Aktualności

[JAPONIEC] Graciarnia NTSC-J

JAPONIEC · 15253

Offline JAPONIEC

dnia: Sierpnia 12, 2017, 12:41:32
Przedstawiam Wam moją graciarnię NTSC-J. Jest też oczywiście trochę gier w PAL/NTSC-U, znajdzie się trochę tytułów z przypadku, ale większość rzeczy z jakiegoś powodu znalazła swoje miejsce na półkach. Jeśli wpada jakiś tytuł, którego nie mam, a nie do końca mnie interesuje, to leci do kartonu (pachinko, dating simy, sportówki - staram się nie trzymać takich rzeczy na półkach, bo tylko przeszkadzają).

Na początek temat PS1. Może kiedyś obfocę inne sprzęty.

PAL x NTSC-U

NTSC-J

Lekki nieporządek:

A tu giereczki, które czekają na skatalogowanie i posortowanie:

Jako bonus - tak wygląda jedna ze ścian w moim retro-roomie.

Do retro-roomu poleciała większość starych gier/sprzętów zaś w salonie królują current geny. Niestety wiele rzeczy zmuszony jestem trzymać w kartonach, bo po prostu nie mam już miejsca na regałach, żeby to sensownie zagospodarować. Cóż, lata lecą, to i trzeba będzie pomyśleć o większym lokum w którym zbuduję 'pokój zabaw' z prawdziwego zdarzenia - marzę o pomieszczeniu ~30m2 z regałami ułożonymi jak w bibliotece, do tego stanowiska z PVMkami/trinitronami, konsole za szybką (żeby się nie kurzyły), osobny regał na literaturę grową i archiwalne numery retrogamera... Marzenia są potrzebne :).

Offline przemorg

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 1
Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 12, 2017, 12:46:37
Grubo tam na DC widze!
Generalnie to ostatnie zdjecie regału z grami, to chyba wisienka na torcie zbierania :) .
Umnie poki co 90% w kartonach, bo niestety jeszcze nie na swoim, ale jak wszystko wyjdzie, to tez mam wizje podobna do Twojej :) .

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 12, 2017, 12:50:04
Na Dreamcasta niestety podstawy podstaw - nie ufam jakości GD Romów na tyle, żeby iść w kolekcjonowanie (zdechł mi sam z siebie Space Channel 5, stan lustro), choć konsole od SEGI kocham. Bardziej zbieram Saturnowe tytuły, oprócz shmupów mam już wszystko co mnie interesuje.

Z tego samego powodu wyprzedałem kiedyś kolekcję na Gamecube - trzpień w pudełkach EU/US jest tak badziewnie wykonany, że łamie płyty - powstają mikropęknięcia od środka.

Ogólnie jak ktoś ma spore zbiory, to taki gaming room jest musem - nie wychodzi się na freaka jak wpadnie ktoś nieobyty z hobby :).

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 12, 2017, 13:39:10
W sumie trochę mnie zaskoczyłeś bo całkiem sporo tych gier PAL i NTSC-U na PSX. Myślałem, że zbierasz tylko NTSC-J. Jestem pod wrażeniem tej "jednej ze ścian" i ciekaw jestem ile ich tam jeszcze masz. No i najważniejsze, jak długo już zbierasz?

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 12, 2017, 13:55:35
W 'takim' stylu mam zagospodarowane dwie ściany. Chciałbym cztery, ale jedną poświęciłem na stanowisko do pracy i gralnię, drugą na wyro (bo mój retro-room pełni też rolę sypialni).

Za początek poważniejszego zbierania przyjmuję 2004-2005 rok, bo wtedy mniej więcej przestałem sprzedawać ograne tytuły.

