Aktualności

[CyborgDE]Biuro Cybucha

CyborgDE · 50795

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
    • Reputacja: 12
  • Ambroży Kleks Junior
  • Odznaczenia Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 07, 2017, 00:14:35
O cholipka, nie wiedziałem że ciężarówki mają też aż tak skomplikowane symulatory ;) Przypomniał mi się Microsoft Flight Simulator (bodajże 2002) jak procedurę startu pasażerskiego dziada na klawieśnicy odtwarzałem. Poza tym wieniec MOMO trochę mniejszy niż koło kierownicy TIRa :)

Co do patentu - Polacy dadzą radę! Na zachodzie ktoś musiałby opatentować do tego sygnowany wolant, albo chociaż jakiś minikontroler :)
Ano mają, mają. :D I do tego mają całe grono wariatów, którzy dla tej gry budują takie cuda.
https://youtu.be/TEcLedn8f2o?t=6m2s
Przydałby się jakiś dedykowany kontroler do ETS 2, a dokładniej sam panel z przyciskami z odpowiednimi symbolami i jakaś przystawka z manetkami do najpopularniejszych kierownic typu G25/G27/G29. Ale niestety trzeba sobie radzić z tym czym się ma. Sam chcę zbudować sobie z czasem taki panel we własnym zakresie, ale to dopiero kiedy dorwę porządną kierownicę. Włącznik świateł z Golfa III i joystick z Mercedesa starego od lusterek już mam. Jeszcze pierdyliard innych gratów i mogę zacząć budować.  ;D

No i doszły mi graty z Ikeii. Kącik z gratami "do zrobienia" wyglądał wcześniej tak:

A teraz prezentuje się w sposób następujący. Ukojenie na moje pedantyczne serce.

No i doszła półeczka. Z momentem zawieszenia jej doszedłem do wniosku, że prędzej czy później po drugiej stronie wyląduje taka sama, bo aktualnie wygląda to jak niesymetryczne gałgaństwo. Z jednej strony mam dodatkową przestrzeń magazynową w postaci kolejnej półki do zapchania, ale po tej drugiej stronie taka pustka.

Dlatego kolejnym zakupem będzie druga taka sama półka i parę kilometrów LEDów, aby oświetlić to w taki sam sposób jak tutaj:

Jednak LEDy położę w nieco inny sposób, bo zakupię profile do nich, aby nie były one widoczne, tak jak w półce powyżej, gdzie przykleiłem je na chama. Wtedy też zrobię facelifta powyższej półki.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2017, 18:43:53 wysłana przez CyborgDE »

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

Offline VectroV

• Zasłużony
  • Major
  • *
    • Reputacja: 23
  • Bester mann
  • Odznaczenia Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
  • PSN ID: VectroV
Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 08, 2017, 19:14:22
Każde działanie żeby był porządek zawsze na  plus 8)

Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 08, 2017, 20:37:58
Klamoty 'do zrobienia' ładnie wyglądają w tych pojemniczkach. To też Ikea? Masz linka na wierzchu? Wyglądają prosto i na szczęście dla mnie mało ozdobnie ;)

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
  • Ambroży Kleks Junior
Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 08, 2017, 21:01:42
Wszystko z Ikeii. I muszę przy okazji pochwalić jakoś tych pudeł. Mimo tego, że są z plastiku, to są solidne do tego stopnia, że można nimi zabić. Porządny, gruby plastik, który nie pęka od patrzenia. Na prawdę sie zaskoczyłem i to mocno, bo za takie grosze takich fajnych pudełeczek jeszcze nigdzie nie widziałem.

Pudełko całkiem na dole, to dokładnie ten model:
http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/10280203/

Dwa pudełeczka małe powyżej:
http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/20280207/

I pudełko obok skrzynki z ładowarkami:
http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/60280205/

Wszystkie pochodzą z tej samej serii, także są w jednym stylu. Również jestem bardziej fanem mniej krzykliwych wystrojów, co widać po kolorystyce w moim pokoju. Biały z dominacją białego.  ;D No i dodatkowo pasują wręcz idealnie w posiadaną już półkę.

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
  • Ambroży Kleks Junior
Odpowiedź #34 dnia: Września 03, 2017, 16:27:23
Nadszedł czas na planowany od dawna upgrade stanowiska głównego. Miał on nadejść dopiero jakoś pod koniec roku, ale jak już byłem w Ikeii....
Jak wyglądało stare stanowisko widać w postach powyżej. Czas pozbyć się tego gałgaństwa!

