Aktualności

Zycie na regale czyli kolekcja :)

NOskillJERRY · 21943

Offline NOskillJERRY

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 7
    • Instagram
Odpowiedź #60 dnia: Marca 25, 2021, 17:22:08
Bez wyrzeczeń i samozaparcia połowy tych rzeczy by nie było.
Chociaż muszę powiedzieć, że budowanie full seta jest męczące na dłuższą metę i nie zrozumie tego ten co sam full seta nie złoży.
Trochę się to różni od kupowania wyselekcjonowanych gier gdy ma się na to ochotę.
Jest to trochę jak praca na etat. Przynajmniej raz w tygodniu musisz usiąć z listą gier i szukać gdzie się da bo a nóż coś mogło się gdzieś pojawić.
Jak już usiąde z listą do szukania to znikam przynajmniej na 3 godziny...  :))
Nawet w pracy na przerwach potrafię szukać z pamięci tych gier, które mi brakują.
Więc chyba bardziej niż pieniądze widzę w tym poświęcony czas, który spokojnie można już liczyć w setkach godzin spędzonych na aukcjach czy regularnym odwiedzaniu jakiś lombardów.

Swoją drogą wypłata niedługo, trzeba usiąść i popatrzeć czy czegoś nie ma  :)) xD

Offline Hoipolloi

Odpowiedź #61 dnia: Marca 25, 2021, 18:08:51
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2021, 18:12:31 wysłana przez Hoipolloi »

Szukam Konsolowe Kompendium 1, 2, 3 wydane przez Neo+.
Szukam gier na PS1 i PS2:
https://bit.ly/2y3FN7b

Offline NOskillJERRY

• Kapral
  • *
    • Instagram
Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 12, 2023, 20:41:18
Trochę tu nie pisałem ale chyba warto by zrobić mały update. Palowski full set PS3 stał się faktem z łączną ilością 1143 pozycji nie licząc wydań rozzerzonych z dodatkową zawartością (z nimi jakieś 1160, nie liczyłem tego). Ważne, że wszystkie gry z listy są, sprawdzane i liczone 3 razy  ;D
Łącznie prawie 7 lat zbierania od lata 2016 roku.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 12, 2023, 20:59:28
Pisałem na Instagramie, napiszę i tutaj - gratuluję! Patrząc na pierwsze fotki w wątku sprzed lata widać ten przyrost. Jak dobrze kojarzę to przebywasz w UK?

Offline NOskillJERRY

• Kapral
  • *
    • Instagram
Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 12, 2023, 21:01:33
Pisałem na Instagramie, napiszę i tutaj - gratuluję! Patrząc na pierwsze fotki w wątku sprzed lata widać ten przyrost. Jak dobrze kojarzę to przebywasz w UK?

Dokładnie :)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 12, 2023, 21:27:18
Jak oceniasz, miało to duży wpływ na tempo zebrania kolekcji, koszt całości itp.? W sensie czy myślałeś czy będąc w PL udałoby Ci się zebrać również całość w takim tempie?

Offline janfm

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 12, 2023, 21:51:49
@Bodzio podejrzewam, że szybciej/więcej. Swego czasu pomieszkiwałem trochę w Dundee w Szkocji i w każdą sobotę jeździłem po targach garażowych, uzbierałem trochę gratów, zazwyczaj można było tam wychaczyć coś fajnego za grosze. Ciężko było to wszystko przewieźć do PL, ale się udało. W Polsce też by się udało, ale raczej nie w wersji mint i raczej drożej. Z obserwacji właśnie było tego wszystkiego więcej i bardziej dostępne, nie mówiąc o cenie 😁

Offline NOskillJERRY

• Kapral
  • *
    • Instagram
Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 12, 2023, 22:07:16
Jak oceniasz, miało to duży wpływ na tempo zebrania kolekcji, koszt całości itp.? W sensie czy myślałeś czy będąc w PL udałoby Ci się zebrać również całość w takim tempie?

