Siema,
Dawno już chciałem założyć ten wątek i w końcu się do tego zebrałem. Mam jeden pokój przeznaczony na moje sprzęty i takie udało mi się jak na razie zrobić stanowisko. W zasadzie mamy tutaj dwa stanowiska, jedno do pracy i grania na pc a drugie do relaksu i grania na konsolach. Ten pokój to jest jeden wielki kompromis. Podczas budowy domu jako jedno z niewielu pomieszczeń, nie został przemyślany i wpadły do niego meble które już wcześniej posiadaliśmy. To był regał i szafka rtv. Mimo że jest są to zwykłe meble to są raczej lepszej jakości i było szkoda ich wyrzucać. Tak więc dokupiłem nijako pod nie - biurko i kontenerek, żeby w miarę pasowało kolorem. Później dokupiłem drugi taki sam regał i miałem przygodę z ikeą - eketami, kallaxami i billy. To co zostało, to zostało, reszta poszła w inne miejsce. Był też crt, pokój w ogóle przez te 4 lata miał wiele konfiguracji ale nigdy nie byłem do końca zadowolony. Niestety zrezygnowałem z crt z uwagi na brak miejsca i generalnie użyteczność pomieszczenia. Konfiguracja mebli jest wymuszona tym jak użytkuję ten pokój.

Na tej ścianie jest wszystko co dobre

. Kiedyś było na odwrót, w sensie biurko zamienione z tv ale przez to że przy biurku pracuję i siedzę non stop to ciągłe przechodzenie przed fotelem było uciążliwe, stąd zamiana.

Na biureczku mamy stanowisko PC oraz home office. Na tej pustej przestrzeni po lewej stawiam lapka jak pracuje i podłączam do monitora głównego. Udało mi się jakoś w miarę ogarnąć okablowanie i położenie routera, tak żeby jednocześnie był zasięg i było schludnie. Półka eketowa zawiera biedny zbiór moich pudełek PC. Planowałem ich dokupić więcej ale ceny mnie zabiły niestety i teraz mam wszystko w cyfrze. Pudełka innego typu to zapychacze i podpórki, żeby pudełka z grami się nie waliły. Ta piękna lampka biurkowa jest specjalnie za monitorem bo robi mi za bieda ambilight

. Jestem na tyle staroświecki, że jakoś klejenie pasków ledowych z tyłu monitora mi nie leży i wolę to klasycznie rozwiązać na przycisk. Za monitorem znajduje się listwa z wpiętym wszystkim oprócz routera, żeby można było wszystko z palca wyłączyć jak się wychodzi z domu. Luka po lewej stronie niestety jest pozostałością po starej konfiguracji mebli i tak na razie zostanie...

Na tym stanowisku mamy wspomnianą szafkę rtv a na niej: LG C3 48 cali, monitorki Argon Audio, na dole PS5 i PS3. PS4 została w salonie i gram tam tylko z córką. Na głośniczku widać kolejną lampkę z ikei która ma taką samą funkcję jak poprzednia. Pokażę jak to wygląda w nocy na kolejnych zdjęciach. W tym miejscu spędzam też sporo czasu nie tylko grając, ale głównie odpoczywając, kiedy nawet nie mam siły na granie i oglądam jakiegoś youtubka albo film. Smart tv robi sporą robotę, bo wczesniej jak miałem plazmę, to trzeba było wszystko z pc odpalać co było upierdliwe.

Tu mamy mój zbiór gierek ps3, ps4 i ps5. W tym przypadku w cyfrze mam tylko parę gier i w tych pudełkach znajduje się praktycznie wszystko w co grałem. Parę gier sprzedałem i mogłoby być tego ciut więcej ale w sumie mi to nie przeszkadza. Jak widać nie jestem jakimś growym maniakiem, ale gdybym miał więcej czasu to na pewno bym więcej grał. No ale życie...

Ta strona pokoju niestety jest najsłabsza. Miała tu powstać biblioteczka na całą ścianę i kiedyś to w sumie lepiej wyglądało ale na razie jest jak jest. Zbiorowisko wszelkiego rodzaju gratów i pudeł. Znowu ikea atakuje. Te pudła białe to w sumie całkiem spoko budżetowe rozwiązanie jak ktoś chce poupychać graty. Z rzeczy wartych uwagi to mamy 3 arcade sticki na samej górze i niedoszłą kolekcję filmów. Filmy zaczęliśmy zbierać z żoną jakieś 10 lat temu ale wiadomo streaming zabił sens tego przedsięwzięcia. Wspomnę jeszcze o fotelu z podnóżkiem, bo u mnie sprawdza się to wybitnie i polecam każdemu kto nie ma miejsca na kanapę. Chciałbym kiedyś wstawić nieco większy z zagłówkiem i tapicerowanymi podłokietnikami ale fotel też mi został z poprzedniego lokum i w sumie jest tak fajny że nie narzekam. Jedynie tego zagłówka brakuje.

Tutaj jest pożal się boże półka z grami retro. Na swoją obronę powiem tylko że wszystkie gry pal na ps1 sprzedałem z 12 lat temu, ale też nie było tego jakoś wiele. Na razie i tak nie mam tego na czym odpalić bo pogoniłem crt i oszczędzam na skaler, chociaż też do końca nie wiem co z tego wyniknie. W temacie crt może się uzewnętrznię w innym temacie.

A tak to wygląda w nocy. Osobiście uwielbiam ten klimacik, kiedy te ciepłe światło tli się z żarówek i mamy taki półmrok. Pozwala to się naprawdę odprężyć i jednocześnie nie męczymy wzroku jakby pokój był ciemny, no i widać co się ma na stoliku żeby coś przekąsić czy coś.
Podsumowując, pokój jest daleko od wymarzonego stanu, ale jak na razie wg mnie wygląda schludnie i w 90% odpowiada moim potrzebom (brakuje skalera/crt). Jestem ciekaw jak Wy oceniacie ten układ i generalnie jak się podoba. Jak ktoś ma pomysł gdzie wcisnąć mały kineskop to jestem otwarty na propozycje

. Wszelkie komentarze miło widziane. Pozdro