Z tym zbieraniem NTSC-J jest tak, że znacznie łatwiej jest mi dorwać grę w dobrym stanie. Allegro zasypano śmietnikiem z UK i po którejś z kolei paczce z zajechanymi do granic płytami dałem sobie spokój. No i oczywiście preferuję 60hz :). Na current-geny czy też poprzednią generację (PS3/X360/Wii U) większość gier mam w wydaniach EU/US. Wyjątkiem jest tu 3DS, na którego praktycznie cała moja biblioteczka (niewielka, około 40 gier) jest z regionu NTSC-J.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 12, 2017, 13:57:51
OMG :O

Niezły sajgon, egzotyka i wypas na półkach. Szczerze mówiąc, jak niezaznajomiony spróbowałem skojarzyć jakieś tytułu, ale to nie moja bajka ;) Szacun za porządek i rozmach (w sensie porządek także mimo rozmachu :) ).

A nie chciałbyś szczegółowej fotki ze sprzęciorem dać, hmy? :)

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 12, 2017, 13:59:03
super extra! ktoś konkretny  ;D zmotywowałeś mnie do update swoich zbiorów,kolekcja NTSC-J bo doszło co nie co ;)
props za podejście do życia,dokładnie marzenia i cele są potrzebne      piękna kolekcja

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
    • Reputacja: 12
  • Ambroży Kleks Junior
  • Odznaczenia Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
  • PSN ID: CyborgDoge
Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 12, 2017, 15:59:52
Jestem pod wrażeniem. Ta "jedna ze ścian" mnie w jakiś sposób urzekła. Niby poukładane, ale panuje taki artystyczny, klasyczny nieład. Lubię kiedy gry są ładnie poukładane i skatalogowane równo na półkach, ale takie klimaty gdzie na niektórych półkach są poupychane jedna na drugiej wywołują u mnie natychmiastowego banana na twarzy.
No i ta kolekcja NTSC-J również robi srogie wrażenie. Gratuluję!

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

Offline SALADYN

Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 12, 2017, 16:51:08
No wow.
Po twoich postach na forum można było wyciągnąć wniosek że jesteś takim freakiem z setkami tytułów ale zdjęcie całej ściany gier zawsze zrobi na mnie wrażenie. Jeszcze to oddanie głównie NTSC, nie moje klimaty przez barierę językową i specyfikę retro ale tylko głupiec by tego nie docenił. Gdybym kiedyś miał cię odwiedzić pewnie trudno byłoby mnie wyprosić.

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 12, 2017, 17:08:58
Dziękuję Panowie za słowa uznania. Zdjęć sprzętu niestety nijak nie mam jak zrobić, z racji tego że nie eksponuję go - wszystko jest poupychane po kartonach/szafach - żeby nie mieć chaosu, w retroroomie zrobiłem sobie dwa stanowiska.

Jedno to biurko pod które wstawiłem najbanalniejszą szafkę z ikei:

Na takiej szafeczce spokojnie mieszczę 6 starszych sprzętów i nie ma problemu z kablami. Biurko jest dość spore i również najprostsze z możliwych - mam tam miejsce na 14" trinitrona (większego TV mi nie potrzeba, skoro i tak jestem blisko), choć marzy się PVMka. Akutalnie na stałe zapiętego mam Dreamcasta, Saturna, Mega Drive'a (SEGA? Kocham tę firmę), do tego PS2/PS1/Xbox (super maszyna do emulacji). Jak mam ochotę na coś z innych platform, to wędruję do szafy i podpinam co trzeba :). Z 'normalnych' konsol brakuje mi tylko Turbografxa, Jaguara i Neo Geo AES ale się nadrobi. Myślę też o jakiejś ładnej Amidze, choć stricte konsolą jej nie nazwę.

Drugie stanowisko jest ciut nowocześniejsze i również opiera się na szafce takiej jak powyżej, umieszczonej przed wyrem - stary LCD-ek 32", do tego na stałe wpięte X360/PS3/Wii i można sobie pograć przed snem :). Pakowanie się w region NTSC-J to też ogromny potencjał badawczy - gry to dla mnie nie tylko hobby ale i sposób na życie (zawodowo związany jestem z nimi od lat), zatem zapoznawanie się z tytułami zapomnianymi, lub takimi o których mało kto na naszym kontynencie słyszał sprawia mi mega frajdę i pozwala pogłębić swoją wiedzę historyczną.