Proces siania chaosu rozpoczął się o godzinie 17.30. Do skręcenie były dwie szafki, jeden regalik i biurko, które jest po prostu blatem kuchennym dociętym na wymiar do którego przykręciłem 5 nóg. Wszystko prócz blatu i nóg do niego zakupiłem w Ikeii.

Po skręceniu jednej szafki, aby mieć miejsce na graty, które były w starych szafkach zabrałem się za rozbieranie stanowiska.

Trochę makaronu z którym walka dopiero się zacznie.  :P

Część sprzętu powędrowała łóżko, resztę rozsiałem gdzieś po domu w bezpiecznych miejscach, bo zważając na rozmiar mojego pokoju ciężko było by się pomieścić i jednocześnie czegoś nie uszkodzić.

Stare biurko idealnie sprawdziło się jako blat roboczy.  ;D

No i w końcu nowe "biurko" na swoim miejscu. Tutaj byłem już na etapie montażu LEDów.

Miejsce na listwę zasilającą całe biurko wraz z listwą zamontowane.

Godzina 1:30, Cybuch wymięka, sąsiedzi też. Ustawiłem jako tako sprzęt, podłączyłem LEDy na dobre i resztę roboty przełożyłem na dzień dzisiejszy.

A po drugiej stronie pokoju syf rósł w siłę....

Po odespaniu zabrałem się do roboty. Na pierwszy ogień poszło okablowanie, z którego dalej nie jestem zadowolony do końca, ale na poprawki nadejdzie jeszcze czas. Na razie jest byle było, ważne, że nie leży na podłodze. Jednak już wiem, że nie ma opcji, aby zostało to w takim stanie w jakim jest obecnie.

Makaron podczas prób dojścia z tym do ładu.

I mizerny efekt końcowy.

No i w końcu ogólny efekt końcowy, z którego jestem już bardziej zadowolony.

Dodatkowy, nieplanowany ficzer, który pozwala mi na ewentualne rozszerzenie miejsca pracy o dodatkowe miejsce np. na laptopa poprzez wysunięcie szafki spod biurka.

No i doszła kolejna półka po drugiej stronie, która jeszcze czeka na zapełnienie, ale w przyszłym tygodniu całonocny targ rupieci w Osnabrücku, także mam nadzieję, że uda mi się jakieś fanty tam dorwać i nieco zapełnić tą pustkę.

Ogólnie cała akcja zajęła mi w sumie jakieś 12-13 godzin z przerwami na fajkę i jakieś jedzenie. Samo złożenie mebli to był pikuś, ale dojście potem do ładu, szczególnie z kablami to droga przez mękę. W szufladach w szafkach dalej nie ogarnąłem wszystkiego do końca, ale na razie odpuszczam i przekładam to na inny termin. Najważniejsze ogarnięte, a ja mogę w końcu zasiąść przy konsoli i odpocząć. 8)

Offline PSX93

• Sierżant
  • *
    • Reputacja: 7
  • Ah shit, here we go again.
Odpowiedź #35 dnia: Września 03, 2017, 16:34:49
Muszę przyznać, że estetycznie wygląda i bardziej chciałeś aby było pod kolor.

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
  • Ambroży Kleks Junior
Odpowiedź #36 dnia: Września 03, 2017, 16:53:44
Skompletowanie wszystkiego pod kolor to był własnie mój główny cel. Uwielbiam biały i czarny, lubię proste wnętrza bez przepychu i udziwnień. Dlatego dominują u mnie białe ściany, białe/czarne meble o prostych kształtach.

Offline VectroV

• Zasłużony
  • Major
  • *
    • Reputacja: 23
  • Bester mann
  • Odznaczenia Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
  • PSN ID: VectroV
Odpowiedź #37 dnia: Września 03, 2017, 18:10:57
A ja pozdrowię sąsiadów których męczyłeś hałasem narzędzi o 1 w nocy 8)

Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #38 dnia: Września 03, 2017, 18:22:31
Wygląda świetnie! Jak zjedziesz do PL to chyba Cię zaproszę do siebie :D

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #39 dnia: Września 03, 2017, 23:13:42
Super stylowo, schludnie, wrażenie chirurgicznej czystości. Lubię 8)
Akurat rozróżnianie barw mamy podobne (ja bym jeszcze jakąś szarość dorzucił) ale docelowe lokum w takim kolorycie też miałoby stanąć (choć moje teraźniejsze poddasze to drewno, które w sumie dodaje vintage uroku do staroci:) ). Operacje reorganizacyjne także kończyłem często nad ranem ew późną nocą, więc wiem o co kaman ;) Ta wysuwana szafka pod lapka - czasem po prostu niektóre rzeczy ułożą się po myśli, fajne rozszerzenie powierzchni roboczej.

