[bms] Private Heaven evo

Zaczęty przez bms, Lipiec 12, 2016, 17:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Obecnie bytuję oraz trzymam pieczarę na poddaszu, ale sporo wyższym. I powiem Ci jedno, że adaptacja jak masz instalacje pójdzie nie tak źle jak myślisz ;)
Gorzej będzie z zabudową - jak nie stolarz i na wymiar to spooro się naszukasz. Ale powodzenia! Miejsce i klimat świetny!

Quake96

Jak szukasz poradników budowlanych, szczerze polecam na YT kanał "Mario Budowlaniec". Wszystko ładnie opisane od A do Z :)

meres

@bms ile masz wysokości w najwyższym punkcie poddasza? klimat będzie super ale zainwestuj w klimatyzator w lecie będzie piekło ;-)

bms

Poddasze ma około 230cm w szczycie. Nie mierzyłem, ale z wysokością nie ma problemu.
W sezonie zimowym jest tam ciepło. Nawet ten kaloryfer jest niepotrzebny. W lecie jest gorąco, ale mam 3 linie obrony:
1. Główne stanowisko będzie między oknami dachowymi. Otworzę wszystkie i będzie przewiew.
2. Na zdjęciach widać szarą puszkę - to klimatyzator. Będzie zainstalowany.
3. Jak jest upał, to się nie gra tylko jedzie nad wodę :P

Mario Budowlańca znam. Korzystam z jego poradników :)
Jak coś zacznie pękać, to polecą tapety xD Najbardziej obawiam się otworów okiennych.
Elektryka opanowana, ale łatwo nie było. Muszę jeszcze dorobić gniazdek. Wpadłem na pomysł żeby zainstalować "Główny Wyłącznik" tj. jeden przełącznik, który będę przekręcał i cała kolekcja dostanie zasilanie. Pstrykanie listew za każdym razem odpada, bo chcę ukryć okablowanie.
Ogólnie wszystko już jest zaplanowane, chociaż wiem, że na pewno coś się zmieni do finiszu.

meres

230 cm to spoko na zdjęciach wygląda na mniej, fajnie to wszystko wygląda lubię takie skosy mają klimat :-)

JAPONIEC

Poddasza są super, ale bałbym się trzymać delikatniejsze rzeczy w takim miejscu (chyba, że klimatyzacja by chodziła 24/7). Sam mam game room na piętrze i latem temperatury pomieszczenia osiągają 30 stopni. Nie jest to dom, a mieszkanie dwupoziomowe, więc nie mam skosów - myślałem że dzięki temu będzie pod względem nagrzewania się trochę spokojniej, ale się myliłem. Płytom nic się nie stanie, póki nie ma wilgoci mogą siedzieć w jeszcze większym ciepełku, martwiąc się o sprzęty posiadające multum kondensatorów, magazyn sprzętowy urządziłem sobie na 'parterze'.

Może to niepotrzebne panikowanie - wszak elementy elektroniczne powinny wytrzymywać większe temperatury. Jakiś spec elektronik mógłby się w temacie wypowiedzieć?

Klimat będziesz tam miał nie od parady, jedyna wada to skosy - ciężko wtedy o regały :). Good luck!

bms

Temperatur się nie obawiam. Dom nie jest nowy i wiem czego się spodziewać. Poza tym w lato zdarzało się 32st.(!) w przestrzeni mieszkalnej, więc jakby coś miało się stać z urządzeniami, to już by się stało. Nie mam też super cennych frykasów ;)
Ścianki kolankowe już są.

Już widzę tą fuszerę przy łączeniu ścianek ze skosami :)

Nadal walczę z elektryką. Co chwilę dochodzi nowy pomysł i przeróbki.
Żona jak zobaczyła tempo prac, kazała mi wezwać fachowca xD

hankie

Jak żona taka cwana, niech sama zrobi! Kurka, z babami... Dopinguję i życzę by temperatury nie były takie dramatyczne. Przeróbki elektryczne tylko na poddaszu, czy obejmują więcej domu z racji ilości urządzeń?

bms

Mikołaj musi mnie bardzo lubić. W zeszłym roku przyniósł mi PVM, a w tym coś większego:

Będzie co naprawiać, ale większość części jest dostępna także jestem dobrej myśli. A może wszystko działa?
Sprzęt ma 35 lat ! Za czasów świetności był w użytku na dworcu autobusowym :)

Żona zadeklarowała się, że jak nie uda się naprawić, to zrobi mi z obudowy regał na gry - też fajnie.

Monitor można przekręcić na pion, także prawdopodobnie na stałe w automacie będzie jakiś shmups (najlepiej Raiden, ale raczej małe szanse na zdobycie PCB).
Dobrze, że będę miał na niego miejsce. Prace na poddaszu posuwają się na przód. W styczniu powinno być otwarcie.

Ja sam zrobiłem sobie taki prezent:

Trochę mnie poniosło z dwiema sztukami, bo jak zacząłem liczyć sprzęty to wystarczy jeden. Prawdopodobnie drugi będzie na sprzedaż.

hankie

Oj, nie replika a prawdziwy arcade. Chociaż pewnie jak ten kineskop by działał - po odpaleniu pewnie by Ci gałki oczne wybuchły ;)

CytatŻona zadeklarowała się, że jak nie uda się naprawić, to zrobi mi z obudowy regał na gry
Twoja Żona jest stolarzem? :) (ups, przepraszam - stolarczynią, trzeba odmieniać, takie czasy;) )

bms

Z kineskopem nie ma tragedii. Grałem na takim niedawno. Nie jest to HD ale jest klimat. Poza tym oryginał to oryginał. Mam inne sprzęty do delektowania się obrazem.
Żona jest stolarzem amatorem. Sama robi nam mebelki :) Ja jej pomagam tylko z cięciem i noszeniem.

hankie

Tutaj racja - automat musi mieć swój klimat. Dodałbym do niego lekko trzeszczący mono głośnik - takie 'budy' pamiętam ;)

bms

Przytargałem automat do pokoju.

(usunięta maskownica wokół ekranu)

Kupiłem seee gre C&D.

i co?

I to:

Niestety. Pomimo reanimacji monitor nie odżył, a mogę stwierdzić, że nawet bardziej go uśmierciłem xD

Zastanawiam się teraz nad kilkoma opcjami:
- monteż monitora CRT ze zwykłego TV,
- montaż LCD + PC lub Pandora (ale coś takiego już mam)
- przeszczep bebechów z bartopa (to był prezent więc słabo :/ )
- wykonanie gabloty z obudowy na cenniejsze okazu, tak żeby jej nie zniszczyć

Cokolwiek nie wymyślę, obudowa zostanie obklejona i doprowadzona do bdb stanu.

SALADYN

Zmieniłbym przyciski w tym automacie, te nie wydają się zbytnio wygodne.

JAPONIEC

Pandora / PC z MAME = fuj.
Tylko matka NeoGeo  8)

Osobiście wrzuciłbym CRT-ka, a do środka jakiegoś superguna, żeby bezboleśnie przepinać gierki w miarę potrzeby.