[CyborgDE]Biuro Cybucha

Zaczęty przez CyborgDE, Kwiecień 24, 2017, 21:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Cytat: 12step w Maj 20, 2025, 18:39
Cytat: CyborgDE w Maj 20, 2025, 17:50xzer0 będzie patrzył.

he he
Będzie patrzył, ale tylko podstawowy serwis zrobi i piwko wypije.

12step

I będą gotować zimny bufet.
ore ore szabadabada amore

CyborgDE

No i wracamy znowu do choroby zwożenia gratów audio do domu. Tym razem prawie że po sąsiedzku bo 850 metrów dalej od mojego domu ktoś wystawił na lokalnych ogłoszeniach Yamahę CDC-685 za 40€. Dziś zrobiłem szybką akcję i przywiozłem klamota do domu nie mając w ogóle nadziei na to że będzie on działał, bo kto sprzedaje sprawnego CDC-685 za 40€? No jak się okazało znajdują się i takie omnibusy.

Poza paroma ryskami nie rzucającymi się w oczy wizualnie prezentuje się bardzo ładnie, przetarłem jedynie obudowę na szybko, a jak będę miał chwilę czasu to wyczyszczę go nieco dokładniej. Na razie styknie.

Technicznie bez zarzutów. Działa wszystko. Od szuflady przez zmieniarkę a na funkcji PlayXChange poprzestając. No i słupek w końcu zaczyna jakoś wyglądać, bo ten mały Denon który stał wcześniej i pełnił funkcję odtwarzacza CD pasował tam jak świni siodło.

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

Janusz

Za 40 euro takie cudo? Najs!

Trochę offtop.

Tak mnie naszło przy okazji, że konsole wiele widziały, ale chyba nikt nie wpadł na pomysł, żeby zrobić konsolę z tacką na wiele płyt?

Może i to nie miałoby większego sensu i generowało dodatkowe koszty + rozmiar sprzętu, ale wielu woli cyfrę bo nie musi żonglować niczym, w sensie płytami. Przyznam szczerze, że czasami nawet i mi się nie chce sięgać do półki, wykładać, podmieniać z tym co już w napędzie, a tak człowiek by miał 5 gier już w środku i w zasadzie po odpaleniu dostęp do wszystkich.

CyborgDE

Cytat: Janusz w Lipiec 30, 2025, 18:49Tak mnie naszło przy okazji, że konsole wiele widziały, ale chyba nikt nie wpadł na pomysł, żeby zrobić konsolę z tacką na wiele płyt?
W sumie myślę że nie było by to zbyt skomplikowane, wystarczyło by jedynie za pomocą jakoś mikrokontrolera połączyć pracę napędu i tacki z tego typu odtwarzacza z PS1/PS2 i zamknąć to w jednej obudowie. Myślę że dla zdolnego magika nie stanowiło by to większego problemu. Ale sam pomysł w każdym razie niesamowicie intrygujący i jestem ciekaw czy ktoś już czegoś takiego nie wymyślił/zrobił. Trzeba by poszperać w intenetach. Przecież taki PSX/PS2 z tego typu szufladą na 5 płyt było by hitem według mnie, co prawda w wąskim gronie, ale było by to rozwiązanie idealnie z wielu powodów. Sam jako casual gamer mam max. 5 tytułów na każdej platformie którą posiadam, które co jakiś czas sobie odpalam. Wrzucić by takich 5 płyt w napęd i tylko przełączać sobie guzikami na obudowie którą gierkę ma nam załadować napęd. No cudo.

A teraz wracamy do tematu. Dokonałem dziś złotego deala i chciałbym się nim pochwalić. Jutro lub w niedzielę podzielę się nowym kącikiem "retro", a na razie muszą starczyć foty samego "nowego" nabytku.

