[gumislav] moje gry i konsole

Zaczęty przez gumislav, Listopad 25, 2014, 10:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

@gumislav,
nie przeszłoby jakbyś duży TV wstawił Córce, a sam grał w dużym pokoju na 14tce? :)

repip

Sled storm - jak się sprawuje? Dobre to to?
C-12 - pamiętam że mi się gra nie podobała, ale to jednak ludzie od MediEvila... czy w dalszej części gry coś ciekawego się dzieje, czy taka szarobura i ponura jak początek?

Każdy ma kolekcję jaką ma, każda jest super bo jest nasza własna. Najistotniejsze jest by były tam gry i sprzęty, które cieszą, a nie odpicowane kolekcje w które nikt nie gra. Dom to nie muzeum, gry to nie porcelana z dynastii Ming - w to się gra!

gumislav

@hankie

Problem jest w tym, że jak mała idzie spać, to żona na tym TV ogląda wieczorem Gesslerową, Jak oni pięknie śpiewają, Master Szefa, Super Master Szefa i Super Master Szefa 64  :P

@repip

Często po twoich komentarzach dochodzę do wniosku, że masz chyba takie samo podeście do retro-gamingu i zbieractwa jak ja. Oczywiście kupuję tylko te gry, które mnie fascynują/fascynowały i w które z pewnością będę grał.

Co do C-12, to polecam moją recenzję, którą znajdziesz na głównej Strefy. Nic więcej nie powiem  ;)
Co do Sled Storm - na PSX - wystrzałowy! Przy tym 1080 na N64 to wyścigi emerytów z podagrą i w zbyt dużych spodniach. Na PS2 - nie wiem, jeszcze nie grałem.
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

repip

C-12 przeczytany i skomentowany, dzięki za tekst.

Sledy na ps2 od psx różnią się ponoć znacznie, choć nigdy nie grałem to na PS2 ponoć poszli w styl SSX i bajery, na PSX jest właśnie ponoć bardziej 1080, bez bajerów ale ponoć dobry speed. No nic zaklepałem już na PS2, kiedyś może i na psx dorwie.

Ja grałem jedynie w 1080 na GC, a nie N64 i ta wersja mi się cholernie podobała (zrecenzowałem nawet na RnG)

Co do filozofii kolekcjonowania, no wiadomo każdy ma swoją kasę, czas, miejsce, trudno żeby decydować za kogoś co ma kupić i w co grać. Ale ja osobiście olewam egzotyczne konsole z jedną grą na nie, gry za 500 zeta, które są drogie bo... bo się tak przyjęło więc każdy da za 500 bo chce zarobić i już (za cholerę nie rozumie takich cen Tombi i Suikodenów - olewam). Nie patrzę też już na język na okładce, gra jest po angielsku to mi wystarczy. Na GC kosztuje 90 a na PS2 15? Różnica to minimalnie lepsza grafa i szybsze loadingi na GC? Walić to - kupuje na PS2. Konsola w kartonie 300, bez kartonu 200? Przyślijcie mi w torbie z Biedry, byle działa. Gra ma limitkę? To sobie niech ma, nie dopłace 100% do interesu za głupią karteczkę, demówkę i pomemlany karton

Choć do jednego się muszę przyznać, mój wewnętrzny esteta nie akceptuje pudełek innych niż premiery, nie mogę kupić wersji platinium itp. jakoś tak mam. Z resztą jakby co tu można zerknąć na moje konsolowe zdobycze (są jeszcze mikrokompy, ale osobno) http://www.retronagazie.eu/wp-content/uploads/2016/08/gameroom.jpg

d o o m

@repip powoli dochodze do podobnych wnioskow :) spoko puleczka, mocno napakowana
Pij piwo, obserwuj gości.

gumislav

W tym roku znowu trochę rzeczy przeszło przez moje ręce i poszło dale na handel, a część została. Pojawiły się ciekawostki, takie jak płyta z muzyką z Wip3out albo SCPH-1002 z datą produkcji sprzed premiery konsoli (działa tylko na boku, ale obudowa wygląda nienagannie). Planów żadnych nie mam – chyba zostanę przy okazyjnym kupowaniu tego, co przypadkiem wpadnie w ręce. Na hobby wydałem już zdecydowanie zbyt dużo pieniędzy, tym bardziej, że wszystko co ma ubierałem w 2 lata.

