Aktualności

[Poland] Każdy coś zbiera

Poland · 1865

Offline Poland

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Lutego 16, 2023, 20:04:46
Witam.

Moja miłość do kolekcjonowania wyrosła z tego że konsole Sony od zawsze w mniejszym bądź większym stopniu mi towarzyszyły.

Zaczęło się to w sumie od momentu w którym moja siostra swoje stare zabawki zamieniła za PS2. Po przyniesieniu przez nią tej konsoli włączyła mi się nostalgia, powrót do przeszłości i chęć naprawienia błędów z przeszłości w których sprzedałem swoją konsole i tego momentu do dziś żałuje. No i w końcu mogę spełniać swoje dziecięce marzenia o posiadaniu "Wszystkich" gier.

Filozofia mojego kolekcjonowania zmieniała się z czasem. Początkowo zbierałem wszystko byle by było ale po czasie zaczęło mnie kłuć po oczach że jedna jest czarna druga biała a jeszcze inna srebrna i w tym momencie sprzedałem wszystkie platinum i postanowiłem że będę kolekcjonował tylko premierowe wersje.

Później zaczęło mi przeszkadzać to że okładki są w różnych językach i nie są kompletne to wtedy sprzedałem wybrakowane tytuły z innymi językami niż angielski wyjątkiem jest Polski.

Tak więc filozofia mojego zbierania ewoluowała aby zbierać tylko Premierowe 3xAAA w conajmniej dobrym stanie.

Swoje tytuły starłem się kupować po okazyjnych cenach chociaż często te "okazje" były impulsywne to i tak nie żałuje nawet jeśli miałbym przepłacić. Jaram się jak pochodnia całodniowym siedzeniem po portalach sprzedażowych i nie tylko i wyczekiwaniem na ta magiczną okazje lub długo wyczekiwany przeze mnie tytuł w stanie i cenie która by mnie satysfakcjonowała. Czasem zakrawa to o uzależnię i robię co jakiś czas detoks w postaci usuwania wszystkich OLX"ów i allegro żeby nie zbankrutować.

Poniżej zdjęcia mojej skromnej kolekcji:

Offline Poland

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #1 dnia: Lutego 16, 2023, 20:07:43
Coś mi się zdjęcia nie dodały tutaj reszta

Offline Poland

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #2 dnia: Lutego 16, 2023, 20:08:26
:)

Offline Poland

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #3 dnia: Lutego 16, 2023, 20:09:05
:)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #4 dnia: Lutego 16, 2023, 21:05:59
Fajnie, że wrzuciłeś co tam masz u siebie. Koniecznie musisz dodać wyraźne foto co tam w tej futrynie leży obok biurka ;)

PS. I kilka porad na początek, staraj się nie pisać post pod postem i zdjęcia lepiej wrzucać na stronę imgur.com i potem tutaj.
Tu trochę wskazówek na start https://strefapsx.pl/forum/strona-i-forum/dziesiec-krotkich-porad-dla-kazdego-nowego-i-nie-tylko-forumowicza/

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #5 dnia: Lutego 16, 2023, 23:04:44
@Poland
A mógłbyś zlistować platformy na które gry zbierasz? PSX, PS2, PS3, PSP, PSV, coś na PieCa pogrywasz? Tak jak Bodzio prawi - najlepiej wrzucać obrazki na IMGURa, jak wstawisz to pomogę zrobić porządek z postami - możesz nawet zacząć nowy post, a wstawiłbym go jako pierwszy.

Co do ewolucji zbierania - to mimo, że tego aż tak nie widać u mnie - to też się zmieniało. Kilka lat temu jakby liczyć na sztukę to pewnie gier było 1,5x więcej, lub nawet lepiej. W moim zbiorze chyba z 5 razy sortowałem, sprzedawałem czy robiłem 'bundle' do duplikatów konsol, które pogoniłem. A wcale nie miałem 300 czy 500 gier. Ale i tak daleko mi do sfokusowania się na jakiejś platformie. Niemniej jednak starsze niż 7gen chyba okroiłem do ostatecznej i zamkniętej już formy.

A co do ww gromadzenia itemów hurtem - czasy gdy siatkę gier na PS2 czy Xboxa Classic można było mieć za 100pln - oczywiście rózności, commony i niesort już jednak minęły. Z jednej strony frajda w sortowaniu, konfekcjonowaniu, czy znajdywania perełek była ogromna - z drugiej, jak się miało nawet tylko 50 rzeczy do przejrzenia, rozebrania, dopieszczenia - to mój mózg zapamiętywał to jako zajęcie do zrobienia i jakoś dziwnie mi ciążyło, chyba choroba. A dzisiaj już commony i multiki na PS3 za 10-15 latają, PS4 już prawie ;) A retro - cóż:
Spoiler
TANIO JUŻ BYŁO ;)
[Zamknij]
« Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2023, 23:06:58 wysłana przez hankie »

SMF spam blocked by CleanTalk