[makumator] Trudne sprawy

Zaczęty przez makumator, Wrzesień 30, 2016, 21:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yuki

Cytat: eloiasia1 w Sierpień 11, 2017, 12:04
Uuuu grubo panie Makumator :)
Po przejściu pierwszej płyty (thanks Yuki) mam smaka na więcej! Niech no pomyśle, co ja tutaj mam do wymiany :)

hmm za co dzięki...ta pierwsza plyta nie odemnie chyba  ???

Natomiast Conker do Ciebie przyjdzie niebawem, na FB napisalem w sprawie wysyłki (tutaj ja dziekuje za Rapid Reload + inne, poprzedzone solidnym targowaniem :P )

Cytat: makumator w Sierpień 09, 2017, 07:58
Chciałem się pochwalić skompletowaniem setu serii gier, które dały mi swojego czasu wiele radości. Najlepiej wspominam dwójkę i "czwórkę". O dwójkę miałem mega zazdro, będąc dość długo stricte w obozie Playstation. To jedna z niewielu gier, których niemożność zagrania po przeczytaniu mini recki w Sercet Service dosłownie spędzała mi sen z powiek. "Czwórka" to moja top 3 gier na xkloca i przepiękna, grywalna produkcja.

Za trzecią grę od lewej chciałem podziękować Panu z forum, Yukiemu, za przyjemną, szybką i uczciwą wymianę, do której przygotowywałem się psychicznie i fizycznie tak z pół roku, ciułając okazyjnie item za itemem oraz robiąc co rano pompki :D

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Tutaj jednak nie masz setu :P Brakuje ci częsci Panzera na GameGear !!! :D

http://www.ebay.pl/itm/GG-Panzer-Dragoon-Mini-G-3384-COMPLETE-AND-BOXED-RAIL-SHOOTING-SEGA-GAME-GEAR-/282605813895?hash=item41cc9e8087:g:JvYAAOSwR4FZfKXR

makumator

hehe znałem ten wyprysk na game geara.
Ale zbieram tylko PAL i w tym wypadku PAL and stacjonarki - to full set.
już Ci miałem ZWEI załatwić na wymiankę żebyś też mógł zaznać tego błogiego uczucia full setu PAL EUR, a tu figa z makumakiem :P

Yuki

makumator

Cytat: Yuki w Sierpień 11, 2017, 23:16
A co sie stalo ze nie ma i figa ;)?

Za oficjalne zniszczenie mojej iluzji full seta :(

hehe żartuję,  wpadł w kolejkę Quake na satka po prostu ;)

makumator

Witam serdecznie chłopaki po dłuższej przerwie.

Z braku miejsca w domu i różnych ciekawych życiowych przemian (np. nowy pokój dla dzieci) postanowiłem na przełomie jesieni/zimy mocno oczyścić i podgolić zbiory, zostawiając sobie tylko niezbędny osobisty, czysty "kanon", czyli gry które przeszedłem, bądź chce przejść lub łączą mnie z nimi jakieś emocje.

Także, odchudzony z nowymi wyzwaniami, wracam znowu popisać głupoty ;)

Chciałem na 'dzień dobry' pokazać, co zostawiłem sobie (już prawdopodobnie) do grobu na Xboxa Classic. Kolekcja X'a nie jest jeszcze jest zamknięta, bo brakuje mi jeszcze wielu bliskich mi gier, ale przez najbliższy rok nie planuję do niej już nic dołożyć. Wszystkie na foto to kompletne angliki w stanach minimum 4/5. Tylko Spartan i Dino Crisis mają braki w okładkach (przetarcia).

Teraz postaram się uzasadnić, dlaczego te gierki u mnie zostały. Dużą część z nich przeszedłem pracując jako wesoły młodzieniaszek na nocki w hotelu, gdzie targałem starego kloca i grałem przez większość zmiany.

