Aktualności

[bms] Private Heaven evo

bms · 65695

Offline bms

dnia: Lipca 12, 2016, 17:30:14
Jakiś czas temu znalazłem artykuł Bodzia na PPE.pl i tak trafiłem do strefy. Zainspirowała mnie do zakupu PSX'a, jakiego miałem w dzieciństwie.
To było jakieś pół roku temu. A teraz sami zobaczcie jak chęć posiadania szaraka pod TV zamieniła się w:

(Trzeba otworzyć w nowej karcie żeby zobaczyć większe zdjęcia)

Oczywiście poluje na PS One i ciekawe tytuły, także ten dział choć skromny ma priorytet.
Większość konsol z kolekcji miałem w posiadaniu za młodu.
Miejsca na konsole i gry jeszcze jest sporo, a pomysłów przybywa z dnia nadzień :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2018, 11:47:37 wysłana przez bms »

Offline SALADYN

Odpowiedź #1 dnia: Lipca 12, 2016, 18:32:48
Tego typu szafki genialnie prezentują kolekcje konsol ale mają jedna zasadniczą wadę, nie pozwalają sprzętowi "oddychać" a brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza oznacza rychłą awarię. Radziłbym więc wszystko od szóstej generacji konsol wzwyż wyjmować na jakiś taboret podczas intensywniejszych sesji.

Offline gumislav

Odpowiedź #2 dnia: Lipca 12, 2016, 18:57:52
Kozacki pokój!  8)
Superanckie zasoby sprzętu. Zazdraszczam szczególnie tych dwóch perełek od Segi.
Pozostaje tylko życzyć rychło jak najwięcej gier  :)

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #3 dnia: Lipca 12, 2016, 19:42:48
Ale super klimatyczny pokój! Świetnie to wyeksponowałeś! A te półki na konsole?! :)

Nie przesadzałbym też z tą cyrkulacją. Ja wychodzę z założenia, że co się ma spalić to i tak się spali. Poza tym tam gdzie nowsze konsole, czyli pod TV, nie ma z tyłu płyty więc przepływ powietrza jest.

Co do półki z lewej. Te konsole nie są podpięte? Tylko luzem tam stoją i jak masz ochotę na granie to sobie wybierasz i wkładasz w wolne miejsce pod TV, czy jak?

Offline SALADYN

Odpowiedź #4 dnia: Lipca 12, 2016, 20:29:39
Oj cyrkulacja powietrza ma przeogromny wpływ na żywotność sprzętu. Brak płyty z tyłu nic nie da, zarówno wloty jak i wyloty muszą mieć sporo miejsca.
Kiedyś chciałem mieć właśnie taki sam mebel do prezentowania kolekcji konsol ale planowałem jedna istotną zmianę. Chciałem żeby półki się wysuwały jak szuflady tylko po to żeby zapewnić odpowiednią cyrkulacje powietrza podczas grania.
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2016, 20:31:20 wysłana przez SALADYN »

Offline Don

• Zasłużony
  • Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 9
  • Odznaczenia Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
  • PSN ID: Hoobertoo_PL
Odpowiedź #5 dnia: Lipca 12, 2016, 20:48:03
Bardzo fajna ekspozycja konsol. Dołączam sie do pytania Bodzia o podłączenie konsol - rozumuję, że nie są na stałe podpięte pod tv? Teraz pozostaje życzyć udanych łowów na gry:)

Offline repip

Odpowiedź #6 dnia: Lipca 12, 2016, 21:36:25
O co ja widzę C64G! Mój ziom!

Sega Saturn ehh moja niespełniona zachcianka (pogodziłem się już z tym, że tego ustrojstwa nie kupie), masz jakieś gry na to? Obok Atari 2600 junior po lewej co jest? Też jakaś atarynka?

Kupno sprzętu to jedno, ale weź tu teraz kolekcję gier uzbieraj człowieku... masakra, ja w przyszłym roku "finiszuję" jeżeli o zbiory chodzi to może się też pochwalę tutaj bo póki co skromne 100+ gier (nie licząc mikrokompów) i chyba z 10 sprzętów.

Offline bms

Odpowiedź #7 dnia: Lipca 12, 2016, 21:44:44
Saladyn ma rację. W przegrzanych konsolach robią się "zimne luty" na płytach głównych - nie do naprawy. Zdaję sobie z tego sprawę, ale nie przesadzałbym. Od tyłu jest trochę przestrzeni. Starsze konsole tak się nie grzeją. Wyciągam tylko PS3 ponieważ mieści się w kwaterze na styk.

