[Poradnik] Regeneracja wentylatora w PC, konsoli i nie tylko

Zaczęty przez hankie, Grudzień 07, 2016, 18:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Jako, że w bodajże 7mio letnim kompie chłodzenie starego Radeona zaczęło mnie już denerwować, a po sprawdzeniu cen nowego zamiennego chłodzenia (pfffffff buehehehe) uznałem, iż w tej już dinozaurzej karcie nie będę się szarpał na inwestycje, więc spróbowałem 'zregenerować' stary wiatraczek.

W zasadzie można spróbować tak odświeżyć każdy wentylator PC/konsolowy. Zasady mnie więcej są podobne (sorki za foty, robione żelazkiem):
1. Wymontuj dziada:

2. Obróć na 'tylną' stronę.

Mocowanie osi z łopatkami zazwyczaj jest na tej brzydszej stronie, pod naklejką lub kapselkiem:

Po 'otwarciu' dojścia widzimy co 'trzyma' oś wiatraczka - całego wirnika.
3. Teraz najtrudniejsze. Musimy uwolnić oś i tym samym cały wiatrak. Zazwyczaj na osi jest nacięcie i jest ona blokowana za pomocą pierścionka (a'la 'seger') lub prawie zwykłą podkładką. Grunt w tym, że musimy ten 'ogranicznik' ściągnąć i go nie zniszczyć, wygiąć bo będzie klops:

4. Jeśli wydobędziemy (wydłubiemy, wysuniemy obustronnym podważaniem...) tą część i jej nie zniszczymy - jesteśmy panami świata i przechodzimy dalej:

5. Rozkładamy części:

6. Dokładnie czyścimy. Wnętrze z brudu i pyłu,

ośkę dokładnie, łopatki, obudowę:

oraz wnętrze tej tulejki gdzie oś się obraca:

Osobiście użyłem patyczków, wacików z izopropanolem i wykałaczek.
7. Smarujemy samą oś oraz tuleję gdzie oś zasuwa. Osobiście użyłem wazeliny niskotopliwej, smar teflon-silikon (stała ultramaź) gdzieś mi wsiąkł...
8. Osadzamy całość z powrotem jak fabryka, osadzamy 'pierścionek'/podkładkę nie niszcząc jej, usuwamy ew nadmiar smarowidła. Sprawdzamy czy obraca się jak należy.

9. Naklejamy z powrotem naklejkę, czy zasadzamy kapsel - jest on też ochronką kurzowo-farfoclową.

Udało mi się uratować takie maleństwo z grafiki oraz wentylator starego Athlonka X3. Z powrotem są bezszelestne. Ktoś powie, że to druciarstwo, ale czasem potrzebujemy rozwiązania na teraz, a to od 2 tygodni mi się póki co sprawdza. Dlaczego to zamieściłem? Chyba będę musiał poratować wentylator od PS2 Fatki. Albo mi się wydaje - przeczulenie albo trochę już szeleści... Poza tym może się przydać:)

Janusz

Nie wiem czy to się na osobny wątek nie kwalifikuje ;) Do nowego działu jak znalazł. Ja ostatnio nie mam czasu sprzętu wyczyścić, w naprawy i odświeżanie tym bardziej się nie bawię, ale aż miło popatrzeć na fotki na forum.

hankie

Po wskazówce z innego forum tematycznego, w taki sam sposób pozbyłem się nawet brzęczenia z czujnika wewnętrznego klimy w naszym starym Peżocie :) Po obudową na podsufitce chował się tak samo malutki jak ten wentylek z grafiki. W bieżące mroziki od ponad miecha jest bezszelestny, aż 2 razy sprawdzałem czy działa. A w zasadzie powyżej V gen konsolki mogą posiadać wiatraczek. Kwestią jest tylko mniej lub bardziej utrudniony jego demontaż.

Ramagus33

Świetnie! Spróbuję z moją PS2 FATką. Co to tych "cośków" to się nazywa (z aliexpress): Shaft Retaining,  Snap Ring Washer, Bearing C Type, External Circlip stosowane często w mechanizmach magnetowidów VCR i można spokojnie kupić to na aliexpress w różnych rozmiarach i ilościach za kilka złotych.

Przykładowe wyszukanie na aliexpress:
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-circlip-washer.html?spm=a2g0o.best.search.0

Trzyzet

Super że działa, osobiście ze standardowymi wentylatorami by mi się nie chciało bo te można kupić za grosze :D

Te niestandardowe warto sprawdzić czy w ogóle są rozbieralne. Laptopowe często nie mają blokady i wychodzą po pociągnięciu do góry, niektóre niestandardowe również.

SCPH-1002

Cytat: hankie w Grudzień 07, 2016, 18:317. Smarujemy samą oś oraz tuleję gdzie oś zasuwa. Osobiście użyłem wazeliny niskotopliwej, smar teflon-silikon (stała ultramaź) gdzieś mi wsiąkł...
Czy jesteś w stanie polecić jakiś specjalistyczny specyfik do smarowania osi wentylatorków? Mam na myśli konkretną markę/oznaczenie.

hankie

Cytat: SCPH-1002 w Czerwiec 06, 2025, 21:14
Cytat: hankie w Grudzień 07, 2016, 18:317. Smarujemy samą oś oraz tuleję gdzie oś zasuwa. Osobiście użyłem wazeliny niskotopliwej, smar teflon-silikon (stała ultramaź) gdzieś mi wsiąkł...
Czy jesteś w stanie polecić jakiś specjalistyczny specyfik do smarowania osi wentylatorków? Mam na myśli konkretną markę/oznaczenie.
Teraz mam - akurat kupiony do łańcucha rowerowego- smar teflonowy w płynie, finish-line;) Daje kropelkę dosłownie i starczy. Jak wspomniałem wcześniej na jakiś czas starczy smar wazelinowy.
Chociaż nieco ponad 3 dychy za teflonowy zapłaciłem. Jak miałbyś użyć go tylko i wyłącznie do wiatraka - to już bardziej opłaca się kupić nowy. U mnie często jedna rzecz, która kupuje ma kilka zastosowań;)

UPDATE:
rozwinąłem poradnik - trochę bardziej kompleksowa robota - z wymianą łożysk:
https://strefapsx.pl/forum/nasze-mody/poradnik-regeneracja-wentylatora-w-pc-konsoli-gpu-wymiana-lozysk/msg123800/#msg123800
Niniejszy temat zamykam :)