Aktualności

[Hoipolloi] PS1 Update [02.06.2024]

Hoipolloi · 18378

Online TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 77
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 02, 2020, 22:05:32
Szanuje ludzi,którzy podążają za pasją i nie trwa to u nich przysłowiowy "jeden" sezon. Na tym forum była masa takich kolekcjonerów.

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline Hoipolloi

Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 02, 2020, 22:27:29
Mi się zawsze marzyła za dzieciaka taka 'ściana' gier na PS2, ale wiadomo że człowiek za młodu to mógł bujać w chmurach z braku pieniędzy. Teraz człowiek pracuje/zarabia, a i ceny w większości poszły w dół, to i można sobie powoli ciułać swój własny wytyczony zbiór. U mnie to trwa prawie sześć i pół roku. Przez ten czas uzbierało się ponad 570 różnych tytułów na PS2, z czego, tak jak wspomniałem wcześniej ze 120 się wyzbyłem, redukując kolekcję. Czy jest to duży 'wynik' w takim odstępie czasu? Nie wiem, ciężko powiedzieć. Na pewno nie myślałem, że mi się to rozrośnie do takiego stopnia w jakim to mam obecnie. Ogólnie jestem mega zadowolony z tego co posiadam. Kiedyś jak tak obserwowałem, to sam chciałem iść w full seta (PS1), ale szybko sobie ten pomysł wyrzuciłem z głowy i zostałem przy tym co jest, czyli selekcja przy wyborze konkretnych tytułów, która sobie obrałem.

Ogólnie mocno propsuje zajawkowiczów, którzy maja wieloplatformowe kolekcje, bo taki 'misz masz' nadaje kolorytu i różnorodności, no i na pewno się to wyróżnia na tle innych. Ja sam miałem dodatkowo Xboxa i PS3 ale zrezygnowałem z tego z racji wydatków. Nie wiem jak wy, ale ja przynajmniej tak miałem, że to chciałem mieć, potem tamto chciałem mieć i tak w kółko. Ogólnie cieszę się, że zrezygnowałem z tego i pozostałem przy PS1 i PS2, bo przynajmniej na te dwie platformy fizycznie widzę, że coś mi dochodzi do zbioru i coraz większymi krokami zbliżam się do zakończenia kolekcji.

Szukam Konsolowe Kompendium 1, 2, 3 wydane przez Neo+.
Szukam gier na PS1 i PS2:
https://bit.ly/2y3FN7b

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 106
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 03, 2020, 09:29:56
Ogólnie mocno propsuje zajawkowiczów, którzy maja wieloplatformowe kolekcje, bo taki 'misz masz' nadaje kolorytu i różnorodności, no i na pewno się to wyróżnia na tle innych. Ja sam miałem dodatkowo Xboxa i PS3 ale zrezygnowałem z tego z racji wydatków.

Kiedyś też zbierałem po trochu wszystko na wszystko. Jak tak na to spojrzałem po czasie to się okazywało, że suma sumarum mam po prostu bałagan w pokoju. Troche tego troche tamtego i nic konkretnego.

Pozbyłem się więc niektórych konsol i gier na nie, by skupić się na konkretnych platformach. Dzięki temu mam więcej gier na konkretną platformę (w moim przypadku jest to PS Vita) i bardziej cieszy to oko niż zbiór kilkunastu gier na różne platformy.

Offline Hoipolloi

Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 03, 2020, 12:15:20
Też mam obecnie takie zdanie, że jednak lepiej sobie określić jedna czy dwie platformy, na których się najlepiej skupić. Przy kolekcjonowaniu wielu platform nie widzi się tego efektu 'pracy', a wole ład i porządek niż tak jak to sam opisałeś z bałaganem w pokoju, trochę tego, trochę tamtego. Nie neguje w żaden sposób kolekcji wieloplatformowych, bo sam bym chciał posiadać zbiory np. z NES, SNES, DC itp. ale w moim przypadku czynniki takie jak kasa i nieład/misz masz w pokoju utwierdziły mnie, żeby jednak zawężyć swoje zbiory do PS1 i PS2. Oko zawieszam na kolekcjach innych strefowiczów i mi to w zupełności wystarcza :P

Offline verteks

Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 03, 2020, 19:43:54
Największy problem ze zbieraniem na wiele platform to miejsce jakie zajmują konsole. Jak jeszcze kolekcjoner idzie w kompletne zestawy z boxem to nie ma opcji, żeby to sensownie poukładać. Popatrzcie na filmy AVGN albo arhn.eu, każdy karton inne wymiary i stoi to jedno na drugim.

