Nasze najnowsze zdobycze

Zaczęty przez Janusz, Czerwiec 29, 2014, 17:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

Manifesto

Podobny klon Atari 2600 posiadałem w roku 1990, dał mi masę frajdy ze względu na olbrzymia liczbę gier w pamięci :) Szkoda, że bez padów (aczkolwiek jak sobie przypomnę te "patyki" które psuły się po kilku mocniejszych ruchach to może to i lepiej...)

gumislav

@Manifesto

Też miałem klona, Rambo wzorowanego na "dużej" 2600, ale dużo później niż ty i była to moja pierwsza w życiu konsola. Moją pierwszą grą na mojej własnej konsoli był wgrany River Raid. Niby narzekamy na dawne czasy i gamingową biedę w Polsce lat 90-tych, ale paradoksalnie dzięki niej wielu z nas przeszło przez wszystkie generacje konsol. Co najwyżej ominęły nas 16-bitowce, w końcu nie było nigdy Super Pegasusa  ;)

@fixxxer1

Akurat ma sporo rysek, a ja zawsze przecieram podłogę na mokro i na sucho przed ułożeniem na niej czegokolwiek, a jak kładę/podnoszę to dół/góra - nie przesuwam... Ale masz rację  :) Zmotywowałeś mnie, żeby kłaść na czymś miękkim.

@hankie

Nie będę ściemniał, że to jest tak, że sobie wchodzę na OLX jak mam trochę gorsza i bęc! - zawsze coś takiego się trafia. Często wertuje OLX po masie dziwnych słów kluczowych. Później to jest partyzantka - szybki telefon i albo już ktoś kupił, albo zaraz lecę po grę/sprzęt. Czasem jadę i się obracam na pięcie widząc coś na żywo. Później mam tyle tych "tanich" zakupów na koncie, że zamiast obiadu jem stare płyty CD  ;D ...albo muszę coś wystawić na Allegro, aby uspokoić sumienie. Ot, takie kolekcjonerstwo polaka-biedaka-cebulaka.

@makumator

Dzięki  :) Faktycznie klon elegancko się prezentuje i jest bardzo fajnie wykonany - solidny plastik, solidnie osadzone wyjścia peryferyjne, nic nie skrzypi i nie trzeszczy, przyciski fajnie chodzą. Oby tylko działała, bo mam straszną ochotę na River Raid.
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

hankie

Cytatnie było nigdy Super Pegasusa  ;)

ojj, był - był to klon Segi - ale na krótkim imporcie się skończyło, poza tym już było późno na 16bit:

Mogłeś sobie kupić :)
http://sprzedajemy.pl/pegasus-16-bit-nr1972937

i cholipka nawet ktoś na wiki napisał :):
https://en.wikipedia.org/wiki/Pegasus_(console)

A Twój klon małej Ataryny wygląda o wiele solidniej niż klon Rambo i jednorazowe Joysticki ;)

gumislav

:o Power Pegasus  :o
@hankie, you've just made may day  :D

makumator

z cyklu 'sprzątałem ruiny zapomniane przez czas' (opuszczony budynek na zadupiu u rodziny).
W rogu przy jakiś telewizorach z epoki Depeche Mode, znalazłem stary dobry commodore 8296.

Był bardzo zakurzony, nie ma kabli (może jeszcze znajdę w owych tajemniczych lochach), klawiatura ma urwaną wtyczkę i nie ma spacji.

Cena: ubrudzone spodnie, koszulka i zjedzone dwa pająki.

hankie

:O jakby to w jakichś sposób odpalić???

Najpierw zalecałbym rozebrać, przewietrzyć (chodzi o wilgoć) i wyczyścić i potem ew puszczać na biedaka napięcie. Cholera jesteś chyba pierwszą osobą 'z okolicy' (ale ładniej swojsko zabrzmiało :) ) która ma ten sprzęt.

Potem dopicowanie bieli - a'la retrobright (albo poradnik wybielania z naszej Strefy) i masz ładny klocek. Może spacja z C64 przypasi? Bo mi to trochę "mydelniczką" zajeżdża..

makumator

oj dzięki hankie, każdy tips na wagę złota.

poradnik+jeszcze kilka rzeczy na ten temat przeczytam z pewnością, bo jestem dość zielony w takich tematach (poza przedmuchiwaniem kurzów powietrzem w spreju, softmodem wii i rozkręcaniem padów - mało działam).

hankie

Nie znam się na elektronice, ale stare sprzęty są tak tolerancyjne i wdzięczne w rozbiórce, że nie trzeba się tego bać i taki laik jak ja sobie też poradzi :) Nie ma też lutowania powierzchniowego i rezystorków, które można niechcący zdmuchnąć. Polecam grzebanie w takich sprzętach jako miły odstresowywacz, jak modelarstwo, tylko mniej frustrujące :) Stare, wdzięczne klamoty, potem jak taki odpalisz to serio, przynajmniej ja - czuje się jak bohater z filmów starszych niż ja, albo jak Hakerman z Kung-Fury:

(Szczerze polecam film :) Pełna wersja z klimatycznym lektorem legalnie za free na YT :)

gumislav

Cytat: makumator w Wrzesień 07, 2016, 20:56
z cyklu 'sprzątałem ruiny zapomniane przez czas' (opuszczony budynek na zadupiu u rodziny).
W rogu przy jakiś telewizorach z epoki Depeche Mode, znalazłem stary dobry commodore 8296.

Był bardzo zakurzony, nie ma kabli (może jeszcze znajdę w owych tajemniczych lochach), klawiatura ma urwaną wtyczkę i nie ma spacji.

Cena: ubrudzone spodnie, koszulka i zjedzone dwa pająki.

Zna-ko-mi-ty design!!! Gdybym dorwał coś takiego to miałbym tygodnie zabawy z przywracaniem go do życia. Później nie wiem co bym z nim zrobił... może napisał kalkulator i sprzedał dalej?

http://archiwum.allegro.pl/oferta/commodore-pet-8296-100-sprawny-unikat-i5976358852.html

xReicher

A o to i moja nowa zdobycz:

^^

hankie

Kumpel ma mi do zaoferowania 3dsa do naprawy za grosik, wciąż się zastanawiam na nim, cholipka @XReicher, jeszcze mnie na ten temat nakręcasz :)

I cholera, stłuczcie mnie, w ŻADNEGO DMC nie grałem :P Z racji PS2 chyba będę zaczynał :)

Może jak @X przejdziesz go i nie bedziesz czuła potrzeby trzymania go - może odkupię? Wolę z forum niż allegro kupić, a w naszej mieścinie brak w lombardowniach (są raczej crapiszony za dychę).

gumislav

Grałem tylko w trzecią część DMC. Znakomity klimat, fajna grafika i mechanika gry... ale produkcja tak trudna, że po 2 godzinach chciałem rzucać padem o ścianę i musiałem odłożyć. Już nie będę wspominał o poobijanych paluchach.

repip

@Gum - z DMC na PS2 jest tak, że wszystkie 3 to w zasadzie całkiem inne gry. Jedynka jest nieco "residentowo/omnimushowa" że tak powiem. O wiele wolniejsza niż 3, ale za to o wiele bardziej klimatyczna. Poziom trudności 1 ma chyba nieco mniejszy niż 3, gdzie paluchami trzeba naginać niemiłosiernie.

Swoja drogą po ile teraz chodzi DMC? Ja kupiłem swego czasu za 10 zł.

meres

Moje kilka zdobyczy ostatnio trochę słabo, ale coś wpadło:
Kilka gierek na Vite

W końcu dorwałem marzenie z dzieciństwa w komplecie i w bardzo ładnym stanie:

I dorwalem PS One choć raczej pojdzie na sprzedaż gdyż raczej nie przejdzie selekcji do mojej kolekcji

mattek

"...raczej nie przejdzie selekcji do mojej kolekcji.", yoyo!