Xbox Classics Slim 128 Ram Mod

Zaczęty przez psmaniac, Grudzień 31, 2017, 21:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

psmaniac

Ponieważ zawsze chciałem mieć odchudzonego xbox 1,postanowiłem zrobić  już chyba ostatni mój projekt na tę platformę.Ten mod jest na mój użytek i musi mieć koniecznie 128 ram no i musi być po prostu w pyte  :) Aaa i napęd DVD do kosza!
Jak na dzisiaj udało mi się odchudzić obudowę i wlutować dodatkowe 64 mb ram.

Po za tym Pany! Szczęśliwego Nowego Roku!  :D

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

xzer0

Picco bello. Widzę ktoś tu konkret robi z elektroniką.

CyborgDE

Widziałem już w sieci kilka przeróbek na wersję "Slim" i jestem wysoce zaintrygowany jak wyjdzie to Tobie. Jak na razie zbyt dużo powiedzieć nie można o efekcie prac, bo są to jedynie zaczątki, ale widzę, że podchodzisz do tematu z odpowiedniej strony. Czekam na dalsze sprawozdania z pola bitwy i życzę powodzenia. Może uda Ci się dodać kilka przydatnych bajerów, np. wbudowany odbiornik IR do pilota?

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

psmaniac

Powiem wam tak...Teoretycznie łatwa sprawa.Niestety filmy z sieci nie pokazują dokładnie co i jak .A jeden z nich to ściema z  podcinaniem mocowania dysku twardego .Powiem szczerze że kombinuje sam.Trzeba uważać na kondensatory! Dzisiaj hałasować u mnie w bloku nie można i docinek miałem od cholery ręcznie i trochę krwi upuściłem  :) ,ale za kilka chwil już jakieś foto wkleję.

CyborgDE

Ja lubię się bawić w takie ręczne piłowanie, docinanie, szlifowanie. Mnie to odpręża, jak tak sobie powoli po ułamku milimetra coś docinam, szlifuję czy piłuję. Może musisz podejść do tego do tej strony?  ;D

psmaniac

CytatMnie to odpręża, jak tak sobie powoli po ułamku milimetra coś docinam, szlifuję czy piłuję. Może musisz podejść do tego do tej strony?  ;D

Brat przyjeżdża  w gości i za 9 dni operacja kolana więc muszę się trochę  uwijać   :) Ale do sedna.

Można powiedzieć ze prawie skończyłem  :) :) :) Pozostały pierdoły jak oświetlenie loga ,zamontowanie diod sygnalizacyjnych pracy dysku twardego  i sieci  lan.No i niestety CHŁODZENIE! Szybko się grzeje bo wynalazłem na dzisiaj  cienkie wiatraczki i tak testowo zamontowane są.

psmaniac

No niestety na moim terenie absolutny brak wiatraków 60 mm  :( .Nie chcę kombinować z przeróbkami chłodzenia bo przekombinuje.Poszukam cos na ebay.Jak na chwile obecna projekt zamrożony. >:(

CyborgDE

Zawsze można dodać też na tyle konsoli nieco więcej otworów wentylacyjnych. A co do wentylatorów, to 60mm ma w swojej ofercie Xilince lub AAB. Jest też SilenX iXtrema PRO 60mm, który generuje jedynie 8dBa i jest przy tym podobno całkiem mocno dmucha, ale kosztuje już 13€, gdzie zwykłe wentylatorki 60mm dostaniemy już za 3€.

psmaniac

Cytatgdzie zwykłe wentylatorki 60mm dostaniemy już za 3€.

Eeee no ja szitu nie toleruje.Tym bardziej że sprzęcio ma być dla mnie.Za dużo serca i krwi w niego włożyłem żeby teraz na finiszu coś poszło nie tak  ;D
Myślałem nad takim czymś ,parametry ma caaałkiem spoko :)

https://noctua.at/en/nf-a6x25-flx?___from_store=en

CyborgDE

Skoro nie tolerujesz półśrodków, to bardzo mi się to podoba. Legendarne już wręcz Noctuy też jak najbardziej dadzą radę. 15€ to raczej cena normalna na wentylator klasy wyższej. A kupując Noctue płacisz za jakość, a nie znaczek.

psmaniac

psmaniac

Nowy wiatrak pieknie dmucha ale niestety tylko na duzy radiator.Mniejszy sie grzeje poniewaz dysk twardy przeniesiony na lewa strone generuje bardzo duzo ciepla...Kombinuje z dodatkowymi wiatrakami ale nie moge uzyskac dobrego chlodzenia..Mysle zeby wrzucic dysk 2.5 ale bedzie niestety duzo zabawy ..

hankie

Tylko raz w życiu otwierałem Xkloca - ale czy tam jakby umocować możliwie duży wspólny wiatrak na 2 radiatory? Nawet cienkie 12cm można dostać, pokryłby dużą powierzchnię?  Ale nie bijcie, długo nie miałem gołego Xa przed oczyma - stąd domysł.

Ale trzeba przyznać, że kolejny projekt z dobrym podejściem :) Jak na codzień będziesz ładował gry na HDD?

psmaniac

Problem z chłodzeniem rozwiązany!Już niedługo szczegóły  :)

CytatJak na codzień będziesz ładował gry na HDD?
Gry po przez lan pc ftp lub napęd dvd....Będzie możliwosć zewnęrznego podpięcia   :) Potrzebuje tylko jeszcze trochę czasu  ;)

psmaniac

Yyyhhaaaaa! ;D  ;D ;D Pany! Prawie skończone!Na chłodzenie znalazłem banalne rozwiązanie!Wyrzuciłem w cholerę wszystkie wiatraki włącznie z nowo zakupionym.Nasmarowałem oryginalny wentylator wstawiłem na środek w  miejsce logo i temperatury są piękne!
Mało tego będzie możliwość korzystania zewnętrznie z napędu DVD więc w razie oryginalnych gier czy autoinstalera nie będzie żadnych kombinacji!
Pozostało mi jedynie dobrać śruby żeby to skręcić do kupy i ewentualnie pomalować albo przesmarować pastą do butów i pozostawić w oryginale. :)