Aktualności

[Quake96] Kłejkowe zbiorowisko, głównie SONY :)

Quake96 · 88020

Offline JT

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 11
Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 18, 2016, 01:52:14
Component jest teoretycznie gorszy od rgb natomiast lcdki moim zdaniem lepiej sobie radzą z obrazem przez component niż przez euro złącze

Nie pomyliło Ci się z Compositem? :) Pytam, bo trochę się zmieszałem :)
Sygnał RGB daje Ci obraz złożony z 3 składowych kolorów R czerwony, G zielony, B niebieski, podczas gdy Component to Y czyli jasność- czarny/biały, Cr czerwony i Cb niebieski, czyli brakuje zielonego który musi być wyliczony z innych sygnałów. Także RGB powinien być wyższej jakości, ale chyba tv LCD lepiej sobie radzą z sygnałem Component niż RGB i stąd brak wyraźnych różnic.

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Online makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 19, 2016, 13:33:39
Propsy za TV, gameboja i super jaskinię. Podobają mi się też kolumny i ciepłe barwy tapety. Miałem podobną za szczenięcych czasów, to pewnie dlatego miło mi się kojarzy.

Offline Quake96

Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 19, 2016, 15:05:40
Gameboja? Masz na myśli ta cudaczną gierkę za dyche? :D

Offline Quake96

Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 19, 2016, 21:49:10
Z cyklu: "ciekawostki".

Dzisiaj zabrałem się za gruntowne rozebranie i czyszczenie tego FATa od armeńca. Dołożyłem też po kawałku termopada na układy sterowania laserem, bo te stare "cosie" które na nich były się pokruszyły i poodpadały. Sama konsola zbudowana jest zuuuuuuuupełnie inaczej niż choćby wersja po 30003R. Sama płyta główna konsoli składa się z dwóch części, a poszczególne komponenty łączone są z nią wyłącznie taśmami. Z jednej strony nawet to praktyczne i całkiem łatwo się to rozbiera i składa. W nowszych wersjach trochę irytowała mnie ta masa kabelków i tasiemek które trzeba za każdym razem odłączać przy rozbiórce.

Offline Quake96

Odpowiedź #49 dnia: Września 29, 2016, 18:25:25
AKUTALIZACJA! 8)

Tak prezentuje się mój kącik na dzień dzisiejszy :D Najprężniej rozwijają się zbiory PS2, konsoli która ostatnimi czasy jest przeze mnie najczęściej używana. Podsumowując, posiadam: 47 gier PS2, 33 gry PS3, 26 gier PSP i 25 gier PSX co daje w sumie 131 gier. Nieźle jak na niecały rok zbieractwa, szczególnie, że za kolekcjonera się nie uważam, a i na gry wydaję zazwyczaj tylko "wolne drobniaki". Za jakiś czas planuję zakup kolejnej konsoli, której jeszcze nigdy u mnie nie było. Kto zgadnie o jaką konsolę chodzi? :D

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #50 dnia: Września 29, 2016, 18:35:56
PS4 lub Vita? ;)

Offline Quake96

Odpowiedź #51 dnia: Września 29, 2016, 18:43:09
Zdecydowanie to drugie :D Na PS4 mnie nie stać, a i zwyczajnie nie przeznaczyłbym takiego budżetu na gry :) Vita jest całkiem tania i dostępna, więc uważam, że czas zobaczyć co ma do zaoferowania :P

Offline gumislav

Odpowiedź #52 dnia: Września 29, 2016, 19:24:07
Quake, ty podobnie jak ja jesteś nie tyle kolekcjonerem, co retrograczem (to z pewnością). Ja też długo nie nazywałem siebie kolekcjonerem, ale przez te 2 lata jakoś tak to wszystko się rozhulało, że wg. mnie jest to już mała kolekcja, choć ze mnie nadal średni kolekcjoner  ;D
Z drugiej strony na Fejsie nagminnie spotykam się z osobami, które mając dwie poniszczone konsole, trzy pad bez gumek na gałkach, 4 same płytki z grami i 7 w popękanych pudełkach z czego 5 niekompletnych opisują zdjęcia "moja kolekcja". To chyba tylko my mamy takie "niesłuszne" kompleksy  ;)

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Offline Quake96

Odpowiedź #53 dnia: Września 29, 2016, 19:38:05
Jak byłem młody i głupi to pewnie też byle co od razu kolekcją chciałem nazywać, nie pamiętam :P Ale teraz jestem po prostu ze sobą szczery. Nie jestem w żadnym stopniu kolekcjonerem, chyba że wspomnień :P Mam swoje zbiorowisko i tyle. Nie mam obsesji czy mega pasji do tego, więc u mnie ciężko o super zadbane egzemplarze na które polowałem mnóstwo czasu i tak dalej. Ja po prostu kupuję to na co mam ochotę albo co mi się spodoba i to jak wspomniałem w większości za jakiś drobny hajs, który akurat swędzi mnie w portfelu, bo nie ukrywajmy, ale większość tych gier choćby na PS2 cenowo nie wychodziła mnie więcej jak 20zł za sztukę. Kupuję, bo lubię zbierać a i wiem, że w przyszłości to zaprocentuje tym, że jak te gry będą kosztować coraz więcej, ja będę mógł ze spokojem usiąść i pograć :D Retrograczem w jakimś stopniu może i jestem, bo ogólnie lubię to co retro. Słucham muzyki popularnej w latach 90-00, na co dzień jeżdżę motorowerem z 88 roku więc i lubię grać na konsolach, które kojarzą się z okresem lat 90-00. W zasadzie, moje życie to takie trochę retro :D Idę też powolutku do przodu, będąc zawsze o tą jedną-dwie generacje wstecz, więc PS4 prędko nie zobaczę w swoim domu. Nie mam na to ciśnienia ani nie odczuwam jakiejś silnej potrzeby posiadania takiego sprzętu. Już PS3 było dla mnie szczytem marzeń.
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2016, 19:42:12 wysłana przez Quake96 »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #54 dnia: Września 29, 2016, 20:06:43
Kolekcja ładna zważywszy, że kojarzę Cię z różnych stron, z różnych lat i z tego co pamiętam kiedyś nie byłeś tak przywiązany do fizycznych nośników i miałeś częste huśtawki nastrojów ;)