Growo wygląda to tak (gry w pudełkach na PS2 i PSX absolutnie kompletne i sprawne, pudełka bez uszkodzeń, gameplay wszędzie ANG, tylko kilka ma papiery w innych językach – to co niekompletne ujęte na osobnym zdjęciu):

[kliknij zdjęcia aby powiększyć]

Sprzętowo... jest tego za dużo, aby kłopotać się zdjęciami, więc po krótce opiszę:

NES w boxie (z wytłoczkami, dwa pady, komplet kabli)
Można go zobaczyć tutaj:

N64 w ładnym stanie (z ori kablem wideo i zasilaczem)
1 x ori memorka
2 x nieoryginalny pad, jeden jeszcze nie używany:

)

PSX:

2 x konsola serii 5 (sprawne, czyste, po konserwacji, jedna w czarnej transparentnej obudowie)
2 x konsola SCPH-1002 (jedna w pełni sprawna i po konserwacji, druga działa tylko na boku)
2 x Dual Shock SONY (czarny i szary, w 100% sprawne i całkiem zadbane)
1 x klasyczny padzik SONY w pełni sprawny
1 ori memorka zielona w niebieskiej ori osłonce i 3 podróby na backup
2 x nieoryginalne ale sprawne pistolety

PS2:

3 x FAT 39004 (rozebrane, wylizane do czysta, jeden z chipem)
1 x FAT 50004 (jak wyżej)
1 x pierwszy Slim w boxie z papierami i wytłoczkami
1 x ostatni Slim w boxie z papierami i wytłoczkami
2 x pierwszy Slim (luzem, do grania, nie chce mi się już sprawdzać modeli, wszystko czyste, zadbane i sprawne)
3 x Dual Shock SONY czarny
1 x Dual Shock SONY srebrny wizualnie padaka ale sprawny (dla 4-letniej córki)
5 x ori memorka czarna / 3 x ori memorka niebieska / 1 x ori memorka czerwona
1 x Dual Shock SONY czarny w boxie:

1 x Pad Fantec Motion Controller

Wspólnie dla PSX i PS2:

3 x kabel true RGB
2 x nieoryginalne bezprzewodowe DS w blistrach

XBOX:

2 x czyste, zadbane, sprawne konsole po soft-modach i z większymi dyskami (w obu sprawne CD, emuluję na nich platformy 8/16 bitowe)
1 x ori pad (ten mniejszy)
1 x nowy nieoryginalny pad (na wzorze oryginalnego)

TV kineskopowe:
3 x 14 calowe (Sony, Grundig, Panasonic)
1 x 21 calowy Daewoo
1 x 32 calowy Sony Trinitron (50 kilo wagi i super audio z Soobwooferem, obecnie u kumpla, który gra na nim na swoim Szaraku)

Gadżety:

Ori czapka, koszulka i pasek PlayStation  ;D

Inne:

Sporo całych, zapasowych pudeł do PS2, czarnych i niebieskich, z papierami po grach (np. komplet papierów do Bully, pudełko do MGS 2 i tym podobne).
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Pablo85

Bardzo fajne zbiory, widze ten rok na bogato :), życze udanych zakupów w roku przyszłym :)

Janusz

Kolekcja PS2 się ładnie rozrosła i oby tak dalej. Kiedyś przeszła mi przez głowę myśl, że podobnie jak kilku osobom, które tu poznałem minie Ci zainteresowanie kolekcjonowaniem i ogrywaniem, ale dobrze że jest wręcz przeciwnie. Tak trzymać :)

hankie

Tak jak pisałeś - widzę, iż 'hype na PS2 trwa' :)
Tak patrząc i dumają - używając ultra eufemizmu - jest na czym grać :D

Też ostatnio myślałem, by może tylko na Soniakach się nie skupić, kosztem innym klamotów... Hmm, chyba nie :D

makumator

Dobry stuff na PS2. NES mocny konkret. Duże zazdro na Gungrave. Te Twoje gry na PS2 to zdecydowanie moje klimaty. Kilka niezłych rarytasków np. Tengai, Komar, Maestro - nie czesto się toto widuje.