Aktualności

[Quake96] Kłejkowe zbiorowisko, głównie SONY :)

Quake96 · 88068

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #60 dnia: Września 30, 2016, 11:43:00
Albo, jak jest za dużo kasy (ew. super okazje):

Do pogrania - cyfra
Do zbierania - carty

Aaa, no i ponoć przecież wyszedł spoko hack to ogrywania dłuższych wersji "demo", żeby nie wyrzucić kasy w błoto.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #61 dnia: Września 30, 2016, 11:50:49
wyszedł spoko hack

Yep, oficjalnie zhakowano już Viciaka... Na Shoucie kilka linków wklejałem, jest nawet krok po kroku tutorial - 1 paczka plików... :P Tak samo prosto jak PSP. Piracka bandera, co najśmieszniejsze może podnieść sprzedaż konsolki w PL :D

Offline SALADYN

Odpowiedź #62 dnia: Września 30, 2016, 12:34:29
Piracka bandera, co najśmieszniejsze może podnieść sprzedaż konsolki w PL :D
Przy takiej bibliotece gier to raczej mało prawdopodobne. Vita to konsolka stworzona dla fanów japońszczyzny wszelakiej, ludzie gustujący w zachodniej szkole tworzenia gier znajdą tu garstkę pewniaków.

Offline Quake96

Odpowiedź #63 dnia: Września 30, 2016, 14:12:15
Ja mimo wszystko obstaję przy fizycznych nośnikach. W ich przypadku wiem, że nawet za "x" lat wsadzam grę i gram, a cyfrowa dystrybucja? Dzisiaj wszystko działa dobrze, ale za kilka/kilkanaście lat już może być inaczej. Kupowanie gier cyfrowo to dla mnie trochę taka bardziej wypożyczalnia. Nie przekonam się do tego i już :)

Offline Quake96

Odpowiedź #64 dnia: Listopada 18, 2016, 21:43:28

Taka mała zapowiedź aktualizacji :)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #65 dnia: Listopada 18, 2016, 22:37:43
Fajnie to wygląda w towarzystwie tych plakatów co wydrukowałeś. Widać, że gier przybywa, zwłaszcza na PS2. A co z PS3?

Offline Quake96

Odpowiedź #66 dnia: Listopada 18, 2016, 23:19:16
A PS3 ma się zasadniczo dobrze :) Gry nań wyeksmitowane zostały na regał, gdzie dotychczas kryły się gry PSX i PSP. Tytułów na nie ostatnio nie przybywa, raptem kupiłem jakiś czas temu Genji, słynące z tego gigantycznego kraba, ale nic poza tym. Grywam na konsolce od czasu do czasu, głównie eksploruję GTA V, ale póki co po prostu jeszcze mnie tak mocno nie ciągnie w stronę tamtej generacji. Jestem trochę "oldschoolowy" i mimo wszystko moim ulubionym okresem w kwestii gier jest VI generacja, gdzie gier znam i lubię mnóstwo :D Co z resztą widać po ostatnich zakupach growych, gdzie uzupełniłem zbiorowisko gier PS2 o trochę mniej lub bardziej chcianych przeze mnie tytułów :P

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #67 dnia: Listopada 19, 2016, 11:42:58
No, jaki porządeczek :)
Z akcentów retro na ścianie należy też zauważyć ładnego dwusuwa :)

Offline Quake96

Odpowiedź #68 dnia: Listopada 19, 2016, 17:59:22
Dobra, była zapowiedź, czas na danie główne :D

Z góry serdecznie przepraszam za jakość zdjęć i oświetlenie, ale cóż... O normalnej porze dnia nie miałem dostępu do czegoś co robi normalne zdjęcia, a po południu nawet aparat w tym szajsungu średnio sobie radzi ze sztucznym oświetleniem. Może jednak jakość nadrobię trochę ilością :)

Jako mały bonus mogę dorzucić startup mojego PS2 FAT w takim zestawie:

Co ciekawe, jak widać FATka podczas startu przechodzi całą "animację startową" konsoli zanim uruchomi grę. Natomiast mój slim 90004 odpala grę niemal sekundę-dwie po odpaleniu konsoli. Różnica ta nie jest spowodowana z pewnością stanem lasera, bo w obu laser jest prima sort. Być może FAT, a przynajmniej ten model tak już miał, albo to kwestia tego chipa, który siedzi w środku. On sam w sobie jest dziwny, bo żeby uruchomić grę PSX (oryginał), trzeba zresetować konsolę 2 albo 3 razy. Inaczej wykryje dysk jako PS2 Disc CD, który oczywiście nie wystartuje.

