Aktualności

[Stall] Trochę klamotów

Stall · 12782

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
dnia: Listopada 08, 2022, 20:04:08
Siemano,

Postanowiłem podrzucić foty moich klamotów PC i PS.

Najpierw stanowisko z PC:

Procek i5 12600K
Płyta MSI PRO Z690-A DDR4
RAM G.SKILL Ripjaws V Black 32GB 2x16GB 3600MHz CL16
Karta Gigabyte GeForce RTX 3070 Gaming 8GB OC 2.0 LHR
Zasilacz XPG Core Reactor 650W
Buda to Pure Base 500DX
Dyski SSD M.2 to SX8200 Pro 1TB i Kingston A2000 1TB
Do tego 1 TB HDD WB Blue

Szkło: ASUS VG258QR 24.5" 165 Hz
Mycha to Logitech G Pro Wireless
Klawa to MSI Vigor GK80 na Cherry Red.

Pod biurkiem jeszcze drugi PC stricte do gier z Windows XP:

i7 2600K (bez OC, Hyperthreading off, wylaczone dwa rdzenie dla lepszej kompatybilności)
Chłodzenie: Zalman CNPS10X Performa
MSI P67A-GD65
RAM: Wrzuciłem 2 x 2GB 1600 CL9 Kingston HyperX Blu
Buda to papierowy Brutus M10
Zasilacz to Seasonic 400W
Dysk SSD Crucial BX500 500GB
Karta Gainward GTX 750Ti Golden Sample - ciągnie wszystko 2000-2008 w konkretnym FPS, a przy tym zjada bardzo mało prądu.

Szkło: Asus VB191 19" 75 Hz
Mycha: DM1 Pro
Klawa: Microsoft WK 200

Podkładki to Modecom Volcano Elbrus, bo są tanie i pasuje mi ich powierzchnia.
Do tego Ikea Markus i biurko Idasen 160x80 cm

Naprzeciwko biurka regalik:

CRT z PS1 w drugim pokoju:

PS1 ofc po kablu RGB i z PSIO z kartą 512 GB. Memcard Pro czeka na update softu PSIO (może się w końcu doczeka).

Kolekcji retro nie mam dużej, mam w pudłach trochę gier PS2/PS3/PSP itp itd, ale nie mam gdzie tego trzymać.
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2022, 20:06:06 wysłana przez Stall »

Offline bms

Odpowiedź #1 dnia: Listopada 08, 2022, 20:17:44
O, nawet CRT znalazł się w tym dostatku :) Taki PC guy, a jednak sentyment wygrał. Popieram.

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #2 dnia: Listopada 08, 2022, 20:45:58
O cholipa:) Też jestem zdziwiony gratami retro!  Miło podłukać, chociaż też kojarzyłem Cię głównie z siłownią PC. Szarak dopasiony, fajny diwajs w srodku, wygoda na maxa...
Dwa pecety mają totalnie osobne stanowiska?

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #3 dnia: Listopada 08, 2022, 21:06:24
O, nawet CRT znalazł się w tym dostatku :) Taki PC guy, a jednak sentyment wygrał. Popieram.

Zdecydowanie wole PS1 na CRT. W takim wydaniu gry wypadają dla mnie znacznie korzystniej graficznie, a do wielu tytułów z tej konsoli mam sentyment.

Też jestem zdziwiony gratami retro!  Miło podłukać, chociaż też kojarzyłem Cię głównie z siłownią PC

Nie no, PS1 TOP.  C:-)

Dwa pecety mają totalnie osobne stanowiska?

Jeden fotel, jedno biurko, dwa PC, przy dwóch osobnych monitorach (no, do głównego kompa mam jeszcze jeden ustawiony wertykalnie).
Jak jest używany main PC, to przesuwam klawę MS na drugi koniec biurka. Jak odpalam retro PC, to ściągam tylko mychę z lewej podkładki.
Wszystko osobno, ale w jednym miejscu. Niby niemal wszystkie gierki z XP można odpalić pod nową Windą (czasem trzeba trochę pogrzebać), ale zabawa z XP i starszymi klamotami też daje jakiś tam fun. Tym bardziej, że mam sporo gierek z GoGa, starych zbiorów płyt, czy płytek z CD Action lub innych starych czasopism. 

Nawet jak się nie ma czegoś w zbiorach, to łatwo na giełdzie wyłapać klasyki za grosze.

Offline Damian

• Major
  • *
    • Reputacja: 18
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: damiank94
  • Steam ID: damiank94
  • GamerTag: damiank94
Odpowiedź #4 dnia: Listopada 08, 2022, 22:27:02
To co, Zdechium 4 poszedł na śmieci?  ;D

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #5 dnia: Listopada 08, 2022, 22:35:49
Nie, tymczasowo został dawcą zasilacza. :D

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #6 dnia: Listopada 08, 2022, 22:37:01
Na początek kilka pytań:

Ten Brick Game rozwala system ;) Jakaś pamiątka z przeszłości? Czy lubujesz się w takich rozgrywkach po nocach? :D

Na regale ucięło to lampa czy baner PlayStation? I skąd masz to cudo?