Total Overdose - jedyny klon GTA, który trawię, bo jajcarski i umiesz w nim zrobić salto
Brute Force - niby tania padaka, a dobrze mi się grało
Phantom Crash - lubię mechy, szybkie, pryjemne i ładne
Spartan - bo milion ludzików na ekranie i gołe torsy
Riddick - topka FPSów na Xkloka + zjebiste, zaskakujące intro i outro
Spikeout - kidyś na VHS z Neo+ był filmik z automatów z Japonii. Zapadł mi w pamięć. Jak dowiedziałem się że wyjdzie na Xboxa, już wiedziałem że będzie moja.
Grabbed by the Ghoulies - za jajca w tytule, muzykę, klimat Rare. Choć trochę monotonna, miło ją wspominam
Splinter Cell - mimo, że nie lubię skradanek, to pograłem, a SC jak wyszedł, to pozamiatał MGS pod wieloma względami
Chaos Theory - najlepsza z Serii
Tao Feng - bo prawie jak Mortal Kombat, na tamte czasy mega grafa + uszkodzenia ciała
Area 51 - kto przeszedł, ten wie, że są w tej grze akcje, przy których Halo to miękka pytka (nie licząc słabej końcówki)
Timesplitters 3 - najlepszy FPS na kloca
Hunter - jestem fanem serii, spoko mielonka zgnilców
Hunter Redeemer - jestem fanem serii, a ta część jest zdecydowanie najlepsza
Halo - najlepsza z serii
Halo 2 - popłuczyny po jedynce, ale jeszcze się dało grać
Yager - prawie najlepsza grafa na klocka
House 3 - najlepszy celowniczek na kloca
Blinx 2 - solidna platforma, ale nie dałem rady wsysnąć całości
Toe Jam 3 - lubiłem wersję z SMD
Panzer Dragoon Orta - najładniejsza gra na kloca i do tego mocno grywalna
Metal Slug 3 - jestem fanem serii
Metal Slug 4 - jestem fanem serii
Jet Set Radio Future - lubiłem tą grę o sprejowaniu
Legacy of Kain Defiance - najlepsza z wersji, dłuży się, ale przynajmniej stanowi ciekawą konkluzję tej mrocznej opowieści
Blood Omen 2 - trochę szajs, ale uzupełnia się z młodszym bratem
Kingdom under Fire Crusader - ciekawa seria, nie wciągnęła mnie z początku, ale jeszcze dam jej szansę, marynuje się
Kingdom under Fire Heroes - marynuje się na lepsze czasy
Dungeon Dragons Heroes - lubię klony Baldurs Dark Alliance, ten jest średni, ale ujdzie
Dino Crisis 3 - c'mon, dinozaury + kosmos, a sama gra - hehehe, no cóż nie dałem rady ukończyć
Mechassault 2 - bardzo dobry robot shooter
Burnout 3 - najlepsza z serii
Mad Dash - zostało przypadkiem, ale nie będę sprzedawał za 5zł, więc stoi
Gauntlet Seven Sorrows - dobra młócka z Midway
Bard's Tale - za humor i dobre kloniarstwo Baldursa DA
Bruce Lee - zbieram gry z Brucem Lee (mam już trzy).Ta, to dobry/średni beat'em up, a takich gier nie ma za wiele.
Sudeki - ogólnie kaszana, ale za razem ciekawa produkcja, bo zachód+jrpg
Unreal Champ - grałem na piecu
Unreal Champ 2 - dużo grałem w dwójkę na Xboxie z botami
Unreal 2 - da się pograć, nie skończyłem, ale uzupełnia serię
Half Life 2 - top 3 (z Riddickiem i Timesplittersami 3) FPSów na kloca
Blinx - jako ciekawy eksperyment z platformówkami i cofaniem czasu
Psychonauts - yyy tylko najlepsza wersja najlepszej platformówki szóstej generacji konsol (licząc, że Mario Galaxy 2 jest z siódmej)
DoA 3 - zostało przypadkiem, wolę Ultimate
Street Anniversary - fan serii
Baldurs Gate Dark Alliance 2 - lubię gry w tym klimacie, a ta jest najlepsza
Marvel vs Capcom 2 - fan serii
Narc - bo można było "zażywać" narkotyki i Midway w tamtym czasie popełnił sporo ciekawych gierek
Tron 2 Killer App - niedoceniana, stylowa strzelanka, doceniam jej styl i klimat wnętrza kompa
Silent Scope Complete - fan od czasów Dreamcasta, gdzie miesiącami celowałem padem
Snowblind - przyjmie się w to gra, cieszy oko, ale końcówka pozostawia niedosyt
The Thing - dobry horror
Doom 3 - solidne rzemiosło
Domm 3 RoE - przeszedłem jeszcze przed Doomem 3 i byłem pod wrażeniem
Tenchu Return from Darkness - jeszcze nie grałem, ale uzupełnia mi serię

hankie

Heja heja Maq!