Zdecydowanie.
Raz zarobki (chociaż w pl też da sie dobrze zarabiać jeśli ktoś ma łeb na karku, nie każdy robi za najniższą)
Dwa dostępność. Na ebayu znalazłem całą masę gier gdzie na allegro połowy nawet bym nie zobaczył a druga połowa była by o połowe droższa.
Także na fb marketplace dorwałem dużo gier, szczególnie w okresie świątecznym w 2019 albo 2020 roku (nie pamiętam dokładnie już) miałem totalnego farta gdzie łapałem zestawy za psie pieniądze i dołożyłem do kolekcji około 300 tytułów a ze sprzedaży duplikatów praktycznie wszystkie wydane pieniądze mi sie zwróciły. Można powiedzieć, że te 300 tytułów wpadło za darmo a nie były to byle jakie gierki bo wpadało bardzo dużo tytułów ze średniej półki cenowej takich jak chociażby wszystkie te nowsze ratchety, minecrafty czy dziesiątki gier z lego. Warto dodać, że tak na prawdę wszystkie gry, które zostały ze mną były kompletne właściwie w stanach jakby kto dopiero z nich folie pościągał bo miałem wiekszość gier w tylu egzemplarzach, ze mogłem sobie wybierać poszczególne elementy i łączyć je w całość, zostawiać dla siebie a reszte dalej puszczać w obieg.
Chociaż nie powiem, że w Polsce nie dorwałem kilkunastu gier za psi pieniądz, które na ebayu chodzą za wysokie kwoty bo takie gry także były.
Ogólnie też zbieram gry na wszystkie platformy PS plus konsole, kolekcjonerki, dużo stuffu z Resident Evil jak figurki, statuy, ostatnio jakies wydania z Azji. Gdybym zbierał tylko na ps3, prawdopodobnie full seta zebrał bym w połowę tego czasu. Chociaż to też zależy od dostępności. PS3 ma to do siebie, ze ma mnóstwo wydań ograniczonych lokalizacyjnie wydanych w jednym czy dwóch krajach ekskluzywnie i bez kontaktów ciężko się na nie natkąć. Kilka gier zdobyło mi rok lub dwa zanim w ogóle trafiłem na szansę by je zdobyć co bardzo dziwi bo bardziej po grach na PS1 można by sie tego spodziewać niż po grach na PS3.
Ale kończąc wywód i podsumowując: tak, w Anglii jest dużo łatwiej. Chociaż odkąd mieszkam samemu i utrzymuję się sam od 1.5 roku to nie jest to już takie proste co pokazuje dobitnie fakt, że te 1.5 roku zajęło mi właściwie zebranie ostatniej setki :)

Offline Hoipolloi

Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 12, 2023, 23:08:47
Gratki Mateusz full seta. Pięknie się to na półce prezentuje. To teraz pytanie co dalej? Bo po zebraniu full seta jest zmęczenie materiału czy jednak niedosyt i chęć zebrania czegoś innego, np ps4? Teraz ktoś kto zbiera full seta, to jest jednak sport dla wytrwałych, teraz tylko ćwikliński musi zebrać jeszcze te niecałe 200szt na PS1 i mamy kolejną osobę, która będzie mogła się pochwalić zebraniem full seta.

Szukam Konsolowe Kompendium 1, 2, 3 wydane przez Neo+.
Szukam gier na PS1 i PS2:
https://bit.ly/2y3FN7b

Offline Antari

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 2
    • GBForever.pl
Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 12, 2023, 23:16:51
Gratuluję osiągniętego celu. Ilość zgromadzonych gier w jednym miejscu sama z siebie robi wrażenie.

Miałbym jednak pytanie do Ciebie, bo ilekroć widzę takie kolekcje ciężko mi znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego? Co kierowało chęcią stworzenia takiego regału. W jakim celu zgromadziłeś tak ogromną ilość, jakby nie patrzeć, przypadkowych gier jeżeli chodzi o gatunek czy nawet sam poziom. Nie traktuj tego jako atak, tylko zwykłą próbę zaspokojenia ciekawości.

Jeżeli dobrze liczę przez 7 lat musiałeś kupować 1 grę co średnio ~2-3 dni (bez wyjątku), co jest dość sporym wyrzeczeniem. Oczywiście mówimy tu o średniej, a gry zapewne kupowałeś w zestawach ale jednak obrazuje to skalę przedsięwzięcia. Konsekwencja godna podziwu.

Osobiście zdecydowanie bardziej cenię kolekcje tematyczne, które w jakiś sposób odzwierciedlają gust kolekcjonera lub jego staż w hobby i bliższe mi jest podejście jakość > ilość. Ale każdy jest inny. Ja jestem z tych, którzy lubią dociekać i próbują zrozumieć podejście innych aby wyciągnąć jakąś lekcję dla siebie.

Potrafisz odpowiedzieć na pytanie, po co?