MemCard PRO cóż tak dwie sztuki? Taniej wychodziło w zestawie?

No i fajnie, że wrzuciłeś fotki, jak to u Ciebie wygląda. Wiem, że niektórzy tu różnie podchodzą do tematu zdjęć kolekcji, łupów itp. ale takie coś czasami mówi więcej o osobie niż dziesiątki postów. Fajnie jakby i inni pokazali jak to u Was wygląda lub odświeżyli swoje wątki z kolekcjami. Pamiętam jak od tego zaczynaliśmy budowanie społeczności na forum.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #7 dnia: Listopada 08, 2022, 22:57:35
Brick Game raczej w formie Easter egg'a. Kupiłem kilka lat wstecz na chińskim markecie nad morzem, bo wyglądał podobnie jak mój egzemplarz z dzieciństwa. Mój pierwszy handheld ever. :D Na regale to lampa, którą też mam od X lat. Klimatyczna, z jarzeniówką w środku. Mocno klimat 90's. Akurat nie jest niestety podłączona, bo nie mam na tej ścianie blisko gniazdka.

MemCard'y mam dwa identycznie, kupiłem na zapas bo było niby taniej. Niestety, dowalili mi takie cło, że jednego sprzedaje. :D

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #8 dnia: Listopada 12, 2022, 14:20:47
Kupiłem kilka płytek pod kompa z Windows XP. Na lokalnym bazarku za 1 lub 2 zł od sztuki. Carbon dość zajechany, ale reszta płytek elegancka. Na płytach z CDA poza spoko tytułami, są też stare numery pisma w PDF, a tych mi akurat brakowało.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #9 dnia: Listopada 16, 2022, 22:44:37
Wleciał upgrade do mojej maszynki pod Windowsa XP: dźwiękówka Creative Sound Blaster X-Fi Model SB0460.

W połączeniu z głośnikami Edifier R1600TIII brzmi to dla mnie całkiem spoko. Wsparcie dla EAX, więc idealnie się nada pod zastosowanie tego kompa.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #10 dnia: Listopada 16, 2022, 23:06:00
Jednak dźwięk wzbogacasz w tym kompie? Czy to współczesnego nie chciałeś o to rozbudowywać? Cholipa, dobra karta, pełna wersja, nie żadne proste low-profle wersje. Możesz zdradzić ile trzeba dać? Bo już nawet stareńki SB Live czasem potrafi kosztować - wciąż mam sztukę, ale kupiłem raz 3 sztuki po 20 pln każda.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #11 dnia: Listopada 16, 2022, 23:22:24
Mi ta dźwiękówka wpadła w ręce przy okazji razem z komputerem, który kupiłem z OLX dla innych części. Z tego co wstępnie sprawdzałem, to są chyba okolice 100 zł za taką kartę, także bez szaleństw.

To też już młoda karta nie jest, tu jest review z 2005:
https://www.guru3d.com/articles_pages/x_fi_xtreme_music_sound_blaster_review,10.html

Także w dużej mierze adekwatna wiekowo do gier, które są na tym kompie odpalane, ale w nowym kompie nie mam już nawet PCI na płycie, same PCI-E. ;)
Do modern kompa planuję kupić jakiegoś zewnętrznego DACa żeby podłączyć pod to Somici V2 razem z tym głośnikami na drugim kablu.

« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2022, 23:23:56 wysłana przez Stall »

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 17, 2022, 11:38:18
Przeglądam sobie te stanowiska i wpadło mi w oko Twoje biurko. Powiedz, gdzie je kupiłeś? Blat jest drewniany?

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 17, 2022, 14:02:47
Powiedz, gdzie je kupiłeś? Blat jest drewniany?

Jest to biurko z Ikei, a konkretnie Idasen. 10 lat gwary, regulowana wysokość (aplikacją z opcją presetów co do centymetra i fizyczny przełącznik pod blatem), siateczka do aranżacji okablowania. Blat nie jest drewniany, ale powierzchnia jest bardzo przyjemna, matowa w dotyku. W razie potrzeby łatwo będzie dobrać inny blat z Ikei na podmiankę, jeśli ten się kiedyś zniszczy.
Używam od kilku miesięcy i jestem zadowolony.

https://www.ikea.com/pl/pl/p/idasen-biurko-z-regulacja-wysokosci-brazowy-ciemnoszary-s39281004/#content

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 17, 2022, 21:17:55
dzięki :)

SMF spam blocked by CleanTalk