[bms] Private Heaven evo

Zaczęty przez bms, Lipiec 12, 2016, 17:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

bms

... i żył długo i szczęśliwie w swoim świecie.

Tak było, ale może być lepiej! Lecimy z update'm:

* Przede wszystkim zakupiłem nowy TV. OLED od LG. Konkretnie C2.

Od roku go testuje i jestem zadowolony. Na początku nie mogłem dojść do ładu z ustawieniami, szczególnie z PS4 i X One w trybie SD. Starsze konsole od razu wyglądały dobrze, a ta generacja coś się gryzła. Na szczęście wybrnąłem z sytuacji. Teraz żaden ekran nie jest w stanie przebić tego obrazu. To co kiedyś nazywano idealną czernią na plazmie, to śmiech na sali w porównaniu z OLEDem.

Z ciekawostek, to TV ma funkcję TrueMotion, która zadziwiająco ożywia wszelkiego rodzaju animacje bądź upłynnia zwykłe filmy. Np. taka Vaiana wygląda jakby postacie były aktorami. Dziwnie niepokojące uczucie.
W praktyce wykorzystałem to do gry w TUNIC przy niskim klatkarzu generowanym przez Xbox One. Rozgrywka staje się płynna, niczym w 60 fps, kosztem inputlag'u. Lag nie jest jakiś duży (rzędu 30-40ms), ale w zręcznościowej grze mógłby przeszkadzać.

Druga rzecz, to retro granie na OLED. Wiązałem z tym wielkie nadzieje. Czy taki ekran może zastąpić CRT? Niestety ja nie widzę takiej możliwości. W parze z GBS da się na tym grać w starsze tytuły, ale zupełnie nie ma to klimatu CRT. Można kombinować z force HDR itp. lecz zawsze wygląda to pokracznie (jak dla mnie). RetroTINK 4k tylko wchodzi w grę, który ma zaimplementowane funkcje dedykowane takim ekranom, choć zrozumiałem, że to nigdy nie zastąpi kineskopów.

Do takiego TV polecam wykupić od razu streaming video. Mam Disney+, który oferuje Dolby Vision + Atmos. Wszystko działa P&P.

Lepiej się nie da. Pełen potencjał uwolniony. Szczególnie polecam sprawdzić Avatar 2. Doskonały obraz i najlepszy dźwięk przestrzenny jaki kiedykolwiek słyszałem.

* Następne ulepszenie, to PS5.

Upchałem go w przewiewnej półce i nie straszy mnie wyglądem. Wolałem już FATa jak zobaczyłem SLIMa. Konsola rozwiązała moje rozterki z ustawieniami TV-PS4. TV i PS5 są dla siebie stworzone i w zasadzie działa to P&P. Ogólnie byłem sceptycznie nastawiony na przesiadkę na current gena, ale po krótkim czasie już bym się nie wrócił do PS4. Temat PS5 wałkowany jest wszędzie, więc nic więcej nie piszę i skupię się na graniu :)

* Kolejny punkt programu - do kompletu z najnowszymi technologiami skusiłem się na "nowe" kino domowe. Po kinowym seansie Godzilla Minus One zapragnąłem w domu Dolby Atmos. Wizualnie mało co się zmieniło. Kluczowe jest ustawienie głośników i sam procesor dźwięku.

Pokój mam wyjątkowo nieustawny do takiej zabawy, ale trzeba grać takimi kartami jak się ma.
Najważniejszy w całym przedsięwzięciu był amplituner. Dzieli go tylko xD 10 lat różnicy od mojej poprzedniej jednostki. Bałem się, że będzie gorzej grał, ale myliłem się okrutnie. Jednak to 10 lat robi różnicę.

Technologia kalibracji i cały Atmos, to ogromny krok na przód. Jestem bardzo zadowolony z tej przesiadki, a jeszcze mam furtkę na rozwinięcie systemu poprzez lepsze umieszczenie głośników efektowych. Wylądują na suficie.
Dla niewtajemniczonych - oprócz filmów Atmos jest już zaimplementowany w PS5 i Xbox Series X.

Więcej w tym temacie Atmos napisze w dedykowanym wątku, a wkrótce retro update.