Eh... chciałem kupić amplituner z upscalerem + kilka switchów żeby spiąć wszystko w całość. Zmieniłem zdanie jak zacząłem to robić. Ilość przewodów przeraziła mnie. To trzeba zobaczyć, bo wydaje się że jest tego niedużo. Poza tym estetyka mocno by ucierpiała. Zdecydowałem, że będę wyciągał potrzebny sprzęt. Podpięcie trwa mniej niż 2 min. W szufladach mam podpisane i pospinane wszystkie przewody. Jak zbiorę cały sprzęt jaki planuje, to jeszcze przemyślę jak w ostatecznej wersji będzie wyglądała ekspozycja.

erpip, od C64 zaczęła się moja przygoda z grami. Nawet na regale stoi zdjęcie jak miałem 5 lat i szarpałem :D
Na Saturna właśnie jadą do mnie gry z ebay'a. Na razie podstawowe tytuły. W PL ciężko z tym sprzętem.
Obok Juniora stoi Atari Flashback 4. W planach jest oryginalny Woody. Na razie to musi wystarczyć. Bardzo ładne są joystick'i.
Pokaż co masz. Ja też chciałem czekać aż skończę zbierać, ale uznałem że fajnie jest pokazać ewolucję niż od razu finalny efekt :)

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #8 dnia: Lipca 12, 2016, 22:08:55
Odnośnie cyrkulacji - PS3 FAT działała u mnie (miała ponad 6 lat), ale wstawiłem ją we wnękę, bo tak mi bardziej się podobała. Po niecałym miechu i rzężenia wentylatora często przy maxie - padła, YLOD. Mogłem być zły tylko na siebie (w jakimś poście to pisałem), bo dalej miałbym FATA ;).

Ultra miejscówka! Porządeczek - to lubię! Zastanawiałem się też nad kablami, ale w Twoim wypadku Twoje rozwiązanie ma sens - nie dziwię się. Szacun!

To chyba jedno z dodatkowych pomieszczeń co? Chyba nie główne operacyjne pomieszczenie? :) Ekspozycja super x99 :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2016, 22:12:54 wysłana przez hankie »

Offline Sergio

• Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: s4rgiothor
Odpowiedź #9 dnia: Lipca 12, 2016, 22:20:10
Pokoj extra! po wakacjach bede mial wolny maly pokoj u siebie i tez wlasnie mialem wplanach zrobic cos extra (28" CRT TV juz jest gotowy, chcialbym jeszcze poszukac old-schoolowego CRT monitora do komputerow)

Widze ze szafeczka z IKEA, wlasnie mam jedna taka w salonie na ksiazki, myslalem o drugiej tez na konsole tylko zeby jeszcze kupic extra poleczki dzielace jedna polke na 2 (nie moge tego znalesc na stronie Ikea, ale poprostu wiecej miejsca sie robi i mozna n.p. 2 PSX dac i wypelnic to bardziej)

Co do polki z gierkami to tez bym polecil (choc nie wiem z kad ja masz) ale n.p. umnie Billy polka z IKEA kupilem dodatkowe 2 polki i odrazu lepiej to wyglada

Odnośnie cyrkulacji - PS3 FAT działała u mnie (miała ponad 6 lat), ale wstawiłem ją we wnękę, bo tak mi bardziej się podobała. Po niecałym miechu i rzężenia wentylatora często przy maxie - padła, YLOD. Mogłem być zły tylko na siebie (w jakimś poście to pisałem), bo dalej miałbym FATA ;).

Posiadajac dzisiaj FAT-a to na dzien dobry bym otwieral i paste wymienial

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #10 dnia: Lipca 12, 2016, 23:09:11
Ja teraz też. Mądry Polak po szkodzie, moja wina. Ale zimnym lutom i bezolowiowym połączeniom pasta już by nie pomogła... Żal mi tostera. Szkoda, że niektóre szafki z Ikea nie są w wenge, strzeliłbym sobie choć ćwierć takiej ścianki jak kolega :)

Offline meres

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 4
  • PSN ID: meres65
Odpowiedź #11 dnia: Lipca 12, 2016, 23:12:02
Takie poleczki właśnie chcę sobie sprawić, super sprawa fajnie to wygląda naprawdę.

Offline loompy100

• Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 2
  • asa
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum.
  • PSN ID: loompy100
Odpowiedź #12 dnia: Lipca 12, 2016, 23:32:18
Fajny, klimatyczny pokój bms :) Na razie gier tyle co kot napłakał :D, ale przy takiej ilości konsol nie dziwie się, że mniej kasy zostaje w portfelu, a niektóre klasyki na taki sprzęt potrafią kosztować krocie :) Wszystko ładnie i schludnie, gdybym ja robił taką gablotkę zdecydowałbym się na płytę 'plecówke' z tyłu, a na froncie jakieś szkło, bo jak wycierasz kurze to musisz się chyba sporo namęczyć. Sam planuje zrobić sobie taką gablotkę ze szklanym frontem, ale to już trochę większe koszty, nawet gdyby się chciało to zrobić samemu :)

Offline bms

Odpowiedź #13 dnia: Lipca 13, 2016, 11:05:13
Z IKEA jest tak, że jeden regał kosztuje 100 zł a drugi 500, a ma tylko inny kolor. Mam gablotę szklaną ale nie chcę tam ładować konsol. To ma być używane a nie tylko podziwiane ;)
Przypomniał mi się jeszcze jeden argument przeciwko spinaniu wszystkiego w całość. Chodzi o kable padów. Jakby były bezprzewodowe to nie ma problemu, ale grając w takiego NES'a z miejsca gdzie teraz leży musiałbym stać przed TV...

Offline SALADYN

Odpowiedź #14 dnia: Lipca 13, 2016, 11:31:02
Przypomniał mi się jeszcze jeden argument przeciwko spinaniu wszystkiego w całość. Chodzi o kable padów. Jakby były bezprzewodowe to nie ma problemu, ale grając w takiego NES'a z miejsca gdzie teraz leży musiałbym stać przed TV...

SMF spam blocked by CleanTalk