Przedstawiam wam mój pierwszy CRT z prawdziwego zdarzenia. Bang&Olufsen ME6000 z pilotem Bang&Olufsen Beo4. Sprzęt wytargany ponownie na ogłoszeniach lokalnych za cenę 100€ wraz  pilotem gdzie cena samego pilota na portalach aukcyjnych to 100€ w zależności od stanu. Poniższe zdjęcia zostały wykonane jeszcze w salonie po przywiezieniu sprzętu do domu i testowania go wraz z ojcem przed ponad godzinę na PSX i PS2. Nawet na zwykłym kablu AV robiło to takie wrażenie że nie mogliśmy się oderwać od grania.

Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Jakość wideo mnie satysfakcjonuje w 100%, wiadomo że zawsze można wyciągnąć dużo więcej i nie jest to Sony Trinitron PVM czy inny tego typu wynalazek, ale dla mnie jest bajka. Do tego jakość wbudowanego nagłośnienia powala na kolana, a prócz tego jest to świetna baza o rozbudowanie o kolejne klocki od Bang&Olufsen z kategorii audio z tamtych lat.

Stan oceniam jak na wiek sprzętu na bardzo dobry. Pilot jest w świetnym stanie, był jeszcze w oryginalnym opakowaniu wraz z instrukcją oraz kartą gwarancyjną, do samego telewizora otrzymałem również oryginalną instrukcję, a prócz tego stojak jest również oryginałem Bang&Olufsena, tyle że bez silnika(opcjonalnie można było dokupić silnik/stojak z silnikiem i obracać telewizor na stojaku w lewo/prawo za pomocą pilota). Stan wizualny ma potencjał do doprowadzenia do ideału. Ryski na Piano Black są do wypolerowania, a biała rysa z prawej strony widoczna na zdjęciach do usunięcia. Jest to zwykłe otarcie o coś, co pozostawiło biały ślad, wystarczy dobrze wyszorować. Szkło na froncie w stanie wzorowym, a sam pilot jak widać na zdjęciu ma praktycznie brak śladów użytkowania. Siateczka osłaniająca głośniki również w stanie idealnym, żadnego przetarcia czy przebarwienia.

No, to na dzisiaj to tyle, bo był to dośc intensywny dzień i trzeba zebrać siły na jutro, a jako podsumowanie dzisiejszej transakcji myślę że wyraz twarzy ojca grającego na tym sprzęcie w F1 2000 wyraża więcej nic tysiąc słów.  :D

Jutro postaram się zagospodarować nowy kącik retro w Biurze Cybucha, bo przytargałem dzisiaj jeszcze parę innych klamotów z ogłoszeń lokalnych, ale to zostawię sobie na drugiego posta kiedy będę już wiedział co z nimi zrobię. Tymczasem dobranoc tawarisze!

Janusz

Pilot jak do portalu do innego świata :)

Ile cali? Wydaje się spory na zdjęciach, a jednak tyłek wcale nie jest jakiś gigantyczny.

W sumie fajnie masz, bo zakładam w Niemczech wciąż na takich wystawkach/ogłoszeniach lokalnych idzie wyrwać sporo perełek w dobrych cenach.

Aż mi się przypomniało jak wieki temu siostra zwoziła różne bajery z wystawek.

Morden

Cytat: CyborgDE w Sierpień 02, 2025, 00:30Bang&Olufsen

Będąc w ubiegłym tygodniu w Helsingør wsadziłem głowę do salonu B&O. O ile starsze produkty tej firmy fajnie jest kupować z drugiej ręki dla świetnego designu (z ogłoszeń BeoCenter 1 można wyrwać za 500 - 800 koron, ale z odbiorem własnym), nowe słuchawki za lekko ponad 14 tysięcy duńskich koron to zabawa nie na moją kieszeń.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

CyborgDE

Cytat: Janusz w Sierpień 02, 2025, 09:16Ile cali? Wydaje się spory na zdjęciach, a jednak tyłek wcale nie jest jakiś gigantyczny.
28 cali. No tył tego telewizora jak na tamte czasy ma wręcz płaskodupie.  :P

Cytat: Janusz w Sierpień 02, 2025, 09:16W sumie fajnie masz, bo zakładam w Niemczech wciąż na takich wystawkach/ogłoszeniach lokalnych idzie wyrwać sporo perełek w dobrych cenach.