Dobrze, że wpadłeś, mam nadzieję, że zmiany na lepsze ;) No i dzieciaki mają swój pokój - a to chyba zawsze wiąże się z redukcjami...

Po obejrzeniu zdjęć jak zwykle rozmyślałem, robiłem 'łał', 'yyyy', 'hmmmm' - dobre tytuły i dobre godziny grania, itemy w stanie godnym kolekcji. I jak zwykle dobra opisówka :)

CytatDużą część z nich przeszedłem pracując jako wesoły młodzieniaszek na nocki w hotelu, gdzie targałem starego kloca i grałem przez większość zmiany.
To musisz podziękować byłemu pracodawcy za rozwinięcie miłości do swojej pasji :D

makumator

Mi właśnie wleciała spoko gierka logiczna.

Zawsze lubiłem plastelinowe ludziki (po Neverhood je pokochałem).
Flip Out bardzo dobrze kojarzyłem z recki na ćwierć strony z Secret Service. Udało się fajnie kupić. Z kategorii "Zawsze chciałem mieć."

Tym samym mój skromny zbiór gier na Jaguara wygląda teraz tak:

W ramach wielkiej czystki '2017. Sprzedałem prawie wszystkie golce i gry które mnie nie ruszały, jakie miałem (np. Ultra Vortek, Doom, Cannon Fodder, Syndicate) i postanowiłem skupić się od teraz tylko na box kompletach w ilości 1-3 rocznie. Z samych cartów zostawiłem w kolekcji na stałe AvP - jako najlepszą po hiper za**bistym Tempest 2000 grę na ten system.
Brutal Football jest tam przypadkiem, kupiona daaaaawno temu razem z konsolą. Próbowałem sprzedać, ale nikt nie chciał za 100zł, więc zostaje, bo nówka w folii fabrycznej.

bms

Raiden... Marzyłem o Jaguarze tylko dla tej gry. Teraz zakup Jaguara jest równie abstrakcyjny jak w dzieciństwie :/

hankie

A ja ogrywałem Tempesta na programie to umożliwiającym na PC. Tempo gry, lekko dla mnie miejscami psychodeliczne obrazy, przejmująca muza i digitalizowane pokrzyki ;) Wciągała mnie jak cholera!

Janusz

Mi się zawsze marzyło na Jaguarze zagrać właśnie w AvP, może kiedyś będzie okazja.

next THE flex

Cytat: bms w Styczeń 18, 2018, 21:50
Teraz zakup Jaguara jest równie abstrakcyjny jak w dzieciństwie :/

Sprawiłem sobie to ustrojstwo w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Miałem tempest 2000 i iron soldier. Jeden z najgorszych moich zakupów growych jakie popełniłem. Na początku myślałem, ze mi sie nie podoba granie na sprzęcie z tego powodu ze zachłysnąłem sie konsolami i kupowałem wszystko co leci. Po czasie na chłodno, odpaliłem znowu pograłem i niestety wielka kupa. Iron soldier miał wyglądać jak system shock na PieCu z dzieciństwa, niestety okazał sie niewypałem albo nostalgia przesłoniła zdrowy rozsądek. Pamietam jak jaki mało chłopak słyszałem opowieści brata i jego kolegów "kto by grał na Jaguarze jak jest komputer i teraz psx wychodzi". Podsumowując - zakup wydaje sie bardzo abstrakcyjny :)
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

hankie

@Next,
to masz szczęście, że za dzieciaka u Was wspominali taką konsolę w ogóle ;) Ja przez długi czas jako malec w mojej pierwszej zamieszkanej kamienicy byłem królem bo miałem Pegasusa i 40 cartów. PCta mieli majętniejsi wtedy, albo kilka ojców, którzy wtedy byli uważani za informatyków.
Ja Jaguara podczas pierwszej retro ciągoty dopiero poznałem - przez emu i właśnie Tempesta :)