Może mi ktoś przy okazji powiedzieć jak długo wygląda "bootowanie" gier na waszych konsolach FAT/Slim?

I po kilku miesiącach obcowania z LCD, mogę wreszcie wyrazić swoją opinię. Nie wiem czy to ja mam taki specyficzny telewizor, czy inni mają po prostu "inne oczy", ale przynajmniej w moim przypadku, współpraca PS2 z owym telewizorem jest bardzo fajna. Obraz nie wygląda wcale tak źle jak wielu straszy, a wręcz przeciwnie, dla mnie zyskuje nawet nieco, bo na LCD obraz jest wyraźnie ostrzejszy. Fakt, widać przez to z jaką rozdzielczością mamy do czynienia, ale osobiście bardzo podoba mi się wspomniana ostrość obrazu i paleta barw. Wszystko wydaje mi się takie "czyste" i ładne, szczególnie, że mowa tu o konsoli szóstej generacji, nie przystosowanej do rozdzielczości HD. Mój telewizor też do najmłodszych już nie należy, bo pochodzi podobno z 2008 roku, a sam obsługuje najwyżej HD Ready i być może to ma też jakiś wpływ na jakość obrazu, nie wiem, nie znam się na tyle aby móc to stwierdzić. Niemniej jednak, wszystkich którzy boją się połączenia PS2 i LCD zapewniam, że "nie taki diabeł straszny" :) Byle nie podłączać konsoli kompozytem, bo to herezja nawet na CRT :D
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2016, 18:06:22 wysłana przez Quake96 »

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #69 dnia: Listopada 19, 2016, 19:27:30
'Skrzynka' na pady ma fajny design :)

Odnośnie Ps2 i LCD. Przed wyprowadzką oprócz crt 21cali, podłączona była do mojego pierwszego w pełni własnego ;) LCD Toshiby 26 cali (pierwsza generacja - 'gruby'). Obraz (oprócz standardowego kabla) był na componencie. Na tak małym TV HD Ready był naprawdę bardzo dobry. Ostry, nasycony, stabilny. Co prawda, niektóre elementy były aż zbyt ostre - schodki, ale wiemy dlaczego ;)

W chwili bieżącej, mamy 50tkę, już fhd, 300Hz pierdu pierdu itd. Ale obraz na tym TV jest moim zdaniem do bólu wyostrzony, tak technicznie chłodny, demaskuje wszystko na źródle :P Dlatego, mimo że sam component polecam i będę polecał - PS2 podłączam przez RGB scart ;) I tak na razie śmigam, mam może pod koniec roku wyrwać 32 cale HD ready do małego pokoju, więc pewnie ten TV będzie odpowiednio 'mały' i 'dopasowany' do PS2 na komponencie ;)

bo pochodzi podobno z 2008 roku, a sam obsługuje najwyżej HD Ready
Te starsze LCD - nawet jeśli nie były to Pioneery ani droższe Panascniki - chyba są bardziej żywotne niż dzisiejsze TV. Ww Toshiba jest teraz w posiadaniu młodszego brata - kupiona w 2008 r (jako ciekawostka 2299pln. i bandyckie 10 rat ;) ) - chodzi jak od nowości, równomiernie podświetla, jasność na 30%, kontrast na 36% - ostatnio nawet sprawdzałem jeszcze - pochodzi następne kilka lat, a swego czasu była moocno używana :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2016, 19:39:29 wysłana przez hankie »

Offline Quake96

Odpowiedź #70 dnia: Listopada 19, 2016, 19:45:29
Skrzynka na pady to połączenie potrzeby składowania kontrolerów z nudą i kilkoma gratami walającymi się po kątach :D Sama "skrzynka" to po prostu wybebeszona kolumna :D Do tego jakiś pocięty kabel composite i klapka UMD z mojego pierwszego PSP :P