Aż mi się przypomniało jak wieki temu siostra zwoziła różne bajery z wystawek.
Ano można coś wyrwać, chociaż wystawki to już rzadko kiedy się zdarzają, bo wszystko jest albo od razu rozszabrowane i porozwalane, albo idzie od razu na plac recyklingowy i tyle. Na ogłoszeniach lokalnych i targach rupieci można jeszcze znaleźć jakieś perełki, tego jest pełno, trzeba jedynie dobrze poszukać.

Cytat: Morden w Sierpień 02, 2025, 10:32
Cytat: CyborgDE w Sierpień 02, 2025, 00:30Bang&Olufsen

Będąc w ubiegłym tygodniu w Helsingør wsadziłem głowę do salonu B&O. O ile starsze produkty tej firmy fajnie jest kupować z drugiej ręki dla świetnego designu (z ogłoszeń BeoCenter 1 można wyrwać za 500 - 800 koron, ale z odbiorem własnym), nowe słuchawki za lekko ponad 14 tysięcy duńskich koron to zabawa nie na moją kieszeń.
No sprzęty maja ceny konkretne, nawet przy używkach się człowiek zastanowi dwa razy, ale tak jak mówisz, desing maja ponadczasowy i stare klamoty potrafią dalej wyglądać jak by niedawno opuściły biurko kreślarskie projektanta który nad tym ślęczał.

Moim marzeniem jest Beosound 9000. No po prostu niesamowity sprzęt.

CyborgDE

Trochę kryminalnie, bo post pod postem w małym odstępie czasowym ale może dostanę dyspensę.  :P

Ogarnąłem biuro i znalazłem miejsce na kącik z tym klocem. Podłączyłem to co miało być podłączone czyli Xbox, PSX i PS2 i zaraz narodziły się kolejne pomysły, ale po kolei.

Dzisiaj całkowicie przypadkiem wszedłem w posiadanie tego oto pięknego wzmacniacza Yamahy za całe 30€. Stan jak widać na zdjęciu świetny, gra jak złoto. Na dodatek w komplecie była instrukcja i oryginalny, w pełni sprawny pilot.
Stwierdziłem że nada się idealnie do tego kącika, dlatego teraz zostało jedynie dobrać do teog jakieś kolumny/głośniki regałowe. Prócz tego na fali nostalgii przy testowaniu telewizorka wrzuciłem pierwszą lepszą płytę DVD do PS2. Oczarowany oglądaniem filmu na CRT czego nie robiłem od lat stwierdziłem w mgnieniu oka że trzeba szukać odtwarzacza DVD, najlepiej od Yamahy żeby mieć ładny komplecik, a zarazem mieć w pełni skompletowany kącik do cofnięcia się w czasie. Dlatego przytargałem też od razu z piwnicy moją skromną kolekcję płyt DVD, którą pewnie będę sobie z czasem rozbudowywał o filmy z tamtych czasów. Biorąc pod uwagę ceny filmów na DVD będzie to tania a zarazem przyjemna przygoda.

Cały układ jest oczywiście tymczasowy. Ten czarny stolik przytargałem również używany w piątek wraz z wzmacniaczem i compactem Technicsa. Jak na razie pasuje, ale na etapie pełnego przeprojektowania biura będziemy myśleć nad czymś innym i nieco bardziej skrojonym na miarę moich potrzeb, a żeby coś takiego znaleźć trzeba najpierw skompletować resztę sprzętu.

