pazerność Nintendo odnośnie cen gier itp. nie zdziwiłbym się jakby zaczęli od wydawania gier pokoju Mario Kart 8 Deluxe Enhanced Switch 2 Pro Edition i sprzedawania znowu tego samego tyle, że z jakimś upgrade. No chyba, że gry z jedynki będą działać 1:1 na nowszym sprzęcie? I skupią się na nowej generacji ich tytułów od kolejnej odsłony Mario zaczynając, a na innych pozycjach kończąc?

SALADYN

Cytat: Janusz w Styczeń 16, 2025, 20:46a zatem jak myślicie gry wydawane na Switch 2 będą działały z "jedynką" skoro zostajemy przy tym samym nośniku, tylko będą wyglądały na nim gorzej?

Na końcu trailera była plansza która jasno sugerowała że na switchu 1 nie zagrasz w gry switcha 2, to by nie miało sensu żeby nowe gry, na nowym systemie działały też na starym. Te carty pewnie tylko wyglądają tam samo ale w sdoku to pewnie całkiem inne nośniki.

Myślę też że raczej nie będą wydawać znowu swoich gier o ile nie będą to pełne rimejki, w sumie nintendo nigdy tak nie zrobiło że wydało remaster starocia w stylu sony który bez problemu działa i ładnie wygląda na nowej konsoli.

12step

No cóż, chłopaki, jakby tu powiedzieć, za mocnej konkurencji to nie ma...
ore ore szabadabada amore