Konsole NES / SNES Mini

Zaczęty przez Janusz, Lipiec 14, 2016, 14:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yuki

Cytat: makumator w Czerwiec 27, 2017, 09:57
Ale w sumie początkowo może być tak jak Yuki  zrobił z DC i SS, masz wszystko w jednym miejscu, kasa się zawsze przyda - carty wylecą na aukcje.

Akurat tutaj od dawna mam juz skompletowaną kolekcje NES/SNES itp. na Xbox Classic/PSP (+ skoluje sobie jeszcze Everdrive jakiegos z czasem, co by miec 100% konsole a nie emulacje), niemniej samo pojęcie carta i sentyment do jego pierwotnego wygladu nie pozwala mi sie ich pozbyc. Samo granie z carta w kwestii loadingow/wczytywania itp. dziala tak samo jak z karty pamieci, dysku, flashcarda itp. 

Plyty odczytywane z czytnikow optycznych to juz inna kwestia...loadingi, bledy odczytu, zwiechy, klatkowanie spowodowane utlenianiem sie danych...dupa. Tutaj zastapienie tego ODE, ktore nie jest zadnym emulatorem, tylko 100% konsola i zastapieniem czytnika optycznego wlasnie "kardridżem" spowodowalo moje nastawienie. Nigdy jakos nie lubilem nosnikow optycznych, sa mega delikatne i ulotne wzgledem klasycznego obskurnego "kardridża"....pekają, rysują sie, same tworza sie bledy odczytu, zawieszaja, klatkuja i wiele innych.
Prawie jak z kobietami..."kardridż" to taka konkretna laska z dupa/cyckami i wszystkim na swoim miejscu, gdzie jest za co zlapac. A "płyta" to taka...anorektyczka mało atrakcyjna szkieletopodobna, co to robi za modelke, a jak chcesz z nia cos robic, to starasz sie jej nie zrobic krzywdy, przypadkiem nie złamać czegos, bo caly tylek miescisz w jednej dłoni i jeszcze miejsca zostaje (podobnie cycki)...no i czesto sie wiesza, bo taka przez tą swoja chudość niedożywiona i mało ruchliwa...taka jakaś płaska i identyczna w każdym miejscu :P :P :P

Dlatego nawet nie myslalem o kupowaniu zbednego NES mini, skoro moge mieć snes i everdrive i 100% set gier z konsoli, a nie emultora na androidzie, bo tym jest NES Mini i tym bedzie SNES mini. To samo ludzie maja na kazdym Smartfonie, i tez moga podpiac sobie pod TV przez HDMI.

Do emulowania gier w 100% wystarcza mi Xbox Classic z 2tb full emulacja i romami pod Component HD do grania stacjonarnego, oraz PSP z full setami na memory Stick Duo do grania przenosnego. 

Manifesto

Cytat: Yuki w Czerwiec 27, 2017, 11:04

Dlatego nawet nie myslalem o kupowaniu zbednego NES mini, skoro moge mieć snes i everdrive i 100% set gier z konsoli, a nie emultora na androidzie, bo tym jest NES Mini i tym bedzie SNES mini. To samo ludzie maja na kazdym Smartfonie, i tez moga podpiac sobie pod TV przez HDMI.

Do smartfona nie podłączysz klasycznych padów ze Snesa. Nes/Snes mini to konsole dla ludzi, którzy chcą mieć namiastkę prawdziwej konsoli i legalnie pograć w niektóre gry nie inwestując dużych pieniędzy w używane carty. Pograć komfortowo na wygodnych padach, a nie na smartfonie. Oczywiście, że Nes/Snes mini to tylko namiastka, ale namiastka bardzo fajnie pomyślana i podana na uczciwej tacy cenowej.

Edit - Final Fantasy VI również mnie ucieszyło, dla mnie najlepsza klasyczna odsłona serii.

Janusz

Cytat: makumator w Czerwiec 27, 2017, 09:12

Wygląda świetnie! SNES mi się zawsze podobał, a jego wersja mini zapewne będzie jeszcze bardziej urokliwa.