No, jak na razie to na tyle, a tymczasem uciekam testować sprzęty nabyte przez ten weekend o których tutaj jeszcze nie wspomniałem, ale na to przyjdzie czas jak znajdę dla nich zastosowanie. To już chyba powoli przeistacza się w chorobę, bo za niedługo będę mógł otworzyć sklep ze sprzętem audio... :P

hankie

Odnośnie cen klamotów audio - to i tak mimo, że musisz polować - to w PL to próżno takich cen szukać. Szukane końcu sprawnego CD i najbardziej podstawowego odtwarzacza, niepiwniczaka z Ori pilotem - no kurde ale 4 stów za 20letni sprzęt z totalnie dołu tabeli - no nie sam... Także jakbyś z wystawki miał CD Yamahy to kiedyś bym coś odkupił:P

Tak sobie oglądam postępy i życzę byś kiedyś nie miał turning pointu i chwilowej qrwicy - 'a w cholerę mi tyle zlomu' i ciach redukcja. Może to też ja miałem dlatego - bo z racji dużej ilości czasu wolnego regularnie wszystko musiałem sprzątać:P

CyborgDE

Cytat: hankie w Sierpień 03, 2025, 20:44Odnośnie cen klamotów audio - to i tak mimo, że musisz polować - to w PL to próżno takich cen szukać. Szukane końcu sprawnego CD i najbardziej podstawowego odtwarzacza, niepiwniczaka z Ori pilotem - no kurde ale 4 stów za 20letni sprzęt z totalnie dołu tabeli - no nie sam... Także jakbyś z wystawki miał CD Yamahy to kiedyś bym coś odkupił:P
Tu też jak wejdzie się na eBay`a normalnego to też niektórzy ceny z kosmosu sobie wołają, ale jak poszukasz dobrze na lokalnych to idzie wyrwać perełki. Będę miał na względzie temat odtwarzacza, tymbardziej że sam będę się rozglądał za wspomnianym odtwarzaczem DVD Yamahy.

Cytat: hankie w Sierpień 03, 2025, 20:44Tak sobie oglądam postępy i życzę byś kiedyś nie miał turning pointu i chwilowej qrwicy - 'a w cholerę mi tyle zlomu' i ciach redukcja. Może to też ja miałem dlatego - bo z racji dużej ilości czasu wolnego regularnie wszystko musiałem sprzątać:P
Wiesz, ja miałem ten moment już z grami i konsolami ale z dwóch powodów. Jeden był taki ze zrozumiałem że zacząłem zbierać dosłownie wszystko co mnie nawet jakoś specjalnie nie interesowało i po prostu to mnie przytłoczyło, a do tego wszystko było na jednej kupie w mojej przestrzeni życiowej. Teraz mam do tych gratów osobny pokój. Jak mnie coś zdenerwuje to zamykam drzwi i do niego nie wchodzę.  :P No i nie ukrywam, część sprzętu też pewnie kiedyś sprzedam, bo niektóre graty z takim zamiarem kupiłem. Aby nabrały mocy urzędowej, zrobić mały serwis i puścić za większe pieniądze. Ja potrzebuję "tylko" 3-4 komplety Hi-Fi, mniejsze lub większe. W salonie mam praktycznie komplet, w sypialni jest bo jest, ale tam jest faza rozwojowa i pewnie jeszcze dużo sprzętu przeleci mi przez ręce zanim dojdzie to do fazy ostatecznej i do biura dwa komplety. Jeden do stanowiska z PC, drugi do świeżego jeszcze kącika retro. Klocki powoli się zbierają, coś tam leży już skitrane, trochę trzeba dokupić, ale robię to bez spiny. Jak się coś trafi to dołączy do kolekcji.

No i tak jak wspomniałem, kupuję serio to co mnie jara, a nie jak było w przypadku gier i konsol gdzie tak na prawdę jarałem się dwoma-trzema platformami które zostawiłem sobie do dzisiaj, a jakimś cudem nagle pokój był zagracony grami i sprzętem które kupiłem "bo wypada" to mieć. Tak było z NESem, GameBoyami, Wii, masą gier na PS2/PSX/Xboxy/PC. Dlatego zrobiłem przesiew i to co stwierdziłem że i tak tego nawet nie odpalę, a kupiłem to bo wypada mieć dany tytuł w "kolekcji", poszło do żyda.

psmaniac

Cytat: CyborgDE w Sierpień 02, 2025, 00:30Przedstawiam wam mój pierwszy CRT z prawdziwego zdarzenia. Bang&Olufsen ME6000 z pilotem Bang&Olufsen Beo4. Sprzęt wytargany ponownie na ogłoszeniach lokalnych za cenę 100€ wraz  pilotem gdzie cena samego pilota na portalach aukcyjnych to 100€ w zależności od stanu.