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
  • Ambroży Kleks Junior
Odpowiedź #40 dnia: Września 04, 2017, 15:54:21
A ja pozdrowię sąsiadów których męczyłeś hałasem narzędzi o 1 w nocy 8)
Sąsiedzi również przesyłają pozdrowienia. Zresztą była noc z soboty na niedzielę. Nikt im nie kazał wcześnie wstawać.  ;D
Wygląda świetnie! Jak zjedziesz do PL to chyba Cię zaproszę do siebie :D
Dam znać jak będę się kierował w stronę Polski. Ale kiedy zawitam w okolice Krakowa, to nie wiem. ;D
Super stylowo, schludnie, wrażenie chirurgicznej czystości. Lubię 8)
Akurat rozróżnianie barw mamy podobne (ja bym jeszcze jakąś szarość dorzucił) ale docelowe lokum w takim kolorycie też miałoby stanąć (choć moje teraźniejsze poddasze to drewno, które w sumie dodaje vintage uroku do staroci:) ). Operacje reorganizacyjne także kończyłem często nad ranem ew późną nocą, więc wiem o co kaman ;) Ta wysuwana szafka pod lapka - czasem po prostu niektóre rzeczy ułożą się po myśli, fajne rozszerzenie powierzchni roboczej.

Szary też lubię, ale w formie akcentów. Ogólnie takie moje aktualne ulubione połączenie, to biały, czarny i czerwone akcenty przeplatane z szarymi. Cała reszta kolorów mogła by dla mnie nie istnieć jeśli chodzi o wystrój wnętrz. Taki ze mnie nudny i szary człowieczek.   ;)

Porozkładałem graty po tych półkach, żeby nie stały puste do czasu zdobycia fantów na nie. Swoją drogą widać mały bubel, który był efektem skręcania regału o 1 w nocy z jedną nogą w łóżku i pracującą jedynie 1/4 mózgu. Chodzi o ten, gdzie stoi brzydki Max Payne. Dolna deska powinna być zamocowana odwrotnie, ale teraz już trudno. Może kiedyś zdejmę i przemontuję, ale to jak będę miał do tego natchnienie.

Offline CyborgDE

• Porucznik
  • *
  • Ambroży Kleks Junior
Odpowiedź #41 dnia: Września 17, 2017, 19:51:24
Parę dni temu dorwałem za symboliczne 20€ PCta, którego złożyłem sobie z części znalezionych w serwisie u znajomego. Komputer zakupiłem jako maszynkę do odpalania gier sprzed lat, z którymi nowe komputery sobie nie radzą, lub trzeba kombinować żeby je w ogóle odpalić. Jednocześnie jest to początek małego projektu na taki dziś już nieco Retro Gaming PC. Jak na razie nic tam szału nie robi, ale odpala bez problemu gry, których mój współczesny piec nie ogarnia na maksymalnych. Max Payne, Hitman Codename 47, Colin McRae Rally 2.0 to gry, które aktualnie przetestowałem i nie mogę się doczekać jakiegoś wolnego weekendu(czyli optymistycznie za dwa tygodnie), aby zasiąść na cały dzień przy tym złomku i odświeżyć sobie tytuły, w które grałem jako pyrtek.

Kupiłem go za wspomniane 20€. Wpakowałem w sumie najlepsze graty, jakie udało mi się znaleźć u znajomego na zapleczu, ale jednocześnie takie, aby zachować nieco klimatu. Dlatego wybór padł na płytę z portem AGP i DDR1. Dysk pochodzi z mojej szafy, w której mam zachomikowane na czarną godzinę kilka dysków 2,5 cala SATA. Musiałem go tymczasowo umieścić przykręcając go jedną śrubką do podłogi obudowy, ale już jedzie do mnie odpowiedni adapter do zamontowania go w zatoce 3,5 cala. No i krótszy kabel SATA, bo to jedyny jaki miałem pod ręką w domu.

