Aktualności

[Quake96] Kłejkowe zbiorowisko, głównie SONY :)

Quake96 · 86315

Offline Quake96

dnia: Stycznia 18, 2016, 01:01:20
Przywitanie mam już za sobą, więc czas pokazać moje małe "co nieco" i opowiedzieć pokrótce (taa, ja i krótkie opisy...) skąd, jak, gdzie i kiedy ;)

No więc moje zainteresowanie konsolami SONY sięga mniej więcej 2007 roku, kiedy to dostałem od brata swoje pierwsze PSone. Potem, na przestrzeni lat zbierałem kolejne konsole, przez moje ręce przeszło mnóstwo PSXów, PSone oraz PS2 (FAT i Slim). Gdzieś tam jeszcze kupiłem też swoje pierwsze PSP za równowartość 5zł (używana, podróbka karty do PSXa), które miało nadawać się jedynie na części, a po wymianie bezpiecznika podświetlenia służyło mi dzielnie, choć bez analoga, głośniczków i wi-fi :P Później PSP znów zaczęło się sypać, więc odsprzedałem je kumplowi za bodajże 15zł :D W roku 2013 nastał koniec mojej "ery konsol", gdyż zakupiłem swój pierwszy motorower Romet, który z automatu stał się moją pasją i jest nią do dziś. Rometów dorobiłem się już kilku, ale to nie miejsce na pogawędki o tym... Wracając do konsol, to jakiś czas później, bodajże w okolicy 2014 roku miałem przez pewien czas XBOXa (tego pierwszego) oraz PS2 Slim, które dostałem na 18 urodziny. Stety-Niestety później i wspomniane konsole zmieniły właściciela a ja zostałem bez konsoli. Wszystko jednak zaczęło do mnie wracać i tak w wakacje 2015 dostałem od kumpla swojego dawnego "szaraka", a chwilę później postanowiłem kupić sobie PSP. Szybkie przejrzenie ofert na OLX, wybrałem pierwszą najtańszą i w pełni sprawną konsolę i kupiłem. Trafił mi się mały rarytas, bowiem białe PSP model 1000 (dokładnie 1000, nie np. 1001) wyprodukowane na rynek japoński. Otrzymałem do niego oryginalne pudełko z edycji Giga Pack, ładowarkę, kartę pamięci 4gb, wszelkie papiery (pisane "krzaczkiem"), oraz nawet nową, oryginalną szmatkę do ekranu. Zabrakło niestety oryginalnych słuchawek i specjalnego "standu" na konsolę, ale cóż, za 120zł nie można mieć wszystkiego :) Z czasem oczywiście kupiłem kilka gierek oraz etui na konsolę. Kabel USB miałem w zapasach, a co ciekawe trafiła mi się nawet druga bateria, którą dostałem od kumpla, jeszcze po moim starym PSP za 5zł :D No i tak jakoś mijały mi wakacje, a PSP umilało czas w dość długich podróżach i nie tylko...

Wszystko trwało niezmiennie przez bodajże kilka miesięcy, do momentu, gdy mając trochę "luźnej" gotówki w portfelu postanowiłem sprawdzić co słychać na OLX. Wypatrzyłem tam kolejne PSP, tym razem model 2004. Cena niska - raptem 100zł. W zestawie gra, karta pamięci 1gb, dwie ładowarki (org. z ang. wtyczką i europejski zamiennik) oraz etui. Jedyną wadą był problem z odczytem płytek UMD. Dla mnie nie miało to znaczenia, bo przewidywałem możliwość zgrywania gier na kartę pamięci. Zdecydowałem więc, że ją kupię i tak też zrobiłem :D

