[Stall] Trochę klamotów

Zaczęty przez Stall, Listopad 08, 2022, 20:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Ło szok, @Stall giercował na laptopie;) Serwis zawsze na plus, dobrze czasem przejrzeć nawet nieużywane klamoty by w razie wu były gotowe do pracy. Ciekawe jakich cięć trzeba by do odpalenia CP2077 xD

Co do stacjonarki, co tam się kolo ma zepsuć;) Zadbany, mocny, może nawet za bardzo (4090, po co aż takie coś komuś LOL).

Stall

Ja akurat mało co na tym lapku grałem. Do CP2077 musiałby jakiś low spec gamer tutorial wjechac i rozdzielczość pokroju tej z PS1, żeby jakaś płynność została osiągnięta. O ile aktualna wersja by w ogóle się na tym uruchomiła. Ale do starszych gierek i neta awaryjnie nadal spoko.

mariusz391

Cytat: Stall w Lipiec 24, 2024, 16:40nadal działa to zaskakująco przyzwoicie w podstawowych zastosowaniach.
Ja to zawsze powtarzam i będę powtarzać że do rzeczy biurowo-internetowych nawet słabszy sprzęt będzie dawać radę, bo technologia osiągnęła wymagania do takich zastosowań 15 lat temu. Brać, używać i się wiekiem nie przejmować, sam bym chętnie mojego Acera w robocie na takiego Lenovo zamienił

Stall

Dorwałem na targowisku cały worek płyt z CD-Action oraz innych czasopism i wyłapałem parę kąsków. Po 3 zł od pudełka/kartonika.
Stan płytek jak nowe. Nawet plastikowe pudełka bez pęknięć. Oprócz gierek oczywiście mnóstwo materiałów/blogów/recenzji i innego retro-contentu.

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Rocho

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

hankie

Wow, ktoś schludnie trzymał. Bardzo miłe wspomniki.

Pomyśleć, że CDA zaczynało od jednej płyty dodawanej;) Samodzielnie jeszcze gromadziłem jak był set demko i pełniak, czyli dwie płytki. Dalsze lata to raczej PS2 i lekki zastój w graniu.

Stall

Cytat: Wawrzino w Lipiec 23, 2024, 15:35
Jeszcze tylko rocznicowy DS4 do kompletu kolorystycznego

No i namówiłeś.

Padzik oczywiście używany, ale wszystko sprawne, bateria trzyma, analogi nie dryfują. I dobrze wygląda z PS1.

Dorwałem też kilka gierek na kompa z XP. Star Warsy generalnie mnie nie jarają, ale egzemplarz w sumie jak nowy, więc za 4 zika wziąłem, a ten konkretny tytuł mocno hajpowany. Reszta trochę drożej bo z CeX, ale i tak grosze.

killy9999

Cytat: Stall w Październik 13, 2024, 20:20Padzik oczywiście używany, ale wszystko sprawne, bateria trzyma, analogi nie dryfują.
Ha, też się ostatnio skusiłem na rocznicowego DS4. Wprawdzie kosztował prawie tyle co rocznicowy DualSense, ale DualSense mi średnio leży jako kontroler sam w sobie, a DS4 bardzo mi odpowiada. Jedno co mnie martwi w egzemplarzu który dostałem, to to że kabel ładowania po podłączeniu wydaje się lekko chybotliwy. Mam nadzieję, że to luz w samym porcie, a nie puszczające styki na łączeniu port ładowania-płytka PCB.

Stall

Wymieniłem ostatnio monitor na OLEDa 32 cale 3840×2160 o odświeżaniu 240 Hz, a konkretnie na LG 32GS95UV-B. Długo się do OLEDa na biurko przymierzałem, aż pojawił się sprzęt idealny pode mnie - ten konkretny model ma tzw. dual mode, dzięki któremu można przełączyć go w tryb 1080p z odświeżaniem 480 Hz - do szybkich FPSów online, w które też sporo pogrywam, jest to super rozwiązanie. Do tego obraz w takim trybie jest stosunkowo ostry, bo 4k idealnie dzieli się na cztery piksele przy 1080p.
Monitor sporo większy od poprzedniego 24-calowego, ale wbrew początkowym obawom szybko się do tego rozmiaru przyzwyczaiłem. Wystarczy ustawić ekran odpowiednio dalej. Żeby dojrzeć pojedyncze piksele przy natywnej rozdzielczości i tej przekątnej trzeba się mocno postarać. Obraz w ruchu świetnie ostry, porównywalny jedynie do szybkich matryc TN ze stroboskopem. Kolory, czernie, HDR, niski input lag również super.
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.
Gry pokroju Silent Hill 2 Remake, Stalkera 2, Alien Isolation, Dead Space Remake, nowy Indiana Jones, czy Resident Evil 2 Remake nabierają przy OLEDzie zupełnie innej głębi i jakości. Używam od około dwóch tygodni i na razie jestem bardzo zadowolony.

Pod Trinintrona również upgrade - doszło PS2 FAT kupione od kolegi z forum. Do konsoli dołożony oryginalny Network Adaptor z przeróbką na SATA z Ali, razem z SSD 2TB. Przy połowie zajętej pamięci jest aktualnie na nim 309 gier.

Do tego fabryczny, głośnawy wentylator wymieniony na wyraźnie cichszy Noctua 60x25mm.

Oprócz tego doszła też karta Bitfunx PSxMemCard Gen2 razem z kartą Micro SD 128 GB. Na kartę wgrane FMCB, wirtualne karty pamięci automatycznie wczytują się zależnie od odpalanej gry (podobnie jak przy Memcard Pro 2).

