Aktualności

[CyborgDE]Biuro Cybucha

CyborgDE · 50793

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
    • Reputacja: 12
  • Ambroży Kleks Junior
  • Odznaczenia Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
dnia: Kwietnia 24, 2017, 21:37:42
No to przyszedł czas na ujawnienie swojego pokoju, ale na początek troszkę historii ze zdjęć wygrzebanych w odmętach dysku.
Pierwsze podrygi budowania swojej świątyni były skromne. Było to 5 lat temu kiedy to jeszcze mieszkałem w Polsce. Czuć ten klimat i patrząc na te zdjęcia czuję niesamowitą nostalgię. Z góry przepraszam za jakość starszych zdjęć, ale mój stary telefon na więcej nie pozwalał.

Tak wyglądało centrum dowodzenia. Laptop podłączony do drugiego monitora i to w sumie wszystko. Do tego podłączone jakieś antyczne pierdziawki Logitecha, które mam swoją drogą do dziś w kartonie.

Tak, wiem. Sub powinien być na ziemi i centralny głośnik w innym miejscu. Ale wtedy nie miałem warunków na to, także stało sobie jak stało, grało i tyle mi starczało. Byłem rad, że w ogóle taki sprzęt dostałem "w spadku".

Skromna biblioteczka gier z czasów, kiedy mimo małej ilości gier miałem w co grać. To były czasy...

W końcu nastał upragniony wyjazd za granice 4 lata temu. Sprzętu wiele nie doszło, ale można było już to sensowniej rozstawić.
Jako ciekawostkę wstawiam zdjęcie jak mój pokój wyglądał po wyładowaniu wszystkiego. ;D

Pierdziawki Logitecha poszły w odstawkę na rzecz wieży stereo, którą miałem już kupę czasu, ale dopiero wtedy zdecydowałem się na podłączenie jej do PC. Tak to standard. Laptop i drugi monitor w dziwnym miejscu.

Gry na PC dostały własną dedykowaną półeczkę.

A cała reszta powędrowała na regał.

Za to stanowisko konsolowe prezentowało się w ten sposób. Stojak na CD nigdy nie został zapełniony nawet w kawałku. Dostaliśmy za darmo od kogoś, to sobie stał u mnie. Do dziś nie wiem po co. No i oczywiście do kompletu luksusowy, prestiżowy i super wygodny fotel. Ale przynajmniej głośniki był jako tako rozstawione...

Mijały kolejne miesiące i kolejną większą zmianą był zakup PC, X360 oraz małe przemeblowanie. Stanowisko konsolowe zostało zintegrowane razem ze stanowiskiem komputerowym, doszły LEDy. Co prawda biurko było obśrupane, ale wszystko zaczęło mieć ręce i nogi.

Kolejnym kamieniem milowym była wymiana blatu biurka. Samo biurko mimo lat nadal jest stabilne, jedynie doskwierał mi brak miejsca, dlatego w miejsce starego wleciał docięty na wymiar w kolorze najbliższym do oryginalnego.

W końcu stało się. Amplituner umarł na amen. Przez jakiś czas zostały mi słuchawki, bo tych Logiszajsowych pierdziawek nie miałem zamiaru podłączać. Przyszły wakacje, pojechałem do Polski na urlop i tam zakupiłem stary, ale jary apmlituner Technicsa za 380zł. Po powrocie miałem dokupić sobie jedynie głośniki i było by bajlando. Pojechałem z ojczymem do sklepu, matka zostawiła nas na chwilę samych, ojciec wyszedł z kolumnami do amplitunera, którego odkupił odemnie jeszcze w sklepie, a ja wyszedłem z ostatnią sztuką czarnego Denona D-F109C. W międzyczasie doszedł używany monitor 24 cale, klawiatura oraz nowa myszka również zakupiona w Polsce. Potem do kompletu zakupiłem jakieś tanie ramię mikrofonowe z popfiltrem, bo nie lubię jak coś co może wisieć stoi. No i bajerancko wygląda.  ;D

Natomiast stanowisko konsolowe prezentowało się w następujący sposób. Xbox gdyby spadł, mógłby zabić, ale na szczęście jest na tyle ciężki, że trzeba było by wtyczki superglue skleić, żeby miał spaść od pociągnięcia kabla. No i podświetliłem tył telewizora starymi katodami, które walały mi się po pokoju. Takie Ambient Light dla ubogich.

