Witajcie.
Po intensywnych 2 tygodniach szmuglowania na Strefie i na forum chciałbym opisać tutaj moje rozpoczęcie kolekcji gier i konsol PS1. Jestem nowym użytkownikiem, więc może przybliżę w skrócie moją historie z szarakiem. W wieku 3 lat rozpoczęła się moja historia z graniem na konsoli. Brat posiadał PS1, bardzo go męczyłem, że ja też chcę. Wiadomo jak to małe dziecko. Dał mi spróbować i od tamtej pory mnie trafiło. Zostałem graczem aż do dziś i raczej to nie ulegnie zmianie. W wieku 5/6 lat otrzymałem od ojca prosto z Niemiec, nowiuteńką PSone. Głównie "ciupałem" we wszystkie części Crasha, Gran Turismo 1 i 2 i jakieś pojedyncze gry, np. Blade (panicznie bałem się muzyki z tej gry). Troszkę później przyszła pora na PS2, z którym na długo nie zagościłem. To był czas, że moj brat nie miał czasu na komputer więc go przejąłem a PS2 odstawiłem na bok. I tak do tej pory nie grałem na konsolach. Miałem tylko okres 1 roku z X360 ale to nie jest ważne. Reasumując wychowałem się na PS1, mam do niej sentyment.
Teraz zacznę opisywać mój początek kolekcji, który rozpoczynam dzisiaj

(MASA ZDJĘĆ)
Po półtora godzinnym polowaniu na targu, znalazłem jedną jedyną konsolę. Jak ją zobaczyłem, przeraziłem się. Okropna naklejka, "wylewająca" się rdza, niedziałająca klapka, syf obok lasera z prawej strony (błoto? coś rozlane?). Obróciłem ją do tyłu, model -5552. Nie jest to mój wymarzony 1002 ale od czegoś muszę zacząć. Miałem jej kompletnie nie kupować ze względu na jej wygląd. Byłem pewien, że nawet nie włączy się. Ale po chwili konsultacji, cena była tak śmieszna (cena klasycznego polskiego niedzielnego obiadu dla rodziny) że musiałem ją kupić nawet na części.
Wygląd konsoli od razu po zakupie:
https://imgur.com/a/5v24ohRZabrałem się za jej rozkręcanie. Ku mojemu zdziwieniu żaden plastik nie pourywany, z płytą wszystko ok, luty również, sprawiała wrażenie jakby nie rozbieranej. Tylko ta rdza, która się wylewała prawą stroną. Okazało się, że to ta ostatnia blacha na spodzie konsoli jest zardzewiała z prawej strony. Zabrałem ją do piwnicy, szybkie szlifowanie, powinno być jak na razie ok. Rdzy nie widać. Jedynie mnie ciekawi ta czerwona plama na backplate. Obudowe i inne elementy plastikowe wrzuciłem do wiadra z ciepłą wodą i płynem, szorowanie kilkanaście minut. Ukazał mi się niesamowity widok loga SONY i Playstation. Miałem wrażenie, że konsola przyleciała lub przypłynęła prosto z Azji do mojego domu. Osuszyłem plastiki, zacząłem składać konsolę. Po kompletnym złożeniu ten szarak naprawdę wygląda jak prosto z fabryki. Ta stara naklejka ochroniła obudowę przed procesem starzenia się i żółknięcia. Jestem w szoku do tej pory.
https://imgur.com/a/e0iDdgF Przyszła pora na podłączenie. Konsola się zapaliła, obraz się pokazał na telewizorze. Nie wiem czy byłem bardziej zszokowany czy szczęśliwy jak za dzieciaka. Przyniosłem pierwszą lepszą grę w mocno opłakanym stanie. Nie działa. Podłączyłem stare PS2, też nie czyta. Trochę mi ulżyło. Zacząłem kopać i znalazłem jakieś 2 stare gry. Włożyłem je do PS2 - działają. To mi dało znów nadzieję, że gra się uruchomi na szaraku. Włożyłem płytę do napędu PS1, biały ekran 10 sekund i.... TEN DŹWIĘK I LOGO PLAYSTATION NA CZARNYM TLE - zakręciła się łezka. Taki flashback odczułem.. Ciężko mi to opisać. Uśmiechnąłem się a rzadko mi się to zdarza... I ta satysfakcja, że ta konsola nie powinna działać, sam ją wyczyściłem.. Naprawdę niezapomniana chwila.
Nie chcę się już bardziej rozpisywać. Piszę to po raz drugi bo wcześniej było to 2 razy dłuższe, bardziej emocjonalnie napisane ale trwało to ponad godzinę, dałem podgląd i mnie wylogowalo automatycznie

.
Moim skromnym marzeniem jest skolekcjonowanie wszystkich wersji podstawowych PS1. (Do końca życia Net Yaroze

).
Trafiła mnie chęć na kolekcję, (To wszystko dzięki wam !) tak jak za dzieciaka na granie. Chwilę przed tym jak to napisałem, już upolowałem PSone z kilkunastoma grami i 2 padami. Czekam na przesyłkę. Jak ją otrzymam to uaktualnię temat.
Dziękuje wszystkim którzy to przeczytają. Chciałem się z tym podzielić szerszemu gronu.
@edit
Jakby ktoś chciał zdjęcia w lepszej jakości, mogę dosłać.