Aktualności

[Chudy] Kolekcja

Chudy · 4891

Offline Chudy

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Sierpnia 24, 2015, 13:30:32
Przedstawiłem się w odpowiednim dziale, więc przyszedł czas na zaprezentowanie mojej kolekcji. Składa się ona z Playstation SCPH-5502 (polska dystrybucja), której jestem trzecim właścicielem (kupiona na początku lat dwutysięcznych), dwie PS One (zaplombowane, liczba właścicieli nieznana), trzy pady DualShock oraz dwie karty pamięci (oryginał i podróbka). Odnośnie gier, to posiadam tytuły zamieszczone na zdjęciach oraz trzy, które są bez pudełek, instrukcji i dość mocno sfatygowane: Firebugs, Tom Clancy's Rainbow Six Rogue Spear i Gran Turismo 2 w wersji NTSC (Simulation Mode). Poza wspomnianą trójką, gry to pełne wydania, a kondycja płyt jest idealna lub bliska perfekcji (tylko w takim stanie staram się kupować nośniki).
   Nie kolekcjonuję gier dla samego kolekcjonowania, tylko z sentymentu i moim zdaniem ich ponadczasowości (może z wyjątkiem THPS 4). W zbiorze nie ma przypadkowych tytułów, gdyż we wszystkie grałem wiele lat temu, tyle że wtedy niekoniecznie były oryginalnymi wersjami. W czasach beztroskiej młodości pogrywałem w bardzo różne gry, ale nie mam ich w kolekcji z dwóch powodów: nie przetrwały próby czasu (szczególnie pod względem graficznym) albo nie mam do nich dostępu na rynku gier używanych (np. ISS Pro 98).
   Spośród gier, które posiadam, cenię sobie Crash'a Bandicoot 2: Cortex Strikes Back z dodatkowa instrukcją w języku polskim (niestety w wersji czarno-białej) i paragonem opiewającym na kwotę 99 zł, wystawionym 02.08.1999 r. w nieistniejącym już warszawskim sklepie oraz Crash Bandicoot 3 Warped, też z polskiej dystrybucji, tyle że instrukcja w języku polskim jest kolorowa i stanowi integralną część książeczki (dodatkowe języki to rosyjski, czeski i turecki), a tylna okładka jest również po polsku. Pozostałe gry nie posiadają tych dodatkowych elementów, co nie zmienia faktu, że są dla mnie jednakowo ważne :)

Zdjęcia:

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 24, 2015, 15:04:32
Same konkrety :) I do tego dwie gry nówki w foliach, gdzie takie coś dorwałeś?

Pierwszy raz widzę brzeg tej składanki 2 in 1 i jak przedniej okładki nie znoszę i według mnie wygląda okropnie tak brzeg nawet, nawet. Dobrze wiedzieć, że jest biały, myślałem, że wpisuje się w standardowy design.

Przy okazji tej historii z Crashem 2, tak sobie pomyślałem, że już dobiliśmy tej ceny co 16 lat temu tzn. 99zł. Wiadomo wtedy to był inny pieniądz, ale jakby nie patrzeć teraz podobnie trzeba zapłacić za Crasha, a dostaje się nie nowy egzemplarz, ale kilkunastoletni.

Offline Chudy

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 25, 2015, 19:50:32
W folii miałem jeszcze Tony Hawk's Pro Skater 2, ale musiałem ją rozpakować, zbyt dobra jest to gra  :)

Wszystkie gry z kolekcji pochodzą z allegro. Tony Hawk's Skateboarding był w miarę drogi (porównując do cen, które zapłaciłem za pozostałe części THPS), bo nabyłem go w pakiecie z THPS 4 za ok. 70-80 zł, natomiast THPS3 wylicytowałem za 36 zł razem z wysyłką. THPS2 kosztował mnie ok. 40 zł z przesyłką, więc chyba nie przepłaciłem za żadną z części  ;)

Brzeg składanki Rayman 1 & 2 jest biały, co faktycznie ciekawie się prezentuje na tle innych opakowań. Okładka jest zwyczajna, to samo dotyczy płyty, która jest w tym samym kolorze co brzeg. Dystrybutorzy Rayman'a chyba stwierdzili, że gra, które w istocie ma bajeczne kolory (mam na myśli pierwszą część), płyty i okładki może mieć przeciętne, gdyż i premierowe wydanie ma blady kolor nośnika. Kiedyś  spotkałem się z żółtą płytką, i ona wygląda przyzwoicie, ale niestety ja mam bure wydania.

Ceny są kształtowane przez rynek, więc skoro jest osoba, która kupi grę za takie, a nie inne pieniądze, to mamy co mamy. Ostatnio przeglądałem Kompendium Playstation i jest tam wzmianka, że gry w Platynowej serii kosztowały wtedy połowę ceny wydania premierowego, czyli niewiele ponad sto złotych. Biorąc pod uwagę zarobki w latach 90, to koszt ok. 200 zł za grę wydaje mi się bardzo wysoki.

Offline eloiasia1

• Sierżant
  • *
Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 25, 2015, 20:31:16
fan Iss Pro i Tony Hawka a do tego jeszcze Raymana, Swietny gust :) super kolekcja, co dalej względem kolekcji, masz zamiar zapoznawać się z nowymi pozycjami, tymi których nie miałeś okazji dawniej ograć? czy tylko te tytutyły okraszone nutką sentymentu.

Offline Chudy

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 27, 2015, 14:01:10
Dziękuję za pochlebne słowa. Przejrzałem Twoja kolekcję i stwierdzam, że moja jest niezła w porównaniu do przebogatej, którą Ty posiadasz  :)

Co dalej względem kolekcji? Jest to dobre pytanie, sam się nad tym trochę zastanawiam. Z sentymentu chciałbym dokupić wspomnianego ISS Pro 98 i, jeśli uda mi się jakimś cudem przerobić japoński save z Gran Turismo 2 na region PAL, to właśnie GT2. Na pewno zapoznam się z innymi tytułami gier, w które nie miałem okazji pograć. Najprawdopodobniej będą to platformówki (np. Lomax) i przymierzam się do gier przygodowo-platformowych, które w przeszłości omijałem. Nie mam pojęcia o tego typu grach, więc czeka mnie trochę czytania i szukania. 

Offline Damian

• Major
  • *
    • Reputacja: 18
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: damiank94
  • Steam ID: damiank94
  • GamerTag: damiank94
Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 27, 2015, 20:18:29
jeśli uda mi się jakimś cudem przerobić japoński save z Gran Turismo 2 na region PAL, to właśnie GT2.
Cudu nie trzeba, to bardzo prosta sprawa.

Offline Chudy

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 29, 2015, 13:27:13
Obyś miał rację. Natknąłem się na kilka wypowiedzi na różnych forach i konwersja save'ów japońskich na europejskie jest problematyczna.

Offline Damian

• Major
  • *
    • Reputacja: 18
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: damiank94
  • Steam ID: damiank94
  • GamerTag: damiank94
Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 29, 2015, 22:08:28
Z GT2 nie powinno być problemu bo sam próbowałem i działało.

Offline Chudy

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 31, 2015, 23:42:42
Gdy już będę się za to brał, to odezwę się do Ciebie w razie problemów  :)

SMF spam blocked by CleanTalk