Łeo Łeo bagiety jado.  ;D

No i tym to sposobem historyczna podróż zakończona i czas na zdjęcia aktualne.

Poprzednia klawiatura została zalana piwem, także na jej miejsce wpadła inna, doszła kierownica, WD Elements 5TB, zegareczek z chin i parę innych pierdół.

Gry PCowe oraz te z PSXa wylądowały na półkach z Ikei. Większość gier kupuję na niemieckich targach rupieci za totalne grosze. Zrobiło to ze mnie takiego Janusza, że kiedy widzę nawet drogą i ciężką normalnie do dostania grę za więcej jak 5€, to nie biorę, bo prędzej czy później trafię gdzieś za 2€. Także większość kolekcji to ustrzelone okazje.

Trochę konsolowych gierek, jakieś filmy oraz płyty z muzyką. No i bajerancki dotykowy włącznik światła z ściemniaczem. Wspominałem już, że lubię niepotrzebne bajery?  ;D

Pamiętacie krzesełko i dywanik? Dziś wygląda to tak. Są takie dni, kiedy ostatnią rzeczą jaką mam ochotę zrobić jest siadanie przed komputerem. Dlatego często komputer uruchamiam jedynie jako odtwarzacz muzyki ze Spotify, laptop służy jako pilot do rzeczonego Spotify, rozsiadam się jak król na imieninach i relaksuję się przy jakiejś gierce na konsoli lub oglądam coś na YT.

Stary telewizor poszedł w odstawkę na rzecz tego czegoś. Kupione po taniości od znajomego ojca. Jedyna wada, to mała kreska idąca przez środek ekranu, która mi nie przeszkadza, a za 250€ za taki telewizor, to jak za darmo. Co prawda połowy bajerów nawet nie użyłem, sam facet od którego to kupiłem nawet nie zdążył włożyć baterii do pilota od SmartTV. Ważne, że jest na czym grać bez dostania oczopląsu.

No i to na tyle z tej podróży. Szczerze mówiąc jak sam spojrzałem na stare zdjęcia nie spodziewałem się, że będzie aż tak drastyczna różnica. Mam nadzieję, że nie zanudziłem nikogo na śmierć. :D

Galeria z moimi skarbami:
https://www.snupps.com/CyborgDE
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2018, 18:01:33 wysłana przez CyborgDE »

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

Offline DrVaaS

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: drvaas1994
Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 24, 2017, 21:51:13
Panie, propsy za tą historie :) Na prawdę gratuluję Ci wszystkiego, ja sam po uprzatnieciu bajzlu wrzucę swoje stanowisko.

PS.
Nie obrazisz się za odgapienie pomysłu z blatem?

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
  • Ambroży Kleks Junior
Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 24, 2017, 21:53:57
Dziękuję. Jak by nie patrzeć kosztowało mnie to 4 lata pracy, żeby było za co te zachcianki spełnić.  ;D
A co do blatu jak i innych rozwiązań, to bierzcie i jedzcie z tego wszyscy. Jestem szczęśliwy, jeśli mogłem kogoś zainspirować.

