@Poland A mógłbyś zlistować platformy na które gry zbierasz? PSX, PS2, PS3, PSP, PSV, coś na PieCa pogrywasz? Tak jak Bodzio prawi - najlepiej wrzucać obrazki na IMGURa, jak wstawisz to pomogę zrobić porządek z postami - możesz nawet zacząć nowy post, a wstawiłbym go jako pierwszy.
Co do ewolucji zbierania - to mimo, że tego aż tak nie widać u mnie - to też się zmieniało. Kilka lat temu jakby liczyć na sztukę to pewnie gier było 1,5x więcej, lub nawet lepiej. W moim zbiorze chyba z 5 razy sortowałem, sprzedawałem czy robiłem 'bundle' do duplikatów konsol, które pogoniłem. A wcale nie miałem 300 czy 500 gier. Ale i tak daleko mi do sfokusowania się na jakiejś platformie. Niemniej jednak starsze niż 7gen chyba okroiłem do ostatecznej i zamkniętej już formy.
A co do ww gromadzenia itemów hurtem - czasy gdy siatkę gier na PS2 czy Xboxa Classic można było mieć za 100pln - oczywiście rózności, commony i niesort już jednak minęły. Z jednej strony frajda w sortowaniu, konfekcjonowaniu, czy znajdywania perełek była ogromna - z drugiej, jak się miało nawet tylko 50 rzeczy do przejrzenia, rozebrania, dopieszczenia - to mój mózg zapamiętywał to jako zajęcie do zrobienia i jakoś dziwnie mi ciążyło, chyba choroba. A dzisiaj już commony i multiki na PS3 za 10-15 latają, PS4 już prawie

A retro - cóż:
Spoiler
TANIO JUŻ BYŁO