Aktualności

Mój Dreamcast

xzer0 · 23931

Offline xzer0

dnia: Stycznia 12, 2016, 22:59:44
Chciałbym wam przedstawić mojego makarona. Z powodu braku czasu trwało modowałem go około pół roku. Obecnie wszystko jest ok, może bym jeszcze wymieniłbym zasilacz na ten od miniaturowych PC, żeby konsolę i dysk dało radę z jednego zasilić. Zaskakiwał mnie laser. Od samego początku słabo czytał, aż w końcu przestał. Winna była taśma. Wymieniłem na nową i śmiga. Konsola posiada:

-VGA MOD
-SD MOD
-HDD MOD (250gb 2,5' SATA)
-BIOS MOD
-Laser z PC

Trochę ciężko było to zmieścić w obudowie ale się udało.

Dużo fajnych gierek działa na HDD w tym Shenmue II, Grandia, Skies of Arcadia, Power Stone, Resident 3 i CV, Crazy Taxi 1,2 i wiele innych.

Jak wam się podoba? Jakie macie opinie na temat tej konsoli? Wg. mnie mogła ona spokojne rywalizować z PS2, oczywiście ze zmianami konstrukcyjnymi (32mb ram, hdd, sd). Graficznie konsola potrafi dużo, ma słabe zabezpieczenie co było jedną z przyczyn upadku. Duże możliwości w modingu, fajne gierki (arcade dużo) i prostota w programowaniu to największe atuty tej konsoli. Pomimo zaprzestania produkcji w 2001, na konsolę trafiają wciąż nowe pełnoprawne produkcje. U mnie ma wielki plus za bezawaryjność, te lasery montowane w DC są praktycznie nie do zajechania, w przeciwieństwie do tego badziewia co montowano w każdym Playstation.

Z konsol SEGI mam jeszcze 2 DC w oryginale, ten był najgorszy dlatego poszedł na mody i Saturna z 1 padem (nawet gry nie mam). Kiedyś miałem Game Geara i innego Saturna.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2016, 23:04:24 wysłana przez xzer0 »

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 77
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 12, 2016, 23:10:14
zgadzam się z tobą,lasery nie do zajeb.nia, mod na sd zrobiles w modemie?
vga ma scanline generator? dysk ata 133? jaki program uzywasz? obrazy muszą być pełne dyski GD czy moze być set DCRES cdi?

fajnie spotkać fana DC na forum o PSX,ale nie przejmuj się nie jesteś tu sam ;) też jestem fanem tego systemu,teraz gram w Pier Solar i Ghost Blade i obie te gry są mega!

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline xzer0

Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 12, 2016, 23:18:34
Konsola zachowała wszystko z oryginału, modem jest. SD jest nad modemem. Dodatkowo jest w pełni rozbieralna, nic za bardzo nie kleiłem.  Używam Dreamshella bootowanego z HDD (odpada całkowicie użycie napędu), program który lanuch'uje DS z HDD (lub SD) mam wgrany w drugi bios. Dreamshell łyka chyba wszystko, ISO, CDI, GDI. Jedynie czego nie ruszy to gier WIN CE, ale w następnej wersji ponoć ma dojść wsparcie. Dysk nie ważne jaki będzie to maksymalnie pociągnie prędkość DMA, ale większość gier działa z niższą prędkością, która i tak jest większa niż odczyt z CD (ale do CD dochodzi jeszcze bufor danych, który jest szybki dość), po prostu to ograniczenie sprzętowe. Scanline generatora nie mam ( w środku nie ma za bardzo już miejsca). Można bez problemu zrobić zewnętrzny.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2016, 23:20:42 wysłana przez xzer0 »

Offline meres

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 4
  • PSN ID: meres65
Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 13, 2016, 03:07:20
Zajmujesz sie DC? Mam 2 sztuki luzem nie czytaja płyt, szukam kogoś kto zna sie na rzeczy i moze cos zdziała, a tym bardziej kogoś z zamiłowaniem

Offline gumislav

Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 13, 2016, 05:47:07
Wiesz, że mi imponujesz, no nie? Posiadasz umiejętności, które niezmiernie chciałbym mieć odkąd zacząłem bawić się starymi konsolami. Już samo posiadanie sprawnego Dreamcasta to wypas, a jeszcze takiego egzemplarza to już w ogóle. Czy znalazłeś polskojęzyczne instrukcje i poradniki odnośnie tego jak dokonać tych przeróbek czy wszystko tłumaczyłeś sobie z angielskiego? Czy informacje takie są łatwo dostępne czy też musiałeś się dużo naszukać? Udało się wszystko za pierwszym razem czy bywały jakieś stresująca porażki?