Udało mi się jeszcze znaleźć aktualne zdjęcie okablowania za biurkiem, jeśli ktoś by był ciekaw. Wojna była długa, ale w końcu udało osiągnąć się namiastkę oczekiwanego przeze mnie efektu. :D
Dawno temu było tak:

A dziś jest tak:
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2017, 22:16:58 wysłana przez CyborgDE »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 24, 2017, 22:23:39
Ależ ciekawa historia, dawno nie czytałem czegoś tak wkręcającego w tym temacie. Bardzo przejrzyście widać, jak wszystko ewoluowało w Twoim przypadku i fajnie, że masz to wszystko oparte na fotkach, w zasadzie od razu sporo się może człowiek o Tobie dowiedzieć.
Swoją drogą tworzysz coś na YT lub gdzieś? Pytam bo widzę mikrofon, czy to do zabawy online po prostu?

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
  • Ambroży Kleks Junior
Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 24, 2017, 22:35:57
Ależ ciekawa historia, dawno nie czytałem czegoś tak wkręcającego w tym temacie.
Dziękuję bardzo. Bałem się, że może wyjść nieco chaotycznie ze względu na to, że musiałem na raz przywołać taką ilość wspomnień, ale widzę, że wyszło nawet znośnie.
Bardzo przejrzyście widać, jak wszystko ewoluowało w Twoim przypadku i fajnie, że masz to wszystko oparte na fotkach, w zasadzie od razu sporo się może człowiek o Tobie dowiedzieć.
Szczerze mówiąc, to mocno to skróciłem, bo inaczej pisałbym do jutra, gdybym miał uwzględniać każdy szczegół. Kiedyś postaram się jeszcze dopisać parę historii związanych z zakupem niektórych gier lub konsol, ale to w swoim czasie.
Swoją drogą tworzysz coś na YT lub gdzieś? Pytam bo widzę mikrofon, czy to do zabawy online po prostu?
Powody są dwa. Pierwszy to taki, że lubię gadżety i ten mikrofon jest jednym z nich. Nic nie nagrywam, nawet wręcz przeciwnie. Piszę co jakiś czas jakieś wypociny na swoim blogu.
Ale jak już jest, to używam go bardzo często do rozmów ze znajomymi mieszkającymi w Polsce i grania z nimi w gry online. Przynajmniej na TSie nikt nie narzeka, że są przestery albo słychać dmuchanie w mikrofon.  ;D

Offline VectroV

• Zasłużony
  • Major
  • *
    • Reputacja: 23
  • Bester mann
  • Odznaczenia Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
  • PSN ID: VectroV
Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 24, 2017, 22:38:24
Przynajmniej na TSie nikt nie narzeka, że są przestery albo słychać dmuchanie w mikrofon.  ;D

Kto nie narzeka ten nie narzeka :P

Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
  • Ambroży Kleks Junior
Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 24, 2017, 22:42:01
Przynajmniej na TSie nikt nie narzeka, że są przestery albo słychać dmuchanie w mikrofon.  ;D

Kto nie narzeka ten nie narzeka :P

Nie moja wina, że jakoś jest tak dobra, że słychać tą autostradę, którą mam pod oknem.  :P

Przyszedł czas na powolne przedstawienie mojej skromnej kolekcji konsolowej.

PlayStation
Pierwszym na liście jest przedstawiany już w osobnym temacie PSX SchwarzEdition. Z tego co pamiętam był to SCPH-7502.
Modyfikacje jakie przeszedł to:
-Wycięcie okna nad zasilaczem
-Malowanie obudowy w czarny mat
-Przyciski pomalowane w czarny połysk
-Niebieskie podświetlenie LED na włącznik
-Wymiana diody zasilania na niebieską

Drugą konsolą jest SHCP-9002, która zostaje w oryginalne. Jest to jedyna z mojej kolekcji, która jest jako tako zachowana, obudowa nie jest zniszczona ani zżółknięta, dlatego zostaje tak jak jest.

Do tego trzy sprawne pady. SCPH-110, który jest niestety nieco zżółknięty, SCPH-1200 w stanie bardzo dobrym z minusem i SCPH-1080.