Stall

Dobry panel OLED z HDR do filmow/gier single to top experience na dzisiaj i nic nawet nie jest tego blisko (a tym bardziej stare, wypalone plazmy).
Motion clarity też zazwyczaj jest świetne przez niemal zerowy czas reakcji pikseli (ale technologie typu TrueMotion się do grania nie nadają przez dodany input lag). Sam będe się poważnie przyglądał nachodzącym w tym roku premierom kolejnych OLEDowych monitorów. 500 Hz + OLED to by było coś, co chętnie bym na swoim biurku widział.

Janusz

Mój Samsung też ma jakąś funkcję AutoMotion coś tam i za cholerę się nie mogłem do tego przekonać. Jak to włączę to wszystko jakoś tak szybko płynie i dziwnie się z tym czuję. Niby lepiej, a gorzej.

Co do TV to te OLEDy to już na tyle sprawdzona konstrukcja, że chyba można polecać w ciemno i od kilku wydań raczej to to samo plus jakieś dodatkowe bajery jedynie.

Ja w ubiegłym roku postawiłem na lepsze audio i kupiłem soundbar z obsługą Atmosa ale w sumie aż tak tyłka to nie urywa jak myślałem, nawet jak odczepię głośniki i dam na tył. Tyle, że z belki pewnie trudno coś więcej uzyskać.

Stall

Soundbary to marketingowy crap. Moje Edifiery za 500 zl z promocji zagraja duzo lepiej niz soundbary za 3 tysiace.

hankie

Cytat: bms w Styczeń 25, 2024, 13:48ciekawostek, to TV ma funkcję TrueMotion, która zadziwiająco ożywia wszelkiego rodzaju animacje bądź upłynnia zwykłe filmy. Np. taka Vaiana wygląda jakby postacie były aktorami. Dziwnie niepokojące uczuci
Kurka, mam starego LG i tą funkcję wyłączyłem, bo 'niepokojące' to dobra nazwa odczucia. Chociaż w zasadzie - wszystko w mniejszym klatkarzu podbite do choć 60 jest 'dziwnie płynne' - ale właśnie animacje i stare filmy trochę dziwny dla mnie feeling miały :))
Ewolucja - jak się patrzy :) Trochę mi szkoda mojego 7.1, bo dźwięk przestrzenny to jest coś co naprawdę dodaje pokłady satysfakcji. Co grania w starocie na OLED - mimo wszystkich rozwiązań u Ciebie - chodzi o subiektywne odczucie?

bms

Cytat: Stall w Styczeń 25, 2024, 14:20ale technologie typu TrueMotion się do grania nie nadają przez dodany input lag
Cytat: hankie w Styczeń 25, 2024, 14:54wszystko w mniejszym klatkarzu podbite do choć 60 jest 'dziwnie płynne' - ale właśnie animacje i stare filmy trochę dziwny dla mnie feeling miały
Zgadzam się z Wami. Dlatego napisałem o tym jako o ciekawostce, chociac na przykładzie Tunica ma to czasem pozytywne zastosowanie.

Cytat: Janusz w Styczeń 25, 2024, 14:33kupiłem soundbar z obsługą Atmosa ale w sumie aż tak tyłka to nie urywa
Nie chcę kopać leżącego po wypowiedzi @Stall , ale SB to jest tylko proteza. Zamiennik głośników TV. Brat ma SB i mam porównanie. Prawdziwy Atmos to ten co w Multikinie wywołuje ciary. U mnie jest tak samo tylko czuć, że skala mniejsza, jakkolwiek to brzmi. Cytując nieobecnego już z nami @TheUrien84 z wątku o audio "pomieszczenie gra".

bms

Miałem aktualizację nowych technologii, ale nie oznacza to, że zapomniałem o retro sprzęcie. Tymczasowo BVM jest serwisowany, więc podmieniłem jeden duży monitor na dwa mniejsze.

Do tego powoli zapełniam swój stojak rack, który umieściłem na klimatycznej skrzyni transportowej.

Wszystko pod ręką.
Patrząc od góry na stojaku mamy:
- Extron skaler prezentacyjny – przydaje się do manipulowania obrazem o rozdzielczości 480p i wyższej.
- Kramer skaler do HDMI. Traktuję to jako zaawansowany konwerter VGA->HDMI i alternatywa dla chińskich plastików.
- Corio2 –  interesujące urządzenie, które pierwotnie było wykorzystywane do downscaleing'u na 240p przez retro entuzjastów. Ja znalazłem dla niego jeszcze bardziej ekscytujące zastosowanie. 
- Pilot od BVM.
- Extron matrix – rozdzielacz VGA 8 in / 8 out.
- Kramer matrix – kolejny rozdzielacz, bo jeden mi był za mało :)
- Pod spodem leży GBS-C, listwa z indywidualnymi włącznikami, hub usb, przewody potrzebne do ładowanie i kilometry okablowana.