makumator

Cytat: bms w Styczeń 18, 2018, 21:50
Raiden... Marzyłem o Jaguarze tylko dla tej gry. Teraz zakup Jaguara jest równie abstrakcyjny jak w dzieciństwie :/
Raiden to rzeczywiście jedna z lepszych gier na Jaga, mnie podniecała, bo nie miałem wtedy pieca do pogrania w Tyriana. W okresie letnio-wakacyjnym na ebay możesz znaleźć zestawy z konsol z grami. Niektóre schodziły za okolice 500zł, a same konsole jeszcze mniej. Gry komplety w boxach, w licytacjach bcm w większości nie przekraczają 200zł, same carty jeszcze mniej. Także, jak się popoluje to można fajnie chycić.

Cytat: hankie w Styczeń 18, 2018, 21:56
A ja ogrywałem Tempesta na programie to umożliwiającym na PC. Tempo gry, lekko dla mnie miejscami psychodeliczne obrazy, przejmująca muza i digitalizowane pokrzyki ;) Wciągała mnie jak cholera!

Bardzo lubię tunnel shooterki, a że mało ich wychodzi to zawsze warto wrócić do klasyki. Formuła Tempest 2000 właśnie na Jaguarze osiągnęła perfekcję. Masz jeszcze wersję z lekka zboostowaną graficznie na PS1 Tempest X3, która z kolei jest chyba podbitą konwersją 2000 z Saturna. Na PS1 spokojnie poniżej 100zł.

Za to najlepszym i ostatecznym Tempestem jest TxK na Vitę. Wersja przenośna + słuchawki - fani psychodeli i elektronicznej muzy (tacy jak ja) mogą grać praktycznie w nieskończoność. Ultra płynna, dopracowana, szybka i bezlitosna. Serio, po 30 minutowej sesji w ciemnej sypialce przed snem, rozpływam się jak masło.

Cytat: Bodzio w Styczeń 18, 2018, 22:39
Mi się zawsze marzyło na Jaguarze zagrać właśnie w AvP, może kiedyś będzie okazja.

Już dzisiaj trochę sztywno toto chodzi, ale na owe czasy był wypas. Ciekawy kawałek historii.

Ja kupiłem Jaguara praktycznie wyłącznie z nostalgii i 'bo kiedyś nie moglem mieć'. Joypad jest ciekawym konceptem, ale leży w dłoni, jakby wyciosany siekierą. Jakość plastiku też taka sobie (w porównaniu do SNESa chociażby), jest jakby pusty. Do tego ma mało dobrych gier, w które da się grać. Za to ma całkiem interesujące pod wieloma względami exy, nie jest aż tak drogi, historycznie to ważna konsola ('wojny bitowe' hehe) i ma w sobie klimat lat 90tych. Wiedzę o nim czerpałem wyłącznie z Top Secretów i Secret Servisów. Tak, między innymi, dostałem mega napał na np. Kasumi Ninja.

Yuki

Cytat: makumator w Styczeń 12, 2018, 11:50
Kolekcja X'a nie jest jeszcze jest zamknięta, bo brakuje mi jeszcze wielu bliskich mi gier, ale przez najbliższy rok nie planuję do niej już nic dołożyć.

Kłamiesz... :P Normalnie i bezprecedensowo !!!

Jeszcze w tym miesiącu Twoja kolekcja Xbox zasili sie o 3 konkretne pozycje ...+ 2 bardzo konkretne na PS2 :D

SALADYN

Cytat: makumator w Styczeń 19, 2018, 10:40
Bardzo lubię tunnel shooterki, a że mało ich wychodzi to zawsze warto wrócić do klasyki.
Zerknij proszę w wolnej chwili na Xyanide. Wyszło to to na Xboxa a potem był sequel na PS2 i PSP. Może nie jest to typowy tunnel szuter ale może przypadnie ci do gustu, mnie wersja na PSP oczarowała.