Aktualności

[Quake96] Kłejkowe zbiorowisko, głównie SONY :)

Quake96 · 86313

Offline Quake96

Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 14, 2016, 21:28:29
Myślałem nad tym, ale to i tak niewiele zmieni więc na razie raczej nic nie zmieniam :) Choć propozycja sensowna i nie ukrywam, że wezmę ja pod uwagę.

Offline bms

Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 15, 2016, 13:36:10
Widzę, że lubisz tanie znaleziska i później je naprawiać. Taki element kolekcji dale najwięcej satysfakcji.

Offline Quake96

Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 15, 2016, 17:03:46
Lubię przede wszystkim zakupy "face to face" i jak natrafiam gdzieś jeszcze na jakieś gierki na PSXa, albo jakieś tanie konsole to aż szkoda mi tego nie wziąć :) Lubię też przywracać blask takim "gratom" i cieszyć się nimi. Jestem też typem zbieracza, więc jak jest okazja coś tanio wziąć to jeśli uznam, że choć trochę mi się przyda/podoba to biorę. Rzadko kiedy szukam konkretnych gier czy sprzętu "na siłę", zazwyczaj wpadam sobie do jakiegoś sklepu czy CeXu i jak mam trochę wolnej kasy to szukam czegoś co mnie zainteresuje. Uważam, że nawet jeśli teraz nie ogram tego wszystkiego to warto czasem te 10 czy 20zł wydać i mieć kolejną gierkę "na później" bo z czasem będą one już tylko droższe.

A tak nawiasem mówiąc to zamówiłem wczoraj kabel component do PS2. Ciekawość wygrała i postanowiłem wydać te 3 dyszki żeby przekonać się czy będzie widoczna różnica względem kabla RGB.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 16, 2016, 09:30:01
Kurka, ja się jeszcze bym wstydził filmik nagrać :) W pokoju dziennym leżą dwie konsolki, a resztę wyciągam w razie potrzeby. Na szczęście w przeciągu miecha, chcę zrobić mały kącik w małym pokoju TYLKO do gier (wiecie, konsolki na półeczkach, podpięte, plakaty z grami na szafie :) ) to nie będzie trzody :) No i spacer do rzeźni (na wymianę ryja :) - jak w kawale). Miłe zaprezetowanie zbioru!

Jest petarda na PS2 na componencie, co? Tylko czasem niektóre tekstury są aż za ostre :) (np czcionki w Gran Turismo), odpal GoWa 2 :)

Pozdro Quake

Offline Quake96

Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 16, 2016, 10:25:07
Na componenta jeszcze czekam i właśnie zżera mnie ciekawość. GT4 ani GoW 2 jeszcze nie mam, ale od biedy mam Tekken 4, który też da się odpalić w progressive scan, więc bardzo chętnie sprawdzę. Tym bardziej, że podobno w T4 na trybie Progressive Scan gra jakimś cudem jest nieco szybsza a zatem bardziej dynamiczna, co z pewnością mi się spodoba, bo Tekken "czwórka" to taki trochę zamulacz, szczególnie w porównaniu do piątki.

Offline mattek

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 15
  • Mistrz masarski!
  • PSN ID: Toonsil
  • Steam ID: Toonsil
Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 16, 2016, 14:19:22
No GoWa i GT4 będziesz musiał w NTSC sobie skądś ściągnąć. Większość gier w PAL ma usuniętą opcję 480p.

Offline Quake96

Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 16, 2016, 16:03:42
Nie no, aż takim maniakiem to nie jestem :D Daruję sobie szukanie wersji NTSC :P Kabel kupiłem bardziej jako ciekawostkę i chęć przekonania się czy w normalnym użytku, w normalnych grach choć trochę się zmieni. Wiem przecież, że za wiele to już nie da się tutaj zdziałać, ale jednak co szukam tego typu tematów to każdy poleca przesiadkę na component. Poza tym zwolni mi to kabel RGB dla szaraka.

Offline Damian

• Major
  • *
    • Reputacja: 18
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: damiank94
  • Steam ID: damiank94
  • GamerTag: damiank94
Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 16, 2016, 16:25:36
Tekken w PALu (jak każda gra) ma 50fps. NTSC i Progressive Scan mają po 60, stąd różnica. U mnie nie było prawie żadnej różnicy. A jak była to jej nie widziałem. No i przy okazji RGB się zwolniło dla PSXa ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2016, 16:27:49 wysłana przez Damian »

Offline Quake96

Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 16, 2016, 19:46:55
Może nie chodzi mi tu tyle o ilość klatek co o samą rozgrywkę. Nie wiem jak to wytłumaczyć, wiem, że brzmi to durnie, ale widziałem gameplaye z Tekken 4 na YouTube, gdzie gość o tym mówił, sam grał w PS i gra faktycznie była dynamiczniejsza. Normalne tempo gry po prostu zabija...

Offline JT

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 11
Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 16, 2016, 20:31:36
W moim przypadku nie widzę różnicy między RGB, a component. Niby RGB ma lepszy kontrast i kolory, ale na moim szajsungu tego nie widać(oczywiście na obu wejściach takie same ustawiania tv) i ostrość jest taka sama. Przy 720p czy 1080i obraz robi się po prostu bardziej pikselowy. Co najbardziej mnie wkurza przy kablu component to że część programów nie działa na tym kablu, także najpierw trzeba wymusić obraz w GSM. Co do lepszego działania T4 to może ktoś używał wersji NTSC, wiadomo że większość gier w PALu działa w spowolnionym tempie.

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Offline bms

Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 16, 2016, 21:48:54
Wszystko zależy od gry. Też na początku rozczarowałem się componentem, ale parę dni temu odpaliłem Black'a i poczułem różnicę.

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 17, 2016, 00:30:56
Component jest teoretycznie gorszy od rgb natomiast lcdki moim zdaniem lepiej sobie radzą z obrazem przez component niż przez euro złącze

Offline Damian

• Major
  • *
    • Reputacja: 18
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: damiank94
  • Steam ID: damiank94
  • GamerTag: damiank94
Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 17, 2016, 09:51:33
Może nie chodzi mi tu tyle o ilość klatek co o samą rozgrywkę. Nie wiem jak to wytłumaczyć, wiem, że brzmi to durnie, ale widziałem gameplaye z Tekken 4 na YouTube, gdzie gość o tym mówił, sam grał w PS i gra faktycznie była dynamiczniejsza. Normalne tempo gry po prostu zabija...

Oczywiście że chodzi tu o FPSy. Zagraj w europejskiego Tekkena 3, który ma 50FPS, a później odpal NTSC to zobaczysz dużą różnicę. Im więcej FPS tym płynniejsza i szybsza rozgrywka. Progressive Scan działa w 60Hz - co za  tym idzie ma 60FPS. Albo uruchom sobie tego T4 najpierw w PALu a potem w NTSC.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 17, 2016, 10:48:30
Component jest teoretycznie gorszy od rgb natomiast lcdki moim zdaniem lepiej sobie radzą z obrazem przez component niż przez euro złącze

Nie pomyliło Ci się z Compositem? :) Pytam, bo trochę się zmieszałem :)

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 17, 2016, 15:27:02
Nie, poważnie mam takie wrażenia z tv lcd

SMF spam blocked by CleanTalk