Aktualności

[JAPONIEC] Graciarnia NTSC-J

JAPONIEC · 15226

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 86
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #30 dnia: Lutego 20, 2018, 05:18:56
Kurka wodna, miło się dowiedzieć po takim czasie, że mój stary sprzęt ma się jeszcze dobrze :D Widać poszedł w faktycznie dobre ręce :)

Oj pamiętam jak mnie brat potem zjechał, że go wkopałem z wysyłką tego sprzętu, bo musiał biedak tachać całą torbę z tymi gratami do busa i wieźć do pracy :P

Mając na myśli kabel AV, masz na myśli zwykłą antenówkę?

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #31 dnia: Lutego 20, 2018, 08:37:34
Przez takie drobne czasami smaczki, poruszane przy okazji dostaję przez Was flashbacków. Patrzę się w kąt, widzę przeszłość i piksele, potem padam ośliniony na ziemię z utratą przytomności - dziękuję :D

@JAPONIEC,
nagrywanie składanek było moim marzeniem z tamtych lat, ale i wiedza jeszcze ogólnie nie ta, ani nawet PCta nie miałem, nie mówiąc o innych diwajsach na własność... Gdy BASICa używałem raczej do ciekawskiego wklepywania programów z książek, a C64 raczej używałem jako konsolę - po walnięciu silniczka w kaseciaku porzuciłem temat na rzecz Pegasusa... Ehh. Mam nadzieję, że w tym roku wyjmę mojego C64 i postanowię 'coś' z nim zrobić. Mam też C16 - ale już także bez osprzętu.

@Quake,
kurcze jak miło wiedzieć, że sprzęt trafił do pasjonata :) Nic lepszego dla serduszka :)

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #32 dnia: Lutego 20, 2018, 10:21:46
@Quake, fakt, pamiętam olbrzymi karton :). Ale pakowanie było pierwsza klasa - całość dotarła w stanie nienaruszonym  8). Przez kabel AV mam na myśli kabelek zakończony scartem - o niebo lepsza jakość niż z antenówki, bo o ile kabel RF przywołuje wspomnienia, tak trzeba iść z duchem czasu (chociaż oczywiście w starocie gram na TV CRT).

@Hankie
Za 'tamtych' lat też sporo godzin spędziłem w Basicu, niestety nie miałem w pobliżu nikogo kto by mi przekazał wiedzę, a o książkach można było pomarzyć, więc nie dałem rady liznąć assemblera. Od czasu do czasu myślę o tym, żeby stworzyć coś na starsze sprzęty, jednak czasu ciągle brakuje. Marzeniem jest stworzenie czegoś na NeoGeo - w końcu siedzi tam stara dobra motorola 68k. Ewentualnie na Mega Drive, z sentymentu - architektura podobna, no i łatwiej wyprodukować swoje carty.

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 86
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #33 dnia: Lutego 20, 2018, 13:05:28
Nie wiedziałem nawet, że C64 idzie ot tak podłączyć czymkolwiek innym niż RF :P Fakt, to pewnie duże udogodnienie, bo "antena" to nawet za czasów pegazusa była zmorą.

Sam chyba miałem zamiar wziąć się wówczas za nagrywanie gier, bo miałem nawet wieżę Hi-Fi, ale jakoś chyba nie miałem do tego tyle "zapału". Potem zaczęła się pierwsza prawdziwa pasja w życiu (moje Romety i spółka), więc wszystko zacząłem wyprzedawać. C64 poszło za jakieś śmieszne pieniądze, podobnie jak ze dwa PS1. Ja byłem zadowolony, bo kasa na części do "motoru" była, a ktoś mógł się cieszyć sprzętem.

Dlatego miło po latach zobaczyć, że ktoś się moim dawnym sprzętem nadal opiekuje :P Szczególnie, że historię wielu z tych "gratów" wciąż pamiętam. Oby wszystko służyło bez problemów :)

Offline bms

Odpowiedź #34 dnia: Lutego 20, 2018, 15:16:08
Można jeszcze zastosować TAKI adapter bezpośrednio podłączony do kompa. Jednakże sposób z kartą SD eliminuje magnetofon.

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 24, 2018, 12:56:15
Skromny milestone zbieractwa osiągnięty - 50 pudełek na Switcha. Końcówka lutego będzie moją rocznicą posiadania platformy, chcę dobić do setki - ciężki temat, ale może się udać (sporo preorderów musi do mnie zlecieć). Jeszcze nigdy nie budowałem zbiorów na sprzęt od Nintendo w takim tempie.

Online makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 24, 2018, 13:39:44
Ja mam jedno pytanie, skoro 50 sztuk + limited jest dla Ciebie 'skromne', to moje 7 jakim przymiotnikiem byś opisał? Mi przychodzi na myśl "ubogie", albo quazi przymiotnik "bieda-". XD

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 24, 2018, 13:44:32
Opisałbym przymiotnikiem 'wystarczające' - ot po prostu nie zwariowałeś :).

Realia są takie, że skończyłem przez ten niecały rok posiadana pstryka trzy gry - Mario Odyssey (chociaż wracam od czasu do czasu, bo nie wszystkie księżyce zebrałem), I Am Setsuna i Octopath Traveler. Oczywiście nie liczę rozgrzebańców. Mimo to jakoś mnie nęcą te czerwone pudła i co jakiś czas wpada jakiś tytuł.

Online makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 24, 2018, 13:50:48
Nie miałeś 2 Undertale? Jakbyś jeszcze miał i po przejściu sprzedawał jedną używkę, to zapraszam do mnie z pw ;)

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 24, 2018, 13:57:15
Wliczając wersję PS4 mam nawet cztery, ale trzymam, po jednej zafoliowanej sztuce na obie platformy może leżeć - jeść nie woła...

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 24, 2018, 14:14:20
Mega zbiór. Gry w NTSC-J to te co mają tytuł na brzegu równany do lewej? Ależ by mnie to denerwowało na półce.  ;) Szkoda w sumie że nie zostali przy kolorystyce WiiU, ale wiadomo trzeba się było odciąć całkowicie od tego.

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 24, 2018, 14:23:00
NTSC-J/U mają wszystko elegancko wyrównane, PALe natomiast idą pod prąd z tytułem po środku :). Staram się tego nie widzieć, jednak mając na uwadze dostępność gier, pewnie więcej będzie tych zza oceanu. Dodatkowo pudełka są ciut inne (ale rozmiarowo takie same) w zależności od regionu.

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 24, 2018, 15:30:36
To jest coś pięknego, konsekwencja ,mocno szanuje, w dobie instagramowych potworów z całego świata,kolekcja na poziomie światowym ,a już na pewno jedna z najlepszych jak nie najlepsza w Polsce. Miażdży tutaj wszystko ilość/jakość/stan ,coś niesamowitego. Jest co i kogo gonić ;)

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 24, 2018, 15:52:26
Dzięki za dobre słowo!
Do poziomu światowego jeszcze sporo brakuje, ale też nie traktuję tego jak wyścig - liczy się fun i zajawka. Nowe nabytki nadal cieszą mnie jak dzieciaka, więc lecę z tematem dalej :).

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 24, 2018, 16:01:04
ale też nie traktuję tego jak wyścig

Też nie traktuję, ale rywalizacja jest wpajana nam od małego w szkole. Zdrowa to nic złego. ;) To pod te święta ;)Hop! siup! goła baba osiem dup :D

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

SMF spam blocked by CleanTalk