No i tak jakoś chyba w okolicy listopada znów dotknęła mnie nostalgia i tym razem zapolowałem na PS2. Szybko znalazłem tani i całkiem ciekawy jak na mój gust zestaw. Konsola o modelu 90004 (Co ciekawe nigdy wcześniej takiej nie miałem.) w zestawie z 8 grami, kartą pamięci 64mb oraz okablowaniem. Brakło tutaj pada, ale cóż można oczekiwać za zaledwie 80zł? :P Kupiłem ten zestawik i w ciągu kolejnych dni, tygodni i miesięcy stopniowo powiększałem (i powiększam nadal) swoje zbiory. Z początku kupowałem gry na OLX, lecz po jakimś czasie wypatrzyłem salon CeX w mojej okolicy i od tamtej pory w miarę regularnie go odwiedzam i poszerzam swoją bibliotekę gier PS2 i PSP. Na gry wydaję z reguły około 10-20zł za sztukę, a chyba jedynym wyjątkiem jest kupione za 25zł GTA Vice City, które bardzo chciałem mieć. Dzięki temu małym kosztem, w krótkim czasie dorobiłem się już 26 gier, których wciąż przybywa. Obecnie z racji pory roku i pogody panującej za oknem, moja główna pasja przeżywa "sen zimowy", więc więcej czasu i pieniędzy poświęcam na konsole co widać także po mojej aktywności na forach. Dzięki temu zdążyłem nadrobić nieco zaległości po kilku latach przerwy :D

Poniżej zaprezentuję wam małą "galerię" zdjęć z moich zbiorów oraz mój "kącik gier" :)

PS: Na ostatnich zdjęciach brakuje mojego najnowszego nabytku - GTA III na PS2. Stąd 25 a nie 26 gier na półce :P
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2016, 21:09:58 wysłana przez Bodzio »

Offline gumislav

Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 18, 2016, 08:49:19
Miło powitać kolejnego miłośnika starych gier na naszym forum  :) Mam nadzieję, że pasja utrzyma się i przy wytrwałości za kilka lat będziesz miał fajną kolekcję z przeglądem najlepszych gier na nasze ulubione konsole. Widzę, że masz Crash'a 3. Dbaj o niego, bo osiąga ostatnio horrendalne ceny. Ratchet 3, podobno bardzo fajna gra. Widzę DoA, solidna bijatyka, jedna z pierwszych produkcji na PS2. Burnout3 , Max Payne, MGS 2, jest w co pograć. Na PSP się nie znam, ale pierwszy model w takim komplecie to z pewności swoisty rarytasik  :) Zaglądaj do nas jak najczęściej, wertując archiwalne tematy na forum z pewnością znajdziesz dużo interesujących informacji.

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 18, 2016, 10:05:03
To PSP to faktycznie prawdziwy skarb i do tego w fajny stanie :) Widzę pojawiły się tez oryginalne gry, a to dobry prognostyk. Nie wtryniam się w zasadzie w to kto na czym gra, ale z doświadczenia zauważyłem, że konsola/konsole + piraty nie wróży zwykle trwałemu związkowi bo możliwość ogrania wszystkiego, kiedy się chce i do tego za darmo skutecznie w pewnym momencie zabija pasję. No chyba że się jest nastawionym wyłącznie na granie, ale wtedy i konsola niepotrzebna bo są emulatory. Tak czy siak, życzę przede wszystkim wytrwałości i żeby "związek" się układał :)

Offline Quake96

Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 18, 2016, 13:47:41
Widzę, że masz Crash'a 3. Dbaj o niego, bo osiąga ostatnio horrendalne ceny.

Znalazłem go na stercie lumpów dorabiając na dostawach do hurtowni ciucheksów :D Z resztą nie takie skarby się tam znajdywało. Sama gra w całkiem przyzwoitym stanie, ale nie ma instrukcji :P

Widzę DoA, solidna bijatyka, jedna z pierwszych produkcji na PS2.

Możliwe, że pomyliłeś DoA z Death by degrees czy jakoś tak. Jakimś crapem którego dostałem do konsoli :P Z bijatyk na ten moment mam Tekken 4 i King of Fighters: Maximum Impact :D

To PSP to faktycznie prawdziwy skarb i do tego w fajny stanie :) Widzę pojawiły się tez oryginalne gry, a to dobry prognostyk. Nie wtryniam się w zasadzie w to kto na czym gra, ale z doświadczenia zauważyłem, że konsola/konsole + piraty nie wróży zwykle trwałemu związkowi bo możliwość ogrania wszystkiego, kiedy się chce i do tego za darmo skutecznie w pewnym momencie zabija pasję. No chyba że się jest nastawionym wyłącznie na granie, ale wtedy i konsola niepotrzebna bo są emulatory. Tak czy siak, życzę przede wszystkim wytrwałości i żeby "związek" się układał :)