No i co tu dużo mówić - te widoczki chyba nigdy mi się nie znudzą. Szkoda tylko, że czas człowiekowi ciągle przecieka przez palce - na retro granie mogę sobie pozwolić wyłącznie w weekend. Aktualnie na blacie Shenmue.

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 12, 2017, 20:38:01
Super. Mam uczucia podobne do Salladyna więc nie będę się dublował,  pisząc to samo ;)

Choć jest kilka NTSC J only które z chęcią bym przytulił. Takie zbiory są oczywiście poza moim zasięgiem i raczej nigdy nie będą,  tym większy szacun za twoją dedykację temu pieknemu hobby.

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 11, 2017, 21:47:41
Paaaanie, co pan z tymi nagrywanymi grami, to jest 5zł max warte.

Czyli kilka pierdółek ze zbioru pieszczotliwie nazywanego przeze mnie 'piratami'. Zbiór liczy ponad 300 gier i wciąż szukam nowych... :)

Rzeczy dość unikatowe, bo nakłady na cały świat zwyczajowo poniżej 1000 egzemplarzy. Zbieranie takich gier to całkiem ciekawa przygoda (zwłaszcza jak ma się czas na szukanie różnic względem wersji retail), ale niestety trochę kosztowna. Oczywiście nic nie działa na retailowym sprzęcie. Ciekaw jestem, czy ktoś jeszcze zbiera w kraju takie cuda.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 11, 2017, 21:54:54
O kurde, to już wyższa kolekcjonerska półka, w kierunku której nawet nie patrzę. Rozumiem, że takie cuda to głównie na ebayu można wyrwać?

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 11, 2017, 22:00:53
eBay owszem, zdarza się, chociaż niestety wiele aukcji jest ściąganych przez Sony/Nintendo/Microsoft (teraz ze starszymi platformami troszku się poluzowało). Tutaj bardziej trzeba bazować na prywatnych kontaktach, zaufanych ludziach, towar trudniejszy do kupienia niż narkotyki wszelakie, a transakcje zazwyczaj przebiegają jak by nie wiadomo co było wymieniane za gotówkę... :)

Niestety nie są to rzeczy trwałe, z racji tego, że do produkcji używane są najzwyklejsze nośniki (płyty zazwyczaj są wypalane, tłoki owszem, zdarzają się, ale przeważają 'wypalanki'), wciąż jednak posiadanie takich 'gadżetów' cieszy, zwłaszcza, jak uda się zgromadzić gry, które darzy się szczególnym szacunkiem.

Obecnie posiadam kilka konsol w wersji deweloperskiej i jak mam więcej czasu, lubię sobie odpalić wczesne wersje gier - często mają zaszyte debug menu, gdzie można robić czary typu odpalanie cheatów, skipowanie poziomów, 'free camera' - wiele rzeczy, których nie da się robić na sklepówkach. Czasem zdarzają się usunięte w finalnej wersji gry poziomy, innym razem postaci, inne artworki... Jest w czym grzebać, już nie tyle kolekcjonersko co historycznie :).

Zdecydowanie jest to wyższa półka niż wydania promo (które notabene również zbieram) - promki to w zasadzie kopia 1:1 wersji sklepowej, która działa na konsumenckim sprzęcie. Tutaj jesteśmy już poziom wyżej.

Offline fixxxer1

Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 12, 2017, 05:27:52
Zazdroszczę tych zbiorów! Sam nie zbieram tego typu wydań ale tylko ze względu na ich cenę. Z chęcią wrzuciłbym po jednej sztuce na różne systemy, tylko po to żeby w końcu przetestować wersje dev swoich konsol.
Wrzuć jeszcze fotki dev sprzętu ;)

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

SMF spam blocked by CleanTalk