Xbox Classics Slim 128 Ram Mod

Zaczęty przez psmaniac, Grudzień 31, 2017, 21:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

Atr3ju

Ciekawy rozdrabniacz, chyba przydałaby mu się lekka osłonka.

hankie

Też mi to groźTeż mi to nieco groźnie wygląda – ale skutecznie!
Super, że w zasadzie przy użyciu środków fabrycznych zmodowałeś chłodzenie i gdyby jednak jakiegoś mesha przyczepić na wiatrak to wyglądałby całkiem cywilnie. Kolor zostaje, czy będziesz np. posiadaczem białego Xboxa Classic Slima? ?

CyborgDE

Pomysł z umiejscowieniem wentylatora świetny. Tylko tak jak koledzy wyżej mówią - przydała by się jakaś osłonka. Najlepiej siateczka polakierowana pod kolor konsoli i będzie bajlando. Fajnie, że wyprowadziłeś kable do napędu. Ja bym tam zrobił jakąś małą klapkę, aby można było je ładnie ukryć, a same kable oplótł na czarno, ale ja to jestem perfekcjonistą z innej planety.  ;D

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

psmaniac

CytatKolor zostaje, czy będziesz np. posiadaczem białego Xboxa Classic Slima? ?

Noooo..Biały byłby w dechę ale czy uda mi się ładnie pomalować?Spróbuję  :)

CytatTylko tak jak koledzy wyżej mówią - przydała by się jakaś osłonka.

Siatka niestety odpada bo wtedy wiatrak generuje dziwny hałas.Taka kratka jak na foto będzie chyba wmontowana.

Tak  będzie wyglądał po skręceniu.Póki co jadę bo śruby  :)

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

mattek

Ciekawie wyglądałaby siateczka w kolorze takim jak oryginalnie znajdujące się tam logo. No ale skoro się nie da to trudno.

Niemniej, świetna robota :D

psmaniac

Ayyychhh ...wreszcie wymęczyłem to malowanie...Jutro operacja kolana to w sam pas.Będzie co robić  softwarowo w konsoli  :)
Nie jest to mistrzostwo świata ale jest ok.Siatka jeszcze nie przyklejona bo nie wiem czy nie wkleję  szatkownicy to robienia sałatki  ;D

CyborgDE

Podoba mi się tekstura farby. Wyszła Ci bardzo ładna struktura. Nie wiem, czy był to efekt zamierzony, ale jak najbardziej na plus. Mi osobiście podchodzi bardziej ta czarna siatka, jedynie musiałaby być wklejona od środka, bo te krawędzie będą strasznie szpeciły.

hankie

Na początku zastanawiałem się dlaczego teksturka na powierzchni - ale potem sobie wyobraziłem, ile taka powierzchnia XKloca by wymagała pracy do połysku (żeby nie lać 10 warstw do gładkości).

Xbox wygląda super i nie wiem, czy w takiej postaci takie coś istnieje w necie :)!!!

Jestem za czarną siateczką - może by ją w kwadracie/prostokącie wyciąć pod 'ramkę' wentyla i ją zamontować na te same śruby do obudowy? Pomiędzy fanem a obudową?

psmaniac

CytatNa początku zastanawiałem się dlaczego teksturka na powierzchni - ale potem sobie wyobraziłem, ile taka powierzchnia XKloca by wymagała pracy do połysku (żeby nie lać 10 warstw do gładkości).

CytatPodoba mi się tekstura farby. Wyszła Ci bardzo ładna struktura. Nie wiem, czy był to efekt zamierzony, ale jak najbardziej na plus.

Efekt struktury był zamierzony .Nie używam sprayów ,ponieważ generują smród którego nie znoszę .Po za tym staram się zawsze robić coś unikalnego.Nie lubię powielać schematów  :)

Jeżeli chodzi o siatkę to jest z tym problem.Zbyt bliska odległość do wiatraka generuje hałas.Także  muszę coś wykombinować żeby ładniej to wyglądało i pozostawić w mniej wiecej takiej odległości...

Póki co wgrywam gry z Capcom 3 i najnowszego Ninja :)

hankie

Cytat: psmaniac w Styczeń 15, 2018, 14:49
CytatNa początku zastanawiałem się dlaczego teksturka na powierzchni - ale potem sobie wyobraziłem, ile taka powierzchnia XKloca by wymagała pracy do połysku (żeby nie lać 10 warstw do gładkości).

Jeżeli chodzi o siatkę to jest z tym problem.Zbyt bliska odległość do wiatraka generuje hałas.Także  muszę coś wykombinować żeby ładniej to wyglądało i pozostawić w mniej wiecej takiej odległości...

No fakt - metalowy mesh będzie dawał jakiś szumik zaraz przy wentylatorze - a może jakby dać z 2-3 zwykłe gumowe podkładki pod śrubę z hydraulicznego pod każdą z nich?

psmaniac

Szczerze..?Nawaliłem tyle kleju na wentylator że nie chce mi się już tego rozbierać.  :) A siatki nie wcisne od góry... :-\

psmaniac

Wreszcie wygospodarowałem trochę czasu na kompletne ukończenie mojego Xbox Slim.
Ponieważ jest to konsola w której jest cała moja nostalgia związana z salonami gier ,wozami Drzymały i konsolami wszelakimi, postanowiłem dać jej drugie życie  :)
Zamontowałem nowy wentylator ,mniejszy który kupiłem wcześniej odprowadza powietrze które zasysa większy.Nowa termo pasta, dysk 1 TB i zasilacz.
Teraz konsola pracuje bardzo cicho i szybko, a temperatury miodne  :)
Osłona wentylatora ukończona.Przydała się zakrętka od kremu mojej  żony i kawałek siatki od osłony owoców przed robactwem  :)

Emulator  Amigi śmiga przepięknie! Wszystko hula lepiej i szybciej niż w oryginale.Kto sądzi inaczej ten będzie miał do czynienia z Franko!  :)

Atr3ju

Dlaczego na 4 zdjęciu dolna obudowa nie równa się górnej ? Nie licuje się to po skręceniu śrub ?

CyborgDE

No i teraz mi się podoba w 100%. Idealny kompromis pomiędzy zachowaniem stylistycznych walorów i praktyczności.

psmaniac

CytatDlaczego na 4 zdjęciu dolna obudowa nie równa się górnej ? Nie licuje się to po skręceniu śrub ?

Nie licuje.Jak by nie kombinować.