Do emulowania gier w 100% wystarcza mi Xbox Classic z 2tb full emulacja i romami pod Component HD do grania stacjonarnego, oraz PSP z full setami na memory Stick Duo do grania przenosnego. 

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Według mnie różnica pomiędzy NES Mini i SNES Mini, a smartfonem czy innym narzędziem do emulacji jest mniej więcej taka, jak pomiędzy grą na oryginalnym nośniku z pudełkiem itp. i piratem wypalonym na esperanzie za 1,20zł. Owszem w środku mamy emulator, ale sam znaczek Nintendo, wykonanie, jakość, poręczność są warte swojej ceny.

Trochę się rozmarzę, ale szkoda że w sumie i ten NES i SNES nie są normalnych rozmiarów i nie posiadają dodatkowo gniazda na kartridże. Mogli to wydawać właśnie w dwóch wariantach, wiadomo za dużo wyższą cenę, ale jednak w dwóch opcjach, choć i z tej jednej się cieszę.

Yuki

Cytat: Manifesto w Czerwiec 27, 2017, 11:27

Do smartfona nie podłączysz klasycznych padów ze Snesa. Nes/Snes mini to konsole dla ludzi, którzy chcą mieć namiastkę prawdziwej konsoli i legalnie pograć w niektóre gry nie inwestując dużych pieniędzy w używane carty. Pograć komfortowo na wygodnych padach, a nie na smartfonie. Oczywiście, że Nes/Snes mini to tylko namiastka, ale namiastka bardzo fajnie pomyślana i podana na uczciwej tacy cenowej.

Edit - Final Fantasy VI również mnie ucieszyło, dla mnie najlepsza klasyczna odsłona serii.

Pady w Snes/Nes mini to nic innego jak androidowe odpowiedniki nie majace nic wspolnego z oryginalnym nesowym padem. Coś podobnego jak te ponizej (mialem tych NES mini sporo juz w rekach):

http://www.ebay.pl/itm/OTG-Micro-USB-For-Android-Smart-Phones-Nes-Nintendo-Style-Game-Pad-Controller-/262761130587?hash=item3d2dc8aa5b:g:qcoAAOSw2s1U07GB

http://www.ebay.pl/itm/USB-OTG-Android-Phone-Mobile-Retro-Gaming-Controller-Gamepad-Snes-Style-Pad-/181999576823?hash=item2a600526f7:g:-uwAAOSwFqJWolaG

Jak napisalem, zamiast Nes/Snes mini wole miec Nes/Snes + Everdrive i mam duzo lepiej, bo oryginalny sprzet i takze wbudowane gry, caly set i leci to sprzetowo a nie emulacyjnie jak w Androidowym Nes/Snes czy cokolwiek innego Mini :)

Totalne wyciagacze kasy.

SNES 200-300zl + Everdrive 300zl = 500-600zl za oryginalna konsole z oryginalnym padem i 100% setem gier bezposrednio z bebechow konsoli.

Z NESem podobne kwoty.

A jesli chodzi o EMULACJE:
Androidowa Emulacja to Androidowa Emulacja, i czy to smartfon czy jakiegolwiek cos mini, to dalej bedzie emulacja. A to daje mi w 100% Xbox Classic i PSP.

Stall

Brakuje jeszcze PS1 mini od Sony z wbudowanym Gran Turismo, Tekkenem, Crashem czy Final Fantasy.

makumator

Prawie jak z kobietami..."kardridż" to taka konkretna laska z dupa/cyckami i wszystkim na swoim miejscu, gdzie jest za co zlapac. A "płyta" to taka...anorektyczka mało atrakcyjna szkieletopodobna, co to robi za modelke, a jak chcesz z nia cos robic, to starasz sie jej nie zrobic krzywdy, przypadkiem nie złamać czegos, bo caly tylek miescisz w jednej dłoni i jeszcze miejsca zostaje (podobnie cycki)...no i czesto sie wiesza, bo taka przez tą swoja chudość niedożywiona i mało ruchliwa...taka jakaś płaska i identyczna w każdym miejscu :P :P :P