Kolejnym zakupem było dokupienie chłodzenia na procesor, który przewyższa wartość komputera za jaką go kupiłem o 2€. On jednak przyda mi się w przyszłości przy kolejnych upgradach i  jednocześnie zwiększy komfort korzystania z komputera, bo cenię sobie ciszę. Z tego powodu też zdecydowałem sie na dysk 2,5 cala. Zastanawiam się, czy nie ochrzcić z czasem tego komputerka imieniem "Brajanusz", które symbolizowało by połączenie tradycji z nowoczesnością.

A co siedzi w środku? Intel Pentium 4 524 o taktowaniu 3.06GHz, 1,5GB RAMu DDR, karta graficzna FX5200 128MB i zasilacz FSP 350W. Miałem do wyboru jeszcze jakiegoś chińczyka 400W, ale wolę stabilne i dobre 350W, niż tykającego czterystowatowca. Sprzęcior jak na moje aktualne wymagania spełnia swoją funkcję doskonale, jednak jak się bawić, to się bawić.
Zamówiłem wspomniany cooler oraz ramkę na dysk, więc pierwsze dwie pierdoły będę miał z głowy. Kolejnym krokiem będzie upgrade zasilacza na jakiegoś nowego 450W, który będzie overkillerem na aktualny sprzęt, ale lubię mieć zapas mocy. Następnie będę polował na GeForce 7600GT 256MB, którego mój aktualny zasilacz może nie uciągnąć, a ryzykować nie mam zamiaru, zwłaszcza, że aktualna grafika radzi sobie świetnie z grami, które idą na pierwszy ogień, a znając moje tępo ogrywania, to starczy jeszcze na długo.
No i takim obowiązkowym zakupem, który jest w planach może jeszcze na ten tydzień, to switch DSUB/USB, bo ciągłe odłączanie komputera i podłączanie tego mnie nie bawi. A tak będę mógł sobie odpalić nawet dwa na raz i obraz oraz myszkę i klawiaturę będę przełączał jednym przyciskiem.

Aktualnie jednak nie pozostaje mi nic innego, jak cieszenie się sprzęcikiem, ogrywanie Maxa Payna i czekanie na aktualnie zamówione części. No jaram się tym starym gratem bardziej niż bym kupił sobie GTX1080 do swojego głównego komputera.  ;D

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #42 dnia: Września 17, 2017, 23:25:00
Oj, ten PC to nie aż taki retro ;) Ale XP bardzo miło radzi sobie ze starymi grami, czuć jeszcze starego ducha poprzedników. Mój pierwszy 'normalny' komp miał właśnie P4 na pokładzie, ale bez HT i 1.6Ghz ;) Ostatecznie położyłem na nim miedziane chłodzenie z wersji 3GHz i podkręciłem na 2.66Ghz (tyle max pozwalała płyta), ale potem dla czystego sumienia zostawiłem go na 2.4 Ghz. Oj lubię jak ktoś mi klamoty z tej epoki pokazuje, chociaż 'podkręcanie' klona pierwszego Pentiuma za pomocą zworek na płycie - o tym już z młodymi nie pogadasz ;)

Offline loompy100

• Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 2
  • asa
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum.
  • PSN ID: loompy100
Odpowiedź #43 dnia: Września 17, 2017, 23:45:19
I to jest stety/niestety przewaga starszych konsol, że wkładasz grę i jazda. Działanie starszych gier z nowymi systemami jest tragiczne, a dodatkowa zabawa z wirtualnym komputerem, instalowaniem gier jest irytująca. Swego czasu też chciałem sobie sprawić ze dwa takie kopmy. Jeden coś koło Pentium II z Win98, a drugi właśnie z P4 i XPekiem, ale dla kilku gier zrezygnowałem z przedsięwzięcia, bo to kolejne koszty i więcej gratów w pokoju :)

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #44 dnia: Września 18, 2017, 01:51:58
Powiem tak: 20 ojro za taki pc to juz nie jest symboliczna kwota. :D
Plus taki ze przynajmniej zasilacz masz przyzwoity
Kolejnym krokiem będzie upgrade zasilacza na jakiegoś nowego 450W, który będzie overkillerem na aktualny sprzęt, ale lubię mieć zapas mocy.
Jeśli aktualny zasilacz jest sprawny, to juz teraz masz duży zapas
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2017, 02:07:46 wysłana przez Stall »

SMF spam blocked by CleanTalk