Co do telewizora, to mam chyba niemal identyczne odczucia co Ty. Obraz jest serio bardzo ładny, tylko właśnie te "schody" jak to nazwałeś są elementem, który jest wyraźniej widoczny niż na CRT. Kwestia ostrości obrazu, coś za coś :P Poza tym mi to w żadnym wypadku nie przeszkadza, dodaje trochę takiej surowości :) Także generalnie chwalę sobie ten telewizor, bo nie dość, że kupiłem go z pewnej ręki, za małe pieniądze, to jeszcze sprawuje się idealnie. PS2 wygląda bardzo dobrze, a i PS3 wystarczy to w zupełności :D Co do szaraka to za bardzo się nie wypowiem, bo już dawno go nie odpalałem (tak, wstyd :P ), ale używałem go już nie raz przy tym TV i również nie uskarżałem się na rażące problemy z obrazem :) Co do dźwięku to nie mogę na ten temat powiedzieć praktycznie nic, bo wszystkie konsole mam podpięte bezpośrednio pod wzmacniacz i kolumny, a dźwięk w TV jest kompletnie wyciszony.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #71 dnia: Listopada 19, 2016, 19:57:34
szaraka to za bardzo się nie wypowiem
u mnie też wstyd, bo tytuły ogrywam na PS2 lub PS3, zależy co włączone... Do czasu mniejszego TV tak będzie, choć i tak wszyscy wiemy że na CRT to najlepiej wygląda. PSX na bieżacym TV wygląda OK, ale z 3 metrów, a nie chcę niszczyć odczuć by w tym wypadku, przez zaplecze techniczne - i grać na siłę Szarakiem. Chociaż i tak lepiej niż N64 na tym TV po kompozycie na przelotce scart :P

Jeśli moja mama zmieni TV to kto wie, ma małe eleganckie 14 cali CRT może bym odkupił, głośniczki super stereo :)

Offline Quake96

Odpowiedź #72 dnia: Listopada 19, 2016, 20:07:46
Ja nie gram na szaraku, bo zwyczajnie nie mam na to ochoty :P Kwestia telewizora w moim przypadku nie ma tutaj absolutnie żadnego znaczenia, bo mi to po prostu różnicy nie robi :) Co do CRT to u kumpla leży mój mały 14 calowy telewizorek, który dostałem od cioci, a dzisiaj przez chwilę byłem posiadaczem 21" CRT Sony z płaskim kineskopem. Naprawdę ładny telewizorek, ale zwyczajnie mi nie potrzebny, więc oddałem go za darmo znajomemu, który jeszcze go poużywa.

Offline Sergio

• Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: s4rgiothor
Odpowiedź #73 dnia: Listopada 20, 2016, 01:33:45
Co ciekawe, jak widać FATka podczas startu przechodzi całą "animację startową" konsoli zanim uruchomi grę. Natomiast mój slim 90004 odpala grę niemal sekundę-dwie po odpaleniu konsoli. Różnica ta nie jest spowodowana z pewnością stanem lasera, bo w obu laser jest prima sort. Być może FAT, a przynajmniej ten model tak już miał, albo to kwestia tego chipa, który siedzi w środku. On sam w sobie jest dziwny, bo żeby uruchomić grę PSX (oryginał), trzeba zresetować konsolę 2 albo 3 razy. Inaczej wykryje dysk jako PS2 Disc CD, który oczywiście nie wystartuje.

Zawsze jest cala animacja, chip poprostu ma skip boot sequence i tyle

p.s. ladny i przytulny kącik

Offline Quake96

Odpowiedź #74 dnia: Listopada 20, 2016, 13:46:41
Ale w moim przypadku to FAT jest zachipowany a to on bootuje pełną animację. No okej, może po prostu nie ma tego "skipu", ale slim 90004 jest czysty, bez żadnego chipa a jak wspomniałem pomija niemal całą animację startową :)

EDIT: Kontynuację tej dyskusji prosiłbym prowadzić tutaj: http://strefapsx.pl/forum/sprzet-20/czas-bootwania-gier-ps2-fatslim/new/#new :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2016, 13:51:49 wysłana przez Quake96 »

SMF spam blocked by CleanTalk