Ooo coorvvix. Abstrachujac już że metafora mi obca bo mialem w zyciu jedną kobietę ,  nie boisz się że jako osoba której wpisy mogą być opiniotwórcze,  zmienisz tym samym wiele opinii onośnikach optycznych (np. ja powoli też daję się Tobie przekonać)? Co w następstwie może spowodować nieodwracalny spadek zainteresowania nimi i konsekwentnie nieunikniony spadek cen,  bo nikt nie będzie chciał kupować 'fuj' płyt,  tylko same carty. Zbierałem na Twojego Panzer Sagę,  a teraz mając w głowie że za XYZ lat ludzie zaczną myśleć tak jak Ty/ja zaczynam podejrzewać, umoczę głęboko te 1300zł,  bo potem w razie wyp. dostanę jakieś grosze na odsprzedaży awaryjnej. To jak to Twoim zadaniem, może poczekać bo za kilka lat ceny unikatowych płyt się sporo zredukują,  skoro sam przyznajesz że są whu.. lipne i doświadczeni kolekcjonerzy zaczynają na nie patrzeć z obrzydzeniem i wyprzedają swoje kolekcje?

Yuki

Cytat: Stall w Czerwiec 27, 2017, 12:21
Brakuje jeszcze PS1 mini od Sony z wbudowanym Gran Turismo, Tekkenem, Crashem czy Final Fantasy.

Kup PSIO + Karte Pamieci i masz PSX z full setem USA/EU/JP (bez 10-15 ktorych nie emuluje) i masz pierwsza droższą duża wersje PSX Prawie Full (99%) Set.

Kup RetroPi, zrob jakąś mini obudowe PSX, wloz to tam, zaprogramuj sobie na Emu PSX, wgraj 100% Set PSX na duza karte/dysk i masz druga tańszą wersje PSX Mini Full Set.

Yuki

Cytat: makumator w Czerwiec 27, 2017, 12:26

Ooo coorvvix. Abstrachujac już że metafora mi obca bo mialem w zyciu jedną kobietę ,  nie boisz się że jako osoba której wpisy mogą być opiniotwórcze,  zmienisz tym samym wiele opinii onośnikach optycznych (np. ja powoli też daję się Tobie przekonać)? Co w następstwie może spowodować nieodwracalny spadek zainteresowania nimi i konsekwentnie nieunikniony spadek cen,  bo nikt nie będzie chciał kupować 'fuj' płyt,  tylko same carty. Zbierałem na Twojego Panzer Sagę,  a teraz mając w głowie że za XYZ lat ludzie zaczną myśleć tak jak Ty/ja zaczynam podejrzewać, umoczę głęboko te 1300zł,  bo potem w razie wyp. dostanę jakieś grosze na odsprzedaży awaryjnej. To jak to Twoim zadaniem, może poczekać bo za kilka lat ceny unikatowych płyt się sporo zredukują,  skoro sam przyznajesz że są whu.. lipne i doświadczeni kolekcjonerzy zaczynają na nie patrzeć z obrzydzeniem i wyprzedają swoje kolekcje?

Już tłumacze (moje wlasne przemyslenia i sklepowo/handlowo/kolekcjonerskie doświadczenia)

Sa kolekcjonerzy, ktorym wisi ze gra dziala, oni kolekcjonują nie do grania a lezenia (alternatywe do grania maja w postaci romow/emulatorow itp. co by "nie meczyc nosnika"). Nie wlacza juz tej gry, a cieszy ich posiadanie oryginalnego nosnika. Maja nowki, ktorych nigdy nie otworza, takze po co im swiadomosc ze to jeszcze dziala :) ?

Jeśli chcesz kiedys moc pograc (jak gry odmowia posluszenstwa), jak najdzie cię ochota, to kazda dodatkowa awaryjna alternatywa posiadania dzialajacej gry jest dobra.