Po co mi to? Niektóre urządzenia wykorzystuje na co dzień, inne od święta, a jeszcze inne montuję tylko na testy. Miejsce jeszcze jest, więc na pewno coś ciekawego tam zainstaluję/wymienię.

Wkrótce wrzucę opis Corio2, bo zasługuje na więcej uwagi.

Namingway

Cytat: bms w Styczeń 30, 2024, 15:50

Do tego powoli zapełniam swój stojak rack, który umieściłem na klimatycznej skrzyni transportowej.

Hmmm...

Coś mi znajomo wygląda ta "klimatyczna skrzynia transportowa".

No ale setupik pierwsza klasa To co tygryski lubią najbardziej. Czyli CRT i rack z masą sprzętu do czarnej magii video

bms

W końcu spełniłem swoje założenie – wyeliminowanie nośników CD dla każdej retro konsoli. Ostanie wpadło SAROO do Saturna.

Szybko zorientowałem się, że mój Saturn PAL zamula przy 50Hz i kolejnym krokiem był przełącznik na 60Hz.
Studiowałem tutoriale i przygotowywałem się do zadania solidnie. I dobrze, bo ku mej radości rewizja płyty głównej (jest tego trochę), którą mam w Satku v2 pozwala na banalnie prosty mod.

Wystarczy przylutować dwa kabelki, przełącznik i voilà!
Od razu wydrukowałem sobie zapasową zaślepkę żeby oryginalnej nie dziurawić. Siadło doskonale.

(Jak zmienię szpulę, to wpadnie czarna, bo pierwsza miała być testowa)
Oprócz przyspieszenia gry, do prawidłowej prędkości, obraz robi się full screen na BVM. Same plusy :)

Teraz już jestem gotowy do testów.

Stwierdzam, że ekran 20" do lightguna, to stanowczo za mało. Zbyt mały ruch pistoletem powoduje strzelanie w przeciwległy narożnik telewizora. Czułe to draństwo. Musze rozstawić 29" do takiej zabawy.

Przypadkiem na tapet poszły również gry arcade. Ależ byłem ignorantem w tej materii.... Założyłem, że pierwowzór uruchomiony na MAME zawsze jest najlepszy. Pomyliłem się. Konwersje shmupsów na Saturnie są genialne! Gra się bardzo przyjemnie, a dodatkowo można ustawić sobie sojbojowe ułatwienia jak autofire, czy poziom trudności :D

Poziom ,,arcade" po hardzie mówi sam za siebie ;)

Po chwili przypomniałem sobie, że mam sticka do Saturna! (Notabene zakupiony na forum lata temu od @JAPONIEC  , dzięki)

Ku mojemu zaskoczeniu działa on bardzo sympatycznie. Jedyne co mi się nie spodobało, to luz na gałce w pozycji neutralnej. Musiałem coś z tym zrobić :)
Rozkręciłem dziada i znalazłem przyczynę. Tuleja na gałce.

Nie była zużyta. Chyba ten typ tak ma.
Łatwy kształt, więc zrobiłem sobie nową, trochę grubszą żeby skasować luz.

Zamontowana.

Teraz gra się perfekcyjnie. Oj będzie szarpane w Dariusa na easy xD

Kolejne odkrycie - Command & Conquer w wersji na Saturna.

Ogólnie jest to jedna z moich ulubionych serii, ale przez pracę przy komputerze straciłem totalnie ochotę na klikanie w jednostki. Zbytnio przypomina mi to ruchy projektowe...
Z odsieczą przychodzi Saturn i jego pad. Spodziewałem się tortur, a tu niespodzianka. Gra się świetnie. Są skróty, a kursor przemieszcza się ochoczo. Na pewno nie ma takiej precyzji co na myszce, ale nie jest źle. Do satysfakcjonującej rozgrywki całkowicie się nadaje. Znowu mogę cieszyć się tym ikonicznym RTSem.