Teraz przyszedł czas na trochę szrotu, który czeka na lepsze czasy.
Na początek dwa PSXy, które leżą już rozebrane i po kąpieli w zmywarce. Obydwa były w opłakanym stanie wizualnym. Jeden zmienił już kolor na papierosowy-brąz, a drugi pomijając wszystkie kolory tęczy ma pękniętą w rogu obudowę. Z tych dwóch powstanie jeden frankenstein z obudową w całości i zostanie poddany lakierowaniu, a na drugi mam nieco ambitniejszy pomysł, ale to dopiero, gdy pomaluje tego pierwszego. Z pewnością kiedy pojawią sie już jakieś pierwsze sensowne postępy z prac, to stworzę odpowiedni temat.

No i pad, który dostałem kiedyś od znajomego. Nie wiem czy jest sprawny, ale na pewno potrzebuje solidnego mycia, dlatego też prędzej czy później jak znajdę czas to go rozbiorę i umyję. No i krzyżak jest połamany, także jego też czeka albo reanimacja, albo wymiana na nowy. Zależy, czy znajdę gdzieś w gratach jakiś zapasowy, a chyba gdzieś się walało mi parę części od padów. Na razie leży na kupce "Do zrobienia w czasie bliżej nieokreślonym"

PlayStation 2
SCPH-90004 kupiona w MediaExpert nowa za 400 Szylingów Polskich.

SCPH-39003, którą zakupiłem jako swoją drugą PS2. Mimo tego, że posiadałem już Slima, to zawsze chciałem mieć FATkę. No i udało się ją dorwać. Przerobiona ModBo bodajże 4.0. W każdym razie jak z tej możliwości nigdy nie korzystałem, bo piracenie na konsolach akurat mnie nigdy nie jarało. Służyła mi wiernie przez większość czasu do tego stopnia, że PS2 Slim poszła na półkę, jednak jakoś pół roku temu zaczął padać laser, dlatego PS2 Slim powróciła znów do łask, a FATka powróciła do szuflady.

Spód konsoli był niestety w opłakanym stanie. Nie mam pojęcia co robili z nią poprzedni właściciele. Malować konsoli nie chciałem, a denerwowało mnie to strasznie, dlatego też postanowiłem wykorzystać to co mam pod ręką i okleiłem sam spód folią o fakturze i wzorze szczotkowanego czarnego aluminium. Trzyma się już od dwóch lat i nic się nie odkleja, a efekt jest według mnie bardziej niż zadowalający.

Do kompletu posiadam dwa w pełni sprawne pady. Jeden z nich był dołączony do nowej Slimki, a drugiego zakupiłem sam nowego. Jak widać jeden z nich dostał raczej z nudów i z ciekawości gałki od X360, bo do swojego zakupiłem swego czasu metalowe i stare mi zostały.

Pozostałe dwa, to kolejne, które są na liście "Do zrobienia w czasie bliżej nieokreślonym", są te oto dwa pady. Jeden z nich wymaga wlutowania nowego analoga, ale jak się za to zabiorę, to wymienię już dwa na raz, a drugi nowe gałeczki. Ale to też w swoim czasie.

Xbox
Klocek kupiony dawno temu za 50€ z jednym padem i dwoma grami. Gdyby nie marna dostępność gier i biblioteka, to była by to dla mnie konsola idealna.

I do tego dwa paździochy. Balon i ten już po lifcie dorwany niedawno od znajomego.

Xbox 360
Tutaj już nieco nowsza maszynka, która staje sie już powoli zabytkiem. Kupiona również używana z dyskiem 250GB.

Do tego dwa pady, a właściwie jeden. Kablowy służył mi przy PCcie przez długie lata, zanim nie dostałem od przyjaciela pada od Xboxa One na urodziny. Zobaczyłem kiedyś na ebayu metalowe gałeczki i nie mogłem się oprzeć, a jako że w europie liczą sobie za nie jak za zboże, to ściągałem je z Chin za 1,50€.  ;D Warto było czekać. Są świetne.
Drugi z motywem z CODa jest efektem wymiany zwykłego, czarnego pada jakiego miałem do konsoli+Fify 09, w która i tak nie grałem, a dostałem od kumpla za darmo. Niestety występuje jakiś ewidentny problem z koszykiem na baterie, bo jeśli go nie trzymam, to pad się wyłączą mimo tego, że nic nie jest luźne. Kiedyś to może ogarnę, albo przełożę bebechy z jakiegoś innego pada.
]