Ja największą szajbe kolekcjonerstwa mam do cartow, ale te tez moga z czasem odmowic posluszenstwa (wiec mam romy w emulatorach i nastawiam sie na Everdrive)...z nimi jednak jest ta roznica, ze mozna jakos je naprawiac/reanimowac (chociaz tez nie zawsze...zycie, cos zbierac trzeba i ryzyko jest zawsze :P ). Plyta..coz, bardziej delikatna i nie do naprawy.

Tak wiec:
1. Jesli jestes kolekcjonerem, to nie interesuje cie to ze to dziala, tylko ze jest oryginalne i to posiadasz.

2. Jesli chcesz pograc...coz, wtedy warto miec jakas inna alternatywe do opcjonalnego pogrania za kilka/nascie lat + opcjonalnie zbierac sobie oryginalne gry jako czyste kolekcjonerstwo, bo ich wartosc nie odnosi sie do dzialania a do posiadania (jak znaczki, monety...ktorych tez juz nie wyslesz i ktorymi nie zaplacisz)

Także...nie wiem czy cos spadnie z ceny czy wzrosnie. Nie myśle nad tym, bo to nie ma sensu i za krótkie na to życie...a i tak czas sam zweryfikuje. Ja zawsze mam na uwadze ceny obecne/aktualne i nie wychodze za bardzo na przód :)

Stall

Cytat: Yuki w Czerwiec 27, 2017, 12:28

Kup PSIO + Karte Pamieci i masz PSX z full setem USA/EU/JP (bez 10-15 ktorych nie emuluje) i masz pierwsza droższą duża wersje PSX Prawie Full (99%) Set.

Kup RetroPi, zrob jakąś mini obudowe PSX, wloz to tam, zaprogramuj sobie na Emu PSX, wgraj 100% Set PSX na duza karte/dysk i masz druga tańszą wersje PSX Mini Full Set.

PSIO ciezko dostac. Co do emulacji to mam PC ktory sprawdza sie lepiej do wszelkich innych rozwiazan.

Yuki

Cytat: Stall w Czerwiec 27, 2017, 12:38

PSIO ciezko dostac. Co do emulacji to mam PC ktory sprawdza sie lepiej do wszelkich innych rozwiazan.

Nic nie trzeba dodawac ;) Ja jednak poluje grubo na PSIO, ale przeraza mnie montaz chipa, usuwanie scieżek itp. :/

JAPONIEC

Cytat: Stall w Czerwiec 27, 2017, 12:38

Święte słowa. Ostatnio odpaliłem Shenmue w rozdziałce 4K, potem Super Mario Sunshine w 4K z 60FPS modem i na 50 calach te gry wyglądają bajecznie.

Nadal jestem purystą i wolę ogrywać gry na oryginalnych sprzętach, ale od czasu do czasu skok w bok z emulacją nie zaszkodzi, kosmos rzeczy można robić.

Sergio

389zl preoder na Ultima.pl
kupujcie ta sztabkę zlota, bo to do granie nie jest, 90% pewnie kupi na handel

Manifesto

Dzięki Sergio, właśnie zamówiłem. :)

Yuki

Cytat: Sergio w Czerwiec 27, 2017, 14:04
389zl preoder na Ultima.pl
kupujcie ta sztabkę zlota, bo to do granie nie jest, 90% pewnie kupi na handel

Wlasnie chcialem zamowic kilka na" handel", bo do grania to nie jest, opcjonalnie na wystawke jako ładna figurka konsoli...ale juz brakło, jednak ludzie maja za duzo pieniedzy. Z te kase mieli by snesa z jakimis grami w komplecie, czy tu u mnie w sklepie czy gdziekolwiek indziej :/

Janusz

W konsoleigry też było, więc monitorujcie co i jak i jakby ktoś coś znalazł niech wrzuci link.
http://konsoleigry.pl/nintendo/9029-nintendo-classic-mini-super-nintendo-entertainment-system.html