Aktualności

[majzok] to-nie-muzeum

majzok · 4493

Offline majzok

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 5
dnia: Grudnia 28, 2022, 11:40:49
Hej!
Zaczynam ten wątek ponad 2 lata od rejestracji, bo myślę, że w końcu jest czym się pochwalić. Motyw przewodni kolekcji "to-nie-muzeum" odnosi się do tego, że wszystko co mam jest do wzięcia do ręki, oglądania, ogrania. Każda konsola do włączenia, każda gra do zagrania, każde akcesorium do użycia, każda książka do przeczytania. Drugim motywem przewodnim jest kupowanie gier i gadżetów, które miałem za gnojka - często, wtedy pirackie kopie, teraz poluje na oryginały. Po długiej walce w końcu udało się przeprowadzić do własnego, nowego domu, gdzie udało się wygospodarować jeden pokój na "game room".

Głównie zbieram gry i konsole PSX, chociaż w kolekcji znajdzie się (z ogólnie pojętego "retro"): pecet z AMD K6-2+/550ACZ, GB Color, GBA, DS, SNES, NES, PS VITA, PS2 (slimki, faty), PS3 CECHC04.

Wrzucam parę zdjęć na start :)

Aktualnie ogrywam Breath of Fire IV :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2022, 11:43:53 wysłana przez majzok »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 28, 2022, 12:20:46
Lepiej późno niż wcale ;)

Fajny patent z tymi "obrazami". Drukowałeś te plakaty? No po biurku widać, że coś tam majsterkujesz, jakieś modele czy co?

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 86
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 28, 2022, 12:34:31
Ode mnie duży props za sprzęt audio. Uwielbiam Altusy, choć sam mam tylko jedną 140stkę w piwnicy :P

Offline majzok

• Kapral
  • *
Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 28, 2022, 13:01:41
Lepiej późno niż wcale ;)

Fajny patent z tymi "obrazami". Drukowałeś te plakaty? No po biurku widać, że coś tam majsterkujesz, jakieś modele czy co?
Sam drukowałem - grafiki z neta, upscaling w AI, orbóbka w Photoshopie. Płyty są z wersji NTSC-J :)
A modele to głównie Warhammer 40k, nigdy nie grałem, ale malowanie mnie relaksuje ;)

Ode mnie duży props za sprzęt audio. Uwielbiam Altusy, choć sam mam tylko jedną 140stkę w piwnicy :P
Dzięki, ja też je bardzo lubię, chodź wiadomo, że głośniki są z nich średnie - chociaż mają ten nostalgiczny vibe :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2022, 21:06:46 wysłana przez majzok »

Offline bms

Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 28, 2022, 18:31:21
A co to za model CRT? Chyba 100hz?

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

Offline majzok

• Kapral
  • *
Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 28, 2022, 21:05:51
A co to za model CRT? Chyba 100hz?

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka
Dokładnie to: Sony Trinitron Colour Television KV-29XL71K. W instrukcji nie ma słowa o 100hz, ale nie sprawdzałem czy lightgun działa (a mam i muszę w końcu to zrobić :P )

Offline zenq

Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 28, 2022, 22:11:51
Gratki. Widzę, że i pufka do grania wygodna:)
Świetny pomysł z tymi plakatami z płytami, fajnie to wygląda :)
Altusy lubię, ale nie koniecznie z fabrycznymi głośnikami.
XSXteż ogrywasz na CTR? ;)

Offline bms

Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 28, 2022, 22:36:17
TV jest 100hz. Zbyt nowocześnie wygląda, ale dla pewności sprawdziłem ;)
Jeśli grasz na nim w gry z PS1, to lepszym wyborem byłby taki bez obróbki cyfrowej.

Offline majzok

• Kapral
  • *
Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 29, 2022, 09:30:33
Gratki. Widzę, że i pufka do grania wygodna:)
Świetny pomysł z tymi plakatami z płytami, fajnie to wygląda :)
Altusy lubię, ale nie koniecznie z fabrycznymi głośnikami.
XSXteż ogrywasz na CTR? ;)
Ten XSX to lodówka :D
Normalnego mam w salonie podłączonego do LCD. Ale zamówiłem kabel hdmi->scart który ma umożliwiać downscaling - ciekawe co z tego wyjdzie :D

Jeśli grasz na nim w gry z PS1, to lepszym wyborem byłby taki bez obróbki cyfrowej.
O! A skąd masz to info, jeśli mogę spytać? A co obróbki - nawet nie wiedziałem, a gra mi się świetnie - jeśli bym zmieniał to na PVM chyba tylko.