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Offline xzer0

Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2016, 07:29:45
Poradników jako takich nie używałem. Jest jedna ruska strona http://www.dc-swat.ru , gdzie opracowują software i modyfikacje. Więc używałem tylko schematów. Swego czasu ja sam opracowywałem poradniki hardware, ale teraz forum padło i po za tym nie mam czasu (studiuję, sesja, ciężki kierunek). Ogólnie Dreamcasty kupiłem wtedy gdy były w miarę tanie. Za 2 konsole + 6 padów + 2 oryginały + box, karty, wibracja zapłaciłem 100zł z przesyłką, ale były w nie najlepszym stanie.
meres jak konsole są ładne to warto by poszukać zamiennika lasera (polowanie na odpowiedni cd rom na olx). Opracowałem swego czasu listę wszystkich kompatybilnych laserów z DC i w jakich napędach występują. Jak konsola jest zdezelowana to można by się pokusić minimum o HDD mod + bios mod --- wtedy zupełnie nie potrzebujemy napędu. Ewentualnie jeśli posiadasz taki laser jak ja i tylko taki (okrągły), to można go łatwo od środka wyczyścić. U mnie w innej konsoli to zadziałało.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2016, 07:58:09 wysłana przez xzer0 »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 13, 2016, 09:17:09
Ja tam nie przepadam za zbyt dużą ingerencją w sprzęt. Jeszcze jestem w stanie zaakceptować np. VGA Mod i tego typu modyfikacje polegające na polepszeniu jakości obrazu, ale co za dużo to niezdrowo. Dla mnie ta konsolka wygląda jak trochę Frankenstein. Niemniej zazdroszczę jak gumislav umiejętności i wiedzy. Ja mam nieraz problem z lutowaniem, a co dopiero z takimi modyfikacjami.

Nie znam się na tego typu sprawach, ale zastanawia mnie po co w konsolce robiłeś HDD Mod i SD Mod? Nie wystarczył tylko jeden? Chciałeś po prostu pobawić się z konsolką i zrobić w niej wszystkie modyfikacje, które są dostępne?

Offline xzer0

Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 13, 2016, 13:11:40
Odpowiedź jest prosta, żeby płyt nie kupować. Wrzucasz na dysk i jest spokój, na sd card można trzymać backup karty pamięci, odpalać homebrew (normalne gry mają słabą kompatybilność), emulatory.... Poza tym lubię modyfikować sprzęt. Ja więcej lubię dłubać niż grać.

Offline sjdr

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 4
Odpowiedź #8 dnia: Marca 21, 2016, 09:48:03
Shenmue nie ma problemów pod DreamShell ? (widziałem filmiki, ze z karty SD ciężko z odczytem, nie wim jak z HDD)

Kawał dobrej roboty ! ja w swoim dreamcascie zmieniłem tylko wentylator na 40mm bo orginalny aż piszczał ze starości ;c

tak zapytam :D Myślałeś nad RGB mod do NES'a ?

Offline xzer0

Odpowiedź #9 dnia: Marca 21, 2016, 11:12:32
Dzięki. Niestety nie mam nesa. Mam jedynie dwa pegazusy, gdzie w jednym całego od środka zrobiłem. Wszystko wymieniłem, nowy tor video zbudowałem. Teraz ten bazarowiec wyświetla bardzo ładny obraz i nie grzeje się (radiator). W Dreamshellu jak na razie tylko shenmue 2 działa. Ostatnio wyszła nowa wersja, doszło wsparcie dla wince. Kompatybilność z każdą wersją rośnie.

Offline Gummy

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 2
  • Odznaczenia Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
    • miejsce kultu 7 generacji
  • PSN ID: Gumcolek
Odpowiedź #10 dnia: Marca 22, 2016, 18:24:04
zgadzam się z tobą,lasery nie do zajeb.nia

U mnie ma wielki plus za bezawaryjność, te lasery montowane w DC są praktycznie nie do zajechania, w przeciwieństwie do tego badziewia co montowano w każdym Playstation.

Chyba jestem wyjątkiem bo jakieś 10 lat temu (może trochę mniej) miałem DC i poszedł w nim laser :P
Do tej pory żałuję że go sprzedałem. Ceny sprzętu są w tej chwili chore i ludzi chyba z lekka pogięło. Skompletowanie takiego zestawu jak miałem kosztowałoby z 500zł. Aż tak mi na retro nie zależy, wolę taką kasę przeznaczyć na PS3.

A same mody godne pochwały. Jak lata temu bawiłem się w scenowy soft to SD mod dopiero raczkował a gotowe rozwiązania były bardzo drogie. Jeśli dobrze pamiętam to czasy ładowania pozostawiały wiele do życzenia. Jak to teraz wygląda? Łyka SDHC i czy klasa karty ma wpływ na loadingi?

Odnośnie samej konsoli - mógłby pożyć jeszcze kilka lat, ale i tak dostałby po dupie przez nośnik. NGC też było mocniejsze od PS2 i bardzo szybko okazało się, że 1gb danych to dużo mniej niż 4 czy 8 na DL.

Offline SALADYN

Odpowiedź #11 dnia: Marca 23, 2016, 18:32:56
Ja miałem dwa Dreamcasty, w obu padły lasery. Moje egzemplarze to były jednak używki od właścicieli katujących konsole piratami. Miałem z kolei styczność z egzemplarzem który miał tylko jednego właściciela i to była rzeczywiście maszyna nie zdarcia, do dziś żałuje że nie przejąłem jej gdy była ku temu okazja.