Poszukaj MX 8000. Od razu tego co masz wyrzucisz do kosza. Najlepsze modele to Mx 8000(28 cali), MX 4200 (21), Beovision 1 (25).
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

CyborgDE

Z czasem jak wpadnie lepszy z miłą chęcią przygarnę. Ważne ze na razie jest jakikolwiek CRT dzięki któremu można już rozplanować sobie budowę stanowiska. Ciśnienia nie ma, jest na razie na czym sobie pogrywać w gierki, a jak nadarzy się okazja to może wleci jakiś upgrade.

A jak już w temacie upgradów jesteśmy to dziś sypialnia zyskała "nowe" nagłośnienie.  >:D

W zeszłą niedzielę odkupiłem od ojca jego stare Heco Victa 701. Stan bardzo przyzwoity, a w dodatku wleciały do nich nowe gwizdki Tonsila, bo w jednej kolumnie jeden oryginalny wyzionął ducha, także trzeba było od razu wymienić parkę.

Tutaj małe porównanie rozmiarów z Infinity Classia C336 które mam w salonie:

Postanowiłem je więc wykorzystać w sypialni, gdzie i tak planowałem kupić coś nieco większego niż Denony SC-F109, które miały prędzej czy później wrócić do biura do stanowiska PCtowego.

Zrobiłem też podmiankę wzmaka i podłączyłem tam ampli Pioneera VRX-804RDS które wróciło niedawno z serwisu. Zostało przeczyszczone, przetestowane i zdiagnozowana usterka układu scalonego odpowiadającego za Surround. Naprawa nie jest opłacalna, dlatego zostawiłem ten temat. Mam jeszcze inne sprzęty które ogarniają 5.1 gdyby naszła mnie na to ochota, a tego grzmota zostawiłem sobie do zwykłego stereo w którym zresztą  daje sobie świetnie radę i jest nieco mocniejszy niż HK który był połączony z Denonami.
Prócz tego jakoś dwa tygodnie temu udało mi się dorwać za grosze odtwarzacz CD Technics SL-PG340A. Nic specjalnego, ale nie miałem za bardzo co z nim zrobić, a jednak dobrze mieć opcję puścić sobie coś z krążka a nie tylko streamować.

A tak prezentuje się to w całości. I w takiej formie to zostanie pewnie przez długi czas, bo trzeba się skupić teraz nad składaniem kolejnego zestawu do biura do stanowiska z CRTkiem.

CyborgDE

W końcu po chyba 3 latach zaczynamy stopniowo ogarniać tytułowe Biuro Cybucha...

Wraz z ostatnim zakupem telewizorka CRT odzyskałem znowu chęci na okazjonalne odpalenie sobie PSX/PS2/Xboxa Classic. Do tego doszło trochę sprzętu Audio/Video chociażby w postaci wzmacniacza JVC, dokupionego potem do kompletu odtwarzacza DVD również od JVC, wpadły głośniczki Yamahy które ostatni miesiąc wspomagały CRTka, no klasyczne roszady sprzętowe u mnie. Wymusiło to małe przebudowanie ostatniego znanego tu wcielenia kącika Retro, ale stwierdziłem że nie będę zawracał wam tym głowy, bo tak na prawdę była to enta konstelacja tych samych resztek meblowych z Ikeii które walały się po biurze. No i już wtedy miałem w głowie plan na zaczęcie jeszcze może w tym roku ogarniania tak na prawdę dość zaniedbanego pod tym względem pomieszczenia w domu.

