Wielka aktualizacja.
Wstyd się przyznać.
Niegdyś zabrałem się za mody w tym DC. Zrobiłem kaszanę. Najpierw wywaliłem oryginalny bios i wlutowałem 2 programowalne - efekt? Czarny ekran w konsoli, myślałem że po niej, lecz znalazłem mostek i konsola wstała jako tako (coś dalej szwankowało). Na płytce gd-rom zainstalowane było gniazdo ATA dla dysku, postanowiłem wymienić to na SATA - oczywiście nie działało. Zdemontowałem dalej nie działa. Postanowiłem zdemontować wszystkie mody oprócz BIOS MODA - dalej nie działa. Myśląc że uwaliłem konsolę, położyłem ją do szafy, aby poczekała na wzrost umiejętności i lepszy sprzęt. Mimo zdemontowania wszystkiego, konsola parę minut wchodziła do menu głównego bez płyty. Z płytą szybciej. Jak coś przeczytała to miała zakłócenia w torze odczytu, wydając rytmiczne piski. Jednak przed chwilą (wokół mnie leży jeszcze sprzęt) nastąpił przełom. Wcześniej pamiętam poprawiałem na płycie głównej luty. Teraz zabrałem pod lupę płytkę gd romu. Jeszcze 2 dni temu robiłem PS One Quake. Taki mały element jak kondensator SMD wpływał na kompletny brak odczytu. W moim DC początkowo poprawiłem luty wszystkiego co miało kontakt z lutownicą wcześniej. Następnie szukałem dziwnych elementów. Początkowo wszystko wyglądało OK, jednak moją uwagę przykuł kondensator SMD taki jak w tamtej PS ONE. Miał on zupełnie inny kolor, był ciemny. Lut chyba nawet nie chciał się jego trzymać. Szybka decyzja - wymiana na losowo wybrany z martwej płyty PS One (tak jak u Quake). Wyczyściłem płytkę z topniku. Poskładałem na szybko konsolę - pięknie zagrała. Jak z fabryki. Musielibyście to usłyszeć (fani dreamcasta wiedzą co jest co). Ten melodyjny zgrzyt napędu z odgłosem wentylatora. Poezja. Konsola przeczytała grę bez ŻADNYCH zakłóceń na linii od pierwszego strzała. Do menu wchodzi tak jak powinna. Sprzęt uratowany.
Jak widzicie nawet majster popełnia błędy. Teraz co z konsolą. Jako iż była zmodowana, to dalej będzie szła na mody. Tylko teraz bardziej przemyślane. Dobrego BIOS MODA mamy, sprawny laser od PC też.
PLAN DZIAŁANIA:
-wykonanie VGA mod w wersji SMD - wykonam własnoręcznie płytkę PCB z komponentami SMD - będzie schludnie i czysto, bez zbędnych płytek, kabli
-SD mod w podobnej technologii co VGA- myślałem nad sklonowaniem jednego rozwiązania, gdzie SD jest odpinane na taśmie.
- Być może overclocking ze switchem 200@240Mhz - czysty mod
HDD Mod:
Tutaj mam problem. Wcześniej miałem wyprowadzone złącze ATA bez zasilania. Upierdliwe rozwiązanie, gdyż korzystałem z dysku 2.5 SATA + przejściówka, a do zasilenia to ATX był potrzebny.
Wiem też że ATA działa najlepiej z DC, gdyż to rozwiązanie nie było nawet planowane w tej konsoli (reverse engineering).
Z SATA występują glitche w niektórych grach. Nie wiem za to jak działa przejściówka ATA > SD z DC. Taką przejściówkę zastosowałem w PS slim.
Jak chce się stosować w miarę kompaktowo dysk, warto zmienić zasilacz na ten od miniaturowych PC. Konsola będzie miała wydajniejsze zasilanie i będzie się mniej grzać.
FOTKi:
Uszkodzony element (już poprawiony):

Pierwszy test: