[bms] Private Heaven evo

Zaczęty przez bms, Lipiec 12, 2016, 17:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

next THE flex

Cytat: bms w Czerwiec 19, 2024, 08:13

Ogólnie jest to jedna z moich ulubionych serii

To jest nas dwóch :) Ponadczasowy ultra klasyk i kamień milowy gier w ogóle. Miłego grania NOD vs GDI

Edit:

Tutaj porównanie obu portów
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

bms

Długo zwlekałem z prezentacją nowej odsłony game roomu. Może wydać się to dziwne, ale stwierdziłem, że jest ZA DOBRZE  ;D  Przez rok się przyzwyczaiłem, także już nie robi to na mnie takiego wrażenia – a paczta se.

Była już wersja minimalistyczna.
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Teraz spróbowałem wersji maxi tj. najlepiej wykorzystać potencjał dostępnego miejsca. Trzonem zmian był pomysł obrotowego fotela i stworzenie wyspecjalizowanych stanowisk. Fotel udało się zdobyć za bezcen. Jest paskudny, lecz spełnia założenia - jest obrotowy, w miarę wygodny i da się go rozłożyć.

Zaczynając od lewej mamy stanowisko z plazmą EDTV multiformat z naciskiem na 480p 16:9. Obok znajduje się RACK z centrum dowodzenia.

Następnie jest monitor PC CRT do eksperymentów, DC oraz 240p 120Hz.

Tuż obok monitor Barco w konfiguracji wertykalnej stricte to shmupsów / arcade w tym formacie.

Kolejny element układanki, to telewizor CRT SD B&O, który jest głównym odbiorcą sygnału 240p i 480i. Dalej w prawo OLED do nowożytnej rozrywki – PS5 i filmy UHD.

Na drugiej ścianie znalazła się plazma 720p. Teoretycznie jest idealna do PS3. Będzie wymiana tego ekranu na inny (jak upoluję).
Na końcu wyliczanki znajduje się stanowisko-hołd. Nie mam zamiaru raczej tutaj grać. Traktuje to jak interaktywny eksponat. Oczywiście mowa o C64, podpiętym do wykluczonego z obiegu innego sygnału, nietuzinkowego telewizora B&O.

Nie zapomniałem również o audio. Na suficie wylądowały głośniki pod Atmos. Dzięki temu mam ,,kopułę z dźwięku". Niezależnie w którą stronę się obrócę, dźwięk mnie otacza. Jedyne niedociągnięcie w tym układzie, to brak swobodnego przełączania kanałów stereo z jednaj na drugą stronę. Pracuje nad tym. Na tą chwile wykorzystuje wbudowane głośniki z plazmy w razie potrzeby uzyskania dokładnego efektu stereofonicznego.

Pomysłów przybywa z dnia na dzień...

Stall

Najlepszy setup na forum. No, brakuje tylko modern kompa z OLEDem i jakiegoś starszego z XP pod ten fajny monitor CRT.

hankie

Idea oborotego krzesła do obsługi stanowisk - petarda! Wygląda jak obsługa USS Enterprice :) Ale kurka jakbyś mi odpalił wszystkie ekrany naraz to by mi zakończenia nerwów wypaliło od tych bodźców ;) I powiem szczerze, że utrzymanie porządku w takim zbiorze kabli, sprzętów różnorakich - wyzwanie. I szanuję.
Co do różnorodności - właśnie to głóny czynnik wow u Ciebie. No kurka pograsz we wszystko na co masz ochotę ;) Na różnych ekranach - ale możliwie jendorodnym systemie dźwieku (racja?). Oby tylko Cię szlag nie trafił i nie chciał nic demontować, życzę z całego serca.
Cytat: bms w Maj 12, 2026, 12:34Trzonem zmian był pomysł obrotowego fotela i stworzenie wyspecjalizowanych stanowisk. Fotel udało się zdobyć za bezcen. Jest paskudny, lecz spełnia założenia - jest obrotowy, w miarę wygodny i da się go rozłożyć.
Tak jest z meblami! Ja planuje wymienić sofrę trójkę na pełną rogówkę. Te które wyglądają jak z początku '80 są najlepsze, najwygodniejsze, najprawktyczniejsze - no ale po prostu wygladają jak stare meble. Samica chce 'jednak ma stać kilka lat to ładniejsze' - ale ŻADNE z nich tak wygodnie nie jest, basta. TO ma być czyste, służyć i być wygodne. Tak jest? Nara, bez dyskusji.
Patrzę na Twoje poddasze... Po majówce też u nas dokończyliśmy deskowanie stryszku i mimo, że jest tam trochę metrów i idzie sie spokojnie wyprostować w centrum i trochę obok - to jednak nie będę bardziej (oprócz doceiplenia szczytu) tam już ingeorował (tak myślę) bo niestety - kominy wentylacyjne mam, prad - ale bez okna troche tam ponuro, filmik
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Więc u mnie trochę półek i pierdolnik magazyn będzie :P
Cytat: bms w Maj 12, 2026, 12:34Oczywiście mowa o C64, podpiętym do wykluczonego z obiegu innego sygnału, nietuzinkowego telewizora B&O.
To akurat dla mnie zagadka xD

Morden

Co tu du dużo mówić. Ładnie i przytulnie. Niczego więcej nie potrzeba. Mi już tyka czwarty rok w nowym domu, a jeszcze piwnicy nie ogarnąłem tak jak bym chciał. Bo te wszystkie kineskopy też będą miały prędzej czy później swoje miejsce. Naprawdę super poddasze. No i widzę że klimatyzacja jest, bo pewnie by się tam człowiek usmażył latem. Hehe.

Powiedz mi lepiej jak Ci idzie w Border Down i Garegga, bo widzę że odpalone. Szczególnie interesuje mnie czy w Border Down grasz "na poważnie". Zawsze bardzo podobała mi się mechanika "granic", break laser zarówno jako ofensywa jak i podbijanie punktów, ogólnie super gra.

To chyba najlepsza gra G.Rev i zawsze dziwiłem się, że to Under Defeat doczekało się typu reedycji a Border Down nie. Miejmy nadzieję że ktoś się tym prędzej czy później zajmie. Nie liczę na M2, ale chociaż City Connection.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

hankie

I @bms przypomnij jakie tam automaty stoją przy okienku?

zenq

Cytat: hankie w Maj 12, 2026, 13:02bez okna troche tam ponuro
e tam e tam, ja tam robie gralnie na poddaszu, mialem wstawiac okno, ale w sumie nie widze sensu i robie bez.
Dzieciakom zrobilem na poddaszu dodatkowy, wspólny pokoik z wejsciem po sciance wspinaczkowej ze swoich pokoi i tam nie dosc ze nie ma okna, to jeszcze wszystko na czarno wymalowane. Ledy w RGB robia wystarczający klimat i okna wogole nie brakuje.

Janusz

Fotel skradł show :D

Mi się zawsze marzył nawet zwykły uszak, ale nawet na niego już nie mam miejsca ;/ Choć tak patrząc teraz na te fotki, to i takie bydle z rozkładanym podestem na nogi kusi, choć ewidentnie trzeba mieć do tego odpowiednią przestrzeń. Spoko patent z tym schowkiem na piloty :D Wszystko pod ręką.

A co z grami? Bo sprzętowo miazga, ale jakoś nie kojarzę żebyś wrzucał jakieś regały?

bms

Cytat: Stall w Maj 12, 2026, 12:54Najlepszy setup na forum. No, brakuje tylko modern kompa z OLEDem i jakiegoś starszego z XP pod ten fajny monitor CRT.
Ten monitor PC stoi właśnie na takim retro komputerze. Mam tam zainstalowane CRT emudrive, więc nie każda gra chce na tym odpalić, ale właśnie retro tytuły z PC na nim ogrywam.

Cytat: Morden w Maj 12, 2026, 15:08Powiedz mi lepiej jak Ci idzie w Border Down i Garegga, bo widzę że odpalone.
Border mnie zainteresował ponieważ jest duchowym następca Metal Black, który bardzo mi podszedł. Rzeczywiście klimat ma niepowtarzalny. Jednak jeszcze nie zająłem się nim "na poważnie" ze względu na brak adaptera pod stick do DC.
Garegga przyjemna gra. Nie za trudna, nie za łatwa. Wiem, że system punktowania dodaje sporo do rozgrywki, ale zazwyczaj nie gram na punkty. Raczej staram się stracić jak naj mniej żyć ;)

Cytat: hankie w Maj 12, 2026, 15:29I @bms przypomnij jakie tam automaty stoją przy okienku?

