Error Code 2002-4153 podczas używania fizycznego wydania gry

Zaczęty przez SALADYN, Luty 22, 2025, 18:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

SALADYN

Spotkał się ktoś z was z kodem błędu 2002-4153 przy próbie odpalenia carta na switchu ? Postanowiłem sobie w końcu ruszyć trochę kupkę wstydu (raczej hałdę hańby) i mi BOTW takiego faka pokazała gdy grałem krótko po zakupie wszystko działało ok. Próbowałem już oczywiście wszystkich znanych sposobów wygrzebanych z sieci poza przywróceniem konsoli do ustawień fabrycznych i nic nie pomogło.

alf

A co ogólnie podpowiedziało Ci google?

Może cart jest uszkodzony? Na 3DS był taki problem kiedyś, że Persona Q miała wypust kartridży obarczonych wadą - konsola wyrzucała jakiś błąd podczas ich odczytu i często działo się to dopiero po jakimś czasie od zakupu. Zaafektowane były jakieś wczesne wydania amerykańskie.

animare

To nie wina ani cartridge ani slotu, obstawiam kartę pamięci, która się sypie. Masz jakieś pewne źródło z jakiej ją kupiłeś? Możliwe, że ustawione masz że jakieś dane czy to gry czy save'ów zapisują się na micro sd. Stąd problem. Próbowałeś inne gry?

alf

Cytat: animare w Luty 22, 2025, 19:34
To nie wina ani cartridge ani slotu, obstawiam kartę pamięci, która się sypie.

O kurka o tym bym nie pomyślał. Niezły szczał.
Może @SALADYN dawno nie grał w te Zelde i dane tej gry które miał na karcie pamięci uległy korupcji.

psmaniac

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

SALADYN

No właśnie nie bardzo karta, dogrzebałem się w sieci informacji że to niby jej wina ale mam porządnego sandiska z marketu, nie żaden hiński szajs, plus wywaliłem wszystko co się z zeldy zainstalowało łącznie z zapisem, wyjąłem kartę i zainstalowałem grę razem z patchem na nowo już bezpośrednio na konsole i dalej nic. Inne gry jak dotąd wszystkie ładnie działają, zarówno z kartą SD jak i bez niej a dodatkowo mam jeszcze w domu tego drugiego switcha z tematu sprzedażowego to skorzystałem z okazji i na nim sprawdziłem grę skoro konsola jest po pełnym resecie i nadal error wyskakuje.

alf

No to brzmi jakby to jednak była wina kartridża. On tak właściwie też jest kartą pamięci. @JAPONIEC straszył nas kiedyś bit-rotem w cartach...

animare

Cytat: SALADYN w Luty 22, 2025, 19:56skorzystałem z okazji i na nim sprawdziłem grę skoro konsola jest po pełnym resecie i nadal error wyskakuje.

W takim razie jedyną radę jaką mam to przeczyścić styki karty izopropanolem. Sam to wczoraj robiłem w moim acekard na NDS i odziwo załapało.

SALADYN

Cytat: animare w Luty 22, 2025, 20:07
W takim razie jedyną radę jaką mam to przeczyścić styki karty izopropanolem. Sam to wczoraj robiłem w moim acekard na NDS i odziwo załapało.

Izo też już poszło poszło w ruch, z zerowym efektem. Przeczytałem w necie że powodem może być tzw water damage, konsole targałem ze sobą w plecaku a ostatnio pizga strasznie. Odłożę carta na bok i zobaczę czy coś ruszy za dzień albo dwa.

Dajz

Na Forum PSXE, jednemu użytkownikowi też nagle przestało odczytywać premierowe BotW, a innemu Kirby Star Allies. Podobno największe pojemnościowo kardy na Switch (32GB) są wyjątkowo awaryjne. Sam producent  pisze, że trzymają ok. 20 lat.
Przyznam, że troche ostudziło mi to zapał zakupowy. Moje prawie 30 letnie gry z PSXa  działają bez problemu. Łudziłem się, że nośniki na NS będą miały podobną żywotność. Oby to była wina wadliwej partii.
O ile dobrze pamiętam, na PSXie podobny problem był z amerykańskim wydaniem Valkyrie Profile, które zostało wytłoczone na płytach o bardzo wysokiej podatności na disc rot.

Cytat: alf w Luty 22, 2025, 18:51
Może cart jest uszkodzony? Na 3DS był taki problem kiedyś, że Persona Q miała wypust kartridży obarczonych wadą - konsola wyrzucała jakiś błąd podczas ich odczytu i często działo się to dopiero po jakimś czasie od zakupu. Zaafektowane były jakieś wczesne wydania amerykańskie.
Niestety, mam te wydanie Persony Q z wadliwą pamięcią (kupione i ograne w okolicy premiery), ale o dziwo gra działa bezproblemowo (ostatni raz sprawdzałem w tamtym tygodniu).

SALADYN

Cytat: Dajz w Luty 22, 2025, 20:34Na Forum PSXE, jednemu użytkownikowi też nagle przestało odczytywać premierowe BotW, a innemu Kirby Star Allies.
Ok, tylko że Breath of The Wild jest tak samo stare jak sam switch i nie miało żadnych reedycji w innym opakowaniu a tylko normalne wznowienia. Nie da się więc stwierdzić czy mój cart ma 8 czy 4 lata.

Dajz

Nie da się tego sprawdzić po numerze seryjnym na cardzie? Widziałem, że w necie poznają po tym, czy na nośniku są zawarte patche itd. Niby premierowa wersja na NS, zwykle ma końcówkę 000.
Na 3DSie się dało, stąd wiem, że mam wadliwą wersję Persony Q.

alf

@SALADYN chyba pora oddać te gierke tam gdzie jej miejsce (do lombardu w jednym z sąsiednich miast, gdzie Cię nie znają i nie sprawdzają kupowanych przedmiotów).  :D

Megadeth

Kurcze aż się zestrachałem teraz, skoro piszecie, że te carty Switchowe są podatne na awarie i wytrzymują max 20 lat. To w takim razie całe to zbieranie cartów i pudełek jest niezbyt przyszłościowe.

Mam Zeldę BOTW kupioną w okolicach premiery, a ostatni grałem na nią 4 lata temu. Sprawdziłem teraz carta i odalił od strzała. Z tym, że trzymam carty w dedykowanym etui w suchym miejscu (nie wiem czy to faktycznie ma jakieś znaczenie)

SALADYN

Cytat: alf w Luty 22, 2025, 21:32
@SALADYN chyba pora oddać te gierke tam gdzie jej miejsce (do lombardu w jednym z sąsiednich miast, gdzie Cię nie znają i nie sprawdzają kupowanych przedmiotów).  :D

Cytat: Dajz w Luty 22, 2025, 21:11Nie da się tego sprawdzić po numerze seryjnym na cardzie?

Nie miałem jak dotąd potrzeby patrzeć po numerach seryjnych więc nie za bardzo wiem.

Cytat: Megadeth w Luty 22, 2025, 22:03Kurcze aż się zestrachałem teraz, skoro piszecie, że te carty Switchowe są podatne na awarie i wytrzymują max 20 lat. To w takim razie całe to zbieranie cartów i pudełek jest niezbyt przyszłościowe.

No właśnie średnio tak wierzę w te 20 lat, do dziś działają przeca carty z famicoma . Wyobraźcie sobie ten ryk pod koniec żywota switcha 2 jak ludziom masowo zaczną gry zdychać.