Offline bms

Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 29, 2022, 10:12:02
Wyższość CRT TV 50/60hz nad 100Hz do naszych zastosowań, to raczej wiedza powszechna ;)

Chodzi mi o to, że jeśli masz już takiego byka 29", to zamieniając go na starszy model za kilkadziesiąt złotych możesz mieć naprawdę świetny obraz bez GBS, którym się bawiłeś i bez PVM za taczki pieniędzy.
Oczywiście jeśli 100hz Ci pasuje to luz. Przy 480i może to być zaletą. Przy 240p, to nie ma o czym gadać. Być może nie masz porównania po prostu   :)

Offline majzok

• Kapral
  • *
Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 29, 2022, 12:10:56
Wyższość CRT TV 50/60hz nad 100Hz do naszych zastosowań, to raczej wiedza powszechna ;)

Chodzi mi o to, że jeśli masz już takiego byka 29", to zamieniając go na starszy model za kilkadziesiąt złotych możesz mieć naprawdę świetny obraz bez GBS, którym się bawiłeś i bez PVM za taczki pieniędzy.
Oczywiście jeśli 100hz Ci pasuje to luz. Przy 480i może to być zaletą. Przy 240p, to nie ma o czym gadać. Być może nie masz porównania po prostu   :)
Oj, nie zrozumieliśmy się :)
Pytałem, gdzie znalazłeś informacje, że to model 100hz? Bo w instrukcji tego nie znalazłem - ale fakt, 100hz - na obudowie z przodu jest napisane :P

O tej wyższości nie wiedziałem - wiem, że nie działają lightguny przy 100hz, szybki google mi podpowiedział, że 100hz "obrabiają cyfrowo" obraz i dodają lag. Ja laga mam zero - a wież mi, jestem na to bardzo wyczulony. Czy może chodzi Ci o coś innego?
Ja ogólnie z tego TV jestem bardzo zadowolony.

A o co chodzi z tym GBSem? Przecież to nie do CRT.

Offline bms

Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 29, 2022, 14:06:26
W specyfikacji jak byk jest info o 100Hz.

Light gun i lag to jedno, ale obraz na 100hz jest zupełnie inny niż analogowy. Bardziej przypomina ten z LCD.

Nie wiem jak na tym TV ma się sprawa i jakie masz preferencje. Wrzuć jakieś fotki obrazu z tego TV. Na analogowym TV występują słynne scanlines. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy je lubi, tylko z tego co piszesz, to chyba Ty jesteś po prostu nieświadomym użytkownikiem ;)

GBS konstruowałeś w jakim celu? Żeby poprawić obraz na LCD. Masz CRT, więc nie musisz męczyć się z LCD. 100Hz CRT bliżej do LCD niż do analogowego TV. Koło się zamyka ;)
Tak na marginesie, to GBS i CRT mają bardzo dużo wspólnego. Ja go używam do downscalingu lub w parze z monitorami PC CRT. Jest moc. 

Offline majzok

• Kapral
  • *
Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 29, 2022, 14:18:56
Jest, owszem - jak pisałem: "nie znalazłem", a nie "nie ma". Ty się chyba lubisz czepiać takich rzeczy, co? :)

Oj kłócić się nie zamierzam, ale mówienie, że CRT 100hz ma bliżej do LCD, niż do CRT 50hz to lekkie nieporozumienie.
Tak na marginesie, to GBS i CRT mają bardzo dużo wspólnego. Ja go używam do downscalingu lub w parze z monitorami PC CRT. Jest moc. 
A to przepraszam, myślałem, że cały czas rozmawiamy o kontekście podłączenia PSX'a do tej konsoli, ale widać moja wina :P
Ja w kontekście PSX'a używam GBS tylko i wyłącznie jako (up)skalera i konwertera.

Zdjęcie zrobiłem, według życzenia:

Ja tu widzę bardzo wyraźne skylines, ale jestem nieświadomym użytkownikiem ;)

Offline bms

Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 29, 2022, 14:22:31
Dobra, nie będę Ci mieszał w głowie. Ciesz się setupem i graj jak najwięcej.

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 31, 2022, 00:46:31
Propsuję za Altusy! Zawsze chciałem je mieć u siebie, ale ze względu na cenę i rozmiar nigdy mi się nie udało ich kupić. Setup elegancki, czuć nostalgię. Ciekaw jestem jak brzmi muza z takiego FF VII albo tekkena przez te altusy. A TV się ciesz, bo jest duży i jeśli Ci obraz odpowiada to wszystko jest git :)

SMF spam blocked by CleanTalk