PlayStation Portable
Moja niebieska perełka. Kupiona nowa i dalej w stanie idealnym, mimo tego, że była dość intensywnie używana. Jak dbasz, tak masz.  :D

GameBoyColor
GBC upolował akurat mój ojciec na targu rupieci za całe 5€ wraz z Pokemon Yellow. Okazja roku, zwłaszcza, że stan świetny.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2017, 21:04:45 wysłana przez CyborgDE »

Offline DrVaaS

• Starszy szeregowy
  • *
Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 26, 2017, 23:38:45
Cyborg na tej białej półce gdzie masz poustawianą serię GTA wypatrzyłem takie większe kartonowe pudełko, pierwsze od prawej. To jakaś trylogia GTA? Szukałem i nie mogę znaleźć.

Offline VectroV

• Zasłużony
  • Major
  • *
    • Reputacja: 23
  • Bester mann
  • Odznaczenia Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
  • PSN ID: VectroV
Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 26, 2017, 23:45:40

Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

Offline DrVaaS

• Starszy szeregowy
  • *

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
  • Ambroży Kleks Junior
Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 01, 2017, 18:40:44
Wypadało by zrobić małą aktualizację. Jakiś czas temu przygarnąłem sprawnego PSXa z dwoma padami za darmoszkę. Jedynie wymaga uwagi w postaci czyszczenia, ale jakoś nie mogę się za to zabrać. Leży już tak z miesiąc i dalej natchnienia brak. :D

Z ciekawostek, to zrobiłem sobie taka małą skrzyneczkę ładującą. Jestem kablowym purystą i nienawidzę, kiedy jakieś kable lub ładowarki walają się na wierzchu. Wszystko musi być ułożone, albo w miarę możliwości przymocowane w jednym miejscu. Drewniana skrzynka, listwa zasilająca, pilnik, trochę czasu i gotowe. Jeszcze może kiedyś to maznę w jakiś kolor, albo chociaż zabejcuje, ale swoje zadanie już spełnia i nie drażnią mnie wystające na wierzchu ładowarki.

Offline Pley

• Starszy kapral
  • *
  • Game is life
  • PSN ID: Pleyu
Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 01, 2017, 19:47:16
Jak oceniasz wygodę Dualshocka z analogami od Xboxa 360 ? Warto zmienić na takowe ?

Gracz lubi grać :)

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
  • Ambroży Kleks Junior
Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 01, 2017, 20:16:18
Aktualnie na PS2 gram właśnie z tym padem, bo według mnie jest wygodniej. Ale czy warto specjalnie kupować analogi w celu zmiany, to już musisz sam zdecydować. Ja włożyłem stare, które mi zostały po tym, jak do mojego pada od X360 kupiłem metalowe gałki, które są według mnie świetne i jeśli już specjalnie coś kupować, to własnie zmienić na takie metalowe, które są IMHO fenomenalne i brakuje mi ich w moim padzie od XO, którego aktualnie używam przy PC.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 09, 2017, 02:08:34
Miła historia ewolucji zbioru. Lubię dbanie o sprzęty seryjne, ale przemyślanymi modami nie pogardzę :) Cieszy mnie bardzo fakt, że dużo elementów zostało przez Ciebie dopieszczonych, albo przywróconych do dobrego stanu. Zawsze takie akcje bardzo mi się miło kojarzą - np z moimi przypadkami :) Powodzenia w utrzymywaniu całości w dobrej kondycji i łupów za grosze:)

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 09, 2017, 08:50:32
Cyborg widze ze fotografujesz swoje biurko czesto, skoro jestes w stanie odtworzyc nam jego stan rok w rok  :o

SMF spam blocked by CleanTalk