Offline Hoipolloi

Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 03, 2020, 22:17:22
Problem braku miejsca to chyba u każdego w pewnym momencie się pojawia. Odnośnie zestawów, jakichś rzadkich edycji itp. w kartonach o różnych gabarytach, to by u mnie nie przeszło z racji, że jestem z natury pedantem i by mnie w oczy kuło takie rozstawienie po regałach. Co do gier, to akurat te z PS1 i PS2 w wydaniach palowskich są jednolite co bardzo mnie cieszy ^^;

Offline Cwikla

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 8
Odpowiedź #51 dnia: Lipca 29, 2020, 02:48:01
Czy my się znamy Hoipolloi nie no świruje, ale fakt czytając od początku i patrząc na zdjęcia i zajawkę tego Pana muszę stwierdzić że zbieranie tylko konkretów jest też mega dobrym pomysłem. Brak miejsca to wszędzie występuje ale i tak masz tam mega ciekawe gry szczególnie na PS1 bo w PS2 jeszcze tak do końca się nie orientuje z większością grami;)  Oby wpadły kiedyś wszystkie dwupaki na PS1!!

Offline Hoipolloi

Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 20, 2020, 21:17:02
Aktualizacja [20.08.20]:

Dawno nic nie wrzucałem więc trzeba nieco zaktualizować wątek. Zakupy z okresu dwóch i pół miesiąca. Trochę dobroci wpadło, ale chyba najbardziej jestem zadowolony z SH2 w wydaniu pudełkowym, dość ciężko zdobyć, a jak już jest to w chorych kwotach. Nie wiem czy kojarzycie Rycerzy Zodiaku, kiedyś na RTL7 bodajże leciało anime z francuskim dubbingiem. Sanctuary obok Hadesa kończy serię u mnie na PS2. Genji warto posiadać w kolekcji/do ogrania, fajny slasher pokroju Onimushy.

Z PS1 w końcu uzupełniłem zbiory o Castlevanie Chronicles (SOTN już posiadam). Capcomy o dziwo wpadły w przystępnej monecie, jak również Earthworm Jim 2. Kolekcja Mortali również zakończona u mnie, a ostatnim elementem układanki był MK Special Forces (słaba część, ale nic nie przebije Mythologys Sub-Zero w byciu srogim crapem). Trylogia Rainbow Six zasila regał (posiadałem jedynie Lone Wolf). No i udało się zakupić D o połowę taniej niż obecne ceny rynkowe, więc z zakupów jestem zadowolony.

A to mam na ewentualną wymianę/sprzedaż. FFVIII leci do Pajdaka, reszta jest.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 20, 2020, 21:30:10
Rycerzy Zodiaku, kiedyś na RTL7 bodajże leciało anime z francuskim dubbingiem.

Pamiętam, że wciągnęło mnie na maksa oglądanie wówczas Rycerzy. Bardzo fajne anime. Cięższy kaliber w porównaniu do takiego Dragon Balla co puszczali wówczas. Ostatnio je odświeżyli na Netflix, ale to nie mój świat i stylistyka.

A to mam na ewentualną wymianę/sprzedaż.

Omega Boost może bym przygarnął. Daj znać na priv jak z ceną i stanem. ;)

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 20, 2020, 22:11:11
Pięknie się rozwija, aż miło popatrzeć na taki update. PS2 to gusta mamy podobne widzę, tylko Space Channel bym nie tknął nawet kijem :D

Też weź, Sub Zero nie było wcale takie złe. Przeszedłem to całe na legalu w okolicy premiery. Nie powiem, były momenty zwątpienia, ale filmowe wstawki mi wynagradzały katusze. Wersję na Verbatimie oczywiście.

Offline Hoipolloi

Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 20, 2020, 22:28:09
Ale to chyba przeszedłeś na kodach, bo nie wierzę że normalnie xD Polecam obejrzeć wypociny NRGeeka na temat tej gry :P

Offline Don

• Zasłużony
  • Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 9
  • Odznaczenia Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
  • PSN ID: Hoobertoo_PL
Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 20, 2020, 23:20:19
Konkretne zakupy. Z gier na pierwsze PlayStation nie obejrzałbym się na ulicy tylko za Rainbow Sixami...

Offline Hoipolloi

Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 20, 2020, 23:40:13
Ja Rainbowa mam w zbiorach z czystego sentymentu. Kiedyś za dzieciaka się piraciło gry na PS1 i obok Syphon Filter, u mnie przewijał się Rainbow Six i tak po prostu chciałem skompletować. Wiadomo, że każdy zbiera też pod siebie, więc o gustach jak to się mawia, się nie dyskutuje ^^;

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 106
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 20, 2020, 23:45:06
obok Syphon Filter, u mnie przewijał się Rainbow Six

Jesteś fanem Syfonu z Filtrem ? Jeżeli tak to witaj w klubie. Pół dzieciństwa spędziłem przy tej grze. Pamiętam, że trzymała mnie w potwornym napięciu, szczególnie misja na czas w parku oraz ta w garniturku gdzie trzeba było się skradac.

Offline Hoipolloi

Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 20, 2020, 23:48:12
Może nie fanem, ale dobrze wspominam czas spędzony przy tej grze. Ogólnie musiałbym sobie odświeżyć trylogię SF ale to kiedyś, bo od 3 miesięcy albo i dłużej nic nie odpalałem, z braku czasu i chęci.

SMF spam blocked by CleanTalk