Offline xzer0

Odpowiedź #12 dnia: Września 22, 2016, 21:56:30
Konsola obecnie rozbebeszona do poprawek. Muszę od nowa zrobić BIOS MOD, wyrzucić brzydkie gniazdo ATA i wbudować przejściówkę SATA>ATA wewnątrz i wyprowadzić malutkie gniazdo SATA. Przydałaby się też zmiana zasilania na to od GC

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #13 dnia: Września 23, 2016, 08:23:54
Na początku jak czytałem o Twoim DC to pomyślałem "kurde ale rzeźba", ale potem po przeczytaniu kilku Twoich tematów nabrałem podziwu! Ten Twój DC to Terminator ;) Bałbym się tylko by jakoś płyty tym lutowaniem i modami nie zmęczyć. Szacun, że wciąż nawet jesteś w stanie poprawiać swój projekt. 8)

A nie chciałbyś zamieścić tematu o Twoim przebudowanym Pegasusie? Ciekaw też jego jestem :)
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2016, 10:09:53 wysłana przez hankie »

Offline xzer0

Odpowiedź #14 dnia: Marca 31, 2018, 14:58:16
Wielka aktualizacja.

Wstyd się przyznać.

Niegdyś zabrałem się za mody w tym DC. Zrobiłem kaszanę. Najpierw wywaliłem oryginalny bios i wlutowałem 2 programowalne - efekt? Czarny ekran w konsoli, myślałem że po niej, lecz znalazłem mostek i konsola wstała jako tako (coś dalej szwankowało). Na płytce gd-rom zainstalowane było gniazdo ATA dla dysku, postanowiłem wymienić to na SATA - oczywiście nie działało. Zdemontowałem dalej nie działa. Postanowiłem zdemontować wszystkie mody oprócz BIOS MODA - dalej nie działa. Myśląc że uwaliłem konsolę, położyłem ją do szafy, aby poczekała na wzrost umiejętności i lepszy sprzęt.  Mimo zdemontowania wszystkiego, konsola parę minut wchodziła do menu głównego bez płyty. Z płytą szybciej. Jak coś przeczytała to miała zakłócenia w torze odczytu, wydając rytmiczne piski. Jednak przed chwilą (wokół mnie leży jeszcze sprzęt) nastąpił przełom. Wcześniej pamiętam poprawiałem na płycie głównej luty. Teraz zabrałem pod lupę płytkę gd romu. Jeszcze 2 dni temu robiłem PS One Quake. Taki mały element jak kondensator SMD wpływał na kompletny brak odczytu. W moim DC początkowo poprawiłem luty wszystkiego co miało kontakt z lutownicą wcześniej. Następnie szukałem dziwnych elementów. Początkowo wszystko wyglądało OK, jednak moją uwagę przykuł kondensator SMD taki jak w tamtej PS ONE. Miał on zupełnie inny kolor, był ciemny. Lut chyba nawet nie chciał się jego trzymać. Szybka decyzja - wymiana na losowo wybrany z martwej płyty PS One (tak jak u Quake). Wyczyściłem płytkę z topniku. Poskładałem na szybko konsolę - pięknie zagrała. Jak z fabryki. Musielibyście to usłyszeć (fani dreamcasta wiedzą co jest co). Ten melodyjny zgrzyt napędu z odgłosem wentylatora. Poezja. Konsola przeczytała grę bez ŻADNYCH zakłóceń na linii od pierwszego strzała. Do menu wchodzi tak jak powinna. Sprzęt uratowany.

Jak widzicie nawet majster popełnia błędy.  Teraz co z konsolą. Jako iż była zmodowana, to dalej będzie szła na mody. Tylko teraz bardziej przemyślane. Dobrego BIOS MODA mamy, sprawny laser od PC też.

PLAN DZIAŁANIA:

-wykonanie VGA mod w wersji SMD - wykonam własnoręcznie płytkę PCB z komponentami SMD - będzie schludnie i czysto, bez zbędnych płytek, kabli

-SD mod w podobnej technologii co VGA- myślałem nad sklonowaniem jednego rozwiązania, gdzie SD jest odpinane na taśmie.

- Być może overclocking ze switchem 200@240Mhz - czysty mod

HDD Mod:

Tutaj mam problem. Wcześniej miałem wyprowadzone złącze ATA bez zasilania. Upierdliwe rozwiązanie, gdyż korzystałem z dysku 2.5 SATA + przejściówka, a do zasilenia to ATX był potrzebny.

Wiem też że ATA działa najlepiej z DC, gdyż to rozwiązanie nie było nawet planowane w tej konsoli (reverse engineering).

Z SATA występują glitche w niektórych grach. Nie wiem za to jak działa przejściówka ATA > SD z DC. Taką przejściówkę zastosowałem w PS slim.

Jak chce się stosować w miarę kompaktowo dysk, warto zmienić zasilacz na ten od miniaturowych PC. Konsola będzie miała wydajniejsze zasilanie i będzie się mniej grzać.

FOTKi:

Uszkodzony element (już poprawiony):

Pierwszy test:

SMF spam blocked by CleanTalk