GBForever.pl - Portal polskiej sceny Game Boy

Offline NOskillJERRY

• Kapral
  • *
    • Instagram
Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 12, 2023, 23:52:42
Gdy zrodził się pomysł uzbierania full seta, tak na prawdę zaczynałem przygodę ze zbieraniem gier a jak wiadomo początki wyglądają tak, że własnie leci się na ilośc a nie jakość i brałem dosłownie wszystko co wpadło mi w rękę. Po jakiś 2 latach zacząłem zmieniac podejście i z ilości przechodziłem na jakość. Wtedy zaczynałem się pozbywać lwiej częsci kolekcji, z którą sie w ogóle nie utożsamiałem ale postanowiłem, ze PS3 zostawie bo:
 raz była to moja pierwsza konsola kupiona za własne zarobione pieniądzę i ograłem na tym masę gier więc był sentyment
dwa nigdy nie potrafiłem doprowdzić niczego co zaczynałem do końca bo szybko się zniechęcałem i traciłem zapał więc tym razem postawiłem sobie za punkt honoru, że tym razem będzie inaczej i dokończę to co zacząłem. Tym bardziej, że miałem już jakieś 200-300 tytułów więc czułem, ze jest to możliwe
trzy właśnie chęć posiadania full seta z ps3 możliwe, że jako pierwsza osoba z polski bardzo mnie ekscytowało. Możliwe, że ktoś gdzies trzyma full seta w piwnicy i się nim nie chwali (chociaż wątpie), a właśnie oficjalnie chyba nikomu taka osoba znana nie jest więc jarała mnie myśl, że mogę być tym pierwszym i kto wie może jedynym.

A co do zbierania tematycznego to widać to po moim instagramie gołym okiem, że lubuję się w horrorach i mam tym gatunkiem wypchane półki po brzegi i cały czas wpadają nowe, które w dodatku na bierząco przechodzę :)

Offline NOskillJERRY

• Kapral
  • *
    • Instagram
Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 13, 2023, 00:01:11
ratki Mateusz full seta. Pięknie się to na półce prezentuje. To teraz pytanie co dalej? Bo po zebraniu full seta jest zmęczenie materiału czy jednak niedosyt i chęć zebrania czegoś innego, np ps4?

Nie mam zmęczenia materiału, wręcz przeciwnie, czekałem na ten moment już długo bo blokowało mnie to finansowo jeśli chodzi o zdobywanie na prawde drogich rzadkich i ciekawych rzeczy. Teraz mogę się skupić na na prawdę fajnych tematach i już kilka wiadomości rozesłałem z zapytaniami o fajne rzeczy. Chciałbym też pare konsol dokupić do kolekcji, głównie dwie: PS2 Gundam złotą kompletną w pudełku czy PS3 Yakuza 3 edition także w komplecie z pudłem papierami itd. Teraz mam drzwi otwarte na tego typu rzeczy i co jakiś czas myśle, że jakieś ciastko w kolekcji będzie się u mnie pojawiać.

W zasadzie już jest w drodze paczka z Chin z grami na ps3 czy paczka od znajomego, który miał dostęp do ciekawego tematu wydanego ekskluzywnie w Radzie Współpracy Zatoki Perskiej. Zapraszam do zgooglowania :D
Więcej nie zdradzam, na pewno wszystko pojawi sie pręczej czy później na IG :D

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 13, 2023, 14:57:03
Dzięki za opinię. Tak zapytałem z ciekawości bo zauważyłem pewną tendencję, że często jak ktoś wrzuca takie ilości gier u nas to właśnie albo siedzi w UK, albo jest jakoś powiązany, w sensie jeździ często czy coś.

A jaki klucz obrałeś przy full set? W sensie to jest wszystko, wszystko co wyszło, czy same angliki czy jak? Pytam np. o lokalne warianty, jak np. SingStar?

Offline NOskillJERRY

• Kapral
  • *
    • Instagram
Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 13, 2023, 19:01:07
To są wszystkie gry wydane w regionie PAL. Jeżeli jakaś gra wyszła tylko przykładowo w Polsce to nie może mieć przecież Angielskiego na okładce tylko język ojczysty 😁
I tak są tam wszystkie Singstary w regionie PAL, nawet to cholerne Singstar Africaanse Treffers wydane w RPA.

Offline 12step

Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 13, 2023, 19:07:40
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2023, 19:09:20 wysłana przez 12step »

ore ore szabadabada amore

SMF spam blocked by CleanTalk