Korzystając więc z PrimeDay zamówiłem trochę mebelków, pojechałem do Ikeii i wykorzystałem przy okazji punkty z karty IkeaFamily, wydałem koniec końców i tak więcej niż planowałem ale warto było. Tym to sposobem w ten weekend kącik retro powędrował na przeciwległy kąt biura.

Można powiedzieć że jest prawie gotowy, bo brakuje najważniejszego czyli czegoś na czym będzie można rozprostować nogi. Dlatego jak będę miał chwilę czasu i chęci to zapnę przyczepkę i pojadę do jakiegoś sklepu po małą, dwuosobową kanapę, taką max. 2 metry szerokości. Starczy w zupełności. Do tego jakiś dywanik i będzie miodzio i przytulnie.

Przy "projektowaniu" tego kącika miałem kilka założeń które musiałem koniecznie spełnić. Po pierwsze pamiętając że mam tylko jeden pokój jaki mogę wykorzystać jako gamingroom/hobbyroom chcę aby każdy kącik zawierał wszystkie graty w swoim temacie. Dlatego tutaj też zaraz obok musiał znaleźć się regał na wszystkie gry na konsole jakie są tam podłączone oraz na filmy na DVD które zacząłem ostatnio znowu zbierać, a przy okazji odkurzyłem z piwnicy swoją starą skromną kolekcje. Miła odmiana odpalić sobie starsze filmy na DVD na CRT, a nie na BluRayu w salonie na 65 calach.  ;D

Drugim punktem wymagającym małego planowania do przodu było jakie sprzęty będą tam w ogóle stały. Jeśli chodzi o konsole to zostanie to zapewne tak jak jest. Nie przewiduję dokupowania innych konsol. Jak niektórzy może pamiętają miałem Wii z wsteczna kompatybilnością do Gacka, NESa itd. ale wszystko poszło do żyda bo zostawiłem sobie tylko to co mnie serio interesuje. Za to sprzętu Audio/Video nigdy za dużo dlatego potrzebowałem osobnego racka/półki na tego typu zabawy. Chcę sobie skompletować pełen słupek JVC, może wejść w VHSy itd. Dlatego po prawej stronie wylądował taki a nie inny regał który umożliwi mi w przyszłości zapchanie go większą ilością elektrośmieci.

A, jak by się ktoś zastanawiał o tam robi X360, to nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć. Znalazłem go przy sprzątaniu i podłączyłem dla hecy i tak mi się spodobało po paru minutach w NFS MW i GTA IV że na razie tam zostanie.  :P

Co do podłączenia tego wszystkiego do telewizorka, to wyposażyłem się w taki oto automatyczny switch na Ali. Kosztowało to niecałe 60€ także nie ma tragedii i jak na razie działa wyśmienicie. Automatycznie przełącza sygnał na ostatnie uruchomione urządzenie. 6 wejść, jedno wyjście Scart lub Composite/Component do wyboru. Gdyby ktoś chciał więcej szczegółów lub sam się w takie coś wyposażyć to więcej szczegółów w linku poniżej:

https://de.aliexpress.com/item/1005003155194594.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.1fdc1802yXhEI7&gatewayAdapt=glo2deu

No, to na razie na tyle. Zostało jeszcze sporo pracy dopieszczającej. Między innymi kabel-managment, ale dalej nie mam wszystkich docelowych kabli jakie chciałbym tam mieć, dlatego zbytnio się nad tym nie spuszczałem. Muszę zrobić nowe kable głośnikowe, powymieniać niektóre kable od konsol, dosztukować kable zasilające tak aby były z jednej parafii, no takie szczegóły które denerwują tylko ludzi chorych psychicznie. Cała reszta to już czysta formalność i kwestia czasu aby zapełniać kącik kolejnymi gratami. No i sofa, najważniejsze, bo na razie przytargałem sobie mój fotel do czytania książek wraz z podnóżkiem z salonu.  :P

Salut.

zenq

Fajny ten przelacznik scart, dopisze do listy :)
Podoba mi sie psx i ps2 na polce jako ozdoba :)