Aktualności

[JAPONIEC] Graciarnia NTSC-J

JAPONIEC · 15254

Offline SALADYN

Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 12, 2017, 12:58:09
Haha, rzeczywiście na pierwszy rzut oka płytki takie wyglądają jak piraty, niezaznajomionego gracza nie przekonałaby żadne zapewnienia że to unikaty na skale światową. Taka niewiedza to jednak nawet dobre zjawisko dla zbieraczy, wyobraźcie sobie że jakimś cudem typowy handlarz-cebulaczek wejdzie w posiadanie takich płyt i wystawi na sprzedaż za 10zł !

Miałem kiedyś okazję kupić podobne materiały odnośnie serii MGS, była tam nawet chyba płyta matka z której tłoczone sklepowe kopie ale nie bardzo mnie to interesowało. Głównie przez koszta ale też wątpiłem w autentyczność towaru, były to najzwyklejsze CD pobazgrane markerem, ryzyko zbyt duże.

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 12, 2017, 14:35:12
Markerowych pomazańców też trochę mam - niestety, przy transakcji na odległość trudno zweryfikować autentyczność, ale da się - zazwyczaj prosiłem o podesłanie drzewa płyty żeby podejrzeć daty. Wisienką na torcie takiej kolekcji byłoby dorwanie niewydanej i nie wypuszczonej dotychczas na sieć gry... :)

Offline SALADYN

Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 12, 2017, 15:18:11
No właśnie nie miałem możliwości zweryfikować autentyczności płyt, odpuściłem.

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 20, 2017, 13:04:04
Nareszcie dotarł ostatni z 'egzotyków', którego mi brakuje w zbiorach (no, jeszcze myślę nad CD-i i A32).

Niezłą zagwozdkę miałem - sprzedawca zapewniał, że wszystko jest sprawne, jednak nie dorzucał do konsoli zasilacza. Wpiąłem od SMD2 (mniej więcej takie same parametry) - konsola nie reagowała. Wpiąłem od PS One (również podobne parametry) - nadal brak reakcji. Dopiero po chwili zorientowałem się, że żeby lampka zaświeciła, trzeba wcisnąć przycisk RUN na padzie... :)

W każdym razie Duo-R gości na salonach, do tego mam jeszcze standardowego, oboxowanego PCE, ale już raczej w celach wystawowych.

Offline Kubaaaa

Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 20, 2017, 13:49:14
Świetna kolekcja ! Muszę kiedyś zainteresować horrorami NTSC-J na PS2/3/4 :)

Offline fixxxer1

Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 20, 2017, 15:19:21
Świetny traf! Jakbyś miał jakieś double w Hu Cardach to daj znać ;)

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 20, 2017, 17:37:05
Dzięki Panowie za miłe słowo, Fixxxer, póki co dubli brak, ale już wiem że otwieram nowy rozdział w moim zbieractwie - jestem totalnie zauroczony tym sprzętem :).

Offline bms

Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 20, 2017, 23:43:13
To PC Engine aka TurboGrafx-16?

Offline fixxxer1

Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 20, 2017, 23:46:03
Jak zrobisz Rgb moda to dopiero oniemiejesz ;)

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 21, 2017, 00:45:50

To już raczej na PC Engine (notabene oboxowany PCE kosztował mnie raptem 350zł, a da się pewnie taniej), sprawnego Duo-R trochę strach kroić :).

@bms

Blisko, akurat ta jednostka to PC Engine Duo-R, czyli taki 'all-in-one' - nie trzeba dokupować modułów, praktycznie wszystko jest na pokładzie (oprócz Arcade Card wymaganej do niektórych gier).

Offline fixxxer1

Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 21, 2017, 00:48:35

To już raczej na PC Engine (notabene oboxowany PCE kosztował mnie raptem 350zł, a da się pewnie taniej), sprawnego Duo-R trochę strach kroić :).

@bms

Blisko, akurat ta jednostka to PC Engine Duo-R, czyli taki 'all-in-one' - nie trzeba dokupować modułów, praktycznie wszystko jest na pokładzie (oprócz Arcade Card wymaganej do niektórych gier).
Za taką cenę to sam chętnie wyrwałbym Duo-R :)
W razie czego gdzieś walają mi się jeszcze kompletne układy wraz z gniazdami do RGB moda w PCE ;)

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 21, 2017, 00:55:44

@bms

W razie czego gdzieś walają mi się jeszcze kompletne układy wraz z gniazdami do RGB moda w PCE ;)

Ja również, ale to raczej niemożliwe. Piłem do mojego boxowanego standardowego PCE. Duo-R wyniósł mnie około 1200zł czyli mniej więcej tyle ile na eBayu ALE w gratisie były 23 gry :). Dla mnie świetny deal.

Offline Kubaaaa

Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 21, 2017, 20:40:59

Świetny to mało powiedziane :D Zazdro !

@bms

Ja również, ale to raczej niemożliwe. Piłem do mojego boxowanego standardowego PCE. Duo-R wyniósł mnie około 1200zł czyli mniej więcej tyle ile na eBayu ALE w gratisie były 23 gry :). Dla mnie świetny deal.

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 87
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #28 dnia: Lutego 19, 2018, 23:17:55
Wybacz lekki odkop, ale tak teraz przeglądam PW na innym forum i odkryłem, że lata temu to Tobie sprzedałem mój cały kramik C64C. Pamiętasz może? Dwa komputery, zasilacz, kilka joyów, magnetofonów i gier.

Tak z ciekawości korci mnie zapytać - Masz coś z tego jeszcze? Sprawuje się? :D

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #29 dnia: Lutego 20, 2018, 00:47:32
Wybacz lekki odkop, ale tak teraz przeglądam PW na innym forum i odkryłem, że lata temu to Tobie sprzedałem mój cały kramik C64C. Pamiętasz może? Dwa komputery, zasilacz, kilka joyów, magnetofonów i gier.

Tak z ciekawości korci mnie zapytać - Masz coś z tego jeszcze? Sprawuje się? :D

Naturalnie - cały sprzęt wciąż jest w moich zbiorach :). Nawet w zeszłym roku dokupiłem kabel AV, bo miałem w planach dokooptowanie do 'klawiatur' czytnika kart SD - niestety na chwilę obecną nic z tego nie wyszło, ale raz na jakiś czas odświeżam te piękne ośmiobitowce, jako że nagrywanie własnych składanek to żaden problem (konwertowałem pliki .prg na .wav, które potem nagrywałem na czyste taśmy kaseciakiem wpiętym pod komputer).

SMF spam blocked by CleanTalk