To jest dla mnie krępujący temat, bo od lat nie mogę skończyć automatu do TATE. Ostatnio się za niego wziąłem, ale po oświeceniu w sprawie sitcków stwierdziłem, że nowe oprzyrządowanie a'la USA mnie nie satysfakcjonuje i opadł mi entuzjazm. Poza tym ciągle nie mogę się zdecydować jaki temat zastosować do oklejania obudowy i marquee... Jakieś propozycje?

Cytat: zenq w Maj 12, 2026, 16:12okna wogole nie brakuje
Światło słoneczne raczej nie jest potrzebne. Ja na przykład 9 na 10 wizyt w pokoju jestem już po zmroku. Z drugiej strony okno przydaje się żeby szybko przewietrzyć wnętrze. Klima obowiązkowa. U mnie przy fali upałów temperatura sięgała 30+st.C. Starasz koła izolacji dachu :/

Cytat: Janusz w Maj 12, 2026, 18:24Fotel skradł show
Fotel kupiłem okazjonalnie właśnie od kogoś, co sobie go wstawił do małego pokoju. Przeliczył się okrutnie. Docelowo chciałbym taki kultowy taboret

Powstrzymuje mnie cena i konieczność przenoszenia podnóżka za każdym razem gdy obracam fotel.

Cytat: Janusz w Maj 12, 2026, 18:24A co z grami? Bo sprzętowo miazga, ale jakoś nie kojarzę żebyś wrzucał jakieś regały?
Mam regał, ale gry ogólnie porozrzucane są po całym piętrze (gdzieniegdzie widać je na zdjęciach ;) ). Nigdy nie ukrywałem, że nie jestem fanem zbierania "plastiku". Retro nie kupuję,
bo wszystko mam ODE. Inwestuje jedynie w nowsze gry pudełkowe i retro, które uważam za szczególnie wybitne.

makumator

Wspanialy overkill monitorów, za dużo nawet jak na moje adhd, a to serio się trzeba postarać żeby mnie striggerować. Szacuneczek za adaptacje poddasza, piekna jaskinia wyszła. Podobnie jak @hankie , trochę  mi brakuje ze automaty musiały się schować (zwłaszcza pinball) na rzecz centrum dowodzenia wszechświatem, no ale coś za coś.

Morden

Cytat: bms w Maj 12, 2026, 20:13Border mnie zainteresował ponieważ jest duchowym następca Metal Black, który bardzo mi podszedł. Rzeczywiście klimat ma niepowtarzalny. Jednak jeszcze nie zająłem się nim "na poważnie" ze względu na brak adaptera pod stick do DC.
Garegga przyjemna gra. Nie za trudna, nie za łatwa. Wiem, że system punktowania dodaje sporo do rozgrywki, ale zazwyczaj nie gram na punkty. Raczej staram się stracić jak naj mniej żyć ;)

Metal Black można było na szczęście dostać na składankach Taito, bo wersji F2 nie mam niestety. Też dobra gra z imponującą ilością warstw tła i skalowaniem.

No ale teraz od gadania o Border Down mi się zachciało ... Gdyby nie fakt, że ani Naomi nie chce mi się wpinać w automat, ani też nie chce mi się podłączać DC.

Co do Garegga, ten szatański sposób windowania trudności sprawia, że zawsze uważałem grę za trudną, a przynajmniej do czasu gdy dowiedziałem się jak temu częściowo przeciwdziałać. Dla niewtajemniczonych, WSZYSTKO w grze posuwa do przodu wewnętrzny licznik który steruje poziomem trudności. Im lepiej nam idzie, tym gra staje się trudniejsza. Zdobywanie silniejszej broni i zbieranie dodatków drastycznie wpływają na ilość i szybkość wrogich ataków. W tej grze trzeba celowo ginąć i unikać dopalania broni. Nawet samo strzelanie podnosi trudność więc trzeba nauczyć się nie strzelać bez potrzeby i skupić się nie tylko na wrogich jednostkach, ale na ilości strzałów które wystarczą by je pokonać. Szajba.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu