Aktualności

[Mitsu] - pokój gracza

Mitsu · 1128

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
dnia: Kwietnia 06, 2025, 16:55:19
Siema,

Dawno już chciałem założyć ten wątek i w końcu się do tego zebrałem. Mam jeden pokój przeznaczony na moje sprzęty i takie udało mi się jak na razie zrobić stanowisko. W zasadzie mamy tutaj dwa stanowiska, jedno do pracy i grania na pc a drugie do relaksu i grania na konsolach. Ten pokój to jest jeden wielki kompromis. Podczas budowy domu jako jedno z niewielu pomieszczeń, nie został przemyślany i wpadły do niego meble które już wcześniej posiadaliśmy. To był regał i szafka rtv. Mimo że jest są to zwykłe meble to są raczej lepszej jakości i było szkoda ich wyrzucać. Tak więc dokupiłem nijako pod nie - biurko i kontenerek, żeby w miarę pasowało kolorem. Później dokupiłem drugi taki sam regał i miałem przygodę z ikeą - eketami, kallaxami i billy. To co zostało, to zostało, reszta poszła w inne miejsce. Był też crt, pokój w ogóle przez te 4 lata miał wiele konfiguracji ale nigdy nie byłem do końca zadowolony. Niestety zrezygnowałem z crt z uwagi na brak miejsca i generalnie użyteczność pomieszczenia. Konfiguracja mebli jest wymuszona tym jak użytkuję ten pokój.

Na tej ścianie jest wszystko co dobre :D. Kiedyś było na odwrót, w sensie biurko zamienione z tv ale przez to że przy biurku pracuję i siedzę non stop to ciągłe przechodzenie przed fotelem było uciążliwe, stąd zamiana.

Na biureczku mamy stanowisko PC oraz home office. Na tej pustej przestrzeni po lewej stawiam lapka jak pracuje i podłączam do monitora głównego. Udało mi się jakoś w miarę ogarnąć okablowanie i położenie routera, tak żeby jednocześnie był zasięg i było schludnie. Półka eketowa zawiera biedny zbiór moich pudełek PC. Planowałem ich dokupić więcej ale ceny mnie zabiły niestety i teraz mam wszystko w cyfrze. Pudełka innego typu to zapychacze i podpórki, żeby pudełka z grami się nie waliły. Ta piękna lampka biurkowa jest specjalnie za monitorem bo robi mi za bieda ambilight :D. Jestem na tyle staroświecki, że jakoś klejenie pasków ledowych z tyłu monitora mi nie leży i wolę to klasycznie rozwiązać na przycisk. Za monitorem znajduje się listwa z wpiętym wszystkim oprócz routera, żeby można było wszystko z palca wyłączyć jak się wychodzi z domu. Luka po lewej stronie niestety jest pozostałością po starej konfiguracji mebli i tak na razie zostanie...

Na tym stanowisku mamy wspomnianą szafkę rtv a na niej: LG C3 48 cali, monitorki Argon Audio, na dole PS5 i PS3. PS4 została w salonie i gram tam tylko z córką. Na głośniczku widać kolejną lampkę z ikei która ma taką samą funkcję jak poprzednia. Pokażę jak to wygląda w nocy na kolejnych zdjęciach. W tym miejscu spędzam też sporo czasu nie tylko grając, ale głównie odpoczywając, kiedy nawet nie mam siły na granie i oglądam jakiegoś youtubka albo film. Smart tv robi sporą robotę, bo wczesniej jak miałem plazmę, to trzeba było wszystko z pc odpalać co było upierdliwe.

Tu mamy mój zbiór gierek ps3, ps4 i ps5. W tym przypadku w cyfrze mam tylko parę gier i w tych pudełkach znajduje się praktycznie wszystko w co grałem. Parę gier sprzedałem i mogłoby być tego ciut więcej ale w sumie mi to nie przeszkadza. Jak widać nie jestem jakimś growym maniakiem, ale gdybym miał więcej czasu to na pewno bym więcej grał. No ale życie...

Ta strona pokoju niestety jest najsłabsza. Miała tu powstać biblioteczka na całą ścianę i kiedyś to w sumie lepiej wyglądało ale na razie jest jak jest. Zbiorowisko wszelkiego rodzaju gratów i pudeł. Znowu ikea atakuje. Te pudła białe to w sumie całkiem spoko budżetowe rozwiązanie jak ktoś chce poupychać graty. Z rzeczy wartych uwagi to mamy 3 arcade sticki na samej górze i niedoszłą kolekcję filmów. Filmy zaczęliśmy zbierać z żoną jakieś 10 lat temu ale wiadomo streaming zabił sens tego przedsięwzięcia. Wspomnę jeszcze o fotelu z podnóżkiem, bo u mnie sprawdza się to wybitnie i polecam każdemu kto nie ma miejsca na kanapę. Chciałbym kiedyś wstawić nieco większy z zagłówkiem i tapicerowanymi podłokietnikami ale fotel też mi został z poprzedniego lokum i w sumie jest tak fajny że nie narzekam. Jedynie tego zagłówka brakuje.

Tutaj jest pożal się boże półka z grami retro. Na swoją obronę powiem tylko że wszystkie gry pal na ps1 sprzedałem z 12 lat temu, ale też nie było tego jakoś wiele. Na razie i tak nie mam tego na czym odpalić bo pogoniłem crt i oszczędzam na skaler, chociaż też do końca nie wiem co z tego wyniknie. W temacie crt może się uzewnętrznię w innym temacie.

A tak to wygląda w nocy. Osobiście uwielbiam ten klimacik, kiedy te ciepłe światło tli się z żarówek i mamy taki półmrok. Pozwala to się naprawdę odprężyć i jednocześnie nie męczymy wzroku jakby pokój był ciemny, no i widać co się ma na stoliku żeby coś przekąsić czy coś.

Podsumowując, pokój jest daleko od wymarzonego stanu, ale jak na razie wg mnie wygląda schludnie i w 90% odpowiada moim potrzebom (brakuje skalera/crt). Jestem ciekaw jak Wy oceniacie ten układ i generalnie jak się podoba. Jak ktoś ma pomysł gdzie wcisnąć mały kineskop to jestem otwarty na propozycje :D. Wszelkie komentarze miło widziane. Pozdro :)

Online Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 06, 2025, 17:30:30
Pokoik zacny, zacny. Pogratulować ;)

Jak z akustyką, nie ma lekkiego echa? Bo widzę, że mało materiałowych rzeczy tu masz. Sam mam z tym problem w moim biurze. Ja bym pewnie jeszcze jakiś mały dywan dorzucił pod fotel przy TV.

Online Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 06, 2025, 18:55:03
O, mam tę samą obudowę od PC, PB 500DX. Jakie tam specsy siedzą? Chyba głównie komp do pracy sądząc po biurowej myszce/klawie i niewielkiej przestrzeni na podkładce? Propsy za Edifiery. Gdyby kable ogarnąć pod biurkiem, to by lepiej na foto wyglądał (EDIT: widzę po innym foto, że już ogarnięte, zerknąłem na to ostatnie). Ale spoko, ja też mam daleko od ideału pod tym względem. A tak to fajnie, minimalistycznie.
Konsolowa przestrzeń fajna, chociaż dla mnie trochę za nisko TV względem siedziska.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2025, 18:56:49 wysłana przez Stall »

Offline Morden

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 51
  • ▄▀▄▀██ MRD ██▀▄▀▄
    • Twixer
Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 06, 2025, 21:28:42
Ładnie, czysto i schludnie. Ja do nowego domu wprowadziłem się ponad trzy lata temu, a nadal nie mam piwnicy urządzonej jak bym chciał. Na zeszłym mieszkaniu sfinalizowałem pokój na niedługo przed przeprowadzką.

Patrząc na te zdjęcia zastanawiam się jak to PS5 znosi ciasnotę, bo PS3 mam w podobnej wnęce pod TV, ale PS5 nie miałem odwagi tak stawiać. Może i dobrze, bo jak tylko zamontowałem dysk NVMe, po raz pierwszy od chwili zakupu konsoli wyskoczył mi komunikat o zbyt wysokiej temperaturze.

Widzę, że na półce masz jakieś Copico-podobne markery. Rysujesz? Pochwal się.

Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 07, 2025, 09:39:26
@Mitsu skromny opis, wady odczuwalne dla Ciebie od razu wymienione, a że meble stare a to cośtam.
Ale summa summarum i tak widać, ża pokój czysty, schludny, uporządkowany. A uwielbiam motyw 'recyrkulacji mebli i itemów. Taki lajf, ale też - jak wspominasz, szkoda byłboby pozbyć się lepszych mebli.

Lepiej chyba nie tylko z racji pracy, iż konsola z TV jest pod ścianą, narzekasz na fotel, ale ma ładny klasyczny wzór i pełny podnóżek! A co do ilości - z pewnym wiekiem po prostu dużo z nas chyba redukuje i przegląda itemy coraz mocniej. Tak szczerze, patrząc tutaj często na tematy Obywateli - no kurka, czasem trzymać by trzymać - a jak nie przechowujesz odpowiednio to płowieje, labele gier żółkna etc. Już nie dziwie się redukcjom - "Jaaaa, miał takie gry na Szaraka - a sprzedał, no po co!"

A w sumie co do kompromisów - gdybyśmy mieli full siana, projektantów i parterowe domy 300m kupowane bez kredytu - i wszystko byłoby w zasięgu ręki, no kurka miłe - ale wtedy wszystko byłoby ewentualnie jednostką w posiadaniu ;) Tynku nie żremy, kombinujemy i coraz dalej efekty kolejnymi etapami uzyskujemy, wsio ;) Ave @Mitsu

PS Ostatnio też śmigałem w My First GT i tak patrzę u Ciebie - no inaczej coś wygląda. No tak, pewnie że inaczej, by mój stary LG (LG55uk6500) już powoli chyba się degraduje, wgl muszę luknąć czy na wejściu konsoli mam HDR haha. PS2  Z tyłu PS5 masz zapewne plecki komody? Fakt, że ma kulture pracy wyższą niż PS4 PRO, ale cholipka nie wiem czy być jej na wierzch nie wyjął.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2025, 09:43:25 wysłana przez hankie »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 07, 2025, 14:43:16
Nie wiem czemu, ale wydawało mi się, że u Ciebie to pewnie ściany zawalone grami od podłogi po sufit :)

Mi się podoba. Jest przede wszystkim bardzo schludnie. Ten stolik pod oknem i fotel to mi nawet przypominają jeden gabinet terapeutyczny w którym byłem. Fajnie mieć taki kąt i móc się w nim odciąć od wszystkiego.

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 07, 2025, 21:24:16
Jak z akustyką, nie ma lekkiego echa? Bo widzę, że mało materiałowych rzeczy tu masz.

Nie mam z tym żadnego problemu. Jak widać głośniki są to "monitory bliskiego pola" więc ten dźwięk specjalnie po pokoju nie buszuje. Prawie wszystkie ściany są czymś zastawione, nie mam jakichś szklanych gablot więc jest git. Jak słucham głośniej (rzadko) to zauważyłem że gdy uchylę okno to jest lepsza akustyka. Ale na pewno gdyby dodać jakiś dywanik plus panele w kluczowych miejscach na ścianie to byłoby lepiej.

, mam tę samą obudowę od PC, PB 500DX. Jakie tam specsy siedzą? Chyba głównie komp do pracy sądząc po biurowej myszce/klawie i niewielkiej przestrzeni na podkładce?

PC z obudową kupiłem od kolegi, bo była okazja. Używał go do CADu i jakiegoś tam renderingu obrazków. Wsadziłem jedynie mój zasilacz i grafikę (która jest za słaba), ale tak po prostu wyszło. Używam go do grania, a do pracy mam firmową stacje roboczą z della, na zdjęciu schowaną na kontenerku. Myszka i klawiatura to combo logitech które pozwala się przełączać między 3 urządzeniami i o to mi chodziło najbardziej, bo miałem wcześniej 2 komplety i to była beznadzieja. Nie gram w żadne strzelanki, żeby myszką 30 cm przesuwać, a do rpg w zupełności wystarcza miejsca :P

Spec:
ASUS ROG STRIX Z490-F GAMING
Intel(R) Core(TM) i7-10700K CPU @ 3.80GHz   3.79 GHz
32 GB RAM
Dysk 1TB m3 + 500 GB SSD
GeForce 1660 Super

Patrząc na te zdjęcia zastanawiam się jak to PS5 znosi ciasnotę,
Z tyłu PS5 masz zapewne plecki komody?

Wyciąłem całe plecki w świetle tych wnęk po obu stronach :). Do ściany jest parę cm miejsca i powietrze sobie swobodnie przepływa, nic się nie przegrzewa, jest praktycznie tak samo jakby stała na blacie. PS5 i tak mnie wnerwia piszczeniem cewek ale to już wspominałem z 5x na tym forum.

Widzę, że na półce masz jakieś Copico-podobne markery. Rysujesz? Pochwal się.

Markery są dla córki, ale razem sobie rysujemy pokemony, więc można powiedzieć, że coś rysuję :D. Trzymam poza zasięgiem dziecka, bo jak ona sie dorwie do nich sama, to nie chciałbym widzieć mebli w salonie... A tak na poważnie, to od dziecka lubiłem rysować, ale nigdy się to jakoś specjalnie nie rozwinęło. Nie jestem też jakiś wybitny, tylko powiedzmy potrafię coś poprawnie naszkicować.

To jest szkic z 2009 roku, albo nawet wcześniej. Od tego czasu już raczej nic nie rysuję. Zagadka dla chętnych. Skąd jest ta postać?

Nie wiem czemu, ale wydawało mi się, że u Ciebie to pewnie ściany zawalone grami od podłogi po sufit

Wiadomo jak jest - człowiek w gębie mocny, bo się naoglądał gier na necie, a w praktyce parę gier na krzyż :D A tak na poważnie to tak jak napisał @hankie - życie wygrało i pasja do gier i retro musiała zejść na 3,4 albo 5 plan. Pokój gracza to było marzenie które udało się spełnić, ale szczerze to rzadko mam czas żeby pograć tak porządnie i czerpać z tego przyjemność. Po pracy przy kompie jestem po prostu zbyt zmęczony psychicznie i przesiadanie się do grania niestety słabo działa. Jak się doda do tego domowe i rodzinne obowiązki to zostaje dosłownie parę godzin w tygodniu żeby sobie pograć i mieć z tego frajdę. Dlatego gry na 40h źle na mnie działają. Czuję że to po prostu nie jest dla mnie i jest to zbyt duży wysiłek. Często jest tak że odkładam potem grę na parę msc i powracam do grania. Nie pomaga też moje podejście. Jakby chodziło tylko o granie w retro to pewnie już dawno bym miał z 5x tyle pudełek, bo bym kupował PAL i się nie przejmował. A ja wiecznie muszę coś wydziwiać i kombinować. Przerobiłem chyba z 6 kineskopów po drodze i dalej nie jestem zadowolony. Natomiast przez ostatnie parę lat zaczynam powoli dochodzić do ładu z tą pasją, gram coraz więcej i bardziej się angażuję. Powoli dochodzę do pewnego poziomu, który by mnie satysfakcjonował, ale to zajmie jeszcze na pewno długie lata.

Offline Morden

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 51
  • ▄▀▄▀██ MRD ██▀▄▀▄
    • Twixer
Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 07, 2025, 21:35:06
Zagadka dla chętnych. Skąd jest ta postać?

Slayers - Lina Inverse

Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 07, 2025, 21:40:06
Slayers - Lina Inverse

Szybko i trafnie :)

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #9 dnia: Maja 04, 2025, 15:09:23
Jakiś czas temu kupiłem troszkę przybrudzone etui do PSP z RDS Industries na Vinted za 30 parę złotych. Jako że poluję na nie od jakiegoś czasu mam już 2 nowe kupione znacznie drożej na ebay.

To używane prezentowało się tak po zakupie:

W ruch poszedł odkurzacz ze szczotką a następnie dwukrotne pranie w zlewie przy pomocy 2 szczotek o różnej sztywności włosia.

Tak się prezentuje po całej operacji:

Troszkę się pofalowało od tego moczenia ale i tak myślę że jakbym je wrzucił do pralki to byłoby z nim dużo gorzej. Te etui są tak porządnie wykonane, że po wypraniu prezentuje się bardzo dobrze i może służyć kolejne lata. Zapomniałem dodać, że na końcu zaliczyło "detailing" luźnych nitek przy pomocy cążek do paznokci xd.
A tutaj z resztą rodzinki:

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #10 dnia: Maja 04, 2025, 17:54:18
I to się nazywa dbałość o najmniejsze detale, wygląda jak nówka.

Z ciekawości, skąd "zamiłowanie" akurat do tego konkretnego pokrowca? Wala/walało się tego tyle po necie dawno temu, że kompletnie przespałem temat.

Ten konkretny rozumiem jest na licencji, a wyszedł w Europie? Sądząc po językach powinien, ale w necie w sumie widzę info tylko na amerykańskich stronach lub reddit.

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #11 dnia: Maja 05, 2025, 00:38:34
No właśnie, wyszedł w europie ale już nie dostaniesz. W ogóle etui do psp to jest flagowy przykład retro sprzętu. Tak jak powiedziałeś, swego czasu (mniej więcej lata 2014-2017) było tego od groma w śmiesznej cenie, bo sklepy wyprzedawały zalegający asortyment. Sam kupiłem kiedyś nieco podobne etui z big bena nówki sztuki za 30 pln. Po paru latach wszystko zniknęło i teraz mamy sytuację, w której nie kupisz nowego licencjonowanego etui do psp bo ich już nie ma. Zostały więc jedynie na rynku rodzimym w stanach i jakieś ostatnie sztuki na ebay. Tych etui z big bena się kiedyś pozbyłem razem z psp i od chyba roku się nigdzie na nie nie natknąłem.
A zamiłowanie stąd że kupiłem ponownie psp jakiś czas temu i chciałem mieć porządne etui a nie te chińskie babole co się niszczą od patrzenia. Założyłem nawet wątek na forum że kupie takie i zamieściłem zdjęcia ale niestety bez odzewu.
Kupiłem więc parę msc temu te 2 czarne Nowki na ebay za krocie, a jakiś czas temu na vinted się trafiła używka.

Identycznie ma się sytuacja z psx extreme gdzie pierwsze numery latają po setki złotych a ja je w 2014 kupowałem po 10 zł od wydawcy, a za 100pln kupiłem stertę używek mniej więcej numery 5-40 czy dalej. Potem to niestety sprzedałem za parę stówek i mimo że od paru lat śledzę aukcje to pewnie nigdy tego nie odbuduje. Ale ostatnio też się trafiły 2 strzały, jeden na allegro lokalnie a drugi na olx i udało się kupić parę starych numerów po parę zł w przeliczeniu na sztukę.

SMF spam blocked by CleanTalk