Offline Quake96

Odpowiedź #55 dnia: Września 29, 2016, 21:11:44
Oj tam zaraz huśtawki nastrojów :D Młody i głupi byłem jak już pisałem :P I tak, lubiłem pływać po morzu z piracką banderolą, ale te czasy dawno minęły. Można powiedzieć, że trochę dojrzałem i zmieniłem nastawienie do grania. Poza tym część przyjemności z tego "hobby" to właśnie możliwość posiadania tych gier fizycznie. Nie cierpię cyfrowej dystrybucji i wystrzegam się jej jak ognia. Podobnie jak wszelakich łatek pobieranych z netu. Co mam na fizycznym nośniku to mam i tyle.

Online makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #56 dnia: Września 29, 2016, 21:59:42
Yo, każdy ma taką kolekcję, jaką ma i nie ma się co biczować. Jak na 2 lata dziubdziania drobniakami to jest w pożądku (dosłownie i w przenośni), schludnie i kameralnie. Podoba mi się.
Najciekawsze Twoje gry, które upatrzyłem to dla mnie (w nawiasach moje powody, dlaczego te gry są ponadprzeciętne):

Road Rash (lubiłem te prymitywne sprite'y, bo przypominały mi stare konsole)
Timeshock (mam sentyment do tej akurat części serii + bo to pinball i podróże w czasie...)
Assault Rigs (za kilka fajnych wałków w soundtracku i dizajn)
KoF Maximum Impact (bo to taka miła i w miarę udana wariacja KoFa)
Resistance 3 (bardzo zaskoczyło mnie, jak dobra to gra jest)

PS. Osobiście odradzam impulsywne kupowanie cyfrówek na Vitę. Większość i tak ląduje w Plusie, albo w mega przecenach około 70%. Minicarty tych najlepszych gier trzymają cenę i nie popuszczają. Kupiłem prawie wszystko w digitalu i teraz płaczę, zbierając mozolnie hajs na wersje fizyczne gier, które mam w chmurze i dawno temu przeszedłem (żeby nie było, na razie z tych 'fizycznych' mam zero i nie prędko się to zmieni :D ).

Offline Quake96

Odpowiedź #57 dnia: Września 29, 2016, 22:30:22
Ja tam w Vicie neta odpalę tylko dla aktualizowania softu, tak samo jak w PS3 :P Gry tylko i wyłącznie na fizycznych nośnikach. Tanie niestety nie są, jeśli chodzi o stosunek ceny konsoli do gier, ale jakoś to przeżyję. Do grania i tak wciąż jest PSP na które wyszła masa świetnych gier i trochę z nich mam i ja. Vita będzie pewnie takim "rodzynkiem" co jakiś czas dopieszczanym o kolejne gry i używanym pewnie dopiero jak będzie w co pograć :P

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #58 dnia: Września 30, 2016, 08:24:53
Też myślę o Vicie ;) Ale ona leży sobie w pudełku bezpiecznie u brachola, nieużywana (chyba z pół roku) i czeka na mnie :) Żartuje ale pewnie ją od niego odkupię :P

Podoba mi się Twój zbiór. Co prawda mam szacun do kolekcji w tylu muzealnym (z lekka zalatujące pedantyzmem), ale raczej bliżej tez mi do 'żywej' kolekcji, która jest używana. Niech gry w miarę możliwości są w dobrym stanie, sprzęt zadbany i sprawny, jeśli nie używany to odpoczywający w poszanowaniu - i to też mój rodzaj zbioru :)

PS Jakbym PS Two nie używał (z tego co piszesz wolisz FATkę) to bym ją wyczyścił, owinął w bąbelki i schował. Niech nie płowieje, nie kurzy się nieużywana ;)
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2016, 08:26:51 wysłana przez hankie »

Offline Sergio

• Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: s4rgiothor
Odpowiedź #59 dnia: Września 30, 2016, 11:26:18
Dla mnie jak Vita to tylko cyfrowa dystrybucja gier, wymiana nosnikow w ten konsoli to same pieklo, tez myslalem zeby zbierac gierki w fizycznej formie ale po kupnie 64gb karty (z Japonii cena wyszla ok) to juz nie ma powrotu, tylko wygoda

SMF spam blocked by CleanTalk