Dzięki ;) Co do piratów to sprawa jest o tyle prosta, że gry na PS2 czy PSP są po prostu śmiesznie tanie. Poza tym o wiele lepiej patrzy się na "kolekcję" oryginałów na półeczce niż na szpule z piratami. Co do samego PSP to jego stan co prawda nie jest jakiś szczególnie dobry, ale nie jest też z nim źle. Widać, że ktoś go specjalnie nie oszczędzał, ale zrobiłem co mogłem żeby mu trochę "pomóc" i dla mnie jest okej :) Ważne, że działa w pełni a sama bateria wytrzymuje około 6 godzin grania non stop (sprawdzane w podróży :D ). Jedynie analog lubi czasem świrować i mimo kalibracji w menu konsoli to czasem potrafi np. sam ściągać w lewo. Zwykle wystarczy wtedy nim trochę poruszać albo wygasić i wybudzić konsolkę. Dziwna przypadłość, ale da się z tym żyć :P

Offline Quake96

Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 22, 2016, 22:43:40

Trochę archiwalnych fotek :D

Pierwsze trzy prezentują stan mojej "kolekcji" jeszcze z czasów, gdy się tym częściej zajmowałem, jakoś w 2012 roku. Kolejne trzy, to już niemal inny zbiór (jedynie PSX, PSone i PS2 FAT są ze starych zbiorów o ile dobrze pamiętam), zdjęcia z 2014 roku. Dziś po tym co na zdjęciach nie zostało mi chyba nic. Nie pamiętam czy ten szarak ze zdjęć to ten sam którego mam do dziś, ale jest to na 99% ta sama konsola, podobnie jak oryginalny DS1. No i ten PS2 FAT też gdzieś mi się w częściach powinien walać po szafach. Czy żałuję czegoś z tej kolekcji? Hmm... Najbardziej to o dziwo chyba pierwszego XBOXa. Fajny klocek był, miałem trochę gier, 2 oryginalne pady i softmoda, który otworzył mi bramkę do netu w konsoli. A pamiętam, że cały zestaw sprzedałem za ledwie 100zł... No i może trochę tego PS2 slim mi szkoda, bo był praktycznie nowy. Ale nie ma co patrzeć wstecz, bo obecnie też nie mam na co narzekać :P

Offline Quake96

Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2016, 18:40:21
Widzę, że zainteresowanie tematem nie jest zbyt spore, ale w sumie to nie ma tu nad czym się rozwodzić. Postanowiłem, że odświeżę fotki, więc wrzucam wszystko w jednym poście :P

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 23, 2016, 18:51:05
Może temu nie jest spore bo zabrakło wyeksponowanego dobrze PSXa ;) Teraz jest już wszystko widoczne :) Skromnie, ale każdy od czegoś zaczynał. U mnie z 5-6 lat temu też tak to wyglądało tylko zamiast gier PS2 były PSX więc kto wie co z tego wyjdzie jak Ci zainteresowanie nie minie.

Offline meres

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 4
  • PSN ID: meres65
Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 24, 2016, 02:45:03
Widać ze dopiero zaczynasz, nie spodziewaj sie ze mając 30 gier na krzyż, bedziesz gwiazdą forum. Bez urazy ale widziałem już tyle początkujących takich jak Tu którzy po paru miesiacach odpadli już im się nie chciało zbierać, wiec zycze tylko wytrwalosci, a kolekcja sama będzie rosła.

Offline gumislav

Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 24, 2016, 07:56:43
Widzę, że zainteresowanie tematem nie jest zbyt spore, ale w sumie to nie ma tu nad czym się rozwodzić. Postanowiłem, że odświeżę fotki, więc wrzucam wszystko w jednym poście :P