Portowi podobno najbliżej jest do DOSowego pierwowzoru, więc nic nie tracimy z zabawy, poza cieniami jednostek... ;)

To idę odkrywać dalej... :)

HomoViridis

A ja mam takie pytanko z czystej ciekawosci. Ioe dales za te flippery?

alf

Miałem te arcade sticki do Saturna - są niestety bardzo słabej jakości - przyciski są za małe, trzeszczą, nie dają odpowiedniej precyzji. O ile pamietam to chyba nawet nie są na micro switchach.

Sporo grywałem na tych stickach aż do czasu gdy poszedłem do kolegi który interesował się tematem (sam budował arcade sticki) i jak wziął do reki tego od Saturna to kazał mi to wyrzucić mówiąc że nie da się na tym grać  :(

Miał rację, jak wziąłem do ręki jego stick z zamontowanymi podzespołami Seimitsu to już wiedziałem o co chodzi. Jakiś czas później pozbyłem się sticków od Satka i nigdy do nich już nie zamierzałem wracać. Na easy da się grać, ale jak gra wymaga czegoś więcej to już jest mordownia.

Niemniej jednak wizualnie fajnie wyglądają, podobał mi się ich design. Fajnie współgrał z szarym japońskim Saturnem Model 1  O:-)

@bms zdradziłbyś jakiego programu używasz do projektowania elementów które drukujesz na drukarce 3D? Czy jest on darmowy, albo.. tani? Bardzo ładnie Ci te projekty wychodzą, zazdroszczę!

bms

@HomoViridis , to trudne pytanie. Na pewno sporo czasu i energii. Sucha kwota nic nie powie, bo kupowałem dawno i w stanie do remontu. Suma summarum z pewnością ułamek tego, co teraz trzeba wyłożyć. Bez 10k-15k nic ciekawego się nie kupi. To co zalegało po stodołach już dawno się rozeszło po pasjonatach.

@alf , nie mam zamiaru bronić tego sticka ;) Wiem, że są lepsze, ale mi dobrze na nim się gra. To już sukces, bo był kupiony "na wystawę". W mordobicia nie lubię grać na sticku, a w strzelankach daje radę. Przyciski rzeczywiście nie są na mikrostykach, ale na razie działają płynnie. Do porównania mam tylko sticka od 8-bit i na moje ręce gra się bardzo podobnie (po modyfikacji tulei).

Program jakiego używam, to Fusion 360. Niedawno wprowadzono licencję niekomercyjną, która jest darmowa. Przedtem jechałem na trialach. Ten program działa w chmurze, ale na komputerze. Ciekawe rozwiązanie. Nauczyłem się go metoda prób i błędów oraz przez tutoriale z neta. Próg wejścia jest niski.

HomoViridis

Cytat: bms w Czerwiec 22, 2024, 21:42
... Bez 10k-15k nic ciekawego się nie kupi...

Tak wlasnie widzialem ze taniej to sie kupi bieda wersje. Wiedzialem ze to drogie hobby ale nie zdawalem sobie sprawy ze az tak drogie. Szacun za odwage kupna "zloma" i doprowadzenie go do uzywalnosci. Za taka kwote nie wiem czy bym sie odwazyl. Z drugiej strony jak juz bym tyle dal to raczej sprawe do konca bym pociagnal i z tematem jakos bym sobie poradzil.
Ogolnie chcialbym cos takiego w domu ale brak miejsca skutecznie to uniemozliwia. Poza oczywistym brakiem odpowiedniej kwory by takie cos kupic.

bms

Aktualnie jak kupisz, to na pewno nie stracisz przy odsprzedaży, więc trzeba "tylko" zamrozić odpowiednią kwotę. Należy celować w te lepsze (automatycznie droższe) tytuły, na które zawsze będzie popyt.
Druga sprawa to serwis. Nie jest tak, że postawisz sobie i będzie zawsze działało tak samo. Tam ciągle coś trzeba poprawić, naprawić, wymienić.

HomoViridis

Mhm. To az tak w temat sie nie wglebialem i o tym ciaglym poprawianiu itp nie wiedzialem. Druga sprawa co do zamrozenia kasy. Najpierw trzeba miec wolne te kilkanascie tysiecy. I tak jak pisales kupic te lepsze automaty, co dla kogos nie w temacie moze byc problematyczne jakie to sa.