Do tego adapter do bezprzewodowego podłączenia pada DS4 od Blueretro, pod kolor konsoli. Czarny DS4 też wleciał, bo miałem tylko białe wersje oraz 20th Anniversary pod szaraka.
Skonfigurowałem też OPL z odpowiednią skórką, opisami, screenami i tłami, podobnie jak na tym przykładzie:

Ukończyłem na tym setupie do tej pory dwie gry (RE:CV i RE4), kończę też powoli Silent Hilla 2. Na razie super się to sprawdza. Gry ładują się błyskawicznie, nie muszę się martwić o miejsce na karcie pamięci, wentylator w konsoli już nie brzęczy, a tytuły z PS2 na CRT wyglądają dla mnie super.

hankie

Bardzo ładnie ta dopasiona PS2 wygląda :) Co prawda są mody wewnętrzne, np BT pod pady, układy do złącza HDMI etc - ale kurka, moim zdaniem przy ich cenach i szczerym użyciu - sztuka dla sztuki. U Ciebie widać egzemplarz, który w analogowym syngale wokół diwajsowo i tak jest napakowany. I fakt, mimo, że używałem przez 3/4 czasu PS2 na małym LCD na komponencie - ale feeling na bańce jest chyba najbliższy sercu.
Szary i PS2 obok siebie. Dongle do padzików, padziki pod kolor. Nono.

Co do monitora - no kurka, szacun ;) Na pewno na dobre parametry, bo guana byś nie kupił. Kurna te wieszaki na 'dookolne wygladają z racji głównego na przedłużane xD I nasuwa się jedno + kombo.

Stall

Ten moduł instalowany bezpośrednio do portów padów też zwrócił moją uwagę (można włączać/wyłączać PS2 przyciskiem 'PlayStation' na DS4 - wypas) , ale na razie to co jest musi wystarczyć. Cena wysoka, dostępność niska. Ogólnie i tak można było uciąć na całości sporo. Biorąc mniejszy dysk, podróbkę Network Adaptora, czy używając zwykłej memorki i zostając przy standardowym wentylatorze pewnie połowę mniej, ale skleiłem to głównie dla funu. I zaskakująco dobrze się na tym gra.

Co do monitorka, to w zasadzie topowy panel tego typu. Ludzie potrafią wydać kupę kasy na gierki, które 99% czasu zbierają kurz na półce. A ja z tego będę korzystał jednak często. Nawet taki stosunkowo niskiej jakości ekranik OLED w Switchu 1 robi robotę względem LCD. Przy tym LG jest przepaść.

hankie

Cytat: Stall w Czerwiec 23, 2025, 22:50Co do monitorka, to w zasadzie topowy panel tego typu. Ludzie potrafią wydać kupę kasy na gierki, które 99% czasu zbierają kurz na półce.
Wiadomo, nikt nikomu do chaty nie zagląda, lepiej też np kupić monitor niż wąhać klej czy zapraszać przygodne znajome na tanie wino :D
Też czasem myślę o innym monitorze, niby nie gram dużo na piecu, ale fakt ten mój biurowy dellowy ips - to kurka po rpostu wyświetlacz. Chociaż więcej niż 24 cale bym nie brał - więc nie wiem czy przy moim giercowaniu zmiana miałaby sens. Strony i tabelki dobrze wyświetla, Half Life też, jedynie 'nowsze' tytuły trochę szkoda, że lepiej nie wyglądają.

bms

A ten adapter ATA-SATA do ori NA to takie coś?
SATA Upgrade Board

Sam OLED to klasa. Witam w gangu  8)
Ciężko wrócić do LCD, bo człowiek zaczyna widzieć wszędzie "mleko" na ekranie.

Stall

Cytat: hankie w Czerwiec 24, 2025, 08:37
Też czasem myślę o innym monitorze, niby nie gram dużo na piecu, ale fakt ten mój biurowy dellowy ips - to kurka po rpostu wyświetlacz. Chociaż więcej niż 24 cale bym nie brał - więc nie wiem czy przy moim giercowaniu zmiana miałaby sens. Strony i tabelki dobrze wyświetla, Half Life też, jedynie 'nowsze' tytuły trochę szkoda, że lepiej nie wyglądają.
Nawet stare gierki wyglądają na tym super. Trzeba jednak dobrać panel odpowiednio do reszty podzespołów (lub odwrotnie), żeby napędzić wyższą rozdziałkę nowego ekranu. Największy boost jakości jest przy grach i filmach.

Cytat: bms w Czerwiec 24, 2025, 09:28
A ten adapter ATA-SATA do ori NA to takie coś?
SATA Upgrade Board
Tak, dokładnie taki. Instalacja łatwa, działa bez zarzutu. Necik też. Można dorwać poniżej 5 dyszek na Ali.

Cytat: bms w Czerwiec 24, 2025, 09:28Sam OLED to klasa. Witam w gangu 
Ciężko wrócić do LCD, bo człowiek zaczyna widzieć wszędzie "mleko" na ekranie.
Miło mi dołączyć do zacnego grona entuzjastów nieskończonego kontrastu.  C:-)
Tak jak piszesz, po używaniu OLEDa przez dłuższy czas to na LCD widzi się tylko odcienie szarości. Do dobrego latwo się przyzwyczaić.

hankie

Cytat: Stall w Czerwiec 24, 2025, 12:33Trzeba jednak dobrać panel odpowiednio do reszty podzespołów (lub odwrotnie), żeby napędzić wyższą rozdziałkę nowego ekranu.
Hahaha, to fakt, FHD dla takiej wielkości i bliskości ekranu to już z deczka maławo xD