No cóż, ja tam kolekcjonerem (jeśli w ogóle) jestem przy okazji, a przede wszystkim retro-graczem, choć w sumie czy ten przydomek pasuje jeszcze, kiedy gra się na w miarę świeżym PS2? Ja tam się cieszę z kontaktu z każdym człowiekiem, który dostrzega czar starszych gier. Są to produkcje zupełnie inne niż dzisiejsze, nastawione bardziej na eksploatację sprawności psycho-motorycznej i intelektualnej gracza, a im starsze tym większe wyzwanie dla zrównoważenia braku szałowej grafiki i wielkich poziomów. Dla mnie retro-gracze są jak ludzie, którzy preferują dobre wina od jabola  ;) Co do twoich zbiorów, to rób to dla siebie. Są tu hardkorowi kolekcjonerzy, którzy majątki włożyli w swoje kolekcje i mają naprawdę wspaniałe biblioteki gier na różne platformy oraz pudełkowe konsole w stanie mint. Oni nie mają co komentować w przypadku nabytków takich jak twoje czy moje. Są tu też jednak ludzie, którzy nawet jeśli nic nie skomentują to na pewno chętnie zerkną co nowego nabyłeś, a jeśli będzie to coś, co im się dobrze kojarzy to również zostawią jakieś miłe słowo. Rada: przede wszystkim robić to dla siebie, dla własnej satysfakcji a chwalenie się to po drodze  :) Nie jest ważne co kto sobie myśli - ty masz się dobrze bawić i tyle... Bo jeśli robi się to na siłę, to tak jak mówi Meres, długo się nie ujedzie.

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 24, 2016, 13:33:38
No dokładnie. Polecam robić to przede wszystkim dla własnej satysfakcji. Większy fejm będziesz miał jak kupisz sobie ajfona i będziesz pokazywać znajomym

Offline Quake96

Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 24, 2016, 15:46:52
Nie no, fakt z tym zdaniem może trochę mnie poniosło, ale bynajmniej nie chodziło mi o ogólne zainteresowanie moją osobą/zbiorami co zwyczajne dyskusje co do gier czy konsol. Po prostu jakoś, gdy po latach trochę odkurzyłem swoje zainteresowania to brakuje mi miejsca do dyskusji na temat swoich ulubionych platform czy gier. I o ile to forum jak sama jego nazwa wskazuje stawia na PSXa, tak chętnie poczytałbym i podyskutował na temat własnie PS2 :) Także wybaczcie lekkie zamieszanie, bo po prostu źle ująłem w słowa to co chciałem przekazać :P

A co do "kolekcji" to ja tego nigdy kolekcją bym nie nazwał, ale brak mi tu jakiegoś stosownego określenia dla tego "bajzlu" który posiadam. Ot trochę zbiorów żeby mieć co robić i w co pograć. To już nie te czasy, gdy konsole i gry zajmowały mi najwięcej czasu, teraz mam swoje motorowery i to one są w centrum uwagi, a gry i konsole to już raczej poboczne hobby, które obecnie rozwija się nieco szybciej niż bym zakładał ze względu na porę roku i brak możliwości korzystania z moich moplików :P Na wiosnę pewnie bardziej przyhamuję z konsolami i będę grywał jedynie wieczorami, ale liczę na to, że z czasem nawet i wtedy coś zacznie przybywać.

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 24, 2016, 16:55:27
To białe PSP fat wyglada swietnie. Kiedys tez sobie takie sprawie . W przyszłości staraj sie robić zdj w świetle dziennym bo wyszła Ci kiepska jakość.

Offline Classic_gamer

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
  • Sony & Nintendo & Arcade 8-128 bit
Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 24, 2016, 17:15:19
Mi również bardzo pasuje białe PSP. Mam 2003 Ceramic White i w porównianiu z 3004 Silver prezentuje się dużo lepiej. Chociaż z Radiant Red, które miałem kiedyś przyjemność posiadać nie ma co startować ;)

Offline Quake96

Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 24, 2016, 18:22:22
To białe PSP fat wyglada swietnie. Kiedys tez sobie takie sprawie . W przyszłości staraj sie robić zdj w świetle dziennym bo wyszła Ci kiepska jakość.

Taki miałem właśnie zamiar robiąc te ostatnie zdjęcia, ale nim się obejrzałem zrobiło się ciemno za oknem ;_; Musicie mi to wybaczyć, po prostu do południa nie bardzo mam jak i kiedy zrobić lepsze fotki, ale przy okazji kolejnych zmian postaram się o lepsze zdjęcia :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2016, 18:24:34 wysłana przez Quake96 »

Offline Quake96

Odpowiedź #14 dnia: Marca 15, 2016, 21:09:22

Aktualnie wygląda to tak :D Na zdjęciach jest wszystko, oprócz jednej gry PS2 którą pożyczyłem znajomemu :P

Pozbyłem się PSP 2000, ale kupiłem PS3 :D

SMF spam blocked by CleanTalk